Aanbieding

grasaar in de vacht van de hond
© shutterstock

Grasaren bij honden: ontdek waarom grasaren bij je hond gevaarlijk zijn

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Grasaren bij honden is in de zomer een onderwerp dat vaak wordt besproken. Lees alles over de grasaar en de potentiele gevaren voor je hond.

Grasaar bij je hond: Een zomerse bedreiging 

De zomermaanden zijn voor honden een tijd van plezier en avontuur. Helaas brengt dit seizoen ook risico's met zich mee, waaronder de gevaren van grasaren. Deze kleine zaadjes van grassen, ook wel bekend als "grasharen", kunnen een ernstig gezondheidsprobleem vormen voor je harige metgezel. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de risico's en preventieve maatregelen te nemen om je hond vooral in de zomer te beschermen. Wanneer je hond een grasaar heeft zul je dat snel genoeg merken.

Wat zijn grasaren voor honden en hoe zien ze eruit?

Een grasaar, ook wel bekend als foxtail, is een zaadhoofd van bepaalde grasachtigen, zoals Hordeum murinum (muizenstaartgras). De zaden hebben scherpe punten en weerhaakjes. Grasaren zijn voornamelijk een probleem in de late lente en zomer wanneer het gras droog en broos wordt. Grasaren groeien aan het uiteinde van grashalmen, vaak in clusters en zijn te vinden in velden, weiden, langs wegen, en in tuinen. Ze groeien vooral in onkruidachtige graslanden vooral in de zomermaanden.

Hoe herken je Grasaren?

 • Grasaren zijn lang en smal, vaak tussen de 1 en 2 centimeter lang
 • Ze hebben een scherpe, naaldachtige punt aan het ene uiteinde.
 • Langs de schacht van de grasaar bevinden zich kleine weerhaakjes die in één richting wijzen, waardoor ze zich gemakkelijk kunnen verplaatsen door weefsel en moeilijk te verwijderen zijn.
 • In de droge staat zijn grasaren zeer scherp en stevig, waardoor ze gemakkelijk door vacht en huid kunnen dringen.
Hond met grasaren op zijn lijf - Shutterstock

Waar op het lichaam van je hond kun je grasaren vinden?

Door de scherpe punt en weerhaakjes kunnen grasaren door de huid en in lichaamsopeningen zoals ogen, neus en oren dringen, maar ook tussen de tenen van je hond.

Grasaar in het oog van je hond: Een delicate situatie die snel moet worden aangepakt

Grasaren die in het oog van je hond terechtkomen, kunnen ernstige irritatie en ontsteking veroorzaken. Het is belangrijk om snel te handelen om verdere schade te voorkomen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen als je vermoedt dat je hond een graszaadje in zijn oog heeft:

 1. Houd het hoofd van je hond stil: Probeer je hond rustig te houden en zijn hoofd stil te houden terwijl je de situatie beoordeelt. Probeer te voorkomen dat je hond zijn oog gaat wrijven, omdat dit de irritatie kan verergeren.
 2. Inspecteer het oog: Voorzichtig het ooglid van je hond optillen en het oog inspecteren op tekenen van grasaren. Wees voorzichtig en probeer het ooglid niet te veel te manipuleren om verdere irritatie te voorkomen.
 3. Raadpleeg een dierenarts: Als je een graszaadje in het oog van je hond ziet, raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierenarts voor verdere evaluatie en behandeling. Grasaren die diep in het oog zijn doorgedrongen, moeten door een professional worden verwijderd om ernstige complicaties te voorkomen.
 4. Voorkom verdere irritatie: Zorg ervoor dat je hond niet aan zijn oog krabt of wrijft, omdat dit de situatie kan verergeren. Probeer zijn aandacht af te leiden met afleidingen zoals speelgoed of lekkernijen.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het verwijderen van grasaren in het oog en bij twijfel altijd een dierenarts te raadplegen. Grasaren die diep in het oog zijn doorgedrongen, kunnen ernstige schade veroorzaken en professionele verwijdering vereisen. Zorg ervoor dat je hond veilig en gezond blijft door zijn omgeving te inspecteren en snel te handelen bij tekenen van grasaren in zijn oog.

Grasaar in de neus van je hond: symptomen en behandeling 

Een grasaar bij je hond dat vastzit in de neus van je hond kan leiden tot niezen, ademhalingsproblemen en irritatie. In ernstige gevallen kan het zaadje diep doordringen en een infectie veroorzaken. Als je vermoedt dat je hond last heeft van een graszaadje in zijn neus controleer je hond en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts voor behandeling.

Grasaar in het oor van je hond: wat te doen bij grasaar in de oren en hoe te voorkomen

Een graszaadje dat vastzit in het oor van je hond kan leiden tot schudden met het hoofd en ontstekingen in het oor en eventuele beschadiging van het trommelvlies. Als honden gaan schudden met hun hoofd is het belangrijk om regelmatig de oren van je hond te controleren om te zien of er wellicht een grasaar in het oor zit. Voorkom grasaren in het oor door de vacht van honden met lange vacht regelmatig te trimmen en vooral je hond na een wandeling in de gaten te houden.

Grasaar tussen de tenen: een verborgen gevaar voor je hond

Grasaren hebben de neiging om zich tussen de tenen van je hond te nestelen. Deze kleine zaadjes kunnen gemakkelijk vast komen te zitten in de vacht en tussen de tenen, wat kan leiden tot irritatie, ontstekingen en mank lopen. Het is belangrijk om regelmatig de poten van je hond te checken en eventuele grasaren voorzichtig te verwijderen om problemen te voorkomen.

Grasaar tussen de tenen van een hond

Grasaar hond: grasaren bij je hond voorkomen

Om je hond te beschermen tegen de gevaren van grasaren, is regelmatige controle van zijn vacht essentieel. Controleer vooral tussen de tenen, in de oren en rond de neus en ogen. Verwijder eventuele grasaren voorzichtig en trim indien nodig ook de haren van je hond om de kans op grasaren te verkleinen.

Hond last van grasaren: herken de symptomen en neem actie

Als je hond symptomen vertoont zoals mank lopen, niezen, schudden met het hoofd of ontstekingen, is het belangrijk om snel te handelen. Neem contact op met je dierenarts voor advies en behandeling. Probeer nooit zelf een graszaadje te verwijderen, omdat dit het probleem alleen maar kan verergeren.

Grasaren bij honden verwijderen: Een delicate taak voor hondenbezitters

Het verwijderen van grasaren bij je hond is een belangrijke taak die met zorg moet worden uitgevoerd. Deze kleine zaadjes met weerhaakjes kunnen zich gemakkelijk vastzetten in de vacht van je hond en verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Hier zijn enkele tips om grasaren op een veilige en effectieve manier te verwijderen:

 1. Gebruik een pincet: Gebruik een puntig pincet of tangetje om voorzichtig de aar vast te pakken bij de basis en het langzaam uit de huid van je hond te trekken. Zorg ervoor dat je het graszaadje volledig verwijdert om verdere irritatie te voorkomen.
 2. Wees geduldig: Grasaren kunnen soms diep doordringen in de huid van je hond en gaan steeds dieper zitten, dus wees geduldig en neem de tijd om het voorzichtig te verwijderen. Forceer het graszaadje niet, omdat dit de huid van je hond kan beschadigen.
 3. Inspecteer grondig: Controleer na het verwijderen van het graszaadje de omgeving grondig om er zeker van te zijn dat er geen andere stekelige grasaren zijn achtergebleven. Herhaal de procedure indien nodig.
 4. Beloon je hond: Geef jouw hond na het verwijderen van de grasaren een beloning en wat extra aandacht. Dit zal hem helpen om positieve associaties te vormen met de procedure en het gemakkelijker maken voor toekomstige verwijderingen.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het verwijderen van grasaren en bij twijfel altijd een dierenarts te raadplegen. Sommige grasaren kunnen diep doordringen en professionele verwijdering vereisen om complicaties te voorkomen. Zorg ervoor dat je hond veilig en gezond blijft door regelmatig zijn vacht te controleren en eventuele grasaren zo snel mogelijk te verwijderen.

Grasaar bij honden gevaarlijk: raadpleeg een dierenarts

Grasaren kunnen een ernstig gezondheidsprobleem vormen voor je hond, vooral tijdens de zomermaanden. Door alert te blijven en preventieve maatregelen te nemen, kun je grasaren bij je hond voorkomen. Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts voor advies en behandeling.

Grasaar bij je hond: conclusie

Het is belangrijk om de gevaren van grasaren te begrijpen en actie te ondernemen om je hond te beschermen. Door regelmatig zijn vacht te controleren en snel te handelen bij symptomen, kun je veel problemen voorkomen. Zorg ervoor dat je hond een veilige en gezonde zomer heeft door alert te blijven op de risico's van grasaren en andere zomerse gevaren.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen