Amerikaanse Akita

Andere namen: Akita, American Akita

#27

Wamiz's top rassen

Amerikaanse Akita
Volwassen Amerikaanse Akita © Shutterstock

De Amerikaanse Akita is een bijzondere hond met een geheel eigen karakter en daarom niet voor iedereen geschikt. Deze onafhankelijke, trotse, soms eigenwijze en vaak aangeduid als "rebelse" hond heeft een strikte, maar tegelijkertijd zachte training nodig die heel vroeg moet beginnen en weloverwogen en consistent moet zijn. Ze worden vaak verward met de husky, maar in werkelijkheid is de Amerikaanse Akita, in tegenstelling tot de husky, niet bijzonder atletisch. Ze rusten graag en brengen graag tijd door met hun adoptiegezin, maar de verzorgers ervaren af en toe ook een afstand tot de hond. Het is een van de redenen waarom deze hond de reputatie heeft een paradox met vier poten te zijn. Daarom zijn de honden enkel geschikt voor ervaren hondenbezitters die hiermee kunnen omgaan. 

Algemene informatie Amerikaanse Akita

Hoe oud wordt een Amerikaanse Akita? :

5

17

10

12

Grootte Amerikaanse Akita :

Herkomst en geschiedenis

Oorspronkelijk heeft het dezelfde wortels als de Japanse Akita. Vanaf de 17e eeuw werden de Akitas matagis (of berenjachthonden) gebruikt als aanvalshonden in de regio Akita. Vanaf 1868 werden ze gekruist met tosa's en mastiffs, waardoor ze in omvang groeiden. In plaats daarvan verdwenen andere typische Spitz-kenmerken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen politieagenten de opdracht om alle honden (behalve Duitse herders) gevangen te nemen om kleding voor de soldaten te maken. Veel liefhebbers van dit ras probeerden deze wet te gebruiken voor de bescherming van de honden door simpelweg hun honden te kruisen met Duitse herders. Zo kwam het dat er aan het einde van de oorlog drie verschillende Akita-soorten waren, ook al bestonden er niet veel: de Matagis Akita's, de vechthond Akita's en de Akita-Duitse Herder-kruisingen. Veel honden werden naar de Verenigde Staten gebracht om het ras daar verder te ontwikkelen. De eerste Amerikaanse Akita-club werd opgericht in 1956. In 1972 werd het ras officieel erkend. Sindsdien hebben Japan en de VS nooit overeenstemming kunnen bereiken over welk land de beschermheer van het ras zou moeten zijn. Daarom zijn de Amerikaanse Akita en de Japanse Akita tegenwoordig heel anders, omdat er geen Japanse afstamming is gekruist met het Amerikaanse hondenras.

FCI groep

FCI groep

Groep 5 - Spitsen en oertypen

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Amerikaanse Akita

  Grootte Amerikaanse Akita

  Teef : 61 tot 66 cm

  Reu : 66 tot 71 cm

  Gewicht Amerikaanse Akita

  Teef : 45 tot 60 kg

  Reu : 45 tot 60 kg

  Vachtkleur Amerikaanse Akita

  Vachttype

  Oogkleur Amerikaanse Akita

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Amerikaanse Akita

  De Amerikaanse Akita (voorheen de Great Japanese Dog) is een grote hond met een solide en evenwichtige lichaamsbouw. Hun botten zijn zwaar. De ogen zijn relatief klein en bijna driehoekig. De oren zijn rechtopstaand en klein in verhouding tot de rest van het hoofd. Ze zijn ook driehoekig en aan de bovenkant licht afgerond. De staart is groot en bedekt met een weelderige vacht. De staart wordt hoog gedragen of over de rug of zijkant gerold. De punt kan naar achteren reiken.

  Goed om te weten

  Tot de jaren 2000 werden de Akita Inu en de Amerikaanse Akita niet als twee verschillende rassen beschouwd. Hoewel deze rassen nogal van elkaar verschillen, zijn ze heel vaak met elkaar gekruist.

  Karakter Amerikaanse Akita

  • 66%

   Aanhankelijk

   De Amerikaanse Akita is een hond voor het hele gezin. Ze zijn niet enkel gehecht aan een bepaald lid van hun sociale groep, maar maakt wel duidelijk onderscheid tussen hun adoptiegezin en buitenstaanders. 

   Ze kunnen zachtaardig zijn en in sommige zeldzame gevallen zijn het echte knuffelberen. Desalniettemin zijn het onafhankelijke en zelfstandige honden. 

   Ze zullen hun liefde voor hun verzorger niet snel in het openbaar tonen, maar alleen wanneer niemand anders kijkt. 

  • 66%

   Speels

   De honden zijn goede speelkameraden, maar met name voor wat oudere kinderen en enkel wanneer ze daar zin in hebben. Je kunt deze honden niet dwingen om iets te doen of ze ertoe aanzetten om mee te doen. Je zult je vaak aan moeten passen aan hun humeur. 

  • 66%

   Rustig

   De Amerikaanse Akita houdt van rust en kan uren slapen, maar dat kan van het ene op het andere moment veranderen - vooral wanneer ze gevaar voelen. Het is een hond die, ondanks een schijnbaar ontspannen houding, altijd alert en waakzaam is.

  • 66%

   Intelligent

   Hoewel het geen echte werkhonden zijn betekent het niet dat ze ook dom zijn. Integendeel, ze kunnen ontzettend slim en sluw zijn in het omzeilen van bevelen van hun verzorger wanneer ze deze niet noodzakelijk achten. 

  • 66%

   Jager

   Hoewel de Amerikaanse Akite helemaal niet als jachthond wordt gebruikt hebben ze wel degelijk een sterk jachtinstinct. Dit maakt het soms wat moeilijk om ze vrij te laten rennen in het bos zonder dat ze achter wild aan gaan. 

   Je moet je ervan bewust zijn dat bij een Akita niets 100% kan worden aangeleerd. Dealsniettemin kun je met een gedegen en uitgebreide opvoeding er voor zorgen dat het instinct niet al te vaak de overhand neemt. Het belangrijkste is wel om de aard van de hond te respecteren. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Als puppy is de Amerikaanse Akita een groot liefhebber van mensen. Ze vinden iedereen leuk en komen graag met iedereen in contact. Echter, wanneer ze in de puberteit komen en volwassen worden verandert dit en kunnen ze wat terughoudender worden. 

   Ze houden er niet van om geaaid te worden door vreemden en dit laten ze merken door het te ontwijken of gewoon weg te lopen.

   Ze worden op geen enkele manier agressief tegenover mensen, maar ze kunnen heel openlijk laten zien dat ze het er niet mee eens zijn als mensen contact blijven zoeken.

  • 66%

   Onafhankelijk

   De Amerikaanse Akita is een trotse, onafhankelijke hond die graag stil is en soms erg afstandelijk kan zijn, maar dat weerhoudt ze er niet van om (op hun eigen manier) dicht bij hun adoptiegezin te zijn, want ze zijn echt erg aan hen gehecht.

   Gedrag Amerikaanse Akita

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Deze honden zijn onafhankelijk, trots en stellen het op prijs om alleen te zijn, maar houden hun verzorger altijd in de gaten en hebben de aanwezigheid van hun verzorger nodig om te ontspannen. Daarom zijn lange periodes van alleen zijn niet goed voor deze hond. 

    De Amerikaanse Akita moet vanaf jonge leeftijd al op een positieve manier leren om alleen te zijn zodat ze makkelijker periodes alleen kunnen zijn. Desalniettemin moeten die periodes nooit te lang duren. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Het zijn geen werkhonden zoals bijvoorbeeld een Duitse herder. Soms zijn ze koppig en ze houden niet van verplichtingen en beperkingen. Het is belangrijk dit te onthouden tijdens de opvoeding. 

    Als verzorger van deze hond moet je een goede dosis doorzettingsvermogen, geduld en evenwichtigheid tonen om de juiste opvoeding te realiseren. Ze vervelen zich nogal snel, dus voorkom herhaling en houdt de opvoedingssessies kort en speels. 

    Bovendien is het van belang dat de relatie tussen verzorger en hond uitstekend is om de opvoeding in de eerste plaats te laten slagen. 

    Aggresieve opvoedingsmethodes worden sterk afgeraden, omdat dit enkel leidt tot een beschadiging van de relatie tussen hond en verzorger. 

    Verwacht geen wonderen en een grote gehoorzaamheid bij het opvoeden van deze hond. Als ze iets niet begrijpen, zullen ze ook niet gehoorzamen. Als ze al een bevel opvolgen dan doen ze dat op hun eigen tempo en enkel wanneer ze dat zelf willen. 

   • 33%

    Blaft graag

    De Amerikaanse Akita blaf niet of nauwelijks. 

    Blaffende exemplaren zijn vaak honden die worden opgesloten in huis of de tuin en weinig beweging krijgen. 

   • 33%