Aanbieding

Bruine Labradoodle in het gras in de herfst
zie afbeeldingsinformatie

De Labradoodle is een kruising tussen een Labrador en een Poedel.

© The Dog Photographer | Shutterstock

Labradoodle: de familiehond met teddybeer-look

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Bijgewerkt op

Je wilt deze advertentie delen:

Labradoodles zijn fantastische honden: vriendelijk, vrolijk en intelligent. En dan zien ze er ook nog eens súper schattig uit!

Ruim dertig jaar geleden fokte de Australische Wally Conron de allereerste Labradoodle, daarom ook wel bekend als Australian Labradoodle of Labradoedel, een mix tussen een Labrador en een Poedel.

Nu is de hond wereldwijd populair, ook in Nederland. ‘Boer zoekt vrouw’ fans zullen dit snoesje onmiddellijk herkennen, want BZV- presentatrice Yvonne Jaspers heeft er een die regelmatig in beeld komt. Lees verder om te ontdekken of de Labradoodle ook voor jou een fijne huisgenoot is.

De Labradoodle in het kort

  • Wereldwijd super populair;
  • Omdat het een mix is, niet officieel erkend voor de FCI;
  • Vrolijk, zachtaardig en intelligent van karakter;
  • Door de poedelinvloed vaak allergievrij. Maar let op: Een allergie komt vaak niet alleen van het verharen van de hond maar ook door huidschilfers of speeksel;
  • Je vindt Labradoodles in drie formaten: miniatuur, medium en standaard. De standaard is het meest populair;
  • Ook geschikt als blindengeleidehond.

De ouders van de Labradoodle 

De Labradoodle is een kruising tussen een Labrador en een Poedel. Hieronder lichten we beide rassen uitgebreid toe. 

De Labrador

De Labrador ©Alexander Rim / Shutterstock

Labradors werden voor het eerst gefokt in het begin van de 19e eeuw om vissers op hun boten te vergezellen. Ze sprongen zonder aarzelen in het ijskoude Canadese water om overboord gevallen netten - of vis - op te halen. Vandaag de dag zijn Labradors in de eerste plaats geliefde gezinshonden, maar je ziet ze ook vaak als blindengeleidehond of gehandicapte hond, zoek- en reddingshond, of therapiehond. Deze veelzijdigheid is het gevolg van een combi van hoge intelligentie en please gedrag. Dit ras laat zich makkelijk trainen en is bijna altijd enthousiast, zolang het maar met mensen en (soms) eten te maken heeft.

De Poedel

Poedels zijn van oorsprong jacht- en apporteerhonden. Zij komen een beetje deftig over, maar in wezen is de poedel juist heel atletisch en sportief. Net als de Labrador, valt ook de poedel op door intelligentie en gezeglijkheid. Je vindt poedels in drie maten: de dwergpoedel, middenslagpoedel of de koningspoedel. Anders dan de Labrador groeit hun vacht voortdurend, waardoor ze weinig verharen en een een betere keuze zijn voor mensen met een allergie. Ze moeten echter wel om de 6 tot 8 weken naar de trimsalon om de vacht bij te knippen, schoon te houden en vrij te houden van klitten en klitten.

De Poedel ©Richard Chaff / Shutterstock
Ontvang het laatste nieuws en tips van Wamiz!
Abonneer u op de nieuwsbrief

Uiterlijke kenmerken van de Labradoodle

Schofthoogte middelformaat: van 43 tot 53 cm

Gewicht: van 15 tot 21 kg.

Zoals bij vrijwel alle mixen, kom je heel veel soorten Labradoodles tegen, omdat bij een kruising nooit precies te voorspellen is welke kenmerken van welk ras de overhand krijgen. Er is geen rasstandaard voor deze hond, omdat het geen ras op zich is. Over het algemeen herken je een Labradoodle aan een brede kop, meer zoals die van de Labrador dan van de Poedel, en goed afgetekende wenkbrauwen.

De Labradoodle kan verschillende kleuren hebben  ©Brett Taylor Photography / Shutterstock

Van zwart, via crème of abrikoos tot chocolade: de vacht kan werkelijk alle mogelijke kleuren hebben.  Je had het vast al geraden, ook qua type vacht is de variatie groot. Door de poedel invloed (poedels hebben een zogenaamde allergene vacht) wordt dit ras vaak gezien als heel geschikt voor mensen die last hebben van allergieën. Maar dit kan je niet met zekerheid zeggen omdat het afhangt van het type vacht dat de puppy erft. Een mix tussen een Labrador en een Poedel kan grofweg de volgende belangrijke vachttypes opleveren: recht (zoals bij de Labrador: veel verharing) golvend of krullend (zoals bij de poedel - dit vachttype is het meest geschikt voor eigenaren die allergisch zijn voor honden).

Helaas is het onmogelijk om te weten hoe een puppy zal worden totdat het geboren is - dat is nu eenmaal het geval met kruisingen van rassen! Dus als je op zoek bent naar een allergie-vriendelijke hond, zorg er dan voor dat je voor de aanschaf eerst een test op de huid doet en een en ander goed met de fokker besproken hebt.  

Typisch Labradoodle: het karakter

Dit is waar de Doodle uitblinkt. Net als het uiterlijk weet je vooraf nooit helemaal zeker hoe de persoonlijk van een mix uitvalt, maar toch durven wij van de Labradoodle te zeggen dat deze vaak vriendelijk, aanhankelijk, intelligent en speels zijn. Ze kunnen heel goed met kinderen overweg, in de meeste gevallen ook met andere huisdieren. Hun sociale karakter maakt hen geweldige familiehonden. Je kan de Labradoodle prima op de uitkijk zetten, maar als waakhond heb je weinig aan deze allemansvriend.

De Labradoodle is een echte familiehond ©Pixelheadphoto digitalskillet / Shutterstock

Labradoodle blinken uit in intelligentie en zijn echte pleasers, dus je kan ze zowat alles leren. Maar een te softe aanpak van deze slimme sportievelingen kan averechts uitpakken.

Beginnende verzorgers kunnen aan de opvoeding van de Labradoodle een zware dobber hebben. Door hun gerichtheid op mensen is positieve bekrachtiging als opvoedingsmethode het meest effect. Het gebruik van negatieve straf- of bekrachtigingstechnieken kan nadelig zijn voor het trainingsproces.

Tot slot: Natuurlijk mag dit energieke en sportieve huisgenootje zich elke dag flink uitleven. 

Verzorging van de Labradoodle

Of er ook minder leuke kanten aan een Labradoodle zitten? Dat is dan zeker het vachtonderhoud. Puppy’s met een vacht die veel weg heeft van die van de Labrador verliezen veel haar. Je moet dan ten minste wekelijks borstelen om hem schoon, glanzend en vrij van knopen en klitten te houden. Tijdens de seizoensgebonden ruiperioden in de lente en de herfst, borstel je elke dag.  Is juist het tegenovergestelde het geval en lijkt de vacht van jouw Labradoodle meer op die van een poedel, dan zal die continu doorgroeien. Dat betekent dat de vacht om de zoveel weken getrimd moet worden. Dit kan behoorlijk in de papieren lopen.

Hoe oud wordt een Labradoodle?

Gemiddelde levensverwachting: de Labradoodle kan tussen de 10 en 13 jaar oud worden.

Gezondheid Labradoodle

De Labradoodle is, zoals de meeste hondenrassen of designerhonden, vatbaar voor verschillende, genetisch doorgegeven gezondheidsproblemen:

Maar heel veel problemen kunnen worden voorkomen door in zee te gaan met een gerenommeerde fokker, die de gezondheid van puppy’s op de eerste plaats zet.

Hoeveel kost een Labradoodle?

De prijs voor een Labradoodle hond of pup is afhankelijk van de herkomst, leeftijd en geslacht. Gemiddeld kun je rekenen op zo'n €1800 voor de aanschaf van een Labradoodle. De prijs voor een hond met een sterke stamboom, gefokt door gerenommeerde fokkers kan oplopen tot meer dan €3000.

Houd rekening met maandelijkse kosten van ongeveer €70 - €100 voor voeding, verzorging en verzekering.

Een Labradoodle kopen

Ga je voor een Labradoodle? Stop dan in de eerste plaats tijd in de zoektocht naar een betrouwbare fokker. Het beste kies je voor een Labradoodle van de F1-generatie. Dit betekent dat de puppy echt half Poedel en half Labrador is, en niet een pup van twee Labradoodles. Dit verbreedt de genenpoel, waardoor de kans dat je hond genetische gezondheidsproblemen erft kleiner wordt, en ook hun temperament voorspelbaarder. Omdat ze populair zijn maar tegelijkertijd zoals alle kruisingen niet als ras erkend, lopen er nogal wat malavide fokkers rond. Kijk daarom voor je beslist, eerst deze checklist na

Wat vond je van dit advies?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

0 mensen vonden deze tip nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen