Misschien eet je hond per ongeluk zijn favoriete speeltje op, of krijgt hij/zij een ongeluk... De kosten die daarbij komen kijken, kunnen flink oplopen. Voor zulke situaties kun je een spaarpotje maken voor je hond, of je kan je hond verzekeren.
Wat is een dierenverzekering precies?
Een verzekering voor je hond, kun je een beetje vergelijken met je eigen zorgverzekering of ziektekostenverzekering. Maandelijks betaal je een vast bedrag, iedere maand hetzelfde bedrag. Zolang je geen zorg nodig hebt, lijkt dit een beetje zonde van je geld. Wanneer je ineens ziek wordt of je been breekt en in het ziekenhuis behandeld moet worden, dan betaalt de zorgverzekering de kosten. De zorgkosten worden dan vergoed.
Voor jouw trouwe viervoeter geldt hetzelfde. Je betaalt iedere maand een klein bedrag. Zodra er iets aan de hand is met jouw hond, dan krijgt deze de beste zorg en gaat de rekening naar de dierenverzekering.
Welke kosten zijn gedekt door een hondenverzekering?
Iedere hondenverzekering die je afsluit, dekt de medisch noodzakelijke kosten. Dat zijn de kosten die je maakt bij de dierenarts, in een dierenziekenhuis of bij een specialistische dierenkliniek. Voor verschillende verzekeringen gelden verschillende kosten die gedekt zijn. De exacte dekking verschilt per verzekeraar. Wanneer je uit aanvullende pakketten kunt kiezen, zullen die ook verschillen per hondenverzekering.
Indien je kunt kiezen voor een bepaald pakket, dan heeft een duurder pakket hogere vergoedingen en een hoger maximaal verzekerd bedrag. Kies daarom niet zomaar voor een hondenverzekering of een bepaald pakket.
Let ook op het eigen risico of de eigen bijdrage. Je moet de hondenziektekostenverzekering kiezen die het best bij jou en je hond past. Daarom is het belangrijk de verzekeringen te vergelijken. Zo kom je er achter wat je wilt voor je hond.
Is er een eigen risico bij de verzekering voor mijn hond?
Bij iedere hondenverzekering wordt er een eigen risico gehanteerd. Dit wordt ook wel de 'eigen bijdrage' genoemd. Het verschilt per verzekeraar en per pakket hoeveel het eigen risico is. In sommige gevallen is het eigen risico een percentage van het geheel van de kosten. Dat betekent wanneer de behandeling 500 euro is en het eigen risico is 20 %, dan betaalt de verzekering 400 euro en moet je zelf nog 100 euro betalen.
Het eigen risico kan ook een vast bedrag zijn. In geval van de verzekering voor jou zelf is dat 385 euro. Om erachter te komen welk eigen risico je moet betalen, is het verstandig de verschillende dierverzekeringen te vergelijken. Daar zijn verschillende websites voor. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en krijgt jouw hond de zorg die nodig is!
Er zijn verschillende vergelijkingswebsite waar je de beschikbare hondenverzekeringen vergelijken kunt om zo de juiste keuze te maken. Zo kom je er achter welke kosten van de dierenarts de verzekering vergoed en waar je mogelijk nog een eigen bijdrage moet betalen.
Waar moet ik op letten voordat ik een verzekering voor mijn hond afsluit?
Of het afsluiten van een hondenverzekering voor jouw en je hond een verstandige keuze is, hangt af van je financiële situatie. Je wilt je lieve viervoeter goed verzorgen, daar horen ook de kosten van de dierenarts bij. Als je hond ziek is en moet worden opgenomen voor een behandeling of operatie, lopen de dierenartskosten al snel op tot 1.500 euro of meer. De afweging is dan, kan ik dat betalen? Wanneer dat moeilijk is, dan biedt een hondenverzekering uitkomst.
De volgende punten zijn belangrijk bij de keuze voor je dierenverzekering:
- Welke dekkingen zitten er in het pakket. Wat keert de verzekering uit, bijv. bij een jaarlijkse controle bij de dierenarts?
- De hoogte van de maandelijkse premie. Wat kost de verzekering iedere maand?
- De hoogte van het eigen risico. Kan ik het eigen risico betalen?
- De hoogte van het bedrag dat maximaal per jaar wordt uitbetaald. Is daarmee de zorg voor mijn hond betaald?
Geld sparen voor de kosten van de dierenarts is zeker ook een goede manier om de dierenartskosten te kunnen betalen. Echter loop je dan het risico dat de spaarpot nog onvoldoende gevuld is wanneer jouw hond een dure operatie of langdurig medicijnen moet hebben.
Waarom hondenverzekeringen vergelijken?
Je wilt dat jouw hond gezond is en blijft. Een bezoek aan de dierenarts hoort daarbij. De jaarlijkse controle en vaccinaties. Helaas kan het zo zijn dat jouw hond ziek wordt. Bij ziekte kan jouw hond een kostbare behandeling nodig hebben. Een goede hondenverzekering is een prima oplossing om de kosten daarvan te betalen.
Het is slim om dierverzekeringen te vergelijken, om verschillende redenen:
- Premies van verzekeringen verschillen per hondenras en leeftijd
- Bepaalde behandelingen kunnen door de verzekeringsaanbieder voor bepaalde hondenrassen zijn uitgesloten.
- Dekkingen verschillen per verzekering en/of pakket.
- Vergoedingen verschillen per verzekering en/of pakket
Worden vaccinaties en inentingen vergoed?
Dat is afhankelijk van de hondenverzekering en het gekozen pakket. Houdt daar rekening mee tijdens het vergelijken van de verschillende hondenverzekeringen.
Het is mogelijk te kiezen voor een verzekering waarbij je de kleine kosten zelf betaald. Bijvoorbeeld wanneer je geld genoeg hebt om een consult en kleine behandelingen tot bijvoorbeeld 300 euro te betalen. Dan kun je kiezen voor een verzekering waarbij je een hogere eigen bijdrage betaalt, eventueel in combinatie met een vrijwillig eigen risico. Dat scheelt in de kosten van de maandelijkse premie en de duurdere behandelingen als operaties, medicijnen, onderzoekskosten en opname in de kliniek worden (grotendeels) vergoed.
Vanaf welke leeftijd moet ik een verzekering afsluiten voor mijn hond?
De toegestane leeftijd waarop je voor jouw hond een hondenverzekering kunt afsluiten, verschilt per verzekeraar. Vooral wanneer je hond al wat ouder is, dan is het zinvol om te checken of het mogelijk is jouw hond op die leeftijd te verzekeren en bij welke verzekeraar je daarvoor terecht kunt.
In veel gevallen hangt de premie af van de leeftijd van je hond. Hoe jonger je hond, des te lager de premie. Je kunt jouw hond dus al verzekeren vanaf puppy. Mocht je dat niet gedaan hebben toen jouw hond nog puppy was, dan kan het ook op latere leeftijd nog.
Wat is de goedkoopste verzekering voor mijn hond?
Voordat je een verzekering voor je hond afsluit, doe je er goed aan de verzekeringen te vergelijken. Want anders dan bij onze zorgverzekeringen, is de dekking van een hondenverzekering nooit hetzelfde. De verzekeraars bepalen zelf wat en hoeveel zij voor een hond vergoeden. Hierdoor moet je goed uitzoeken welke verzekering het beste bij jou en je hond past.
Er zijn verschillende verzekeraars waar je jouw hond bij kunt verzekeren. Sommige zijn bekend en andere zijn wat minder bekend. Iedere verzekering is anders opgebouwd en heeft andere vergoedingen. Ook kan het eigen risico verschillen tussen de verzekeringen en de aanvullende pakketten. Het is daarom belangrijk dat je de hondenverzekeraars goed vergelijkt. De premie is afhankelijk van het type ras, de leeftijd en het geslacht van je hond.
Moet ik mijn hond verzekeren?
Het is niet verplicht om je hond te verzekeren. Echter kan het wel verstandig zijn om een ziektekostenverzekering voor je hond af te sluiten. Natuurlijk zijn er voordelen en nadelen aan het verzekeren van je viervoeter. Het is goed om de verschillende dierverzekeringen te vergelijken om te zien welke het beste past bij je hond en je portemonnee. Het belangrijkste in die afweging is dat wanneer er iets met jouw trouwe viervoeter aan de hand is, je niet hoeft na te denken over kosten. Want wat er ook aan de hand is, jouw hond moet weer beter worden!
Wat is het advies van dierenartsen over de dierenverzekering?
Dierenartsen vinden het belangrijk dat jouw hond de beste zorg krijgt, in elke situatie. Het verzekeren van je viervoeter is daarom een interessante mogelijkheid. Hoeveel de verzekering betaalt en bij welke situaties de verzekering betaalt, is per situatie verschillend en afhankelijk de gekozen verzekering en het gekozen pakket. Ook dierenartsen adviseren de verschillende verzekeringen te vergelijken en voor jouw hond en je portemonnee de beste keuze te maken.