Aanbieding

vacht hond wordt verzorgt
© Shutterstock

Vachtverzorging hond: bekijk alle tips voor jouw hond hier!

Door Marieke ten Donkelaar Redacteur

Online sinds

Een mooie en glanzende vacht bij een hond. Bijna niets weerspiegelt de gezondheidstoestand zo treffend als de vacht. 

Het wordt duidelijk dat het regelmatig verzorgen van jouw hond beslist niet alleen een schoonheidsritueel is. Als het verwaarloosd wordt, kan het snel gaan klitten, geïnfecteerd raken met parasieten of ontstoken raken. Om dit in de eerste plaats te voorkomen, hebben wij enkele waardevolle tips voor je op een rijtje gezet over het thema hondentrimmen.

Het is belangrijk de verzorging aan te passen aan het type vacht. Want er zijn veel verschillende soorten. Als je bijvoorbeeld de ruwharige vacht van een Teckel vergelijkt met de krullende vacht van een Poedel, zijn de verschillen overduidelijk.

Gekruld of een gladde vacht, met ondervacht of zonder, zacht en soepel of pezig en ruw - er is nauwelijks een vachttype dat niet vertegenwoordigd is. Het is dus niet verwonderlijk dat elke hond regelmatig een speciale vachtverzorging nodig heeft die op de viervoeter is afgestemd.

De optimale vachtverzorging voor de kortharige hond

Laten we beginnen met honden met een korte vacht die vaak worden gezien als gemakkelijker te verzorgen dan de langharige viervoeters. Welke harige vrienden horen daarbij? Een vachtlengte tot 5 centimeter wordt als kortharig beschouwd - dus o.a. de Rhodesian Ridgeback, Boxer of Beagle, vallen in deze categorie. In tegenstelling tot honden met een weelderige haardos, zijn vilten hier in de regel zeldzaam. Er zijn echter speciale kenmerken waarmee rekening moet worden gehouden en ook bij kortharige viervoeters mag intensieve vachtverzorging niet worden verwaarloosd.

Kortharige honden: een- of meerlaags?

De kortharige vacht wordt onderverdeeld in een eenlaagse en een meerlaagse vacht. Een Labrador, heeft een gelaagde vacht. Dit betekent dat deze hond een ondervacht heeft onder de eerste laag. Vooral tijdens de ruiperiode is een ondersteunende vachtverzorging door de verzorger een vereiste.

Regelmatig borstelen van de vacht, bijvoorbeeld met een meskam, verwijdert de dode ondervacht en laat de lucht beter circuleren.

Voor sommige honden met geen of weinig ondervacht, d.w.z. met een eenlaagse vacht, is een keer per week verzorgen vaak voldoende. Niettemin moet de huid en vacht regelmatig op vlooien en teken worden gecontroleerd na wandelingen in de natuur. Dit laat zien: Zelfs de meest onderhoudsarme hond, zoals de Rehpinscher, kan niet zonder verzorging.

Moet je een kortharige hond regelmatig in de winter in bad doen?

De haren hebben veel tijd nodig om volledig te drogen. Dit is vooral verraderlijk in het koude seizoen. In het algemeen reageert de huid van honden met een korte haren vaak gevoelig op shampoos en andere verzorgingsproducten. Het geldt voor alle viervoeters, maar doe deze honden zo min mogelijk in bad!

In veel gevallen is schoonmaken buiten de badkuip voldoende. Zo kan de verzorger bijvoorbeeld natte modder van de hond verwijderen met behulp van een absorberende hondenbadhanddoek. Een zachte borstel die de gevoelige huid niet irriteert, is ook doeltreffend gebleken. Een handschoen met pukkeltjes is nog aangenamer voor de hond en kan worden gebruikt voor zeer lichte vervuiling. Dit accessoire is geschikt om jouw hond zachtjes te masseren. Tegelijkertijd worden overtollig en losse haren gemakkelijk verwijderd en wordt de bloedsomloop gestimuleerd.

Checklist: Accessoires voor de verzorging van kortharige vacht

  • Absorberende handdoek
  • Messenkam voor het verwijderen van dode ondervacht
  • Verzorgingshandschoen voor de hond
  • Een zachte borstel, bijvoorbeeld van natuurlijk varkenshaar

Vachtverzorging langharige vacht: succesvol borstelen

Dagelijks borstelen of kammen en verzorgen zou deel moeten uitmaken van het dagelijks leven voor liefhebbers van langharige rassen om klitten te voorkomen. De gevolgen van een gebrekkige vachtverzorging kunnen dramatisch zijn: Indien de aanvankelijk schijnbaar onschadelijke knobbeltjes door de eigenaar niet verder worden behandeld, zijn matte plekken of zelfs viltplaten het gevolg. Deze zijn niet alleen zeer pijnlijk voor de honden, omdat deze de huid bereiken. Een ander gevaar ligt op de loer: parasieten voelen zich bijzonder thuis in een matte vacht. In dit stadium kunnen alleen de ervaren hondenkapper, oftewel de trimmer in de trimsalon de hond helpen met het trimmen van de vacht.

Vachtverzorging voor verschillende hondenrassen

Langharige honden hebben ook een enkele of een vacht met meerdere lagen. Als de honden met lang haar een dichte ondervacht heeft onder de bovenvacht, zoals bijvoorbeeld de Golden Retrievers, kan een plukborstel helpen. Wij bevelen ook borstels met roterende tanden aan om de eerste klitten uit de vacht te kammen. Voor de laatste verzorging kan een zachte borstel worden gebruikt om haren te verwijderen.

Honden met weinig of geen ondervacht zijn door het zachte en fijne haar vatbaar voor vervilting en hebben ook goede verzorging nodig. Daarom is het belangrijk om hem regelmatig te borstelen zodat dit niet kan gebeuren. Rasvoorbeelden van langharige honden zonder ondervacht zijn: Poedel, Bichon of de Soft Coated Wheaten Terrier.

Checklist: borstel en kammen voor de verzorging van langharige honden.

  • Een currykam met roterende tanden
  • Plukborstel
  • Een zachte vachtborstel

Verzorging van de vacht van jouw hond voor meer glans

Beproefde en geteste huismiddeltjes kunnen worden gebruikt voor een stralende glans. Maar het is belangrijk om te weten: De basis voor een glanzende haren is eerst en vooral een gezonde en evenwichtige voeding. Aan de conditie is duidelijk te zien of een hond alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt of dat er een tekort aan is. Zelfs als de haren van de hond liefdevol wordt verzorgd, kan het nog dof en broos zijn.

Kokosolie, appel cider azijn en co.

Speciale conditioners en verzorgingsproducten voor honden zijn niet altijd nodig om glanzende haren bij honden te krijgen. Sommige gezonde additieven kunnen bijdragen tot een glanzender vacht van je hond. Zo is er bijvoorbeeld kokosolie. Het wordt zowel inwendig als uitwendig gebruikt en kan meer glans geven. Kokosolie kan de droge huid ook helpen om haar natuurlijke beschermlaag terug te krijgen.

Er is nog een andere waardevolle olie die aan het voedsel kan worden toegevoegd: Zalmolie.

Het natuurproduct, dat steeds populairder wordt, is een belangrijke leverancier van omega-3- en omega-6-vetzuren. Het kan een gezondheid bevorderend effect hebben, niet alleen op honden met huid- of vachtproblemen. De dagelijkse toevoeging aan het voer heeft ook een algemeen positief effect op het welzijn van de hond.  

Een ander huismiddeltje om honden te verzorgen is appelciderazijn. In geval van jeuk kan appelciderazijn tot een derde en water tot twee derde worden gemengd. De textuur wordt op de huid aangebracht met behulp van een spuitfles. Dit huismiddel is een echte allrounder: van appelciderazijn wordt gezegd dat het de haren van de verzorgde hond glanzender maakt.

De verzorging bij de een hond met huismiddeltjes of toevoegingen is geen vervanging voor een dierenarts. Als de viervoeter een ernstige ziekte heeft, is het altijd nodig een dierenarts te raadplegen.

Verzorging hond met ruwharige vacht

De ruwharige vacht heeft een dubbele vacht, een korte ondervacht en een korte deklaag. Dit zijn onder andere de ruwharige Teckels, Schnauzers en Airdale Terriers. Bij ruwharige honden verhaart de ondervacht niet, maar juist de dekharen. Zij moeten daarom drie keer per jaar geplukt worden.

Hoe vaak moeten honden in bad?

Zoals we hebben uitgelegd is het belangrijk om het badderen van je harige familielid zo min mogelijk te doen. Hetzelfde geldt ook voor puppy's. Zeker, een viervoeter die in een koeienvijg heeft gerold, heeft altijd een goed bad nodig. Wassen speelt echter een eerder ondergeschikte rol in de vachtverzorging van de hond.

Te vaak baden kan de beschermende film van de huid uit evenwicht brengen, met als gevolg dat de hond met een droge huid te kampen krijgt. Aangezien de huid van honden een gemiddelde pH-waarde van 7,5 heeft en dus alkalisch is, mag nooit een mensenshampoo worden gebruikt. De pH-waarde van onze huid ligt rond de 5 en bevindt zich in een zure omgeving. Er zijn verschillende behoeften onder hondenrassen als het gaat om hondenshampoo. Individueel advies van bekwame trimmer of van de hondenfokker is daarom aan te bevelen.

Checklist: Waarop moet worden gelet bij het baden van een hond?

  • Was je hond zo min mogelijk om de natuurlijke zuurbescherming van de huid van je hond niet aan te tasten.
  • Verwijder voor het badderen alle klitten en knopen, zodat deze niet nog meer worden aangewakkerd.
  • Gebruik speciale hondenshampoos die zijn aangepast aan de behoeften van je viervoeter, die de vetten aanvullen en geen parfum bevatten.
  • Introduceer je hond langzaam aan het badderen. De dappere viervoeter kan daarna beloond worden met lekkers.
  • Het water moet op een comfortabele temperatuur zijn en alle shampooresten moeten grondig worden uitgespoeld.
  • Pas op dat er geen shampoo in de ogen of oren komt.
  • Na het bad, sluit alle ramen om tocht te voorkomen.

Conclusie: Tips voor hondenverzorging

Zoals we hebben ontdekt, is vachtverzorging bij de hond zeer individueel. Onze viervoeters hebben speciale behoeften waar rekening mee moet worden gehouden. De haren zijn uiterst belangrijk voor de hond: deze biedt bescherming tegen nattigheid, kou, warmte en verwondingen tegelijk, het moet een prioriteit zijn voor een hondenverzorger.

Laat je hond zo snel mogelijk wennen aan kammen, borstelen en verzorgen. Op die manier kan de hond helemaal ontspannen en er zelfs van genieten wanneer een vachtverzorgingshandschoen voor de hond wordt gebruikt. Wij mensen kunnen onszelf ook trakteren op wat verzorgingstijd en de band met onze eigen harige viervoeter versterken.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen