Aanbieding

hondenbelasting in Nederland
© shutterstock

Hondenbelasting in Nederland: wat is het en wat zijn de kosten voor hondenverzorgers

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Dive in en ontdek de wereld van hondenbelasting in Nederland - Hoeveel betaal je in jouw gemeente voor jouw trouwe viervoeter?

In Nederland is de hondenbelasting een gemeentelijke belasting die hondenverzorgers jaarlijks moeten betalen. Deze belasting verschilt van gemeente tot gemeente en heeft in sommige plaatsen zelfs geleid tot de bijnaam 'blaftaks'. Het aantal gemeenten dat hondenbelasting int, blijkt behoorlijk hoog te zijn.

Volgens cijfers van het onderzoekscentrum COELO uit Groningen moeten hondenverzorgers in iets meer dan de helft van alle Nederlandse gemeenten deze speciale belasting betalen. Dit betekent dat van de 352 gemeenten in Nederland, 183 een vorm van hondenbelasting heffen.

De Tariefverschillen: Van Amsterdam tot Groningen en Koggenland

De hoogte van deze belasting verschilt aanzienlijk. In de duurste gemeente, Groningen, moeten hondenverzorgers maar liefst 125 euro per jaar betalen. Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich Koggenland, waar de hondenbelasting slechts 15 euro per jaar bedraagt. Deze grote variatie in belastingtarieven heeft geleid tot kritiek op de hondenbelasting. Velen vinden het oneerlijk dat hondenverzorgers in de ene gemeente veel meer betalen dan in de andere.

Daarnaast is er in de hoofdstad Amsterdam, maar ook in bijvoorbeeld Rotterdam sinds een aantal jaar geen hondenbelasting meer. Hier hoef je dus niets af te dragen voor het houden van een hond.

De Achtergrond: Hondenbelasting in Nederland

De hondenbelasting is een van de oudste belastingen in Nederland en wordt door de gemeenten geïnd. Dit betekent dat hondenverzorgers hun belasting aan de lokale overheid moeten betalen en niet aan de Belastingdienst. Als je een nieuwe hond krijgt, moet je dit onmiddellijk melden bij de gemeente waarin je woont. Ook wanneer je verhuist of je hond overlijdt, is het belangrijk om de gemeente op de hoogte te stellen. Anders kun je onterecht een aanslag voor hondenbelasting ontvangen.

De Discussie: Afschaffing van de Hondenbelasting

Gemeenten voeren jaarlijks controles uit om te controleren of hondenverzorgers hun honden hebben aangegeven. Het niet doen van aangifte bij de gemeente kan leiden tot boetes. Dus, als je een hond hebt, zorg ervoor dat je deze op tijd aangeeft bij je gemeente.

De hondenbelasting heeft inmiddels zoveel kritiek gekregen dat een meerderheid in de Tweede Kamer heeft aangegeven ervan af te willen. Het feit dat de tarieven zo sterk variëren, heeft tot deze discussie geleid. Ieder jaar zijn er nieuwe gemeenten die de hondenbelasting afschaffen. 

Jouw Gemeente: Wat betaal jij voor jouw Hond?

Benieuwd naar hoeveel hondenbelasting je in jouw gemeente moet betalen? Hier een overzicht voor 2023 van de grootste steden in Nederland:

Stad

Jaarlijkse hondenbelasting

Amsterdam

  • gratis

Rotterdam

  • gratis

Den Haag

  • 120 euro

Utrecht

  • 77 euro

Maastricht

  • 88 euro

Groningen
  • 125 euro

Tilburg
  • 108 euro

Almere

  •  gratis


Op deze interactieve kaart en kun je ontdekken hoe het tarief in jouw regio zich verhoudt tot de rest van Nederland.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen