Aanbieding

een teek op het oor van de hond

Controleer de vacht van je hond altijd na iedere wandeling, vooral van de lente tot aan de herfst. 

© Shutterstock

Anti-teek: Hoe bescherm je jouw hond tegen teken?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Een tekenbeet kan vervelende gevolgen hebben voor mens en dier. Lees hier hoe jij je hond beschermt tegen deze akelige parasiet!

Er zijn ongeveer 900 soorten teken in de wereld, waarvan er naar schatting maar liefst 77 in Europa wonen. Teken zijn de belangrijkste dragers van infectieziektes zoals de ziekte van Lyme en babesia. Dit zijn gevaarlijke ziektes die, mits ze niet goed behandeld worden, zelfs tot de dood van je huisdier kan leiden. 

Daarom is het belangrijk om je hond zo goed mogelijk te beschermen tegen de gevolgen van een tekenbeet. Het aantal door teken overgedragen ziektes groeit ieder jaar weer, evenals het aantal teken in bossen, weilanden en parken. 

Waar zitten doorgaans de meeste teken?

Een teek vind je overal, zowel in bossen als hoog gras, alsmede, in tegenstelling tot wat vaak wordt aagenomen, op plekken waar het gras kort gemaaid wordt. Tijdens de lente- en zomerperiode zijn ze het meest actief, maar dit betekent niet dat je hond de rest van het jaar veilig is. Integendeel, teken kunnen het hele jaar op je hond terecht komen. 

Gelukkig zijn er vele middelen op de markt, bijvoorbeeld een tekenband, die honden bescherming biedt. 

Hoe bescherm je jouw hond tegen teken?

Een tekenbeet is volledig pijnloos, omdat het gebied waar de teek bijt ongevoelig wordt. Hierdoor kunnen ze lange tijd ongemerkt op de huid van zowel honden als mensen zitten, zelfs voor meerdere dagen. De beste verdediging tegen teken op de huid van je hond is een goed anti-tekenmiddel.

Houd er echter rekening mee dat anti-tekenmiddelen geen 100% bescherming bieden. Na elke wandeling is het verstandig om zowel de hond als jezelf te controleren op teken. Bij een tekenbeet zijn de eerste uren cruciaal, omdat daarna het risico op een overdraagbare ziekte aanzienlijk toeneemt. 

Credit:  Zivica Kerkez | Shutterstock

Deze anti-teek middelen zijn er voor honden

Het moge duidelijk zijn dat bescherming tegen teken erg belangrijk is voor je hond. Gelukkig zijn er vele middelen op de markt die beschermen tegen teken, maar zoals gezegd bieden ze nooit 100% bescherming. Controleer de vacht van je hond altijd na iedere wandeling, zeker in de periode van de lente tot aan de herfst. 

Anti-tekenband

De anti-tekenband is verreweg het meest populaire middel om te gebruiken tegen teken. Zo'n tekenband kost ongeveer 20 tot 30 euro. Let bij het kopen van een tekenband op het lichaamsgewicht van je hond, zodat je weet dat hij werkt. De goedkopere versies bevatten etherische oliën die teken zouden moeten afweren. 

Spot-on middelen

Spot-on middelen zijn ook een populair voor bestrijding van teken. Dit is een tekenmiddel in de vorm van druppels die je op de nek van je hond druppelt. Ze beschermen je hond ongeveer een maand tegen teken. De druppels worden via de huid opgenomen in de bloedbaan en doden, net als een tekenband, de teek die zich heeft vastgebeten in je hond. Onthoudt dat je de hond, drie dagen nadat je druppels hebt aangebracht, de hond niet mag wassen en je regen moet vermijden, zodat de druppels niet gelijk wegspoelen. De druppels bieden meestal 24 uur nadat je ze hebt aangebracht, bescherming. 

Tekenmiddel in de vorm van druppels: victoras | Shutterstock

Anti-tekenpillen

Relatief recent zijn er ook tabletten tegen teken op de markt gekomen. Deze anti-tekenpillen werken 12 weken. Er is echter wel wat controverse ontstaan rondom deze tabletten omdat er een groot aantal sterfgevallen werdt gerapporteerd na inname. Tevens geeft de fabrikant toe dat de effecten van langdurig gebruik van dit medicijn niet voldoende is onderzocht. Enkel de eerste 9 maanden zijn onderzocht. 

Er zijn echter geen betrouwbare gegevens die de schadelijkheid van dit medicijn bevestigen, alleen speculaties en verhalen van mensen op de verschillende internetfora. Desalniettemin distantiëren dierenartsen zich inmiddels ook van het toedienen van deze tabletten. 

Zoals elk goedje dat op je hond wordt aangebracht kunnen tekenmiddelen allergische reacties veroorzaken. Verschillende anti-tekenmiddelen mogen nooit door elkaar gebruikt worden. Kies voor een anti-tekenmiddel, geef het je hond en observeer vervolgens of er alarmerende symptomen optreden. Wanneer dit het geval is dien je een dierenarts te raadplegen. 

Teek gevonden! Hoe verwijder je deze met een tekenpen?

Zodra we een teek op het lichaam van onze hond vinden, moet je deze direct verwijderen. Dit kun je het best doen met een speciaal pincet of speciale tekenpen, die je voor een paar euro kan kopen. Een tekenpen is in iedere dierenwinkel verkrijgbaar. 

Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en week de teek langzaam los, maar zorg dat je ze niet fijnknijpt om het barsten van de teek te voorkomen. Tevens mag er geen stukje teek achterblijven in het lichaam, omdat dit het risico verhoogt op eventuele ziektes. Als je niet zeker weet hoe je een teek moet verwijderen met een tekenpen, kun je altijd naar een dierenarts gaan. Die zal de teek dan verwijderen en laten zien hoe je dit op de juiste manier doet. 

Weet je niet zeker hoe je een teek moet verwijderen? Je dierenarts doet het voor.

Conclusie: Bescherming van je hond tegen teken is een must!

Teken steken zonder dat jij of je hond het merkt, waardoor je natuurlijk altijd een teek over het hoofd kunt zien. Zeker wanneer je hond een dichte vacht heeft. Een teek een aantal uren of zelfs een dag niet zien kan ernstige gevolgen hebben. Daarom is het de moeite waard om te investeren in tekenmiddelen zoals een tekenband, tekenpen of bijvoorbeeld druppels. 

Houd er wel rekening mee dat zelfs de beste beschermingsmiddelen geen 100% bescherming bieden tegen teken. Dus, in het voorjaar, tijdens de zomer en het vroege najaar doe je er verstandig aan om je hond, en jezelf, te controleren op teken na een wandeling.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen