Engelse Springer Spaniël

Andere namen: Springer Spaniel, English Springer Spaniel

#10

Wamiz's top rassen

Engelse Springer Spaniël
Volwassen Engelse Springer Spaniël © Shutterstock

De Engelse Springer Spaniël is een zeer aanhankelijke, sympathieke en kindvriendelijke hond die heel slim is, maar een beetje stiller dan de cocker-spaniël. De Engelse Springer is een veelzijdige jachthond. Ze voelen zich zowel op het land als in het water thuis en zijn perfect te gebruiken als drijfhond of als huishond.

Algemene informatie Engelse Springer Spaniël

Hoe oud wordt een Engelse Springer Spaniël? :

7

19

12

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent Jager

Grootte Engelse Springer Spaniël :

Herkomst en geschiedenis

Zoals de naam suggereert, komen ze uit Engeland en zijn ze al 2000 jaar bekend. Pas aan het einde van de 19e eeuw werd het als een apart ras erkend. De jager Gaston Phébus, graaf van Foix, bezat enkele exemplaren van dit ras en maakte het voor het eerst bekend, maar pas na de Tweede Wereldoorlog werd de Engelse springerspaniël populair. Op de Britse eilanden zijn de kwaliteiten van de spaniel bewaard gebleven en verfijnd. Het viel op omdat het nog steeds in staat was om wild terug te halen dat op moeilijk bereikbare plaatsen was geschoten. Het Engelse hondenras werd in 1910 erkend door de English Kennel Club en de American Kennel Club en in 1954 door de FCI.

FCI groep

FCI groep

Groep 8 - Retrievers, Spaniëls en Waterhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Engelse Springer Spaniël

  Grootte Engelse Springer Spaniël

  Teef : 49 tot 53 cm

  Reu : 49 tot 53 cm

  Gewicht Engelse Springer Spaniël

  Teef : 18 tot 22 kg

  Reu : 18 tot 22 kg

  Vachtkleur Engelse Springer Spaniël

  Vachttype

  Oogkleur Engelse Springer Spaniël

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Engelse Springer Spaniël

  De Engelse Springer Spaniël is op het eerste gezicht een symmetrische, sterke, compacte, vrolijke en actieve hond. Onder de spanielen is de Engelse springer de grootste en hebben ze het meest onderscheidende uiterlijk. De schedel is van gemiddelde lengte maar tamelijk breed en licht afgerond, terwijl de snuit goed geproportioneerd, langwerpig en mooi onder de ogen geplaatst is in vergelijking met de schedel. De amandelogen zijn middelgroot en zachtaardig. De oren beginnen op ooghoogte, liggen dicht tegen het hoofd en zijn gewoon breed en hoog uitgesneden. De levendige staart hangt naar beneden, maar nooit onder de ruglijn, en is gecoupeerd.

  Goed om te weten

  De Engelse Springer Spaniël is de oudste Britse jachthond. 

  Karakter Engelse Springer Spaniël

  • 100%

   Aanhankelijk

   Deze honden zijn lief, vrolijk en vriendelijk tegen iedereen. Daarom passen ze perfect in het dagelijks leven van hun adoptiegezin. 

  • 100%

   Speels

   Het zijn prima speelkameraden voor jong en oud. Ze spelen graag met kinderen, maar tonen hun intelligentie tijdens spelletjes met volwassenen. 

  • 66%

   Rustig

   De Springer Spaniels zijn minder alert dan de cockerspaniëls. Ze zijn nog steeds actief en zullen niet rusten voordat in hun behoefte is voldaan. 

  • 100%

   Intelligent

   Ze zijn slim en veelzijdig, ze snappen wat er van hen gevraagd wordt en zijn daarom een goede hulp tijdens het werk. Met de juiste methodes zijn ze gemakkelijk te trainen. 

  • 100%

   Jager

   Zoals alle spanielen zijn het jachthonden die het liefst wild opsporen. Ze apporteren instinctief en goed. Ze zijn tevens sneller en veerkrachtiger bij de jacht dan hun evenknie. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De rasstandaard schrijft voor dat angstige of agressieve honden uitgesloten zijn. Het zijn de sociale eigenschappen die deze honden maken. Ze zijn eerder vriendelijk dan afstandelijk, zelf wanneer ze mensen niet kennen. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   Deze honden leven voor het gelukkig maken van hun verzorgers, dus zijn zeer geschikt als werkhond. Soms nemen ze zelf het initiatief, maar uiteindelijk zullen ze altijd hun verzorgers gehoorzamen. 

   Gedrag Engelse Springer Spaniël

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Deze Engelse honden zijn alleen gelukkig wanneer ze bij hun verzorger zijn en kunnen derhalve niet goed alleen zijn. Zelfs als puppy moeten ze langzaam en op een positieve manier leren alleen te zijn zodat ze later geen gedragsproblemen ontwikkelen zoals destructiviteit en overmatig geblaf. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Dit zijn waarschijnlijk de meest volgzame jachthonden. Ze willen de mensen om hun heen een plezier doen en vinden het niet leuk als ze gestraft worden. De opvoeding moet daarom positief zijn en beloningen dienen worden te geven voor correct gedrag. 

    De verzorgers moeten echter strikt, samenhangend en zelfverzekerd zijn bij het trainen (aan de lijn lopen, apporteren etc)

   • 66%

    Blaft graag

    Deze honden blaffen meestal niet veel. Mocht het gedrag van de verzorger inconsistent zijn kunnen ze blaffen om aandacht te zoeken, energie kwijt te raken of hun frustratie te uiten. 

   • 100%

    Neiging om weg te lopen

    Wanneer ze in een huis met tuin wonen is een goede omheining geen overbodige luxe. Dit om te voorkomen dat ze zelf op pad gaan. 

   • 100%