Berner Sennen

Andere namen: Berner Senner, Berner Sennenhond, Bernese Cattle Dog, Berne's cowboy

Berner Sennen
Volwassen Berner Sennen © Shutterstock

De Berner Sennenis een grote krachtige hond met een spectaculair uiterlijk. Het is een echte teddybeer waar jong en oud volop van kunnen genieten. Deze hond is geen roofdier, maar is wel een hele goede bewaker en houdt van het landelijke leven. Dagelijkse beweging is voor de Berner Sennen van groot belang.

Algemene informatie Berner Sennen

Hoe oud wordt een Berner Sennen? :

3

15

8

10

Karakter :

Aanhankelijk Intelligent

Grootte Berner Sennen :

Herkomst en geschiedenis

Deze hond is van Zwitserse afkomst (de naam komt van de plaats Bern). Net als alle andere honden van de Molosser categorie stamt deze af van de Tibetaanse mastiff. Die hond is geadopteerd door het oude Rome, voordat deze hond zich heeft verspreid door Europa. De Tibetaanse mastiff is de Romeinse legioenen gevolgd door Europa. Van deze hond stamt de Zwitserse herdershond af, ook wel asielhond genoemd. De Berner Sennenhond stamt af van de Zwitserse herdershond. Recente geschiedenis laat verschillende soorten zien, de variatie is afhankelijk van de geografische regio.

Vanuit vroeger is deze hond altijd gebruikt voor zijn kwaliteiten om de bewaken en te hoeden. Tegenwoordig is de Berner Sennenhond hoofdzakelijk een familiehond, ondanks dat deze hond af en toe nog wordt gebruikt voor reddingsacties in de bergen.

FCI groep

FCI groep

Groep 2 - Pinchers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Berner Sennen

  • Berner Sennen
    Berner Sennen
  • Berner Sennen
    Berner Sennen
  • Berner Sennen
    Berner Sennen
  • Berner Sennen
    Berner Sennen
  • Berner Sennen
    Berner Sennen

    Grootte Berner Sennen

    Teef : 58 tot 66 cm

    Reu : 64 tot 70 cm

    Gewicht Berner Sennen

    Teef : 40 tot 45 kg

    Reu : 50 tot 60 kg

    Vachtkleur Berner Sennen

    Vachttype

    Oogkleur Berner Sennen

    Bruin

    Uiterlijke kenmerken Berner Sennen

    De Berner Senner is een grote en evenwichtige werkhond. Het opmerkelijke uiterlijk is harmonieus en het lichaam is krachtig, flexibel en in goede proporties.

    Goed om te weten

    Michael D. Higgins, de President van Ierland, is de trotse verzorger van twee Berner Sennerhonden: Bród and Síoda. De President houdt zoveel dan de honden dat deze meegaan naar officiële gelegenheden. 

    Karakter Berner Sennenhond

    • 100%

      Aanhankelijk

      Deze grote Zwitserse teddybeer is heel aanhankelijk en houdt van familie.

    • 66%

      Speels

      Deze hond houdt ervan om met kinderen te spelen (maar hou wel een oogje in het zeil).

      De Berner Sennenhond blijft lang onvolwassen, spelen is een goede manier om de grote hoeveelheid aan energie kwijt te raken. Probeer het spelen altijd te combineren met opvoeden.

    • 66%

      Rustig

      ”De kalme kracht” is de perfecte omschrijven voor deze grote teddybeer. Rustig, gemeten, beheerst en lief, deze viervoeter is de perfecte vriend voor jong en oud.

      Maar let wel op, de Berner Senner heeft dagelijks veel lichamelijke en mentale uitdaging nodig om rustig te blijven.

    • 100%

      Intelligent

      Net als herdershonden heeft deze Zwitserse berghond de capaciteiten om zich goed te concentreren en te luisteren naar de verzorger.

    • 33%

      Jager

      De Berner Sennenhond heeft een beperkt jacht instinkt, dit zorgt ervoor dat deze hond behoorlijk sociaal is tegenover andere huisdieren.

    • 66%

      Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

      De Berner Sennenhond heeft een duidelijk aanwezig instinkt om te bewaken, en kan achterdochtig zijn tegen onbekenden. Als deze viervoeter niet als waakhond wordt gebruikt, is deze aardig tegen iedereen.

      Ondanks dat de Berner Senner erg achterdochtig is, zal deze nooit aanvallen. De voorkeur zal zijn om af te wachten, en als het nodig is zal de viervoeter gedrag vertonen die duidelijk maakt dat wat er gebeurd niet gewenst is.

    • 33%

      Onafhankelijk

      Deze teddybeer houdt van het landelijke leven, apart gehouden worden van de familie kan deze hond niet waarderen. Hieruit kan je opmaken dat de Berner Senner zeer afhankelijk en aanhankelijk is. Aangezien deze hond erg beschermend en trouw is, heeft de Berner Senner veel interactie en liefde nodig.

      Gedrag Berner Sennen

      • 33%

        Kan goed alleen zijn

        Deze Zwitserse hond is heel trouw naar de  familie. Alleen gelaten worden zal deze viervoeter niet waarderen. Het is belangrijk om te voldoen aan de behoeften die de Berner Senner nodig heeft.

      • 66%

        Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

        Net als herdershonden heeft deze Zwitserse berghond de capaciteiten om zich goed te concentreren en te luisteren naar de verzorger.

        Ondanks dat duurt het langer voordat deze hond volwassen is (meestal 2 tot 3 jaar langer dan andere hondenrassen). Het is van groot belang dat je veel geduld hebt en de oefeningen heel vaak herhaald. Op deze manier zal de Berner Senner alles leren wat de hond wordt aangeleerd.

        De opvoeding moet je vroeg mee beginnen bij dit ras, zeker omdat deze hond groot wordt. Reutjes kunnen tot 60 kg wegen.

        Het is noodzakelijk om de Berner Sennenhond een strenge maar zachte opvoeding te geven. Dit vanuit een positieve training en op eigen tempo van de hond.

        Leer de Berner Senner zo snel mogelijk om aan de lijn te lopen zonder te trekken, dit voor de veiligheid tijdens het wandelen.

      • 66%

        Blaft graag

        De Berner Sennenhond heeft een opvallende blaf, deze zal zonder aarzeling aan je gedemonstreerd worden als een onbekende zich aandient op jouw terrein. Als de Berner Senner op een andere manier kan communiceren, dan zal dat zeker de voorkeur hebben van deze hond.

      • 33%

        Neiging om weg te lopen

        De Berner Sennerhond is heel erg gehecht aan familie en heeft een minimaal jachtinstinkt. Dit zal ervoor zorgen dat deze hond niet wegloopt. Bij familie zijn heeft de voorkeur.

      • 66%

        Neiging om dingen kapot te maken

        De Berner Sennenhond houdt er niet van om afgezonderd te worden. Deze hond is niet geschikt om de hele dag alleen te zijn, ongeduld en verveling kunnen ertoe lijden dat de Berner Senner je meubels gaat slopen.

      • 100%

        Eetlust

        De gretigheid zal je merken tijdens de trainingen waarbij je werkt met kleine beloningen. Wees voorzichtig met overmatig voeren..

      • 100%

        Geschikt als waakhond

        Berner Senners worden voor meerdere taken ingezet, van het hoeden van vee tot het trekken van een slee.

        Het lijkt misschien gek om deze hond een kudde te zien drijven, maar het sterke instinkt om te beschermen zal een indringer afschrikken.

        Ondanks het luxe uiterlijk, is deze hond heel goed in staat om een onbekende bang te maken als deze op het terrein van de familie komt.

      • 66%

        Geschikt als eerste hond

        Het rustige, lieve en aanhankelijke karakter van de Berner Sennerhond maakt dat deze heel goed geschikt is als eerste hond. Niettemin is het van groot belang om erg snel te beginnen met zijn opvoeding. Hiermee kan je gedragsproblemen voorkomen en houd je zijn energieverbruik onder controle.

        Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

        Levensstijl

        • 33%

          Kan de Berner Sennen in een appartement leven?

          Deze grote hond kan zich aanpassen aan het stadse leven (alleen als het huis of appartement groot genoeg om comfortabel te leven). De Berner Senner heeft een grote voorkeur aan het buitenleven, kleine ruimtes passen niet bij deze hond.

          Zijn dikke vacht geeft de Berner Sennenhond een goede bescherming en maakt dat het buitenleven net zo comfortabel is als het leven binnenshuis. Maar let wel op, de Berner Senner mag niet afgezonderd worden van zijn sociale groep. Een warme plek bij de familie is noodzakelijk voor deze hond.

          Als de Berner Senner in een appartement of een klein huis woont, dan zijn meerdere wandelingen van 30 minuten per keer nodig om de energie kwijt te raken. Daarnaast zijn spelletjes nodig om deze hond bezig te houden.

        • 66%

          Behoefte aan beweging/ sportief

          Aangezien deze hond van oorsprong een werkhond is, heeft deze berghond de behoefte en noodzaak om elke dag voldoende lichamelijke beweging te krijgen.

          De Berner Senner zal je graag gezelschap houden als je gaat hardlopen. Wat betreft behendigheid zal deze viervoeter je verrassen met geweldige soepelheid.

          Net zoals andere werkhonden is het van groot beland om de Berner Sennenhond dagelijkse activiteiten aan te bieden (lange wandelingen, trekspelletjes, behendigheid). Mentale oefeningen (trucjes en gehoorzaamheid) en reukoefeningen (zoeken).

        • 33%

          Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

          Helaas zorgt de afmeting van deze Zwitserse reus ervoor dat reizen niet makkelijk zal gaan.

          Niets is onmogelijk, zeker als de Berner Senner goed is opgevoed en eraan gewend is om vanaf jonge leeftijd met de familie te reizen.

          Gezelschap

          • 66%

            Kan een Berner Sennen samen met katten?

            Het is geen  roofdier, de Berner Sennenhond kan goed met katten omgaan als deze van af jonge leeftijd gewend is om katten in de omgeving te hebben.

            Soms is het nodig om dit te trainen, maar samenleven met een kat is mogelijk.

          • 66%

            Kan een Berner Sennen samen met honden?

            Deze hond is absoluut niet agressief, eerder terughoudend van nature. Deze grote teddybeer zal nooit de confrontatie opzoeken met zijn soortgenoten, zelfs niet met roekeloze honden. De Berner Senner zal confrontaties uit de weg gaan.

            Ondanks dat is het belangrijk om deze grote hond goed te socialiseren, dit om ervoor te zorgen dat er geen ongelukken gebeuren, en je de Berner Senner onder controle kan houden.

          • 100%

            Is de Berner Sennen een kindvriendelijke hond?

            Aangezien de Berner Sennenhond heel lief en vriendelijk is, zal dit een perfect maatje zijn voor een familie met kinderen. Wel is het van belang om regels op te stellen om er zeker van te zijn dat de hond in een gezonde en stabiele omgeving kan leven.

            Als het gedrag van de kinderen de Berner Senner irriteert, zal deze zich terugtrekken.

          • 33%

            Is een Berner Sennen geschikt voor ouderen?

            Het karakter van de Berner Sennenhond zou in principe mogelijk zijn met actieve oudere mensen. Aan de andere kant, de grote hoeveelheid energieverbruik en de kracht van deze hond maakt dat de Berner Senner niet geschikt is voor ouderen die niet actief zijn.

            %}

            Wat kost een Berner Sennen?

            Gemiddeld kost een Berner Sennenhond pup €1500. De prijs van deze hond is afhankelijk van de afkomst, leeftijd en het geslacht. De bekende bloedlijnen kunnen verkocht worden voor meer dan €2000   .

            Ga er vanuit dat je per maand rekening moet houden met een bedrag van  €110 a €130  voor goede voeding, verzorging en verzekering voor een hond van dit formaat.

            Verzorging

            Ondanks de lange en dikke haren is wekelijks borstelen voldoende om de haren gezond te houden.

            Daarnaast is het belangrijk om zijn oren schoon te houden, anders loop de Berner Senner kans op en oorinfectie. De vorm van de oren maakt dat deze hond hier erg gevoelig voor is.

            Haaruitval

            Het verharen van de Berner Sennenhond is erg indrukwekkend, zeker tijdens de twee jaarlijkse verhaar periodes in de herfst en de lente.

            Voeding Berner Sennen

            De Berner Sennenhond is behoorlijk gretig, het zal geen probleem zijn om deze hond eten te geven. Het is van belang dat de voeding bestaat uit een kwalitatief dieet waarin alle voedingsstoffen aanwezig zijn.

            Het eten moet aangepast worden aan het gewicht en de lichamelijke conditie van de hond, zeker als deze meedoet met de sporten van de familie.

            Je kan de Berner Senner droge voeding geven (brokken), maar ook rauwe voeding (o.a. zelfgemaakt). Zorg ervoor dat deze voeding van  een goede kwaliteit is.

            De groei van deze hond gaat heel erg snel en dat is zeer indrukwekkend (1kg per week in de eerste maanden). Het is belangrijk om aan de voedingsbehoefte te voldoen en rekening te houden met de bouw en daarmee een gezonde ontwikkeling van de hond. Dit kan tot 18 maanden duren voor een teefje en tot wel 3 jaar voor een reutje.

            Om de vertering van de voeding zonder problemen te laten verlopen, is het belangrijk om het eten in een verhoogde voerbak te geven. Die zal voorkomen dat de hond naar beneden moet buigen om te eten.

            Gezondheid Berner Sennen

            Hoe oud wordt een Berner Sennen?

            De levensverwachting van de Berner Sennenhond is tussen de 8 en 10 jaar.

            Sterk/ bestendig

            De Berner Sennerhond is een stevige hond. Ondanks dat deze hond sterk is gebouwd, is deze getroffen door verschillende ziektes. Net zoals veel ander grote honden is de Berner Senner vatbaar voor psychische problemen. Vooral als de verzorgers geen rekening houden met de groei en bouw tijdens bepaalde lichamelijke activiteiten (o.a. trekken en behendigheid).

            Kan goed tegen warmte

            Hitte zal voor de Berner Sennenhond geen probleem zijn, zolang deze altijd vers water en een plekje in de schaduw ter beschikking heeft.

            Kan goed tegen kou

            De dikke vacht en de dapperheid zorgt ervoor dat deze hond heel goed bestand is tegen slechte en soms extreme weercondities.

            Neiging om snel aan te komen

            De Berner Sennenhond is erg gretig en als deze niet genoeg lichamelijke beweging krijgt is de kans op overgewicht groot.

            Het is belangrijk om deze hond afgewogen hoeveelheden aan voeding te geven die passen bij de lichamelijke conditie. Vermijd het geven van tussendoortjes, maar zorg ervoor dat de Berner Senner voldoende voeding krijgt in verhouding tot het energieverbruik.

             

            Veelvoorkomende ziektes

            • Heupdysplasie
            • Maag dilatatie - volvulus syndroom (GDV)
            • Otitis
            • Ectropion
            • Histiocytose: kanker die ongeveer 20% van dit hondenras treft
            Laat een reactie achter over dit ras
            Log in om een reactie te plaatsen