Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden bij de verzorging van de vacht van je hond.
Elk baasje heeft wel eens het haar van zijn hond moeten borstelen. En in veel gevallen hoef je alleen maar je instinct te volgen en deze routine verloopt soepel. Maar als je een langharige hond met fluffy haar hebt of een hond die er niet tegen kan om gekamd te worden, kan het handig zijn om te kijken hoe jij je hond goed verzorgt!
Je hond op zijn gemak stellen voordat je hem borstelt
Voordat je begint met het verzorgen van de vacht van jouw hond, moet je zijn vertrouwen opbouwen! Sommige honden zullen dol zijn op dit moment, terwijl andere het niet op prijs stellen om gekieteld te worden! Overweeg dus om de borstelsessie te beginnen met wat aaien, zodat je hond dit moment associeert met ontspanning en quality time met jou.
Maar pas op dat je hem niet probeert 'gerust te stellen' voordat je begint, anders kan hij denken dat de rest van het proces een bron van angst of pijn zal zijn!
In elk geval kun je je hond het beste zo jong mogelijk te laten wennen aan het borstelen zodat hij rustig blijft. In dat stadium is er geen reden waarom uw hond zou weigeren omdat het deel uitmaakt van zijn dagelijkse routine en hem geen problemen zal opleveren.
Als je je hondje echter benadert met een borstel in je hand en dreigende lichaamstaal (omdat je weet dat hij zal uithalen), zal je hond onrustig worden en waarschijnlijk gestrest zijn! Probeer dit moment dus altijd rustig en kalm te benaderen, en zelfs met een glimlach. En beloon je hond steeds achteraf.
Hoe moet je de vacht van een hond borstelen?
Als je je afvraagt hoe je je hond moet kammen, volg dan gewoon de richting van de haargroei. Je kamt van het hoofd naar de onderrug, van de zijkanten naar de buik, en over het algemeen van boven naar beneden op de poten, oren en buik. Druk niet te hard op gevoelige en moeilijkere plekken zoals de poten, oren, buik, liezen en nek.
Bij honden met kort haar kun je ook zachtjes tegen de haren in gaan om dode haren los te maken, voordat je afsluit met een laatste keer in de andere richting. Maar als je hond niet van dit gevoel houdt en jou dat laat weten, hoeft je niet aan te dringen: je kunt jouw hond ook gewoon wat langer in de groeirichting borstelen en de volgende dag opnieuw beginnen als er nog steeds veel losse haren uitvallen.
Behandel de hondenvacht van je hond droog, niet na een bad! Net als bij mensenhaar zal nat haar klitten en broos worden. Wacht in plaats daarvan tot je hond weer helemaal droog is. Profiteer van dit moment om voorzichtig met je hand over de huid van je hond te gaan. Als je onregelmatigheden voelt, controleer dan of het geen teken of andere parasieten zijn die zich in de huid van je hond hebben genesteld, of grasaartjes.
Als je hond slecht reageert als je hem verzorgt, kun je een handschoen met zachte, soepele nopjes kopen en die over je hand laten glijden als je hem aait. Zo went hij er geleidelijk aan om geborsteld te worden en voorkom je grote klitten. En leert je hond dat het een onderdeel van de algemene verzorging is.
Wat doe je met grote klitten tijdens een borstelbeurt?
Als je echter tijdens het borstelen grote knopen tegenkomt in de vacht van je hond en je kunt ze niet voorzichtig ontwarren, knip ze dan door met een schaar zodra je ze vindt, anders kan je hond eczeem ontwikkelen. Als je te bang bent om je hond pijn te doen, kun je je dierenarts vragen om het te doen, maar het is het beste om te leren hoe je het zelf doet.
Snijd gewoon door de knoop (en niet per se eronder, te dicht bij de huid) en verwijder het haar, dat loskomt zonder je huisdier pijn te doen. Je kunt ook een heel klein stukje scheren met een tondeuse om de knoop te verwijderen zonder het risico te lopen de huid te beschadigen.
Welke borstel moet je kiezen om je hond te borstelen?
Je moet de juiste borstel kiezen voor de lengte van de vacht van je hond. Het is duidelijk dat je een Chihuahua niet op dezelfde manier behandeld als een Alaskan Malamute!
Welke borstel voor een kortharige hond?
Voor een kortharige hond kun je de huid en haargroei stimuleren met een siliconen of rubberen borstel. Deze borstel is perfect voor hondenrassen zoals de Beagle, Franse Bulldog of Amerikaanse Bulldog.
Welke borstel voor een langharige hond?
Als je een hond hebt met halflang of lang haar, is het belangrijk de hond regelmatig te borstelen. Er zijn verschillende soorten borstels die je hiervoor kunt gebruiken.
De Slicker Borstel
De Slicker borstel is de meest universele borstel, deze borstel helpt bij het verwijderen van klitten en deze verwijderd tevens dode haren. Je kunt deze borstel voor veel rassen gebruiken zoals voor een Ruwharige Teckel, Malteser maar ook een Labrador.
Herderhark of Ondervacht borstel
Daarnaast heb je de Herderhark of Ondervacht borstel, deze borstel verwijderd dode haren van de ondervacht zonder de bovenvacht te beschadigen. Deze borstel is handig voor honden met een dikke ondervacht zoals een Australische Herder, Golden Retriever of Husky.
Hondenkam
Een hondenkam met lange tanden verwijderd klitten zonder de hond te forceren of pijn te doen deze kan het beste worden gebruikt voor een hond met een krullende vacht dat snel neigt te klitten, zoals een Pomeriaan of een Poedel.
Hoe vaak moet je een hond borstelen of kammen?
Baasjes vragen dierenartsen vaak hoe vaak ze de vacht van hun hond moeten verzorgen. En dat is een goede vraag, want het is afhankelijk van de vacht en levensstijl van het dier.
Sommige honden elke dag, terwijl andere een gezonde vacht hebben als ze een keer per week geborsteld worden. Als je merkt dat je hond niet veel haarverlies heeft, hoef je hem niet elke dag te kammen. Maar tijdens de rui is dagelijks borstelen wel aan te raden om de dikke vacht van je hond gezond te houden en te voorkomen dat er extra haar in huis komt te liggen. Ook als vuil, viezigheid en klitten ontstaan is het wijs om jouw hond regelmatig te borstelen.
Aarzel niet om je dierenarts of trimsalon om advies te vragen bij je volgende afspraak om je verzorgingsroutine aan te passen aan de specifieke behoeften van je huisdier.
Nu weet je alles wat je moet weten over de algemene verzorging van je hond en hoe je zijn huid en vacht het best kunt verzorgen!