Amerikaanse Akita

Andere namen: Akita, American Akita

#39

Wamiz's top rassen

Amerikaanse Akita
Volwassen Amerikaanse Akita © Shutterstock

De Amerikaanse Akita is een bijzondere hond met een geheel eigen karakter en daarom niet voor iedereen geschikt. Deze onafhankelijke, trotse, soms eigenwijze en vaak aangeduid als "rebelse" hond heeft een strikte, maar tegelijkertijd zachte training nodig die heel vroeg moet beginnen en weloverwogen en consistent moet zijn. Ze worden vaak verward met de husky, maar in werkelijkheid is de Amerikaanse Akita, in tegenstelling tot de husky, niet bijzonder atletisch. Ze rusten graag en brengen graag tijd door met hun adoptiegezin, maar de verzorgers ervaren af en toe ook een afstand tot de hond. Het is een van de redenen waarom deze hond de reputatie heeft een paradox met vier poten te zijn. Daarom zijn de honden enkel geschikt voor ervaren hondenbezitters die hiermee kunnen omgaan. 

Algemene informatie Amerikaanse Akita

Hoe oud wordt een Amerikaanse Akita? :

5

17

10

12

Grootte Amerikaanse Akita :

Herkomst en geschiedenis

Oorspronkelijk heeft het dezelfde wortels als de Japanse Akita. Vanaf de 17e eeuw werden de Akitas matagis (of berenjachthonden) gebruikt als aanvalshonden in de regio Akita. Vanaf 1868 werden ze gekruist met tosa's en mastiffs, waardoor ze in omvang groeiden. In plaats daarvan verdwenen andere typische Spitz-kenmerken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen politieagenten de opdracht om alle honden (behalve Duitse herders) gevangen te nemen om kleding voor de soldaten te maken. Veel liefhebbers van dit ras probeerden deze wet te gebruiken voor de bescherming van de honden door simpelweg hun honden te kruisen met Duitse herders. Zo kwam het dat er aan het einde van de oorlog drie verschillende Akita-soorten waren, ook al bestonden er niet veel: de Matagis Akita's, de vechthond Akita's en de Akita-Duitse Herder-kruisingen. Veel honden werden naar de Verenigde Staten gebracht om het ras daar verder te ontwikkelen. De eerste Amerikaanse Akita-club werd opgericht in 1956. In 1972 werd het ras officieel erkend. Sindsdien hebben Japan en de VS nooit overeenstemming kunnen bereiken over welk land de beschermheer van het ras zou moeten zijn. Daarom zijn de Amerikaanse Akita en de Japanse Akita tegenwoordig heel anders, omdat er geen Japanse afstamming is gekruist met het Amerikaanse hondenras.

FCI groep

FCI groep

Groep 5 - Spitsen en oertypen

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Amerikaanse Akita

 • Amerikaanse Akita
  Amerikaanse Akita
 • Amerikaanse Akita
  Amerikaanse Akita
 • Amerikaanse Akita
  Amerikaanse Akita
 • Amerikaanse Akita
  Amerikaanse Akita
 • Amerikaanse Akita
  Amerikaanse Akita

  Grootte Amerikaanse Akita

  Teef : 61 tot 66 cm

  Reu : 66 tot 71 cm

  Gewicht Amerikaanse Akita

  Teef : 45 tot 60 kg

  Reu : 45 tot 60 kg

  Vachtkleur Amerikaanse Akita

  Vachttype

  Oogkleur Amerikaanse Akita

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Amerikaanse Akita

  De Amerikaanse Akita (voorheen de Great Japanese Dog) is een grote hond met een solide en evenwichtige lichaamsbouw. Hun botten zijn zwaar. De ogen zijn relatief klein en bijna driehoekig. De oren zijn rechtopstaand en klein in verhouding tot de rest van het hoofd. Ze zijn ook driehoekig en aan de bovenkant licht afgerond. De staart is groot en bedekt met een weelderige vacht. De staart wordt hoog gedragen of over de rug of zijkant gerold. De punt kan naar achteren reiken.

  Goed om te weten

  Tot de jaren 2000 werden de Akita Inu en de Amerikaanse Akita niet als twee verschillende rassen beschouwd. Hoewel deze rassen nogal van elkaar verschillen, zijn ze heel vaak met elkaar gekruist.

  Karakter Amerikaanse Akita

  • 66%

   Aanhankelijk

   De Amerikaanse Akita is een hond voor het hele gezin. Ze zijn niet enkel gehecht aan een bepaald lid van hun sociale groep, maar maakt wel duidelijk onderscheid tussen hun adoptiegezin en buitenstaanders. 

   Ze kunnen zachtaardig zijn en in sommige zeldzame gevallen zijn het echte knuffelberen. Desalniettemin zijn het onafhankelijke en zelfstandige honden. 

   Ze zullen hun liefde voor hun verzorger niet snel in het openbaar tonen, maar alleen wanneer niemand anders kijkt. 

  • 66%

   Speels

   De honden zijn goede speelkameraden, maar met name voor wat oudere kinderen en enkel wanneer ze daar zin in hebben. Je kunt deze honden niet dwingen om iets te doen of ze ertoe aanzetten om mee te doen. Je zult je vaak aan moeten passen aan hun humeur. 

  • 66%

   Rustig

   De Amerikaanse Akita houdt van rust en kan uren slapen, maar dat kan van het ene op het andere moment veranderen - vooral wanneer ze gevaar voelen. Het is een hond die, ondanks een schijnbaar ontspannen houding, altijd alert en waakzaam is.

  • 66%

   Intelligent

   Hoewel het geen echte werkhonden zijn betekent het niet dat ze ook dom zijn. Integendeel, ze kunnen ontzettend slim en sluw zijn in het omzeilen van bevelen van hun verzorger wanneer ze deze niet noodzakelijk achten. 

  • 66%

   Jager

   Hoewel de Amerikaanse Akite helemaal niet als jachthond wordt gebruikt hebben ze wel degelijk een sterk jachtinstinct. Dit maakt het soms wat moeilijk om ze vrij te laten rennen in het bos zonder dat ze achter wild aan gaan. 

   Je moet je ervan bewust zijn dat bij een Akita niets 100% kan worden aangeleerd. Dealsniettemin kun je met een gedegen en uitgebreide opvoeding er voor zorgen dat het instinct niet al te vaak de overhand neemt. Het belangrijkste is wel om de aard van de hond te respecteren. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Als puppy is de Amerikaanse Akita een groot liefhebber van mensen. Ze vinden iedereen leuk en komen graag met iedereen in contact. Echter, wanneer ze in de puberteit komen en volwassen worden verandert dit en kunnen ze wat terughoudender worden. 

   Ze houden er niet van om geaaid te worden door vreemden en dit laten ze merken door het te ontwijken of gewoon weg te lopen.

   Ze worden op geen enkele manier agressief tegenover mensen, maar ze kunnen heel openlijk laten zien dat ze het er niet mee eens zijn als mensen contact blijven zoeken.

  • 66%

   Onafhankelijk

   De Amerikaanse Akita is een trotse, onafhankelijke hond die graag stil is en soms erg afstandelijk kan zijn, maar dat weerhoudt ze er niet van om (op hun eigen manier) dicht bij hun adoptiegezin te zijn, want ze zijn echt erg aan hen gehecht.

   Gedrag Amerikaanse Akita

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Deze honden zijn onafhankelijk, trots en stellen het op prijs om alleen te zijn, maar houden hun verzorger altijd in de gaten en hebben de aanwezigheid van hun verzorger nodig om te ontspannen. Daarom zijn lange periodes van alleen zijn niet goed voor deze hond. 

    De Amerikaanse Akita moet vanaf jonge leeftijd al op een positieve manier leren om alleen te zijn zodat ze makkelijker periodes alleen kunnen zijn. Desalniettemin moeten die periodes nooit te lang duren. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Het zijn geen werkhonden zoals bijvoorbeeld een Duitse herder. Soms zijn ze koppig en ze houden niet van verplichtingen en beperkingen. Het is belangrijk dit te onthouden tijdens de opvoeding. 

    Als verzorger van deze hond moet je een goede dosis doorzettingsvermogen, geduld en evenwichtigheid tonen om de juiste opvoeding te realiseren. Ze vervelen zich nogal snel, dus voorkom herhaling en houdt de opvoedingssessies kort en speels. 

    Bovendien is het van belang dat de relatie tussen verzorger en hond uitstekend is om de opvoeding in de eerste plaats te laten slagen. 

    Aggresieve opvoedingsmethodes worden sterk afgeraden, omdat dit enkel leidt tot een beschadiging van de relatie tussen hond en verzorger. 

    Verwacht geen wonderen en een grote gehoorzaamheid bij het opvoeden van deze hond. Als ze iets niet begrijpen, zullen ze ook niet gehoorzamen. Als ze al een bevel opvolgen dan doen ze dat op hun eigen tempo en enkel wanneer ze dat zelf willen. 

   • 33%

    Blaft graag

    De Amerikaanse Akita blaf niet of nauwelijks. 

    Blaffende exemplaren zijn vaak honden die worden opgesloten in huis of de tuin en weinig beweging krijgen. 

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Zo lang er niets interessants voorbij komt dat hun ogen of neus prikkelen zullen ze hun vertrouwde omgeving niet snel verlaten. 

    Ze worden hierin vaak verward met de husky, die een sterke drang heeft om weg te lopen. Dit komt vooral door het feit dat husky's een sterke bewegingsdrang hebben terwijl de Akita het liefst thuis een dutje doet. 

    Wanneer een Akita in de tuin woont is het raadzaam om deze zo veel mogelijk af te zetten met een goede hoge omheining, omdat hun jachtinstinct aangewakkerd kan worden. 

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Hoewel deze Japanse honden van nature kalm en ontspannen zijn kunnen ze wel degelijk dingen vernielen wanneer ze niet voldoende bewegen. Hun voorliefde voor luieren zorgt er soms voor dat hun verzorger niet voldoende loopt met hond. 

    Dus soms zul je deze honden moeten motiveren om een wandeling te maken buiten. Ze zullen zelden om een wandeling vragen, maar dit betekent niet dat ze het niet nodig hebben. 

   • 66%

    Eetlust

    Deze hond is eerder kieskeurig dan hebzuchtig. Sommige exemplaren kunnen best moeilijk zijn om te behagen, maar als het juiste dieet eenmaal is gevonden, kan dit een goede bron van motivatie zijn voor deze hond.

   • 66%

    Geschikt als waakhond

    De Amerikaanse Akita is waakzaam en erg dapper, waardoor ze een goede waakhond zijn. Hun fysieke aanwezigheid alleen is vaak voldoende om indringers af te schrikken.

    Laat je niet misleiden door het uiterlijk: deze hond lijkt misschien erg ontspannen (en is dat ongetwijfeld ook echt), maar dat kan in een oogwenk veranderen als ze merken dat hun verzorgers in gevaar zijn.

   • 33%

    Geschikt als eerste hond

    De Amerikaanse Akita is een hond met een sterk karakter die vrij sterke oerinstincten heeft. Dit is tenslotte ook een oerhond. Ze zijn daarom niet voor iedereen geschikt.

    Het is erg belangrijk om deze hond te nemen zoals ze zijn en hun ware aard niet te willen veranderen. Voordat men kan nadenken over het adopteren van zo'n hond, moet men zowel over hun positieve als ‘negatieve’ karaktereigenschappen nadenken.

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 66%

     Kan de Amerikaanse Akita in een appartement leven?

     Het leven in een appartement is enkel geschikt voor deze honden wanneer ze meerdere keren per dag worden meegenomen voor een wandeling met voldoende stimulatie. 

     Ze kunnen vrij eenvoudig wennen aan het stadsleven, omdat ze niet bijzonder veel zware lichamelijke activiteit nodig hebben. Een huis met een tuin en een goede omgeving is voldoende.

     Wel blijft voldoende stimulatie, dus fysieke en mentale uitdaging erg belangrijk evenals sociale contacten.

    • 66%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Deze honden worden vaak aangezien voor sledehonden omdat ze op de husky lijken, maar in werkelijkheid zijn het niet de grootste atleten. Vanwege hun lichaamsbouw kunnen ze niet al te zware activiteiten ondernemen. 

     Het wordt aangeraden om te wachten met fysieke activiteiten tot de hond minstens 1 jaar oud is om de groei niet te schaden. 

     Deze Japanse honden zijn vooral dol op wandelingen en ontspannen trektochten waar ze graag aan alles ruiken. Ze houden ook van water en zwemmen. 

     Hoewel sommige actiever zullen zijn dan andere, zijn het doorgaans rustige honden en geven ze vaak de voorkeur aan slapen in plaats van lopen. Zorg voor voldoende beweging, minimaal twee keer per dag lopen, en meer wanneer je in een appartement woont. 

    • 33%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Bij het zien van een Amerikaanse Akita kan men meteen denken dat dit niet de gemakkelijkste honden ter wereld zijn om te vervoeren. Met een lichaamsgewicht van bijna 60 kg is het buitengewoon moeilijk voor hen om onopvallend te reizen, in welk transportmiddel dan ook.

     Gezelschap

     • 66%

      Kan een Amerikaanse Akita samen met katten?

      Deze honden kunnen goed met katten overweg als ze er mee opgroeien. Als een Akita pas op volwassen leeftijd wordt geconfronteerd met een onbekende kat kunnen ze deze als prooi zien. 

     • 66%

      Kan een Amerikaanse Akita samen met honden?

      Deze hond is vaak strijdlustig tegenover medehonden - vooral als het gaat om honden van hetzelfde geslacht. Daarom is het naast elkaar bestaan ​​van twee niet-gecastreerde exemplaren van hetzelfde geslacht risicovol.

      Als de socialisatie van de American Akita pup wordt gestart voordat ze 3 maanden oud zijn en dit later regelmatig wordt gecontroleerd en altijd met positieve ervaringen wordt voortgezet, kunnen de ontmoetingen met andere honden beter verlopen dankzij de aangeleerde gedragsregels bij honden.

      Toch is deze Akita een hond die graag zijn medehonden domineert en vaak hun regels aan hen wil opleggen. Als de hond die ze ontmoeten het niet eens is, kan er een groot gevecht ontstaan. Daarom is het belangrijk om de ontmoetingen onder controle te houden door karakters te kiezen die bij elkaar passen.

     • 66%

      Is de Amerikaanse Akita een kindvriendelijke hond?

      Deze hond is vrij onafhankelijk en wordt graag alleen gelaten. Daarom is de vaak luidruchtige en levendige aanwezigheid van kleine kinderen niets voor deze grote hond, ook al lijken ze op een teddybeer.

      Ze kunnen geduldig zijn, maar bereiken snel grenzen - vooral als er geen regels voor samenleven zijn opgesteld of deze niet worden gerespecteerd. Dit omvat bijvoorbeeld de regel om de hond niet te storen wanneer deze in de mand zit. Voor iets oudere kinderen is het echter een heel goede speelkameraad, op voorwaarde dat ze respectvol communiceren met hun hond en weten hoe ze de alarmsignalen moeten interpreteren (hun eigen neus likken, hun haar rechttrekken, grommen, "glimlachen" enz.) .

     • 66%

      Is een Amerikaanse Akita geschikt voor ouderen?

      Deze hond is niet geschikt voor sportieve mensen. Ouderen kunnen een Amerikaanse Akita adopteren, maar ze moeten er tijd en energie in steken - vooral in het opvoeden en socialiseren ervan.

      Zorg er echter voor dat deze hond ondanks hun matige bewegingsdrang genoeg wandelingen krijgt. 

      %}

      Wat kost een Amerikaanse Akita?

      De prijs van een Amerikaanse Akita varieert afhankelijk van hun oorsprong, leeftijd en geslacht. Gemiddeld kost een hond met een stamboekinschrijving ongeveer €1100 De meest waardevolle lijnen kunnen worden verkocht voor meer dan €3000.

      Een gemiddeld budget van ongeveer €120 per maand is voldoende om aan de behoeften van deze hond te voldoen in de vorm van voedsel van hoge kwaliteit en de gebruikelijke zorgkosten per jaar.

      Verzorging

      Het verzorgen van deze honden is alleen moeilijk tijdens de ruiperiode, omdat ze dan veel haar verliezen. Buiten deze fase volstaat 1 keer borstelen per week en het controleren van het hele lichaam. 

      Hun ogen en oren moeten regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt. Tevens is het belangrijk om de huid te onderzoeken, aangezien deze vatbaar is voor problemen. 

      Deze honden moet je niet te vaak wassen, enkel wanneer ze echt vies zijn. Een paar keer per jaar is echt voldoende. 

      Haaruitval

      Men moet zich bewust zijn van het extreme haarverlies van de Amerikaanse Akita's voordat ze worden geadopteerd. Hun vachtwisseling duurt soms maanden en er is zeer uitgebreide zorg nodig om het haar dat uitgevallen is te verwijderen (dagelijks borstelen, föhnen, enz.). Vaak krijgt men de indruk dat er maar geen einde komt aan de ruiperiode. 

      Voeding Amerikaanse Akita

      Het Amerikaanse Akita-dieet is ongecompliceerd, omdat droogvoer (premium kwaliteit) en huisgemaakt voedsel (dat moet worden goedgekeurd door een professional) en rauw vlees geschikt zijn voor deze hond. Elk van deze diëten heeft zijn voor- en nadelen.

      Het is raadzaam om advies in te winnen bij een dierenarts bij het bepalen van de juiste voeding en porties. Dit geldt met name voor puppy's, zodat hun groeifase goed verloopt, wat erg belangrijk is op volwassen leeftijd vanwege hun grootte.

      Aangezien dit oerhonden zijn met een sterk jachtinstinct, houden ze natuurlijk erg van vlees, maar door hun Japanse wortels houden ze nog meer van vis. Vanwege de behoefte aan vetzuren en omega-3 en 6-vetzuren, evenals de lage eiwitbehoefte, is vette vis meestal het meest geschikt voor het dieet van de Amerikaanse Akita.

      De uitdaging is om een ​​goed evenwicht te vinden tussen de smaak, behoeften, de manier van leven van de hondenbezitters, hun budget en hun beschikbaarheid om voer voor hun hond te bereiden.

      Een maaltijd per dag kan genoeg zijn. Dit kan het beste 's avonds aan de Amerikaanse Akita worden gegeven om de spijsvertering te vergemakkelijken. Een voerbak die altijd vol is is natuurlijk absoluut niet aan te raden, enerzijds om maagkantelingen te voorkomen en anderzijds omdat je geen grenzen kunt stellen aan het eetgedrag.

      Gezondheid Amerikaanse Akita

      Hoe oud wordt een Amerikaanse Akita?

      Ze worden ongeveer 10 jaar oud. 

      Sterk/ bestendig

      De Amerikaanse Akita wordt vaak als robuust beschouwd vanwege hun lichaamsstructuur, maar alleen totdat ze ziek worden, en dat is helaas niet zo zeldzaam.

      Kan goed tegen warmte

      Zoals bij vele honden is hitte een probleem en zul je de tijdstippen waarop je gaat wandelen moeten aanpassen. Bijvoorbeeld 's ochtends ontzettend vroeg, en 's avonds wat later. Daarnaast heeft de Amerikaanse Akita altijd vers water nodig en een shaduwrijke plek waar ze kunnen rusten bij warm weer. 

      Kan goed tegen kou

      Dankzij hun dubbele vacht zijn ze zeer goed beschermd tegen kou en slecht weer. 

      Neiging om snel aan te komen

      Zoals bij veel honden die slechts een matige behoefte aan lichaamsbeweging hebben, is het belangrijk om goed op het dieet te letten, zodat ze niet te zwaar worden.

      Veelvoorkomende ziektes

      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen