Aanbieding

Grijze kat met blauwe ogen

Als katten blauwe ogen hebben, zijn ze vaker doof

© Ksenia Vershinina | Shutterstock

9 betoverende kattenrassen met blauwe ogen

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Bijgewerkt op

Katten met blauwe ogen hebben iets aparts. Diepblauwe ogen zijn betoverend, bijna adembenemend. Maar wat is het geheim achter deze schoonheden?

Waarom heeft een kat blauwe ogen?

Meestal worden blauwe ogen bij katten veroorzaakt door een gebrek aan pigment. Nu is het zo dat alle kittens blauwe hebben als ze geboren worden, omdat de ontwikkeling van oogpigmentatie pas plaatsvindt wanneer de kittens ongeveer zes weken oud zijn, wanneer de productie van melanine eindelijk op gang komt. Maar sommige katten houden blauwe ogen, ook als ze volwassen zijn. Dit kan twee oorzaken hebben: sommige rassen beschikken over een recessief albinisme-gen. Die hebben altijd helderblauwe ogen. Andere kattenrassen met blauwe ogen zijn apart omdat ze juist een extra gen hebben, die ook de kleur van de vacht onderdrukt. Dat betekent: naast blauwe ogen ook een vacht zonder kleurpigment (wit)

Hoe dan ook: het blijven zeldzame schoonheden. Ben jij op zoek naar een kat met blauwe ogen? Wamiz maakte een lijst van de mooiste rassen met blauwe ogen!

Siamese kat

De Siamees | Krupitsa Marina | Shutterstock 

Siamese katten komen uit Thailand, vroeger bekend als Siam. Zo rond het begin van de 14e eeuw werd dit bijzondere kattenras voor het eerst gesignaleerd. De meest beroemde Siamees is de legendarische tempelkat van de Koning van Siam. Uit verhalen weten wij dat de toenmalige koning een echte kattengek was, en niet alleen vanwege hun betoverende uiterlijk. Als alle verhalen kloppen waren Siamesen perfecte bodyguards. Dat zit zo: de katten zaten bovenop de pilaren rondom de troon van de koning. Wanneer de koning door iemand die op audiëntie kwam sprongen ze vanaf de pilaren naar beneden op de persoon in kwestie. Valpartijen en krabben in het gezicht waren het gevolg. En dan het uiterlijk: de Siamees is hét fotomodel onder de kattenrassen: groot, slank en dus betoverende blauwe ogen. Heel speels ook, altijd fijn gezelschap.

Ze laten ook graag van zich horen. Dus misschien niet zo geschikt als je juist op zoek was naar een stille kat. 

Perzische kat

Perzische kat | Elona Ceni | Shutterstock

Perzen zijn een van de oudste kattenrassen ter wereld, afkomstig uit Perzië - het huidige Iran. Perzen met een witte vacht hebben grote, blauwen ogen. Wat een verblindende schoonheden! Dit ras is makkelijk in de omgang, super aanhankelijk en heel relaxt. Je had het al door: de Perzische kat behoort wereldwijd tot de populairste rassen.

Balinees 

De Balinees | BravissimoS | Shutterstock

De Balinees begon willekeurig te verschijnen in Siamese nesten in het begin van de 20e eeuw. In wezen zijn deze katten langharige Siamezen! Qua karakter vallen deze katten op door hun intelligentie en nieuwsgierigheid. Dit ras staat bekend om het sterke karakter. De Balinees is niet voor de poes, zullen wij maar zeggen. Daarom passen Balinezen het beste bij verzorgers met ervaring en geduld om deze blauwogige schoonheden te begeleiden.

Javanen 

Javaanse kat | abraham rizky sutadi | Shutterstock

Javanen lijken erg op Balinezen, met als enig verschil dat dit ras in veel meer verschillende kleuren voorkomt. De Javaan is elegant en slank, ondanks deze een heel gespierd lichaam heeft. Als je van een schoon huis houdt of niet dol bent op stofzuigen, dan is dit ras ideaal. Katten van dit ras hebben een zijdeachtige vacht die weinig verhaard en zich gemakkelijk laat verzorgen. Zij zijn heel aanhankelijk en dus fantastische huisgenoten.

Turkse Van

Turkse Van | Barrie Barrington | Shutterstock

Heel bijzonder: deze oorspronkelijk uit Turkije afkomstige katten kunnen blauwe of amberkleurige ogen hebben, soms één van elk! Hun meest ongelofelijke eigenschap is dat ze gefascineerd zijn door water - in feite houden ze van zwemmen! Turkse Vans zijn zeer actieve katten die ook vrij onafhankelijk zijn, dus misschien niet het beste huisdier als je een echte knuffelaar bent.

Turkse Angora

Turkse Angora | Wan Fahmy Redzuan | Shutterstock

De Turkse Angora komt eveneens uit Turkije en is al eeuwenlang populair bij koninklijke families over de hele wereld. En het is niet moeilijk te begrijpen waarom! Ze zijn absolute schoonheden. Angora’s zie je vaak witharig, met blauwe ogen, maar ze worden ook in andere vachtkleuren gefokt. Deze lieverds passen in elk gezin.

Himalayan

Himalayan kat | Cindy Ching | Shutterstock

Himalayans zijn een kruising tussen een Perzische kat en een Siamese kat. Hun blauw-punt kleuring betekent dat ze doordringende diepblauwe ogen hebben, net als de Siamees, maar ze hebben de lange vacht en het vlakke gezicht van de Perzische kat. Vriendelijk, lief en makkelijk in de omgang; dit is een van de meest gemoedelijke kattenrassen ter wereld.

Ojos Azules

Ojos Azules | Iv-olga | Shutterstock

Ojos Azules betekent letterlijk "blauwe ogen" in het Spaans. Het ras dankt zijn naam aan zijn prachtige levendige blauwe ogen, die van nature voorkomen bij verwilderde katten in Mexico. Dit ras is beeldschoon, maar ook nog erg onbekend. 

Heilige Birmaan

Heilige birmaan | Wirestock Creators | Shutterstock

Een ras dat oorspronkelijk uit India komt, maar nu over de hele wereld bekend staat om hun rustige karakter en lieve aard. Birmanen houden van aandacht en genegenheid, dus ze zijn perfect voor mensen die een knuffelige kat willen. Geloof het of niet, maar hun lange zijdeachtige vacht klit niet snel, dus ze zijn ook een goede keuze voor mensen die een was-droog type huisdier willen.

Er zijn nog veel meer blauwogige kattenrassen, waaronder de Tonkanees, de Ragdoll en de Snowshoe kat. Maar ook tabby, schildpad en witte moggies kunnen blauwe ogen hebben.

Waarom zijn witte katten met blauwe ogen vaak doof?

In zijn werk uit 1868, "De variatie van gedomesticeerde dieren en planten", schreef Charles Darwin: "Als witte katten hun ogen blauw hebben, zijn ze bijna altijd doof". In feite, hoewel niet alle witte katten met blauwe ogen doof geboren worden, zijn velen van hen dat wel. Geschat wordt dat ongeveer 60% tot 80% van de witte katten met twee blauwe ogen waarschijnlijk doof zijn. Katten met slechts één blauw oog hebben tussen de 30 en 40% kans om doof te worden.

Melanine beïnvloedt de kleur van de vacht van een kat en ook het slakkenhuis in het binnenste oog. Soms wordt de ontwikkeling van melanine belemmerd door het autosomaal- dominant gen. Dan kan het slakkenhuis beïnvloeden en permanente doofheid veroorzaken. Het zorgt soms voor katten met een witte vacht en blauwe ogen.

Als een kat blauwe ogen heeft, is de kans groter dat deze doof is

Er kunnen andere redenen zijn waarom katten wit zijn en andere genen kunnen de oogkleur beïnvloeden. Siamezen, bijvoorbeeld, hebben meestal blauwe ogen, maar de witte kleur wordt veroorzaakt door een ander gen. Als een kat Siamees in de afstamming heeft, kan hij er wit uitzien met blauwe ogen, maar als de blauwe ogen veroorzaakt worden door het Siamese gen, kan die kat heel goed een perfect gehoor hebben.

Er is iets bijzonders aan het staren naar grote, heldere blauwe ogen. Maar wanneer ze worden omlijst door een katachtig gezicht, of het nu een zeldzaam ras is of een gewone huiskat, worden de blauwe ogen nog fascinerender. Het kan allemaal te maken hebben met pigmentatie of eenvoudige afkomst, maar blauwe ogen zullen altijd het meest opvallen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen