Aanbieding

Hoe verzorg ik de ontstoken ogen van mijn hond?

French Bulldog krijgt oogdruppels

De oorzaak van ontstoken ogen kan verschillen, maar de behandeling is meestal hetzelfde.

© CameraCraft / Shutterstock

Heeft jouw geliefde viervoeter last van rode, vieze ogen? Hier leggen we je uit hoe je de ontstoken ogen van je hond zelf kunt verzorgen.

Door Dr Amanda van Aalst

Online sinds

Vieze, rode prutogen worden regelmatig gezien bij honden en zijn een teken van een oogontsteking of een ander oogprobleem. De oorzaak van ontstoken ogen kan verschillen, de verzorging ervan is in de meeste gevallen hetzelfde.

Hoe zien ontstoken ogen eruit?

Ontstoken ogen zijn te herkennen aan rode, vuile ogen met soms een witte waas over het oog. Het oogwit en de slijmvliezen van het oog kleuren rood en in de ooghoeken kan je soms wat groene prut vinden. Ook traanstrepen onder de ogen worden vaak gezien. De hond knijpt ook vaak de ogen dicht of zit met de voorpoot in het oog te wrijven. Schuren met het hoofd langs meubels kan ook worden gezien. 

Hoe verzorg ik het beste de ontstoken ogen van mijn hond?

Ontstoken of vuile ogen kan je het beste schoonmaken met afgekoeld gekookt water. Ook afgekoelde kamillethee kan gebruikt worden. Met een wattenschijfje, gedoopt in het water of de kamillethee, kan dan vanuit de binnenste ooghoek schuin naar beneden richting de wang worden geveegd.

Let er hierbij wel op dat je het oog niet aanraakt. Dit kan namelijk voor meer irritatie en zelfs beschadigingen van het oog zorgen! Gebruik geen oogdruppels of oogzalven die bedoeld zijn voor mensen, dit kan het probleem verergeren.

Wat te doen als de klachten niet overgaan?

Als het schoonmaken van de ogen niet helpt - het oog niet verbetert binnen 1-3 dagen of als de ontsteking juist erger wordt - zal de dierenarts het oog moeten onderzoeken. Vaak gaat het om een beschadiging van het oog of een ontsteking veroorzaakt door bacteriën.

In deze gevallen schrijft de dierenarts een oogzalf met antibiotica voor, in andere gevallen werken andere oogzalven beter. De dierenarts zal beoordelen welke zalf het beste werkt bij jouw hond. In erg pijnlijke gevallen van een oogontsteking kan de dierenarts pijnstillers voorschrijven.

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen