Aanbieding

Een Irish Doodle pup

Bij een kruising, zo ook bij een Irish Doodle, weet je nooit precies hoe de pup eruit komt te zien. 

© Shutterstock

Irish Doodle: Zeldzame schoonheid met een weelderige vacht

Door Lianne van Loon

Online sinds

Benieuwd of de Irish Doodle bij je past en waar je bij eventuele adoptie op moet letten? Scroll verder naar beneden.

De Irish Doodle is een zogenaamd hybride hondenras. Dat wil zeggen een bewuste kruising tussen twee niet-verwante stamboomrassen. Het doel van het fokken van honden van gemengde rassen is het combineren van de positieve eigenschappen van beide hondenrassen en het creëren van dubbelsterke genen.

In het geval van de groeiend populaire Irish Doodle gaat het om een combinatie van de Ierse setter en de grote Poedel.

De Irish Doodle in het kort

Dol op honden maar allergisch? Dan zou de Irish Doodle weleens de perfecte hond voor je kunnen zijn! Want dit is het geheim: dankzij de kruising met een poedel is de Irish Doodle hyperallergeen en dus geschikt voor mensen met allergieën. 

Tip: doe voor adoptie voor de zekerheid altijd een test op je huid.

De textuur van de vacht is niet voorspelbaar. Nakomelingen krijgen ofwel de gekrulde poedelvacht, die niet verhaart.. Of juist een vacht die meer lijkt op die van de Ierse setter: middellange, zijdeachtige en licht golvende vacht.

De ouders van de Irish Doodle

Ierse Rode Setter

De Ierse Rode Setter is een jachthond puur sang. Je raakt direct onder de indruk van het sterk en evenwichtig gebouwde lichaam dat duidelijk is berekend op langdurig zwaar werk en snelheid. Qua karakter zijn deze honden alert, intelligent en vriendelijk.

Grote Poedel

De Grote Poedel, ook wel koningspoedel genoemd herken je direct aan de prachtige, unieke vacht. Het haar is overvloedig, fijn, wollig, goed kroezend, dik en dicht en van gelijkmatige lengte. Je kan het in verschillende vormen laten modelleren: opzichtig, als je mee wil doen aan tentoonstellingen of juist vrij rechttoe rechtaan.

Het unieke aan de poedel is dat deze geschikt zijn voor mensen met een allergie. Zij zijn speels, vrolijk, vriendelijk en makkelijk in de omgang.

Uiterlijke kenmerken van de Irish Doodle

Afhankelijk van de ouders, is de Irish Doodle middelgroot of groot van formaat. Deze elegante honden hebben een slanke en atletische bouw. De vacht is middellang.

Omdat de Irish Doodle een kruising is, weet je nooit precies hoe de pup er uit komt te zien. 

Een Irish Doodle is groot, heeft een middellange vacht, grote hangoren en een slank lichaam. Voor de rest kunnen deze honden qua uiterlijk sterk van elkaar verschillen, wat typisch is voor hybride hondenrassen. Ook komen er verschillende kruisingen voor. Je hebt bijvoorbeeld de ‘F1’ Irish Doodles die voortkomen uit een kruising van de Ierse Setter met de Grote Poedel. Maar er zijn ook Irish Doodles die tot de ‘F1 B’ categorie gerekend worden. Hier is één ouder een Irish Doodle en de andere een raszuivere Poedel of Ierse Setter.

Kleur van de vacht

De Ierse Setter staat bekend om de rijke, kastanje/roodachtige vacht. Het karakteristieke rood wordt vaak doorgegeven aan de Irish Doodle nakomelingen, of er ontwikkelt zich een iets afgezwakte tint rood. Maar je vind, door de invloed van de poedel, ook Irish Doodles met een reebruine, abrikoos-kleurige, grijze, witte of zwarte vacht. 

Grootte en gewicht

Als één van de ouders van de Irish Doodle een grote Poedel is, zal het nageslacht tot de grote hondenrassen gerekend worden. In dat geval zijn de afmetingen gemiddeld als volgt:

Schouderhoogte: 60-70 cm

Gewicht: 25-30 kg.

In andere foklijnen, waar een middelgrote of kleine poedel geleidelijk wordt gekruist, wordt een middelgrote hond voortgebracht. De pups zullen op volwassen leeftijd een lagere schofthoogte bereiken en ongeveer 15-25 kg wegen.

Typisch de Ierse Doodle: het karakter

Intelligent, speels en gevoelig, de lieve Irish Doodle is supergeschikt voor beginnende verzorgers. Deze pientere hond snapt snel wat je wil en houdt ervan nieuwe dingen te leren. Omdat het mede afstamt van de Ierse setter, kan deze kameraad af en toe kan hij echter koppig gedrag vertonen. Maar dat doet niets af aan het rustige karakter. Dit huisgenootje is zelfs te trainen als therapiehond. Kinderen zijn dol op de Irish Doodle, die altijd in is voor nieuwe avonturen.

De Irish Doodle is erg geschikt voor beginnende verzorgers en huishoudens met kinderen

Bovenwoning of huis met een tuin

Ondanks de schofthoogte, Irish Doodle is vrij groot, kan deze hond het in een bovenwoning prima naar de zin hebben. Maar zoals voor elke hond en ongeacht de leefomstandigheden: voldoende lichaamsbeweging is een absolute must! 

Blaffen

Een goed en consequent opgevoede Irish Doodle is een rustige maar toch alerte, waakzame huisgenoot. Als er gevaar dreigt zal deze luidkeels van zich laten horen. De Irish Doodle is rustig en toch alert.

De Irish Doodle: actief en dol op jagen

Dit gezellige huisgenootje barst van de energie. Hou het daarom niet bij dagelijkse wandelingen, maar organiseer leuke spelletjes of schrijf jullie in voor een hondensport. Heb je wel eens aan apporteren, joggen of canicross gedacht?

En dan nog iets

Zowel de Ierse Setter als de Poedel werden in het verleden gefokt om mensen te helpen bij de jacht. Tegenwoordig is het jachtinstinct bij de poedel minder, maar Ierse Rode Setters zijn- afhankelijk van de foklijn – vaak nog uitstekende jachthonden. Dus als de genen van de Setter een grote invloed hebben, wil de Irish Doodle zich tijdens wandelingen in de natuur nog wel eens als een echte jager ontpoppen. Houd er daarom rekening mee dat deze kameraad buiten graag de eigen gang gaat en misschien een recall negeert wanneer het iets verdachts ruikt. Denk eventueel aan een anti-jachttraining of een sleeplijn om gevaren voor zowel hond als wild tot een minimum beperken.

Verzorging van de Irish Doedel

Irish Doodle: Vachtverzorging

Let er wel op de vacht een Ierse Doodle de nodige verzorging vergt. Of deze nu krult of golft: je moet het regelmatig borstelen. Anders kunnen er pijnlijke klitten ontstaan die soms verergeren tot vilt en smetplekken. Vooral de oren, de buik en de binnenkant van de ledematen zijn hier gevoelig voor. Regelmatig bezoek aan een trimsalon is dan ook een goed idee.

Irish Doodle: Voeding 

Dit type hond kan erg gevoelig zijn voor maagtorsies. Zorg daarom voor rustperiodes na de maaltijd en goed afgestemde voeding.

Gezondheid en levensverwachting van de Irish Doodle

Levensverwachting

Een Irish Doedel wordt tussen de 12 en 15 jaar oud.

Ziekte en gezondheid

Over het algemeen is een Irish Doodle een gezonde hond die zelden ziek wordt. Het is echter vatbaar voor één gevreesd gezondheidsrisico: maagtorsie.

Om erfelijke ziekten te voorkomen, moeten ouderparen vóór de paring een aantal gezondheidstests ondergaan. Zowel de Ierse Setter als de Poedel vertonen enkele gezondheidsproblemen die te wijten zijn aan hun ras. Deze omvatten:

Waar koop je een Irish Doedel?

Anders dan in het land van herkomst, de VS, is het hybride hondenras bij ons nog niet zo populair. Ga daarom goed op onderzoek uit, voor je een Irish Doodle koopt. Het hybride hondenras wordt niet door de FCI erkend.

Op zoek naar een fokker? Let dan op goed op zaken als houding, deskundigheid en algemene eerste indrukken. Zoals eerder gezegd, zijn Poedels en Ierse Setters vatbaar voor bepaalde ziekten. Vraag altijd om gezondheidscertificaten van beide ouders van de Irish Doodle pup. Let wel: de fokker is niet verplicht deze documenten te geven. Het kan zijn dat je het merkt in de prijs. Hoe dan ook: zorg dat je de veteniraire documenten krijgt zonder 'de hoofdprijs' te betalen.  

Irish Doodle of hond uit het asiel?

Geen twijfel mogelijk, de Irish Doodle is een buitengewone mix van twee prachtige hondenrassen! Op zoek naar een unieke hond? Kijk ook eens in het asiel. Daar wachten talloze honden van gemengde rassen op een liefdevol thuis.

Een Irish Doodle zal daar alleen met veel geluk te vinden zijn. Maar als het geen kruising tussen een Ierse Setter en een Poedel hoeft te zijn - wat dacht je van een Teckel, een Duitse Herder mix of een Labradoodle uit het asiel?

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen