Alaskan Malamute

Andere namen: Mal, Mally

Alaskan Malamute
Volwassen Alaskan Malamute

De Alaskan Malamute is gemaakt voor het trekken van zware sleden, maar deze sleden zijn een verouderd hulpmiddel geworden in de moderne wereld. Tegenwoordig worden er vooral wedstrijden met sledehonden gedaan om deze te testen op snelheid. De behendige en flexibele neef van de Malamute, de Siberische Husky, is daar beter geschikt voor. Na verloop van tijd is de Alaskan Malamute daarom gewoon een gezelschap- en showhond geworden. Niet allemaal, maar individueel kunnen deze honden beschikken over goede waakhondcapaciteiten, maar een authentieke Malamute mag nooit gemeen zijn. Het is een buitengewoon zachtaardige en aanhankelijke hond voor het gezin.

Algemene informatie Alaskan Malamute

Hoe oud wordt een Alaskan Malamute? :

7

19

12

14

Karakter :

Rustig Jager

Grootte Alaskan Malamute :

Herkomst en geschiedenis

Oorspronkelijk afkomstig uit het hoge noorden van Alaska, werd de hond gefokt door het Mahlemut-volk, waar de Alaskan Malemute naar is vernoemd. Dat volk jaagden vroeger op kariboes die kort voor de goudkoorts waren uitgestorven, waardoor de mensen zonder middelen kwamen te zitten. De eerste Amerikanen die in het hoge noorden arriveerden, vonden maar een paar exemplaren van de Alaskan Malamute. Gelukkig werden deze teruggebracht naar de Verenigde Staten en creëerden het ras zoals we het nu kennen. De FCI erkende het ras officieel in 1963.

FCI groep

FCI groep

Groep 5 - Spitsen en oertypen

Rubriek

Algemeen

  Grootte

  Teef : 58 tot 63 cm

  Reu : 58 tot 63 cm

  Gewicht

  Teef : 34 tot 38 kg

  Reu : 34 tot 38 kg

  Vachtkleur

  Vachttype

  Oogkleur

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Alaskan Malamute

  De Alaskan Malamute is een klassieke Noordse hond, met uitgesproken kenmerken die typisch zijn voor Spitz-honden. De hond heeft een compact lijf, maar deze is niet overdreven gedrongen. Het heeft rechte en krachtige ledematen; een borstelachtige staart, over de rug gedragen als een "golvende pluim", maar de staart mag nooit de rug raken. Het hoofd is versierd met rechtopstaande oren, vrij ver uit elkaar en naar voren gericht. De snuit is langwerpig maar niet puntig. De amandelvormige ogen hebben een typische noordse uitdrukking en zijn schuin geplaatst. Deze hond lijkt in veel opzichten op de Husky, maar de Malamute is machtiger, zwaarder en koppiger. De Siberische Husky is sneller en slanker, terwijl de Alaskan Malamute oneindig door kan gaan en daardoor een zwaardere vracht langer kan vervoeren.

  Houd er rekening mee dat er ook een Alaskan Giant Malamute bestaat, een reu van dit ras kan tot wel 85 kg wegen en een teef 70 kg. Deze grote hond is het resultaat van een kruising tussen de Pyreneese berghond, de Newfoundlander en de Sint-Bernard. Dit specifieke soort wordt eerder beschouwd als een grote gezelschapshond in plaats van een sledehond, aangezien de kruising ervoor heeft gezorgt dat het is gedistantieerd van het ‘noordse’ aspect van de authentieke Malamute.

  Goed om te weten

  Tijdens de goudkoorts was er extreem veel vraag naar deze honden, omdat de hoopvolle goudzoekers deze gebruikten om enorme hoeveelheden voedsel en voorraden over de bergtoppen te vervoeren.

  De Alaskan Malamute is tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt om mijnen op te sporen, vuurwapens te dragen en als zoek- en reddingshonden te dienen.

  De Alaskan Giant Malamute wordt gezien als een apart ras en niet als een ‘soort Malamute’. De hond wordt in Europa als een buitenmaatse hond beschouwd en daarom zien we deze maar zelden. In Canada en de Verenigde Staten wordt deze hond vaker overwogen en gefokt.

  Karakter

  • 66%

   Aanhankelijk

   De Alaskan Malamute is aanhankelijk, zeer loyaal aan de sociale groep, de trotse kant van de hond kan ervoor zorgen dat deze soms afstandelijk lijkt.

  • 66%

   Speels

   De Malamute is vooral als pup nogal speels en als deze wordt uitgenodigd om te spelen, zal deze Noordse hond zelden weigeren. Als volwassene is dit niet altijd de favoriete bezigheid.

  • 100%

   Rustig

   De Alaskan Malamute is kalm, maar heeft een zeer vastberaden persoonlijkheid. De hond is een ‘stille kracht’, zowel sterk als rustig tegelijk.

  • 66%

   Intelligent

   Deze hond demonstreert verschillende vaardigheden op het werk. De intelligentie van de Malamute komt vooral tevoorschijn door de vele trucs en misleidingen, die deze hond tevoorschijn kan toveren om te voorkomen dat het de bevelen van de verzorger moet opvolgen.

  • 100%

   Jager

   Zoals bij veel primitieve honden is het roofzuchtige instinct nog steeds zeer aanwezig in de Alaskan Malamute. Deze was namelijk oorspronkelijk werkzaam als sledehond en als jachthond.

   De Malamute wordt momenteel niet door jagers gebruikt, omdat deze hond niet de beste assistent is. De hond jaagt liever voor zichzelf dan voor mensen.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Alaskan Malamute is een zeer sociale hond die alle gasten verwelkomt, zelfs degenen die onbekend zijn. Alleen de honden die vanaf jonge leeftijd niet goed gesocialiseerd zijn, kunnen over het algemeen terughoudend en erg oplettend zijn tegenover vreemden.

  • 100%

   Onafhankelijk

   Zoals alle Noordse honden is de Alaskan Malamute onafhankelijk en vindingrijk. Dit ras is door mensen minimaal veranderd, hierdoor heeft deze hond een duidelijke eigen persoonlijkheid gehouden, wat het er niet van weerhoudt zeer loyaal te zijn met de sociale groep.

   Gedrag Alaskan Malamute

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Deze hond is duidelijk onafhankelijk, toch houdt deze hond helemaal niet van eenzaamheid, deels vanwege de sterke behoefte van het Noordse ras aan een roedel. Deze buitengewone honden hebben de familie nodig voor een veilig en geborgen gevoel.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Vanwege het onafhankelijke karakter en de Noordse wortels kan de training moelijk zijn. Om dit te voorkomen moet je direct beginnen met het trainingsproces als deze hond bij jou in huis komt.

    Brutaliteit mag nooit worden toegepast, je loopt hiermee een groot risico dat de verzorger-hondrelatie daarna voor altijd moeilijk blijft. Een zekere dosis strengheid is echter nodig om het wederzijds respect te versterken.

    Deze hond is over het algemeen niet de beste als het gaat om gehoorzaamheid. De Alaskan Malamute hoef je dan ook niet te proberen om in een circusaap te veranderen. De basisprincipes van discipline (aanroepen, aan de lijn lopen, houding vasthouden) zullen voldoende zijn om een ​​goed en functioneel leven met deze hond te hebben.

    De intelligentie en vrolijkheid van deze hond maken trainingssessies aangenaam. De trainingen moeten regelmatig worden gedaan, voer deze uit op een logische, eerlijke en positieve manier voor een goed resultaat.

   • 66%

    Blaft graag

    De Alaskan Malamute is zo goed als niet in staat om te blaffen, deze hond communiceert zoals de voorouders van wolven: door te huilen. De hond laat meestel een huil horen bij verveling of eenzaamheid.

   • 100%