Wanneer het haar van je hond over de vloer verspreid ligt en overal op je kleding van je losse haren dan weten verzorgers dat de viervoeter bezig is met verharen. In dit artikel leggen wij uit wanneer en waarom een hond verhaard.
Het proces van verharen bij de hond
De haren zijn voor de hond wat kleding voor ons is. Wanneer de seizoenen veranderen, veranderen niet alleen wij onze beschikbare kleding. Onze harige vrienden veranderen ook van vacht. Afhankelijk van het hondenras, soms meer, soms minder. Het natuurlijke proces van verharen bij honden is zeer belangrijk voor de vacht van de hond en vindt bij de meeste honden tweemaal per jaar plaats, in het voorjaar en in het najaar.
Langharige en kortharige honden verharen niet in dezelfde mate, gecastreerde honden verharen over het algemeen meer en loopse teven verharen bijzonder veel. Bij jonge dieren gaat de verandering van vacht vaak sneller. Bijna alle honden hebben echter één ding gemeen: het verversen gebeurt twee keer per jaar!
Wanneer verhaart een hond?
Twee keer per jaar is een hond in de rui, in de lente en de herfst. Er is geen exacte dag of datum waarop alle honden de vacht veranderen. Feit is dat onze viervoeters deze aanpassing doen afhankelijk van de omgevingstemperaturen. Sommige huisdieren zijn gevoeliger voor het weer dan andere. Het verharen duurt ongeveer 6 tot 10 weken.
Elk dier heeft een eigen ritme. Je kunt een opkomende rui herkennen aan de hoeveelheid vacht op de grond. Het aantal hondenharen in het huishouden neemt plotseling drastisch toe en stofzuigen is geen overbodige luxe.
Waarom verhaard een hond?
Tijdens de twee ruiperioden passen viervoeters zich aan het volgende seizoen aan. Als de vacht in de herfst verandert, maakt de zomervacht plaats voor de dikkere nieuwe vacht. Dit verwarmt en beschermt de viervoeter tegen de komende kou.
In de zomer hebben honden baat bij een luchtiger vacht, waardoor de hond niet te veel hoeft te zweten bij hoge temperaturen. Zo dient elke verandering bij de hond als een aanpassing aan verschillende weersomstandigheden in de loop van het jaar.
Wat is het verschil tussen verharen en haaruitval?
Het is goed te onderzoeken of het verliezen van haar komt door normaal verharen of dat je hond haaruitval heeft als gevolg van een ziekte. Over het algemeen zal dat het normale verharen nooit leiden tot kaalheid terwijl haaruitval als gevolg van een ziekte dit wel kan doen.
Haarverlies bij jouw hond tijdens de ruiperiode
Baasjes die hun viervoeters het hele jaar kammen en borstelen met een geschikte borstel, zullen de opkomende verandering van vacht snel opmerken. De overgang van zomer- naar wintervacht kan worden herkend aan de ondervacht van de hond. Deze wordt dikker, terwijl de zomerse bovenvacht uitvalt.
Voor sommige honden is het verharen niet erg prettig, doordat loszittende haren kunnen gaan jeuken.
Als de huid en vacht geïrriteerd raakt door het krabben, is het raadzaam een afspraak te maken met de dierenarts. Ook als de hond tijdens het verharen ernstige roos ontwikkelt, is dat een zaak voor de dierenarts. Klein, roosachtig verlies is echter heel normaal tijdens de verandering.
Welke hond verhaart veel?
Rassen met een sterke ondervacht hebben extreme haaruitval in de lente. Deze omvatten langharige honden zoals Chow-Chows, Langharige Collies, de Australische Herder of Husky's.
Kortharige honden zoals de Franse Bulldog of de Duitse Dog verharen niet zo veel. Deze rassen hebben echter problemen met de kou in de winter en met de zon in de zomer. Er zijn ook hondenrassen die bijna tot niet verharen.
Tips voor het ondersteunen van de vachtwisseling
Als jouw hond al lange tijd worstelt met de vachtwisseling of last heeft van jeuk, dan kan je jouw harige viervoeter met de volgende tips ondersteunen:
- Goede voederoliën
Zalm-, lijnzaad- en hennepolie worden aanbevolen voor een glanzende en natuurlijke vacht. Deze kunnen door het voer worden gemengd, bij voorkeur in overleg met de dierenarts. - Voedingsstofrijk dieet
Een goede voeding zal jouw viervoeter veel helpen in deze stressvolle tijd waarin de balans verstoord kan zijn. Voedselrijk hondenvoer is ideaal om de groeiende vacht gezond en sterk te houden. Voedingsstoffen en vitaminen als biergist, rozenbottel, onverzadigde vetzuren, omega-3, eiwitten en biotine zijn bijzonder doeltreffend. Als je je hond brokken geeft van lage kwaliteit (supermarkt kwaliteit) is het raadzaam over te stappen naar hoge(re) kwaliteit hondenvoer. - Regelmatige vachtverzorging
Of het nu voor, tijdens of na is - regelmatige goede vachtverzorging is het gehele jaar erg belangrijk. Borstel of kam dagelijks jouw harige vriend, hierdoor filter je eenvoudigweg dode haren uit de vacht van jouw hond en ontdoe je jouw huisdier van dode vacht. Check ook geregeld op vlooien en teken. Als je jouw hond regelmatig borstelt bevordert dit bijvoorbeeld ook de doorbloeding van de huid.