Ierse rood-witte Setter

Andere naam: Ierse Setter Rood-Wit

Ierse rood-witte Setter
Volwassen Ierse rood-witte Setter © Shutterstock

De Ierse rood-witte setter is een veelzijdige hond die zowel als jacht- als gezelschapshond kan worden gehouden. Het wordt voornamelijk gebruikt voor de jacht op wilde vogels in het veld en in het moeras.

Algemene informatie Ierse rood-witte Setter

Hoe oud wordt een Ierse rood-witte Setter? :

6

18

11

13

Karakter :

Aanhankelijk Speels Jager

Grootte Ierse rood-witte Setter :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De Ierse Setter werd rond het einde van de 17e eeuw erkend als een Iers hondenras, maar weinigen weten dat de rood-witte setter vóór de rode ontstond, hoewel de laatste al snel zo populair werd dat de eerste bijna uitstierf. De Ierse rood-witte setter werd in de jaren twintig gered.

FCI groep

FCI groep

Groep 7 - Voorstaande honden (Pointer honden)

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Ierse rood-witte Setter

Ierse rood-witte Setter

Grootte Ierse rood-witte Setter

Teef : 57 tot 61 cm

Reu : 62 tot 68 cm

Gewicht Ierse rood-witte Setter

Teef : 18 tot 23 kg

Reu : 20 tot 25 kg

Vachtkleur Ierse rood-witte Setter

Vachttype

Oogkleur Ierse rood-witte Setter

Bruin

Uiterlijke kenmerken Ierse rood-witte Setter

De Ierse rood-witte Setter is een hond die erg sterk en krachtig overkomt, maar zonder enige tekenen van onhandigheid. Hij is harmonieus gebouwd en goed geproportioneerd, meer atletisch dan pittig. De schedel is koepelvormig, met een uitgesproken achterhoofdsbeen en een duidelijk zichtbare stop. De oren zijn ter hoogte van de ogen geplaatst en relatief ver naar achteren. Ze worden dicht bij het hoofd gedragen. De staart is van gemiddelde lengte: hij reikt niet voorbij het spronggewricht. Het is sterk aan de basis en loopt taps toe naar de punt. De staart wordt op of iets onder het niveau van de rug gedragen.

Goed om te weten

Karakter

100%

Aanhankelijk

Zijn goedaardige, vriendelijke karakter maakt hem tot een zeer goede metgezel en vriend, zowel thuis als tijdens de jacht.

100%

Speels

Deze sportieve hond is enorm levendig en houdt van spelletjes waarbij hij zowel fysiek als mentaal zijn geweldige energie kwijt kan.

66%

Rustig

Deze setter wordt als rustiger en minder flamboyant beschouwd dan zijn naaste verwant, de Rode Ierse Setter.

66%

Intelligent

Deze hond is levendig en slim. Achter zijn grote vriendelijkheid schuilt een zeer vastberaden, moedig en wilskrachtig karakter, dat op het werk naar voren komt.

100%

Jager

In Ierland wordt het ras voornamelijk gebruikt voor de jacht in het veld. Het is een vriendelijke, gehoorzame en gemakkelijk te trainen hond.

66%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

De Ierse rood-witte setter kan van nature achterdochtig zijn als iemand zich ongewoon gedraagt, maar is over het algemeen vrij vriendelijk.

66%

Onafhankelijk

Deze setter heeft, in tegenstelling tot andere honden in zijn categorie, een zekere mate van onafhankelijkheid, wat vooral tot uiting komt tijdens het werken.

Gedrag Ierse rood-witte Setter

66%

Kan goed alleen zijn

Ze kunnen alleen zijn, maar alleen wanneer dit van jongs af aan is geleerd en wanneer dit in fases gaat en nooit hele dagen.

100%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

Als je zorgt voor voldoende beweging en stimulatie laat deze hond zich vrij makkelijk trainen. Bovendien, als ze eenmaal een commando hebben geleerd vergeten ze deze niet.

66%

Blaft graag

De Ierse rood-witte setter blaft nooit zonder reden.

100%

Neiging om weg te lopen

Zijn jachtinstinct kan hem ertoe brengen sporen te volgen en daardoor te ontsnappen als zijn omgeving niet voldoende beveiligd is. Dit geldt zowel voor zijn tuin als bijvoorbeeld voor wandelingen in het bos.

66%

Neiging om dingen kapot te maken

Als hij fysiek en mentaal niet genoeg wordt uitgedaagd, kan hij ‘domme dingen’ doen om zijn grote energie kwijt te raken.

66%

Eetlust

Lekkernijen kunnen helpen bij het trainen van deze hond en, belangrijker nog, hem motiveren om meer moeite te doen en gewenst gedrag te herhalen.

66%

Geschikt als waakhond

Bewaken is duidelijk niet een van zijn grootste talenten, maar omdat hij erg gehecht is aan zijn baasjes, kan het zijn dat hij ze beschermt in geval van gevaar.

100%

Geschikt als eerste hond

De Ierse rood-witte setter kan geschikt zijn voor beginners. Het is echter raadzaam om hem te adopteren om met hem op jacht te gaan. Anders kan een sportief adoptiegezin hem ook alles bieden wat hij nodig heeft.

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Ierse rood-witte Setter ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Ierse rood-witte Setter geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

66%

Kan de Ierse rood-witte Setter in een appartement leven?

Het is vooral een jachthond die veel ruimte en beweging nodig heeft om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Hij kan echter ook in een appartement wonen als zijn baasjes sportief zijn en voldoende tijd voor hem hebben.

100%

Behoefte aan beweging/ sportief

Deze hond is atletisch en moet zoveel mogelijk kansen krijgen om zijn volledige potentieel te tonen. Wanneer het ras niet voor de jacht wordt gebruikt, moet het worden gebruikt voor een sportieve activiteit zoals behendigheid, canicross, of speuren. Vooral deze laatste hondensport is voor hem geschikt.

66%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

De Ierse Rood-Witte Setter is een sociale hond die geschikt is voor vele soorten terrein. De middelgrote omvang kan reizen met het openbaar vervoer echter bijzonder lastig maken.

Gezelschap

66%

Kan een Ierse rood-witte Setter samen met katten?

Je moet het jachtinstinct van deze setter niet onderschatten, maar als de twee soorten samen opgroeien, zou het samenleven van deze hond met een kat harmonieus moeten zijn.

100%

Kan een Ierse rood-witte Setter samen met honden?

Het is een hond die uiterst sociaal is naar andere honden toe. Hij is op geen enkele manier agressief en door een goede socialisatie kan hij een goede kennis verwerven van de gedragsregels bij honden.

100%

Is de Ierse rood-witte Setter een kindvriendelijke hond?

33%

Is een Ierse rood-witte Setter geschikt voor ouderen?

Omdat deze jachthond veel uithoudingsvermogen heeft, is hij niet geschikt voor mensen met een potentieel inactieve levensstijl.

%}

Wat kost een Ierse rood-witte Setter?

De prijs van een Ierse Rood-witte Setter varieert afhankelijk van de afkomst, leeftijd en geslacht. Gemiddeld kost een hond met stamboekinschrijving € 800,-. 

Het gemiddelde budget ligt rond de € 40/maand om aan de behoeften van een hond van dit formaat te voldoen.

Verzorging

Deze hond heeft geen speciale verzorging nodig, maar zijn gevederde vacht moet minstens één keer per week worden geborsteld om klitvorming te voorkomen.

Haaruitval

Gemiddeld.

Voeding Ierse rood-witte Setter

Het dieet van deze hond is eenvoudig, maar zijn voeding moeten worden aangepast aan het niveau van zijn dagelijkse activiteiten en tijdens het jachtseizoen of wanneer hij wordt getraind voor wedstrijden. 

Hij mag kort voor of na zijn maaltijden geen enkele intensieve fysieke activiteit ondernemen, anders zou hij last kunnen krijgen van maagkantelingen. Het beste is om hem 's avonds op een rustige plek zijn eten te geven.

Gezondheid Ierse rood-witte Setter

Hoe oud wordt een Ierse rood-witte Setter?

12 jaar.

Sterk/ bestendig

Het is een vrij natuurlijke en dus robuuste hond, maar zijn hoge energie kan tot gewrichtsproblemen leiden. Soms moet je hem een ​​beetje vertragen en hem vooral geen intensieve fysieke activiteit laten doen voordat hij een jaar oud is.

Kan goed tegen warmte

Het is raadzaam om tijdens hittegolven deze hond niet te zwaar te belasten.

Kan goed tegen kou

Zijn vacht biedt hem goede bescherming, maar tijdens winternachten is het beter om hem warm binnen te houden.

Neiging om snel aan te komen

Door de rusteloosheid en levendigheid van deze hond kan hij zijn ideale gewicht behouden.

Veelvoorkomende ziektes

Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen