Afghaanse windhond

Andere namen: Tazhi Spay, Baluchi Hound, Ogar Afgan, Barakzai Hound, Eastern Greyhound, Persian Greyhound

Afghaanse windhond
Volwassen Afghaanse Windhond © Shutterstock

Eén van de oudste zuivere hondenrassen, de Afghaanse windhond is eeuwenlang onveranderd gebleven in het uiterlijk. De hond heeft een zeer lange, fijne en zijdeachtige vacht en is gefokt om, zonder menselijk leiderschap, op groot en klein wild te jagen in de bergen van Afghanistan. Deze windhond werd in de 19e eeuw in het Verenigd Koninkrijk geïntroduceerd.

Algemene informatie Afghaanse windhond

Hoe oud wordt een Afghaanse windhond? :

7

19

12

14

Karakter :

Intelligent Jager

Grootte Afghaanse windhond :

Herkomst en geschiedenis

De Afghaanse windhond is enkele eeuwen, sommigen zeggen millennia, geleden in Afghanistan ontstaan. Het is een oeroud puur hondenras dat in al deze tussenliggende tijd relatief onveranderd is gebleven. In de jaren 1800 werden Afghaanse windhonden naar het Verenigd Koninkrijk gebracht door legerofficieren die terugkeerden van actieve dienst in het toenmalige Brits-Indië, inclusief de landen Afghanistan en Perzië. De Afghaan heette vroeger de Perzische windhond.

FCI groep

FCI groep

Groep 10 - Windhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Afghaanse windhond

  Grootte

  Teef : 63 tot 69 cm

  Reu : 68 tot 74 cm

  Gewicht

  Teef : 25 tot 30 kg

  Reu : 25 tot 30 kg

  Vachtkleur

  Vachttype

  Oogkleur

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Afghaanse windhond

  Een hond met een vorstelijke uitstraling, dat is de Afghaan. Het hoofd wordt hoog en trots gehouden en het lichaam is wendbaar en gebouwd voor snelheid. De staart wordt laag gedragen, maar opgeheven wanneer de hond in beweging is. De ledematen zijn gracieus, schuin en redelijk gespierd. De oren zijn laag en hangen dicht tegen het hoofd.

  Goed om te weten

  De Afghaanse windhond raakt erg gemakkelijk gestrest en geprikkeld. Als dit gebeurt, dan kan de hond weigeren om te vertrekken van waar deze op dat moment is, zelfs midden op een drukke weg. Als de hond last heeft van nerveusiteit dan kan het ook gebeuren dat deze binnenshuis plast of heel plotseling in slaap valt.

  Karakter

  • 33%

   Aanhankelijk

   De Afghaanse windhond is geen aanhankelijke hond vanwege het jachtinstinkt. Een overdreven agressieve kanteling heeft deze Afghaanse niet, maar de hond beschikt wel over een hoge prooidrift. Het is luidruchtig en clownesk, maar ook gevoelig en kan snel beledigd zijn als je de hond te fel corrigeerd.

  • 33%

   Speels

   Een hond die graag speelt en interactie heeft, maar dat alleen op eigen voorwaarden en wanneer de hond zelfverzekerd genoeg is om dat te doen. De Afghaanse windhond heeft de neiging nerveus en timide te worden als deze te maken krijgt met ruw spel.

  • 66%

   Rustig

   Deze hond kan enige nervositeit vertonen, vooral bij vreemden; het is er ook een die niet goed om kan gaan met veranderingen in routine. Nervositeit manifesteert zich vaak als koppigheid en een weigering om te bewegen of te doen wat de hond wordt opgedragen.

  • 100%

   Intelligent

   Een redelijk intelligente hond, maar niet bekend als een van de slimste honden. De Afghaan is moeilijk te trainen en stond de laatste tijd op de laatste plaats van 138 honden, gerangschikt op gehoorzaamheid en het vermogen om commando's te begrijpen. De hond heeft geduld en herhalende training nodig.

  • 100%

   Jager

   Jagen was de reden waarom de Afghaanse windhond oorspronkelijk werd gefokt; de hond zou het doen door te zien. Windhonden zijn honden die zelfstandig jagen, dus zonder menselijk leiderschap. De windhonden zijn gespecialiseerd in het waarnemen en achtervolgen van prooien, en het overweldigen ervan. De Afghaan heeft een hoge prooidrift en zal daarom bijna alles achtervolgen dat kleiner is. Regelmatige en overvloedige lichaamsbeweging is een must om te voorkomen dat deze hond overlast veroorzaakt.

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Afghaanse windhonden zijn vaak verlegen en oplettend voor nieuwe mensen en hebben wat tijd nodig om een bezoeker op een rustige manier in het huis te ontvangen. Als de Afghaan te vroeg wordt gedwongen om met iemand om te gaan, kan deze licht agressief worden. Zachte behandeling en geduld zijn noodzakelijke voorlopers van een kalm Afghaans temperament.

  • 100%

   Onafhankelijk

   Afghaanse windhonden zijn uitermate onafhankelijk. Met enige moeite kunnen deze gehoorzaam worden, maar over het algemeen zijn het extreem zelfstandige honden.

   Gedrag Afghaanse windhond

   • 100%

    Kan goed alleen zijn

    De Afghaanse windhond heeft de neiging om de verzorger binnenshuis van kamer naar kamer te volgen. Het is geen hond die eenzaamheid tolereert. Scheidingsangst wordt gezien bij Afghanen die lange tijd alleen worden gelaten. Deze missen niet alleen de familie, maar het gebrek aan lichaamsbeweging dat gepaard gaat met alleen gelaten worden, dit zal bij de honden ook leiden tot depressie.

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

     De Afghaanse windhond is redelijk moeilijk te trainen. De onafhankelijkheid en afstandelijkheid kan betekenen dat deze weigert te leren gehoorzaam te zijn. Koppel deze weigering aan het onvermogen van de hond om snel te leren en lessen vast te houden, en je hebt op zijn zachtst gezegd een moeilijke leerling. De Afghaan wordt niet echt gemotiveerd door voedsel en lekkernijen, wat een training bijzonder moeilijk kan maken. Geduld en het besef van de beperkingen van de hond kunnen leiden tot een zekere mate van gehoorzaamheid, hoewel niets als vanzelfsprekend mag worden beschouwd.

   • 33%

    Blaft graag

    Deze hond blaft niet overmatig en zal snel weer tot rust komen zodra een waargenomen ‘gevaar’ voorbij is.

   • 100%