Alaskan Malamute

Andere namen : Mal, Mally

Alaskan Malamute
Volwassen Alaskan Malamute

De Alaskan Malamute is gemaakt voor het trekken van zware sleden, maar deze sleden zijn een verouderd hulpmiddel geworden in de moderne wereld. Tegenwoordig worden er vooral wedstrijden met sledehonden gedaan om deze te testen op snelheid. De behendige en flexibele neef van de Malamute, de Siberische Husky, is daar beter geschikt voor. Na verloop van tijd is de Alaskan Malamute daarom gewoon een gezelschap- en showhond geworden. Niet allemaal, maar individueel kunnen deze honden beschikken over goede waakhondcapaciteiten, maar een authentieke Malamute mag nooit gemeen zijn. Het is een buitengewoon zachtaardige en aanhankelijke hond voor het gezin.

Algemene informatie Alaskan Malamute

Hoe oud wordt een Alaskan Malamute? :

7

19

12

14

Karakter :

Rustig Jager

Grootte Alaskan Malamute :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Oorspronkelijk afkomstig uit het hoge noorden van Alaska, werd de hond gefokt door het Mahlemut-volk, waar de Alaskan Malemute naar is vernoemd. Dat volk jaagden vroeger op kariboes die kort voor de goudkoorts waren uitgestorven, waardoor de mensen zonder middelen kwamen te zitten. De eerste Amerikanen die in het hoge noorden arriveerden, vonden maar een paar exemplaren van de Alaskan Malamute. Gelukkig werden deze teruggebracht naar de Verenigde Staten en creëerden het ras zoals we het nu kennen. De FCI erkende het ras officieel in 1963.

FCI groep

FCI groep

Groep 5 - Spitsen en oertypen

Rubriek

Algemeen

Alaskan Malamute
Alaskan Malamute
Alaskan Malamute
Alaskan Malamute
Alaskan Malamute

Grootte

Teef : 58 tot 63 cm

Reu : 58 tot 63 cm

Gewicht

Teef : 34 tot 38 kg

Reu : 34 tot 38 kg

Vachtkleur

Vachttype

Oogkleur

Bruin

Uiterlijke kenmerken Alaskan Malamute

De Alaskan Malamute is een klassieke Noordse hond, met uitgesproken kenmerken die typisch zijn voor Spitz-honden. De hond heeft een compact lijf, maar deze is niet overdreven gedrongen. Het heeft rechte en krachtige ledematen; een borstelachtige staart, over de rug gedragen als een "golvende pluim", maar de staart mag nooit de rug raken. Het hoofd is versierd met rechtopstaande oren, vrij ver uit elkaar en naar voren gericht. De snuit is langwerpig maar niet puntig. De amandelvormige ogen hebben een typische noordse uitdrukking en zijn schuin geplaatst. Deze hond lijkt in veel opzichten op de Husky, maar de Malamute is machtiger, zwaarder en koppiger. De Siberische Husky is sneller en slanker, terwijl de Alaskan Malamute oneindig door kan gaan en daardoor een zwaardere vracht langer kan vervoeren.

Houd er rekening mee dat er ook een Alaskan Giant Malamute bestaat, een reu van dit ras kan tot wel 85 kg wegen en een teef 70 kg. Deze grote hond is het resultaat van een kruising tussen de Pyreneese berghond, de Newfoundlander en de Sint-Bernard. Dit specifieke soort wordt eerder beschouwd als een grote gezelschapshond in plaats van een sledehond, aangezien de kruising ervoor heeft gezorgt dat het is gedistantieerd van het ‘noordse’ aspect van de authentieke Malamute.

Goed om te weten

Karakter

66%

Aanhankelijk

De Alaskan Malamute is aanhankelijk, zeer loyaal aan de sociale groep, de trotse kant van de hond kan ervoor zorgen dat deze soms afstandelijk lijkt.

66%

Speels

De Malamute is vooral als pup nogal speels en als deze wordt uitgenodigd om te spelen, zal deze Noordse hond zelden weigeren. Als volwassene is dit niet altijd de favoriete bezigheid.

100%

Rustig

De Alaskan Malamute is kalm, maar heeft een zeer vastberaden persoonlijkheid. De hond is een ‘stille kracht’, zowel sterk als rustig tegelijk.

66%

Intelligent

Deze hond demonstreert verschillende vaardigheden op het werk. De intelligentie van de Malamute komt vooral tevoorschijn door de vele trucs en misleidingen, die deze hond tevoorschijn kan toveren om te voorkomen dat het de bevelen van de verzorger moet opvolgen.

100%

Jager

Zoals bij veel primitieve honden is het roofzuchtige instinct nog steeds zeer aanwezig in de Alaskan Malamute. Deze was namelijk oorspronkelijk werkzaam als sledehond en als jachthond.

De Malamute wordt momenteel niet door jagers gebruikt, omdat deze hond niet de beste assistent is. De hond jaagt liever voor zichzelf dan voor mensen.

66%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

De Alaskan Malamute is een zeer sociale hond die alle gasten verwelkomt, zelfs degenen die onbekend zijn. Alleen de honden die vanaf jonge leeftijd niet goed gesocialiseerd zijn, kunnen over het algemeen terughoudend en erg oplettend zijn tegenover vreemden.

100%

Onafhankelijk

Zoals alle Noordse honden is de Alaskan Malamute onafhankelijk en vindingrijk. Dit ras is door mensen minimaal veranderd, hierdoor heeft deze hond een duidelijke eigen persoonlijkheid gehouden, wat het er niet van weerhoudt zeer loyaal te zijn met de sociale groep.

Gedrag Alaskan Malamute

33%

Kan goed alleen zijn

Deze hond is duidelijk onafhankelijk, toch houdt deze hond helemaal niet van eenzaamheid, deels vanwege de sterke behoefte van het Noordse ras aan een roedel. Deze buitengewone honden hebben de familie nodig voor een veilig en geborgen gevoel.

66%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

Vanwege het onafhankelijke karakter en de Noordse wortels kan de training moelijk zijn. Om dit te voorkomen moet je direct beginnen met het trainingsproces als deze hond bij jou in huis komt.

Brutaliteit mag nooit worden toegepast, je loopt hiermee een groot risico dat de verzorger-hondrelatie daarna voor altijd moeilijk blijft. Een zekere dosis strengheid is echter nodig om het wederzijds respect te versterken.

Deze hond is over het algemeen niet de beste als het gaat om gehoorzaamheid. De Alaskan Malamute hoef je dan ook niet te proberen om in een circusaap te veranderen. De basisprincipes van discipline (aanroepen, aan de lijn lopen, houding vasthouden) zullen voldoende zijn om een ​​goed en functioneel leven met deze hond te hebben.

De intelligentie en vrolijkheid van deze hond maken trainingssessies aangenaam. De trainingen moeten regelmatig worden gedaan, voer deze uit op een logische, eerlijke en positieve manier voor een goed resultaat.

66%

Blaft graag

De Alaskan Malamute is zo goed als niet in staat om te blaffen, deze hond communiceert zoals de voorouders van wolven: door te huilen. De hond laat meestel een huil horen bij verveling of eenzaamheid.

100%

Neiging om weg te lopen

Omdat de Alaskan Malamute een onvermoeibare drang naar vrijheid heeft, zal de tuin goed moeten worden afgesloten als de hond veel buiten verblijft. In combinatie met de onafhankelijkheid en het sterke roofzuchtige instinct zal de hond, als het de mogelijk krijgt, zelf bepalen wat deze doet.

100%

Neiging om dingen kapot te maken

Omdat deze hond over het algemeen eenzaamheid en isolatie niet goed verdraagt, kan de Alaskan Malamute erg destructief worden. De kans hierop is vooral groot als deze hond alleen wordt gelaten in een kleine ruimte, zoals een appartement.

66%

Eetlust

Misschien geen vraatzuchtige eter, de Malamute is nog steeds erg dol op snacks die trainingssessies leuker kunnen maken. Het is een heel goede manier om deze soms koppige hond te motiveren.

66%

Geschikt als waakhond

De aangeboren vriendelijkheid tegenover de mens maakt de Malamute een ​​minder goede waakhond. Toch zal deze alleen al vanwege het imposante uiterlijk erin kunnen slagen indringers te ontmoedigen. Vooral als deze niets weten van de eigenschappen van het ras, waardoor de hond mogelijk het huishouden kan beschermen. Dit mag echter nooit de primaire functie zijn.

Behalve dat, als de Alaskan Malamute voelt dat de sociale groep in gevaar is zal deze op alle mogelijke manieren proberen om te helpen en te redden. De hond zal in principe nooit aanvallen, aangezien dat tegen de eigen natuur ingaat.

66%

Geschikt als eerste hond

Ondanks het goede karakter, de opgewektheid en andere geweldige kwaliteiten, is de Alaskan Malamute zeker niet geschikt voor iedereen. Als de hond voelt dat de verzorger niet de volledige controle heeft, dan zal de, soms zeer koppige en bijna nooite stille, Malamute alleen nog maar doen wat deze zelf wil. 

Met een hond van deze omvang zijn fouten niet echt toegestaan, zelfs als agressiviteit geen deel uitmaakt van het standaard temperament. Deze Noordse hond is het meest geschikt voor een ervaren, actieve en vooral beschikbare verzorger, die in alle behoeften kan voorzien.

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Alaskan Malamute ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Alaskan Malamute geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

33%

Kan de Alaskan Malamute in een appartement leven?

De meest ideale omgeving voor de Alaskan Malamute is het platteland. Deze hond is niet echt geschikt voor een stedelijke omgeving of een appartement. Als de verzorger veel beschikbaar is, deze de hond meerdere malen per dag mee uit wandelen neemt en daarnaast regelmatig aan hondensporten doet, dan zou de hond zich kunnen aanpassen aan deze manier van leven.

Door de robuustheid kan deze hond buiten blijven, zelfs in de meest uitdagende weersomstandigheden. Een huis met een tuin zou voor de Malamute een ​​perfecte oplossing zijn.

100%

Behoefte aan beweging/ sportief

Omdat het de grootste en sterkste sledehond is, heeft de Alaskan Malamute veel beweging nodig om volledig tevreden te blijven, zowel lichamelijk als geestelijk.

Als de Alaskan Malamute in de stad woont, zijn eenvoudige wandelingen in de buurt niet voldoende. De hele dag in de tuin verblijven zal absoluut niet genoeg zijn voor deze hond.

Hoewel de hond niet bijzonder onderdanig is, kan deze behendigheids-sporten, muzikale freestyle en vooral tractiesporten beoefenen zoals: canicross, hondensteppen en bikejoring. Alle disciplines van tracking en trailing daar wordt de Malamute erg enthousiast van.

Zorg ervoor dat Alaskan Malamute pas met sporten begint als het een volwassen hond is. Het is van groot belang om daarop te wachten zodat je complicaties tijdens de lichamelijke ontwikkeling voorkomt, iets om rekening mee te houden bij alle honden van deze grootte.

33%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

De enorme omvang van deze hond maakt reizen enigszins moeilijk, en vereist aan de ene kant een goede organisatie van de verzorger en aan de andere kant een goed getrainde en gesocialiseerd hond.

Gezelschap

33%

Kan een Alaskan Malamute samen met katten?

Helaas is het samenwonen met kleine huisdieren, zoals katten, een uitdaging voor deze hond, gezien het zeer uitgesproken jachtinstinct.

66%

Kan een Alaskan Malamute samen met honden?

Op papier is de Alaskan Malamute bedoeld om sociaal te zijn met andere honden, vanwege de oorsprong als een slee- en roedelhond. In de praktijk is het hebben van twee honden van hetzelfde geslacht best lastig, zeker als deze niet samen zijn opgegroeit. Voor honden die zeer eigenwijs zijn wordt geadviseerd om deze te steriliseren voordat de puberteit is bereikt, om schade te minimaliseren en mogelijke conflicten te voorkomen.

66%

Is de Alaskan Malamute een kindvriendelijke hond?

De Alaskan Malamute heeft geduld met kinderen, ook al speelt deze niet altijd graag met het kroost. Als de hond eraan gewend is om met kinderen samen te leven, zullen er geen grote problemen optreden. Wel is het noodzakelijk om de kleintjes in de gaten te houden, omdat deze de neiging kunnen hebben om onbedoeld onzorgvuldig met de hond om te gaan.

33%

Is een Alaskan Malamute geschikt voor ouderen?

De kracht, sterke persoonlijkheid en de vele wandelingen die deze hond nodig heeft, maken de Malamute helemaal niet geschikt voor mensen met een zittend leven.

%}

Wat kost een Alaskan Malamute?

De prijs van een Alaskan Malamute varieert afhankelijk van de afkomst, leeftijd en het geslacht. Je moet rekening houden met een gemiddelde van €1500 voor een hond die is geregistreerd bij de kynologenclub. Als je een echt zuivere bloedlijn wilt, kan de prijs oplopen tot €4000,-.

Om aan de behoeften van een hond met deze afmeting te voldoen, zal je rekening moeten houden met een gemiddeld bedrag van €110,- per maand.

Verzorging

Deze primitieve hond is van nature schoon en hoeft niet gewassen te worden. Aan de andere kant heeft de Alaskan Malamute wel gemiddeld twee borstelbeurten per week nodig om de esthetische en beschermende eigenschappen van de mooie, indrukwekkende vacht te behouden.

Haaruitval

Omdat de Malamute een zeer overvloedige vacht heeft, zal deze tijdens de rui een behoorlijke hoeveelheid haar verliezen. Daarom moeten in die tijd dagelijkse borstelbeurten worden uitgevoerd om zoveel mogelijk resterende dode haren te verwijderen.

Voeding Alaskan Malamute

Deze primitieve hond is het beste af met een menselijk dieet, dat wil zeggen zelfgemaakte maaltijden gemaakt van rauw vlees, koolhydraten en verse groenten. De kwaliteit en kwantiteit moeten in verhouding staan ​​tot de lichamelijke activiteit, de leeftijd en het gewicht van de hond.

Het wordt aanbevolen om de menu's door een dierenarts te laten controleren om te voorkomen dat de hond te weinig of te veel voeding krijgt. Bovendien moet de ontwikkeling van de Alaskan Malamute pup worden gecontroleerd, aangezien voeding vaak de toekomstige toestand van de botstructuur bij honden van deze grootte bepaalt.

Geef bij voorkeur twee maaltijden per dag; een lichte in de ochtend en een stevigere in de avond om een ​​betere spijsvertering te bevorderen en te voorkomen dat de hond te veel in één keer binnenkrijgt.

Gezondheid Alaskan Malamute

Hoe oud wordt een Alaskan Malamute?

De levensverwachting is ongeveer 13 jaar.

Sterk/ bestendig

De Alaskan Malamute is een primitieve en extreem sterke hond.

Kan goed tegen warmte

In de zomer verliest de Alaskan Malamute een groot deel van de zware ondervacht, ondanks dat verdraagt ​​de Alaskan Malamute de hitte niet goed. Zorg er daarom altijd voor dat de hond beschikking heeft over vers water en een koel plekje in de schaduw om af te kunnen koelen.

Kan goed tegen kou

Door de dikke ondervacht en bovenvacht kan deze hond probleemloos in de meest uitdagende weersomstandigheden leven.

Neiging om snel aan te komen

Er is geen reden voor deze zeer actieve, atletische en primitieve hond om aan te komen als er goede voeding wordt gegeven, en deze voldoende beweging krijgt.

Veelvoorkomende ziektes

  • Heupdysplasie

  • Lipoom (goedaardige tumor van vetweefsels)

  • Achondroplasie (dwerggroei, misvorming van de lange botten)

  • Alopecia X (huidaandoening)

  • Polyneuropathie (neurologische aandoening)

Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen