Ierse setter

Andere namen: Irish Setter

Ierse setter
Volwassen Ierse setter © Shutterstock

De Ierse setter zijn extreem snelle honden met een sterk reukvermogen waarmee ze met veel enthousiasme in elke omgeving kunnen werken. Dankzij hun schoonheid zijn ze ook erg geliefd als gezelschaps- en showhond. Het zijn gepassioneerde honden in hun werk en worden ook wel "Rode Duivel" genoemd. Er zijn twee soorten kleuren (rood of rood en wit).

Algemene informatie Ierse setter

Hoe oud wordt een Ierse setter? :

7

19

12

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels Jager

Grootte Ierse setter :

Herkomst en geschiedenis

De oorsprong van dit hondenras gaat terug naar de Engelse setter. Ze stammen waarschijnlijk af van de voormalige spaniel, ook wel bracke of wachtelhond genoemd, en behoort tot het oorspronkelijke hondenras. Vanaf de 18e eeuw wordt er onderscheid gemaakt tussen de twee kleuren. De rode Ierse setter is gefokt uit de rode en witte Ierse setter. De rode en witte variant dreigde in de jaren 1860 uit te sterven, maar is recentelijk aan het herleven, grotendeels dankzij de oprichting van een rasvereniging in Ierland. De Irish Red Setters Club werd opgericht in 1882. De FCI heeft beide Ierse hondenrassen officieel erkend sinds 1957 (variant met één kleur) en 1989 (variant met twee kleuren).

FCI groep

FCI groep

Groep 7 - Voorstaande honden (Pointer honden)

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Ierse setter

  Grootte Ierse setter

  Teef : 55 tot 62 cm

  Reu : 58 tot 67 cm

  Gewicht Ierse setter

  Teef : 18 tot 23 kg

  Reu : 20 tot 25 kg

  Vachtkleur Ierse setter

  Vachttype

  Oogkleur Ierse setter

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Ierse setter

  De Ierse setter is licht gebouwd met lange spieren en een gevoelig zenuwstelsel. Ze zijn over het algemeen atletisch en wendbaar met een rechthoekig lichaam. Ze zijn licht, maar hebben tegelijkertijd sterke botten. Hun hoofd is licht en eerder lang dan breed. De snuit is niet heel erg uitgesproken. De slappe oren zijn dun en plat. De hals is iets langer, licht gewelfd en gespierd. De borst is recht en loopt steil af, de schofthoogte redelijk hoog. De poten zijn in harmonie met het lichaam, de staart is laag aangezet en wordt horizontaal of hangend gedragen. 

  Goed om te weten

  In hun thuisland Ierland wordt de Ierse setter zeer gewaardeerd en prijken ze zelfs op het logo van een busmaatschappij. Volgens dit bedrijf weerspiegelt dit ras perfect de bedrijfsfilosofie: "Een sociaal, betrouwbaar, snel en klantgericht vervoersmiddel".

  De setter wordt ook vaak gebruikt als mascotte voor sportteams op Ierse universiteiten.

  Karakter Ierse setter

  • 100%

   Aanhankelijk

   Het zijn aanhankelijke honden die continue de aandacht van hun verzorger zoeken om toewijding te tonen. 

  • 100%

   Speels

   Ze zijn erg vrolijk en hebben een jeugdig en speels karakter. Dit maakt deze honden perfect voor een adoptiegezin. 

  • 33%

   Rustig

   Ze zijn altijd in beweging, dus hun kracht moet zelfs als puppy in de goede richting worden gestuurd, zodat ze hun energie kwijt kunnen. 

  • 66%

   Intelligent

   Ze zijn slim en sluw dus het kan gebeuren dat ze een bevel niet opvolgen. Dit gebeurt met name wanneer ze niet op de juiste manier worden opgevoed. 

  • 100%

   Jager

   De beide soorten zijn uitstekende jachthonden gespecialiseerd in jachtvogels. Belangrijk om te vermelden is dat ze op het werk niet hetzelfde gedrag vertonen. De rode setter is veel vuriger, terwijl de tweekleurige setter meer geconcentreerd en serieuzer te werk gaat. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Door hun jeugdige karakter houden ze van contact met mensen, maar hun sterke band met hun sociale groep kan ze wantrouwend maken tegenover vreemden. Deze eigenschap komt niet overdreven vaak naar voren, wanneer ze positief benaderd worden. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   Ze zijn redelijk aanhankelijk, maar wanneer ze gaan wandelen of in de tuin zijn kunnen ze onafhankelijk zijn en bevelen negeren. 

   Gedrag Ierse setter

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Wanneer ze als puppy al gewend raken aan het soms alleen zijn vormt dit geen problemen op latere leeftijd en kunnen ze dus prima alleen zijn. Echter wel nadat ze voldoende beweging hebben gehad. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Ze worden redelijk laat volwassen en kunnen als wild worden ervaren. Echter, met een goede en geduldige opvoeding wordt het uiteindelijk een hond die redelijk goed luistert, maar soms toch nog ongehoorzaam is. 

    De basisprincipes van de opvoeding, met name het roepen en voorkomen, moeten vroeg aangeleerd worden en gedurende het hele leven worden getraind. Bij dit ras is geen enkel commando 100% aangeleerd. 

   • 66%

    Blaft graag

    Ze kunnen blaffen, maar dan voornamelijk wanneer ze zich vervelen of de aandacht proberen te trekken van hun verzorger. 

   • 100%

    Neiging om weg te lopen

    Tijdens het wandelen zijn ze altijd opzoek naar vogels en de kans dat ze dus weglopen is vrij groot. 

   • 66%