Afghaanse windhond

Andere namen: Tazhi Spay, Baluchi Hound, Ogar Afgan, Barakzai Hound, Eastern Greyhound, Persian Greyhound

Afghaanse windhond
Volwassen Afghaanse Windhond © Shutterstock

Eén van de oudste zuivere hondenrassen, de Afghaanse windhond is eeuwenlang onveranderd gebleven in het uiterlijk. De hond heeft een zeer lange, fijne en zijdeachtige vacht en is gefokt om, zonder menselijk leiderschap, op groot en klein wild te jagen in de bergen van Afghanistan. Deze windhond werd in de 19e eeuw in het Verenigd Koninkrijk geïntroduceerd.

Algemene informatie Afghaanse windhond

Hoe oud wordt een Afghaanse windhond? :

7

19

12

14

Karakter :

Intelligent Jager

Grootte Afghaanse windhond :

Herkomst en geschiedenis

De Afghaanse windhond is enkele eeuwen, sommigen zeggen millennia, geleden in Afghanistan ontstaan. Het is een oeroud puur hondenras dat in al deze tussenliggende tijd relatief onveranderd is gebleven. In de jaren 1800 werden Afghaanse windhonden naar het Verenigd Koninkrijk gebracht door legerofficieren die terugkeerden van actieve dienst in het toenmalige Brits-Indië, inclusief de landen Afghanistan en Perzië. De Afghaan heette vroeger de Perzische windhond.

FCI groep

FCI groep

Groep 10 - Windhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Afghaanse windhond

 • Afghaanse windhond
  Afghaanse windhond
 • Afghaanse windhond
  Afghaanse windhond
 • Afghaanse windhond
  Afghaanse windhond
 • Afghaanse windhond
  Afghaanse windhond
 • Afghaanse windhond
  Afghaanse windhond

  Grootte

  Teef : 63 tot 69 cm

  Reu : 68 tot 74 cm

  Gewicht

  Teef : 25 tot 30 kg

  Reu : 25 tot 30 kg

  Vachtkleur

  Vachttype

  Oogkleur

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Afghaanse windhond

  Een hond met een vorstelijke uitstraling, dat is de Afghaan. Het hoofd wordt hoog en trots gehouden en het lichaam is wendbaar en gebouwd voor snelheid. De staart wordt laag gedragen, maar opgeheven wanneer de hond in beweging is. De ledematen zijn gracieus, schuin en redelijk gespierd. De oren zijn laag en hangen dicht tegen het hoofd.

  Goed om te weten

  De Afghaanse windhond raakt erg gemakkelijk gestrest en geprikkeld. Als dit gebeurt, dan kan de hond weigeren om te vertrekken van waar deze op dat moment is, zelfs midden op een drukke weg. Als de hond last heeft van nerveusiteit dan kan het ook gebeuren dat deze binnenshuis plast of heel plotseling in slaap valt.

  Karakter

  • 33%

   Aanhankelijk

   De Afghaanse windhond is geen aanhankelijke hond vanwege het jachtinstinkt. Een overdreven agressieve kanteling heeft deze Afghaanse niet, maar de hond beschikt wel over een hoge prooidrift. Het is luidruchtig en clownesk, maar ook gevoelig en kan snel beledigd zijn als je de hond te fel corrigeerd.

  • 33%

   Speels

   Een hond die graag speelt en interactie heeft, maar dat alleen op eigen voorwaarden en wanneer de hond zelfverzekerd genoeg is om dat te doen. De Afghaanse windhond heeft de neiging nerveus en timide te worden als deze te maken krijgt met ruw spel.

  • 66%

   Rustig

   Deze hond kan enige nervositeit vertonen, vooral bij vreemden; het is er ook een die niet goed om kan gaan met veranderingen in routine. Nervositeit manifesteert zich vaak als koppigheid en een weigering om te bewegen of te doen wat de hond wordt opgedragen.

  • 100%

   Intelligent

   Een redelijk intelligente hond, maar niet bekend als een van de slimste honden. De Afghaan is moeilijk te trainen en stond de laatste tijd op de laatste plaats van 138 honden, gerangschikt op gehoorzaamheid en het vermogen om commando's te begrijpen. De hond heeft geduld en herhalende training nodig.

  • 100%

   Jager

   Jagen was de reden waarom de Afghaanse windhond oorspronkelijk werd gefokt; de hond zou het doen door te zien. Windhonden zijn honden die zelfstandig jagen, dus zonder menselijk leiderschap. De windhonden zijn gespecialiseerd in het waarnemen en achtervolgen van prooien, en het overweldigen ervan. De Afghaan heeft een hoge prooidrift en zal daarom bijna alles achtervolgen dat kleiner is. Regelmatige en overvloedige lichaamsbeweging is een must om te voorkomen dat deze hond overlast veroorzaakt.

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Afghaanse windhonden zijn vaak verlegen en oplettend voor nieuwe mensen en hebben wat tijd nodig om een bezoeker op een rustige manier in het huis te ontvangen. Als de Afghaan te vroeg wordt gedwongen om met iemand om te gaan, kan deze licht agressief worden. Zachte behandeling en geduld zijn noodzakelijke voorlopers van een kalm Afghaans temperament.

  • 100%

   Onafhankelijk

   Afghaanse windhonden zijn uitermate onafhankelijk. Met enige moeite kunnen deze gehoorzaam worden, maar over het algemeen zijn het extreem zelfstandige honden.

   Gedrag Afghaanse windhond

   • 100%

    Kan goed alleen zijn

    De Afghaanse windhond heeft de neiging om de verzorger binnenshuis van kamer naar kamer te volgen. Het is geen hond die eenzaamheid tolereert. Scheidingsangst wordt gezien bij Afghanen die lange tijd alleen worden gelaten. Deze missen niet alleen de familie, maar het gebrek aan lichaamsbeweging dat gepaard gaat met alleen gelaten worden, dit zal bij de honden ook leiden tot depressie.

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

     De Afghaanse windhond is redelijk moeilijk te trainen. De onafhankelijkheid en afstandelijkheid kan betekenen dat deze weigert te leren gehoorzaam te zijn. Koppel deze weigering aan het onvermogen van de hond om snel te leren en lessen vast te houden, en je hebt op zijn zachtst gezegd een moeilijke leerling. De Afghaan wordt niet echt gemotiveerd door voedsel en lekkernijen, wat een training bijzonder moeilijk kan maken. Geduld en het besef van de beperkingen van de hond kunnen leiden tot een zekere mate van gehoorzaamheid, hoewel niets als vanzelfsprekend mag worden beschouwd.

   • 33%

    Blaft graag

    Deze hond blaft niet overmatig en zal snel weer tot rust komen zodra een waargenomen ‘gevaar’ voorbij is.

   • 100%

    Neiging om weg te lopen

    Het is niet aan te raden om een ​​Afghaan los te laten, behalve als je er zeker van bent dat er geen andere honden of kleine dieren in de buurt zijn, en het stuk land waarop je staat veilig en omheind is. De Afghaanse drang om te vangen en te doden is nooit ver van de oppervlakte en als de hond eenmaal begint te rennen, dan kan je deze op geen enkele manier inhalen. Het jachtinstinct van de hond is moeilijk te temperen.

   • 33%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Als de hond voor langere tijd thuis blijft zonder menselijk gezelschap, zal de Afghaanse windhond je het ongenoegen laten zien door de meubels en tapijten te vernietigen, en met een grote hond komt grote schade.

   • 66%

    Eetlust

    Deze windhond staat niet bekend als een veelvraat. De maag is gevoelig voor veranderingen in het dieet en kan niet elke dag op verschillende tijdstippen genieten van spontane diners. Het is een kieskeurige hond en één die je laat weten als het eten niet lekker is wat je hebt geserveerd.

   • 66%

    Geschikt als waakhond

    Doordat de windhond niet echt blaft, zal het geen goede waakhond zijn. Maar deze hond kan uitzonderlijk agressief zijn als deze voelt dat het gezin wordt bedreigd.

   • 33%

    Geschikt als eerste hond

    De Afghaanse windhond moet niet als een eerste hond worden beschouwd. De koppigheid en afstandelijkheid kunnen het onderwijzen van de verzorger van zelfs de basisprincipes, zoals huistraining, zeer lastig maken. Het vereist een geduldige leraar en iemand die de zwakheden van het ras begrijpt om een ​​gelukkige Afghaanse windhond groot te brengen.

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 33%

     Kan de Afghaanse windhond in een appartement leven?

     Een appartement is een te kleine en beperkte ruimte voor deze hond. Zelfs een goed omheinde tuin is voor deze hond onvoldoende. Afghanen staan ​​bekend om hun geweldige springvermogen.

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     De Afghaanse windhond heeft niet extreem veel beweging nodig, maar om te voldoen aan de behoefte van deze hond zit daar wel een minimum aan. Elke dag ongeveer 60 minuten hardlopen en wandelen kan een deel van de prikkelbaarheid van de Afghaan temperen.

    • 33%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Een Afghaan houdt niet van reizen. Alles wat de routine en zorgvuldig geplande dag verstoort, zal ervoor zorgen dat de hond nerveus en gek wordt. Als dat gebeurt, dan is deze windhond moeilijk onder controle te houden.

     Gezelschap

     • 33%

      Kan een Afghaanse windhond samen met katten?

      Zelfs van Afghaanse windhonden die worden grootgebracht temidden van katten en andere kleinere wezens, daarvan bestaat het gevaar dat het jachtverleden van de hond alle redenering en goede wil kan verdringen. Het is daarom niet aan te raden om dit ras bij een ander dier te huisvesten.

     • 33%

      Kan een Afghaanse windhond samen met honden?

      Over het algemeen is de Afghaanse windhond vriendschappelijk en sociaal met andere honden.

     • 66%

      Is de Afghaanse windhond een kindvriendelijke hond?

      Meestal kan dit ras goed overweg met kinderen, deze hond zal kinderen niet opzettelijk kwaad doen of boosaardig gedrag gaan vertonen. Afghanen kunnen echter gemakkelijk bang worden door ruw spel of spel dat niet aan de eigen voorwaarden voldoet. Als de hond te ver wordt geduwd, kan deze agressie vertonen.

     • 33%

      Is een Afghaanse windhond geschikt voor ouderen?

      Omdat het een hond is die behoorlijk wat beweging en veel verzorging nodig heeft, is de Afghaanse windhond geen goede keuze als hond voor oudere mensen.

      %}

      Wat kost een Afghaanse windhond?

      De prijs voor een Afghaanse windhond kan variëren afhankelijk van de afkomst, leeftijd en het geslacht. Een hond van een gerenommeerde fokker kost gemiddeld € 3500, -        .

      Maandelijkse moet je rekening houden met een bedrag rond €120,-  voor onder andere de voeding en basisverzekering voor controles en vaccinaties van de Afghaanse windhond.

      Verzorging

      De vacht van deze hond is wat structuur betreft vergelijkbaar met dat van mensenhaar, daarom zijn dagelijkse borstelbeurten vereist om te voorkomen dat het haar van de Afghaan in de war raakt en gaat klitten. Meerdere keren per jaar moet de hond professioneel worden geknipt. De hond moet ook regelmatig worden gewassen. Elke week een oorinspectie is essentieel voor deze langoorhond: mijten, vlooien en schimmels vinden het oor van de Afghaan erg uitnodigend en dit kan al snel tot oorontsteking leiden.

      Haaruitval

      Afghanen laten het haar niet zo vaak vallen als andere rassen.

      Voeding Afghaanse windhond

      De Afghaanse windhond heeft geen grote eetlust. Voor een hond met deze afmeting eet het minder dan je misschien denkt. Deze hond heeft echter wel twee maaltijden per dag nodig, het hondenvlees en de brokken moeten van hoge kwalitiet zijn en speciaal voor dit ras zijn samengesteld.

      Gezondheid Afghaanse windhond

      Hoe oud wordt een Afghaanse windhond?

      De levensverwachting van de Afghaanse windhond is ongeveer 13 jaar.

      Sterk/ bestendig

      De Afghaan is een actieve en avontuurlijke hond, maar het is geen robuust ras.

      Kan goed tegen warmte

      De vacht van deze windhond zorgt ervoor dat de hond meer tolerant is ten opzichte van hete temperaturen dan de meeste. Je moet er wel nog steeds voor zorgen dat er voldoende vers water beschikbaar is voor deze hond. Laat GEEN ENKELE hond in de auto achter in de zomer, ook niet als je in de schaduw geparkeerd hebt.

      Kan goed tegen kou

      De Afghaanse windhond is ook redelijk tolerant ten opzichte van de kou. Na koude en natte wandelingen is het van groot belang om de vacht van de hond grondig te drogen.

      Neiging om snel aan te komen

      Gewichtstoename is meestal niet van toepassing op de Afghaan. Als een Afghaanse windhond echter niet regelmatig wordt getraind zoals dat zou moeten, en deze te veel menselijk of ondermaats voedsel krijgt, dan zal het een zwaarlijvige hond kunnen worden.

      Veelvoorkomende ziektes

      • Allergieën
      • Opgeblazen gevoel
      • Kanker
      • Staar
      • Chylothorax (lymfevloeistof uit het lymfesysteem lekt in de pleurale ruimte) 
      • Verwijde cardiomyopathie (leidt tot een verwijde of een verdikte hartspier)
      • Heupdysplasie
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen