Aanbieding

Portretten van verschillende rassen

De keuze is reuze. Vind met onze tips het hondenras wat bij je past

© Master1305 / Shutterstock

Welke hond past bij mij? Zo vind je de ideale metgezel

Door Mae White

Bijgewerkt op

"Welke hond past bij mij?" Vragen veel mensen zich af. Er zijn meer dan 340 rassen. Met onze tips kom je erachter wie van hen de perfecte partner voor jou is.

Welke hond past bij mij?

In het kort:

  • Jouw droomhond moet even actief zijn als dat jij bent
  • Jachthonden en herdershonden passen beter bij ervaren verzorgers
  • Beginners kunnen vaak goed overweg met rassen als retrievers, poedels of mopshonden
  • Tijd, geld en de woonsituatie spelen een doorslaggevende rol bij de keuze voor een hondHoud er rekening mee dat rastypische kenmerken kunnen verschillen bij iedere hond

Welke eigenschappen zoek je in een hond?

Sportief of gezellig? Groot of klein? Veeleisend of juist heel meegaand? Je hebt vast wel bepaalde ideeën over jouw perfecte hond. Maar het is ook belangrijk om na te denken over wie je zelf echt bent. Voor de sportieve verzorger is een sportieve hond, voor de bankhanger een wat rustiger ras. Het ten slotte goed klikken tussen jou en je hond!

Onze tip: wees eerlijk tegen jezelf – alleen dan vind je het ras dat bij je past!

Sportieve honden

Sport je graag en heb je geen bezwaar tegen hondensport? Dan zijn behendige rassen zoals de Australian Shepherd, de Mechelse herder of de Beagle echt iets voor jou. Honden zoals de Rhodesian Ridgeback of de Dalmatiër passen perfect bij fanatieke joggers en fietsers.

Familie- en gezelschapshonden

Welk hondenras past bij jou en je familie? Als je op zoek bent naar een vriend voor het hele gezin, zijn er genoeg prachtige dieren om uit te kiezen. Familie- en gezelschapshonden hebben vaak een rustig, vriendelijk karakter. Ze zijn flexibel en loyaal, maar ook divers in hun uiterlijk: ga je voor een Duitse Dog, een Chihuahua of toch liever een Golden Retriever? Imposante rassen als de Berner Sennen, Leonberger en de Boxer zijn ook erg knuffelig en ontspannen.

Gezellige honden

Verwacht je dat je nieuwe trouwe viervoeter urenlang wil knuffelen? Dan passen de Maltezer en de Franse Bulldog goed bij je.

Hoe woon je?

Woon je in een appartement zonder lift? In een huis met een tuin in een landelijk gebied? Of toch in de stad, maar omgeven door natuur?

Ook de woonsituatie heeft invloed op je raskeuze. Herders, Teckels en grote rassen kunnen niet goed traplopen omdat ze vatbaar zijn voor gewrichtsschade. Actieve rassen, zoals de Rhodesian Ridgeback of de Dalmatiër, willen het liefst iedere dag een lange wandeling maken. Dan is het wel zo handig als er bossen en velden in de buurt zijn. Buldoggen en Maltezers kunnen juist makkelijker in een (klein) appartement wonen omdat ze minder beweging nodig hebben. 

Hond ligt voor raam
Niet elke hond is geschikt om in een appartement te leven
©SvetikovaV

Het appartement zelf moet geschikt zijn voor de grootte van de hond. Grote honden lopen wat vaker in de weg wanneer je in een klein appartement woont. Vergeet ook niet dat een hondenmand ook ruimte inneemt!

Een hond kost tijd en geld

Als je voor een hond kiest, verandert je dagelijkse routine. Wandelen, hondensport, trimmen, naar de dierenarts, hondentraining… Je krijgt het er allemaal bij en het kost allemaal tijd. Sportieve, intelligente honden als de Border Collie en Belgische herdershond worden vaak als het meest tijdrovend beschouwd. Deze honden moeten iedere dag fysiek en mentaal worden uitgedaagd.

Lopende kostenpost

Toekomstige hondenverzorgers onderschatten vaak hoe duur het zorgen voor een hond is. Natuurlijk kost de aanschaf geld: honden van een fokker zijn vaak veel duurder dan viervoeters uit het asiel. De basisuitrusting, zoals riemen, hondenbedden en speelgoed, moet ook worden betaald. Op de lange termijn kunnen de kosten erg variëren. Grote honden eten veel meer dan kleine hondjes. De kosten van de hondenbelasting en verzekeringen worden berekend per ras.

Heb je ervaring als verzorger?

Makkelijke honden voor beginnende verzorgers

Heb je nog nooit een eigen hond gehad? Maak je geen zorgen; er zijn genoeg rassen die ideaal zijn voor beginnende verzorgers. Deze honden hebben een ongecompliceerd karakter en een hoog aanpassingsvermogen. Door het vriendelijke, gemakkelijke karakter passen deze honden ook goed in een gezin. Hier zijn een paar goede rassen voor beginnende verzorgers:

Veeleisende honden voor gevorderden

Weet je al veel over honden en vertrouw je erop dat je een veeleisende viervoeter aan kan? De meeste herders-, jachthonden en waakhonden valleen in deze categorie. Alle drie zijn gefokt om zelfstandig beslissingen en verantwoordelijkheid te kunnen nemen. Dit is niet altijd een voordeel voor een gezinshond. Of het nu een Hovawart, Duitse herder, Teckel of Terriër is, deze honden hebben een sterk karakter! Als verzorger heb je een flinke dosis kennis en oefening nodig.

Ben je vaak afwezig?

Vrienden en kennissen als hondenoppas

Natuurlijk kan het gebeuren dat je tijdelijk niet voor je hond kan zorgen. Bijvoorbeeld als je aan het werk bent, op vakantie gaat of ziek wordt. Denk daarom voordat je een hond koopt goed na over waar de viervoeter verblijft wanneer jij niet voor de hond kan zorgen. Is een familielid of vriend bereid om voor dit huisdier te zorgen? Geweldig! Maar zijn ze bang voor Duitse herders? Weet dan dat je de hond in goede en slechte momenten bij je hebt. Betrouwbare hondenoppassers maken je leven een stuk gemakkelijker.

Hondenpension als back-up

Een andere mogelijkheid is een pension. Dit is echter niet voor elke hond geschikt. Slecht gesocialiseerde honden worden vaak niet toegelaten tot het pension. Sommige rassen, zoals de Hovawart, hebben niet heel veel interesse in andere honden. Deze honden zullen zich dus minder gelukkig voelen in een hondenpension.

Tot slot

Het vinden van de juiste hond is geen gemakkelijke zoektocht. Uiteindelijk is dit een partnerschap voor jaren. Denk daarom aan een paar belangrijke aspecten;

  • Kies een ras dat net zo sportief (of onsportief) als jij. Of je nu een gepassioneerde wandelaar, sportfanaat of juist een ‘couch potato’ bent, er is een trouwe viervoeter voor elk karakter.
  • Jouw directe leefomgeving speelt een net zo belangrijke rol als tijd en geld. Wat kun je het dier bieden?
  • Veeleisende honden zijn alleen geschikt voor ervaren verzorgers. Zogenaamde ‘beginnershonden’ hebben een makkelijker karakter en hebben daardoor minder consistente training nodig.
  • Last but not least: luister naar je hart! De beste beslissing maak je met je hoofd en je hart.
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen