Aanbieding

chihuahua-mix achter de rug van een man met een rode strik

Doe een huisdier nooit zomaar cadeau!

© Bajneva - Shutterstock

Een huisdier cadeau doen, is dat een goed idee? Hier moet je op letten!

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Het idee van een geliefde die een doos opent en er een schattige puppy in ontdekt, is prachtig, maar is een huisdier wel het juiste cadeau om aan iemand te geven?

Je ziet het vaker in films of op social media. Mensen die iemand van wie ze houden een huisdier cadeau doen. 

Hoewel het vaak schattige video's oplevert schuilt er vaak een trieste realiteit achter. Vaak stijgt het aantal huisdieren in het asiel na de kerstperiode, waarbij mensen zich realiseren dat het zorgen voor een huisdier moeilijker is dan ze in eerste instantie dachten. Puppy's en kittens worden uiteindelijk naar het asiel gebracht net zo makkelijk als iemand een cadeau terugbrengt naar de winkel. Dat is zelfs zo'n groot probleem aan het worden dat sommige dierenasielen een tijdelijke adoptiestop invoeren tijdens de kerstperiode. 

Een huisdier cadeau doen is niet altijd een slecht idee, maar hoe zorg je ervoor dat je niet bijdraagt aan het probleem? Als je overweegt een huisdier cadeau te doen aan iemand, moet je het volgende bedenken:

Iemand een huisdier cadeau doen?

Hoewel het een prachtig gebaar kan zijn, moet je goed nadenken voordat je iemand een huisdier cadeau doet. 

Denk aan de tijd en financiële kant van het verhaal

Natuurlijk, zoals je waarschijnlijk weet, vergen huisdieren een enorme toewijding. Honden worden gemiddeld 10-15 jaar oud en wanneer ze voor het eerst in huis komen, hebben ze veel aandacht en training nodig. Ze moeten elke dag uitgelaten worden voor wandelingen, bij regen of zonneschijn, gevoed en verzorgd worden als je op vakantie gaat. Bovendien is het hebben van een huisdier financieel erg kostbaar. Geschat wordt dat een Nederlandse hondenbezitters gemiddeld € 90- € 150 per maand aan hun honden uitgeven. En hoewel dit gemiddelde kosten zijn, moet je ook rekening houden met onverwachte uitgaven, zoals bij ziektes of verwondingen.

Zorg ervoor dat jij een van de twee bent die zorg draagt voor het huisdier

Je zou eigenlijk alleen moeten overwegen om een huisdier cadeau te doen aan iemand met wie je heel close bent, en beter nog, met wie je samenwoont. Op deze manier weet je zeker of de persoon echt een huisdier wil en er klaar voor is. Bovendien weet je dat je bereid bent om hen te helpen ervoor te zorgen. Dit betekent dat terwijl de ene persoon verrast wordt met een dier als cadeau, er tenminste één andere persoon op de hoogte is en voorbereid is op de verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken.

Hoewel kinderen er vaak van dromen om een hond te krijgen, hebben ze niet per se de fysieke en/of mentale volwassenheid om zelf met een hond om te gaan. Vóór hun tienerjaren zul jij waarschijnlijk de meeste zorg besteden aan de hond. Aan de andere kant, mocht je een ouder iemand een hond of kat cadeau doen, realiseer je dan dat er een dag kan komen dat jij zorgt moet dragen voor de hond wanneer de gezondheid van de oudere persoon achteruit gaat of zelfs komt te overlijden. 

Huisdieren cadeau doen: do's en dont's

Als je je in bovenstaande kunt vinden en nog steeds van plan bent om een huisdier aan iemand cadeau te doen volgen nu een aantal tips om je op weg te helpen.

Don'ts: dit moet je niet doen

Don’t: huisdier cadeau tijdens kerst of met verjaardag

Een feestelijke periode zoals kerst of tijdens een verjaardag kan vaak stressvol zijn voor huisdieren. Het lawaai, de drukte en de algemene opwinding zijn gewoon te veel voor hen op dat moment. Wanneer huisdieren voor het eerst in huis komen, moeten ze in een rustige en geruststellende omgeving terecht komen. Bovendien hebben ze in het begin je onverdeelde aandacht nodig. Dus als je besluit een huisdier cadeau te doen, zorg er dan voor dat het niet tijdens een drukke periode van het leven van de ontvanger is. Daarnaast is de kans veel groter dat je geliefde verrast wordt als je je ‘cadeau’ aanbiedt tijdens een niet-feestelijke periode!

Don’t: het dier in een doos stoppen

Onthoud dat wanneer je voor het eerst een puppy of hond mee naar huis neemt, dit een geheel nieuwe ervaring voor hen is. Puppy's zijn nooit gescheiden geweest van hun moeders of broers en zussen, en ze voelen zich plotseling erg bang en kwetsbaar. Als je ze bovendien in een kleine, donkere doos plaatst zonder dat ze er van tevoren aan gewend zijn, kan je puppy nog banger worden. Je wilt niet dat dit hun eerste indruk is die ze bij jouw thuis ervaren.

In plaats daarvan kun je de puppy beter in een bench met een comfortabel bed en een paar lekkernijen in een rustige kamer leggen en je geliefde naar hem toe leiden. 

Don’t: schreeuwen

Nogmaals, een nieuwe puppy of een asielhond is erg nerveus als hij voor het eerst thuiskomt. Het laatste wat je wilt doen is ze laten schrikken met geschreeuw. Hoewel je geliefde misschien verrast en erg blij is met hun verrassing, is het belangrijk dat ze kalm blijven in het belang van hun nieuwe huisdier. Als je ze wilt verrassen met een puppy of hond, zeg dan gewoon dat je een verrassing voor ze hebt, maar hoe opgewonden ze ook zijn als ze het zien, ze moeten heel stil zijn. Je kunt ook voor een ander soort cadeau gaan.

Do's: dit kun je wel doen

Do: doe een voucher cadeau in plaats van het dier zelf

Hoewel het aanbieden van een puppy veel sensationeler is dan iemand vertellen dat je er een wilt kopen, is dit misschien wel de beste optie. Koop bijvoorbeeld enkele dingen die de pup nodig heeft, zoals een halsband, een voerbak, een bed en een paar speeltjes. Geef deze cadeau aan je geliefde en geniet van het moment waarin ze langzaam beseffen wat ze te wachten staat ... hij of zij krijgt een hond!

Vertel ze dat je de adoptiekosten zult betalen voor de hond die ze zullen kiezen uit het asiel. Zo krijgt je geliefde toch een geweldige verrassing, maar kunnen ze zelf hun favoriete huisdier uitkiezen. Bovendien zorgt dit voor een veel rustigere introductie van de hond in het nieuwe huis, en natuurlijk geeft dit de ontvanger ook eventueel de mogelijkheid om nee te zeggen. Dit wordt al veel moeilijker op het moment dat er een leven wezen voor hun neus staat.  

Do: adopteer als het even kan

Hoewel het verleidelijk kan zijn om een puppy voor je geliefde te kopen, overweeg dan het volgende: als je uit een asiel adopteert, krijg je twee cadeaus! Een voor je geliefde die een nieuw huisdier krijgt, en een voor het asieldier dat eindelijk een eeuwig thuis krijgt. Is dat geen mooie gedachte?

Do: overweeg alternatieven

Als je denkt dat het krijgen van een huisdier misschien wat ver gaat, waarom overweeg je dan niet iets anders te kopen. Je kunt bijvoorbeeld een donatie doen aan een liefdadigsheidsinstelling welke zich inzet voor dieren of een dier sponsoren op naam van je geliefde. 

Wat denk je? Zou jij iemand ooit een hond cadeau doen?

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen