Aanbieding

Bruine Labradoodle in het gras in de herfst

De Labradoodle is een kruising tussen een Labrador en een Poedel.

© The Dog Photographer | Shutterstock

De Labradoodle: Labrador x Poedel kruising

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Bijgewerkt op

Labradoodles zijn fantastische honden: vriendelijk, vrolijk en intelligent. En dan zien ze er ook nog eens súper schattig uit!

Ruim dertig jaar geleden fokte de Australische Wally Conron de allereerste Labradoodle, daarom ook wel bekend als de Australian Labradoodle, Australische Labradoodle of Labradoedel, een kruising tussen een Labrador en een Poedel.

Nu is de hond wereldwijd populair, ook in Nederland. ‘Boer zoekt vrouw’ fans zullen dit snoesje onmiddellijk herkennen, want BZV- presentatrice Yvonne Jaspers heeft een mooie doodle hond die regelmatig in beeld komt. Lees verder om te ontdekken of de Labradoodle ook voor jou een fijne huisgenoot is.

Labradoodle in het kort

  • Wereldwijd super populair;
  • Omdat het een kruising is, niet officieel erkend voor de FCI;
  • Vrolijk, zachtaardig en intelligent van karakter;
  • Door de poedelinvloed vaak allergievrij. Maar let op: Een allergie komt vaak niet alleen van het verharen van de hond maar ook door huidschilfers of speeksel;
  • Je vindt Labradoodles in drie formaten: miniatuur, medium en standaard. De standaard Labradoodle is het meest populair;
  • Labradoodles zijn ook geschikt als blindengeleidehond.

 

Australische Labradoodle: Oorsprong en Kenmerken

De Australian Labradoodle ofwel Australische Labradoodle heeft zijn naam te danken aan zijn oorsprong in Australië. Dit specifieke type Labradoodle staat bekend om zijn hypoallergene vacht en vriendelijke karakter. Overweeg je de aankoop van een Australische Labradoodle, lees dan verder om meer te weten te komen over deze speciale variant.

Mini Labradoodle: Klein en Charmant

Mini Labradoodles of kleine Labradoodles zijn bijzonder geliefd vanwege hun compacte formaat en charmante uitstraling. Als je op zoek bent naar een kleine Labradoodle, lees dan verder om te ontdekken wat deze variant te bieden heeft.

 

De ouders van de Labradoodle 

Hieronder lichten we de ouders van de doodle hond uitgebreid toe. 

De Labrador

Labradoodle: Labrador

De Labrador Retriever ©Alexander Rim / Shutterstock

Labrador retrievers werden voor het eerst gefokt in het begin van de 19e eeuw om vissers op hun boten te vergezellen. Ze sprongen zonder aarzelen in het ijskoude Canadese water om overboord gevallen netten - of vis - op te halen. Vandaag de dag zijn deze in de eerste plaats geliefde gezinshonden, maar je ziet ze ook vaak als blindengeleidehond of gehandicapte hond, zoek- en reddingshond, of therapiehond. Deze veelzijdigheid is het gevolg van een combi van hoge intelligentie en please gedrag. Dit ras laat zich makkelijk trainen en is bijna altijd enthousiast, zolang het maar met mensen en (soms) eten te maken heeft.

De Poedel

Poedels zijn van oorsprong jacht- en apporteerhonden. Zij komen een beetje deftig over, maar in wezen is de deze hond juist heel atletisch en sportief. Net als Retriever honden, valt ook de hond op door intelligentie en gezeglijkheid. Je vindt deze hond in drie maten: de dwergpoedel, middenslagpoedel of de koningspoedel. Hun vacht groeit voortdurend, waardoor ze weinig verharen en een een betere keuze zijn voor mensen met een allergie. Ze moeten echter wel om de 6 tot 8 weken naar de trimsalon om de vacht bij te knippen, schoon te houden en vrij te houden van klitten en klitten.

Labradoodle: poedel

De Poedel ©Richard Chaff / Shutterstock

Uiterlijke kenmerken van de Labradoodle

Schofthoogte middelformaat: van 43 tot 53 cm

Gewicht: van 15 tot 21 kg.

Zoals bij vrijwel alle mixen, kom je heel veel soorten Labradoodles tegen, omdat bij een kruising nooit precies te voorspellen is welke kenmerken van welk ras de overhand krijgen. Er is geen rasstandaard voor deze hond, omdat het geen ras op zich is. Over het algemeen herken je een Labradoodle aan een brede kop en goed afgetekende wenkbrauwen.

Labradoodle puppy

De Labradoodle kan verschillende kleuren hebben  ©Brett Taylor Photography / Shutterstock

Labradoodle zwart, Labradoodle bruin en crème of abrikoos: de vacht kan werkelijk alle mogelijke kleuren hebben  Je had het vast al geraden, ook qua type vacht is de variatie groot. Door de poedel invloed (deze honden hebben een zogenaamde allergene vacht) wordt dit ras vaak gezien als heel geschikt voor mensen die last hebben van allergieën. Maar dit kan je niet met zekerheid zeggen omdat het afhangt van het type vacht dat de puppy erft. Een mix tussen een Labrador en een Poedel kan grofweg de volgende belangrijke vachttypes opleveren: recht (zoals bij de Labrador: kan deze hond veel verharen) golvend of krullend (zoals bij de poedel - dit vachttype is het meest geschikt voor mensen die allergisch zijn voor honden).

Helaas is het onmogelijk om te weten hoe een puppy zal worden totdat het geboren is - dat is nu eenmaal het geval met kruisingen van rassen! Dus als je op zoek bent naar een allergie-vriendelijke hond, zorg er dan voor dat je voor de aanschaf eerst een test op de huid doet en een en ander goed met de fokker besproken hebt. 

Typisch Labradoodle: het karakter

Dit is waar Doodles in uitblinken. Net als het uiterlijk weet je vooraf nooit helemaal zeker hoe de persoonlijk van een mix uitvalt, maar toch durven wij van de Labradoodle te zeggen dat deze eigenschappen vaak vriendelijk, aanhankelijk, intelligent en speels zijn. Ze kunnen heel goed met kinderen overweg, in de meeste gevallen ook met andere huisdieren. Het sociale karakter van deze honden maakt hen geweldige familiehonden. Je kan de Labradoodle prima op de uitkijk zetten, maar als waakhond heb je weinig aan deze allemansvriend.

Labradoodle met familie

De Labradoodle is een echte familiehond ©Pixelheadphoto digitalskillet / Shutterstock

Labradoodles blinken uit in intelligentie en zijn echte pleasers, dus je kan ze zowat alles leren. Maar een te zachte aanpak van deze slimme sportievelingen kan averechts uitpakken.

Beginnende verzorgers kunnen aan de opvoeding van de Labradoodle een zware dobber hebben. Door hun eigenschap, gerichtheid op mensen, is positieve bekrachtiging als opvoedingsmethode het meest effect. Het gebruik van negatieve straf- of bekrachtigingstechnieken kan nadelig zijn voor het trainingsproces. Over het algemeen leert deze hond snel nieuwe dingen aan.

Labradoodle verzorging

Of er ook minder leuke kanten aan een Labradoodle zitten? Dat is dan zeker de vachtverzorging. Puppy’s met een vacht die veel weg heeft van die van de Labrador verliezen veel haar. Je moet dan ten minste wekelijks borstelen om hem schoon, glanzend en vrij van knopen en klitten te houden. Tijdens de seizoensgebonden ruiperioden in de lente en de herfst, borstel je elke dag. Is juist het tegenovergestelde het geval en lijkt de vacht van jouw Labradoodle meer op die van een poedel, dan zal die continu doorgroeien. Dat betekent dat de vacht om de zoveel weken getrimd moet worden en veel geborsteld moet worden om klitten te voorkomen. Dit kosten voor de trimsessies kan behoorlijk in de papieren lopen.

Hoe oud wordt een Labradoodle?

Gemiddelde levensverwachting: de Labradoodle kan tussen de 10 en 13 jaar oud worden.

Gezondheid Labradoodle

De Labradoodle is, zoals de meeste hondenrassen of designerhonden, vatbaar voor verschillende, genetisch doorgegeven gezondheidsproblemen en aandoeningen:

Veel (gezondheids) problemen kunnen worden voorkomen door in zee te gaan met een gerenommeerde fokker, die de gezondheid van de pups op de eerste plaats zet. Zorg ervoor dat je voldoende informatie inwint voordat je een doodle pup aanschaft.

Labradoodle Kopen en Prijs

Het kopen van een Labradoodle is een belangrijke beslissing. De prijs van een Labradoodle kan variëren afhankelijk van factoren zoals herkomst, leeftijd en stamboom. Gemiddeld kun je rekenen op zo'n €1800 voor de aanschaf van een Labradoodle, maar prijzen kunnen variëren. De prijs voor een hond met een sterke stamboom, gefokt door gerenommeerde fokkers kan oplopen tot meer dan €3000. Zorg ervoor dat je een betrouwbare fokker kiest die de welzijn en gezondheid van de pup voorop stelt.

Houd rekening met maandelijkse kosten van ongeveer €70 - €100 voor voeding, verzorging en verzekering.

Een Labradoodle kopen

Ga je voor een Labradoodle? Stop dan in de eerste plaats tijd in de zoektocht naar een betrouwbare fokker. Het beste kies je voor een Labradoodle van de F1-generatie. Dit betekent dat de puppy echt half Poedel en half Labrador is, en niet een pup van twee Labradoodles. Dit verbreedt de genenpoel, waardoor de kans dat je hond genetische gezondheidsproblemen erft kleiner wordt, en ook hun temperament voorspelbaarder. Omdat ze populair zijn maar tegelijkertijd zoals alle kruisingen niet als ras erkend, lopen er nogal wat malavide fokkers rond. Kijk daarom voor je beslist, eerst deze checklist na

Conclusie: Een Geweldige Huisgenoot

De Labradoodle is een geweldige keuze voor velen, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je een beslissing neemt. Overweeg je de aanschaf van een Labradoodle? Neem de tijd om alle aspecten te begrijpen en maak de beste keuze voor jou en je toekomstige harige vriend.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

2 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen