Friese Stabij
Andere namen: Stabyhoun, Stabijhoun
#6
Wamiz's top rassen

De Friese Stabij of Stabyhoun is een Nederlands ras en erg populair in Nederland. De Stabij werd oorspronkelijk gefokt om te helpen op de boerderij. Dit slimme en actieve ras houdt van werken en heeft daarom veel dagelijkse beweging en mentale stimulatie nodig wanneer deze enkel als gezelschapshond wordt gehouden. Wanneer er aan deze behoeften wordt voldaan, is het een kalme, knuffelige en goedmoedige familiehond.
Algemene informatie Friese Stabij
Herkomst en geschiedenis
Het is een Nederlands hondenras dat al sinds de 19e eeuw bekend is. Ze komen oorspronkelijk uit de regio Friesland, daarom worden ze ook wel de Friese jachthond genoemd. Blijkbaar was het het resultaat van kruisingen tussen spaniëls die door de Spanjaarden naar Nederland waren gebracht en Drentse kippenhonden.
FCI groep
FCI groep
Groep 7 - Voorstaande honden (Pointer honden)
Rubriek
Uiterlijke kenmerken Friese Stabij
Grootte Friese Stabij
Teef : 48 tot 52 cm
Reu : 51 tot 55 cm
gewicht Friese Stabij
Teef : 18 tot 27 kg
Reu : 18 tot 27 kg
Vachtkleur Friese Stabij
Zwart of bruin (of oranje) met witte aftekeningen.
Vachttype
Lang, glad en licht golvend op het achterwerk.
Oogkleur Friese Stabij
Afhankelijk van de vachtkleur bruin of donkerbruin.
Uiterlijke kenmerken Friese Stabij
De Stabijhoun is een jachthond van gemiddeld formaat. Ze zijn sterk gebouwd en het lichaam heeft de vorm van een rechthoek. Het is niet te zwaar en niet te licht gebouwd. De ogen zijn horizontaal geplaatst, van gemiddelde grootte en rond. Bij exemplaren met een zwarte vacht zijn ze donkerbruin; bruin bij dieren met bruine of oranje vacht. De oren zijn vrij laag aangezet. De oorschelp is niet te uitgesproken, zodat de oren dicht bij het hoofd naar beneden kunnen vallen. De vacht is een van de belangrijkste raskenmerken. Het is erg lang op de romp, terwijl het korter wordt naar de poten toe, zodat het onderste gedeelte van het lichaam van deze hond bedekt is met een korte vacht. De staart is niet te hoog aangezet en bereikt de punt van het spronggewricht. In rust hangt het naar beneden, behalve het laatste derde deel, dat licht gebogen is.
Goed om te weten
Buiten Nederland komen deze honden nauwelijks voor.