Aanbieding

hond enthousiast om voer

De hoeveelheid voer is afhankelijk van de leeftijd, gewicht en het activiteitsniveau van de hond

© Shutterstock

Hoeveel gram moet een hond eten per dag?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Een kopje of een volle bak? Ongeacht hoeveel eten je honden geeft, ze zullen het waarschijnlijk allemaal opeten. Of het nou goed voor ze is of niet.

Veel honden hebben geen rem als het om eten gaat. Wanneer honden te dik worden kan dit tot serieuze problemen leiden, dus is het belangrijk om ze de juiste hoeveelheid te geven door de voeding van je hond te berekenen. Het is natuurlijk makkelijk om je pup gewoon eten te geven wanneer deze dit wil. Pas wanneer het gewicht voor gezondheidsproblemen zorgt, beginnen veel mensen zich hardop af te vragen hoeveel voer je jouw hond mag geven. 

En de waarheid is dat als we het hebben over hoeveel eten je een hond moet geven er niet slechts één antwoord is. Het hangt af van leeftijd, gewicht, activiteitsniveau en zelfs of ze zwanger zijn. Wij hopen je op weg te kunnen helpen met het vinden van de juiste hoeveelheden voedsel voor je hond.  

Waarom is het belangrijk om een hond de juiste hoeveelheid te geven?

Honden met overgewicht leven niet zo lang als honden met een normaal gewicht. Meerdere onderzoeken hebben dit bewezen. Het is een eenvoudig maar triest feit. Bovendien hebben honden met overgewicht meer riscio op:

  • Hypothyreoïdie
  • Orale ziekte
  • Suikerziekte
  • Kankers
  • Hartfalen
  • Artrose 

Nu dat je dit weet zou je gemotiveerd moeten zijn om je hond de juiste hoveelheid eten te geven. Overvoeding zal uiteindelijk leiden tot gewichtstoename, vooral wanneer je hond niet echt actief is. Aan de andere kant is het geven van de juiste hoeveelheid voer een van de beste manieren om je hond gezond te houden. Een win-win dus. 

Hoeveel gram moet een hond per dag eten?

Zoals we eerder zeiden, kun je deze vraag niet voor alle honden hetzelfde beantwoorden. Iedere hond heeft een andere hoeveelheid eten nodig, afhankelijk van hun activiteitsniveau, grootte en gewicht. 

En laten we eerlijk zijn, het voeden van je hond komt ook neer op gezond verstand. Wat je ook online leest of welke instructies je ook ziet op een verpakking, het sluit nooit helemaal precies aan op iedere hond. 

Wanneer honden te zwaar zijn moet je ze minder voeren. Als ze te licht zijn hebben ze meer voedsel nodig. En wanneer ze eenmaal een gezond gewicht hebben bereikt, moet je er voor zorgen dat dit zo blijft door ze iedere dag dezelfde hoeveelheid te geven. Zo simpel kan het zijn!

Voeding hond berekenen: volwassen honden 2-3% van hun ideale lichaamsgewicht

Om je een betere indicatie te geven van hoeveel voer je jouw hond moet geven gebruiken we de gewichtsmethode. Allereerst moet je weten wat het ideale gewicht van je hond is, wat afhankelijk is van de grootte en het ras. Vraag dit na bij je dierenarts

De aanbevolen hoeveelheid voer per volwassen hond per dag bedraagt 2-3% van hun ideale lichaamsgewicht. Rustige honden die dagelijks slechts korte wandelingen maken of enkel wat spelen in de tuin worden als inactief beschouwd en hebben slechts 2% van hun lichaamsgewicht per dag aan voer nodig. 

Beagle ligt te slapen - Napat | Shutterstock

Honden die meer dan een uur lichaamsbeweging per dag hebben kunnen echter tot 2,5% van hun ideale lichaamsgewicht aan voedig nodig hebben. Voor bijzonder actieve honden die elke dag uren aan een stuk bewegen kan het nodig zijn om ze tot 3% van hun ideale lichaamsgewicht aan voeding te geven om ze op een gezond gewicht te houden. Voor werkhonden moet dit op werkdagen verhoogd worden naar 4-6% om te voorkomen dat ze afvallen. 

We raden aan om te beginnen met het vermelde percentage en indien nodig aan te passen. Zoals eerder gezegd, iedere hond is uiteindelijk anders. Wanneer je deze methode gebruikt, maar je ziet dat je hond toch onder het ideale gewicht komt, kun je iets meer voedsel geven. Uiteindelijk zul je de perfecte hoeveelheid vinden. 

Hoe vaak geef je je hond voer?

Je kunt de hoeveelheid voer opsplitsen in twee maaltijden per dag om hun metabolisme stabiel te houden. Dus bijvoorbeeld één ochtendmaal, en nog een maaltijd in de avond. Sommige pups eten liever wat vaker kleine hoeveelheden. Als je dit in je schema kunt passen dan is dat ook helemaal goed. 

Voeding hond berekenen: puppy's 10% voedsel van hun lichaamsgewicht

“Puppy's hebben voor hun grootte in verhouding meer voedsel nodig dan volwassen honden. Dit komt omdat je de groei van een puppy wilt stimuleren. Daarom streven we er normaal gesproken naar om te beginnen met ongeveer 10% van het gewicht van een puppy per dag te voeden. Dit is echter een erg grove richtlijn. Voer je pup uiteindelijk op basis van hoe je puppy eruit ziet en aanvoelt en niet volgens de weegschaal.” legt Pippa Mattinson uit in The Happy Puppy Handbook.

Het klopt dat puppy's veel brandstof nodig hebben om te groeien, en dus meer voedsel nodig hebben dan een volwassen hond. We raden aan om een puppy gedurende de dag kleine maaltijden te geven die helpt om het bloedsuikerspiegel op peil te houden. 3-4 kleine maaltijden per dag zijn ideaal, maar je kunt dit verminderen zodra ze 6 maanden oud zijn.

Voer drachtige en zogende honden volgens de vrije-keuze methode

Als je hond zwanger is of borstvoeding geeft, moet je de hoeveel voer die je geeft aanpassen. We raden aan om de vrij-keuze methode te gebruiken. Jouw hond heeft een veel hogere calorie-iname nodig om te voldoen aan de behoeften van zowel hunzelf als van de puppy's.  

De vrije-keuze moethode houdt niets anders in dan dat de hond altijd beschikking heeft over voedsel. Je blijft dit dus gewoon bijvullen. Dit doe je totdat de pups ongeveer 6-8 weken oud zijn. 

Nu weet je dus hoeveel voedsel je jouw hond kan geven. Je kunt nu beginnen met het bereiken van het ideale gewicht van je hond, succes!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen