Witte katten in het kort
- Witte katten zijn geen op zichzelf staand ras. Witte vacht komt voor bij veel verschillende kattenrassen.
- Witte katten met blauwe ogen zijn vaak doof. De reden hiervoor is het gen dat de ogen en het gehoor van de kat beïnvloedt, evenals de vachtkleur.
- In rassen als Europees Korthaar, Siamees, Maine Coon, Turks Angora, Devon Rex, Perzisch, Noorse Boskat en Brits Korthaar komen katten met een witte vacht voor.
Hoe dan, en waarom? Lees verder en kom alles te weten over deze ongebruikelijke genetische afwijking en alle witte kattenrassen.
Kattenrassen met witte vacht
Een witte vachtkleur kom bij veel kattenrassen voor. De betreffende rassen zijn gemiddeld vatbaarder voor aangeboren doofheid, omdat het betreffende gen vaker voorkomt. De volgende rassen staan bekend om hun witte vacht.
Europese Korthaar
De Europese korthaar wordt vaak als gewone huiskat gezien, omdat ze nauwelijks te onderscheiden zijn van gemengde rassen. De kortharige kat komt in vele kleuren. Zo ook met een compleet witte vacht.
Siamese kat
Bij witte katten denken veel mensen meteen aan een Siamese kat. De slanke en elegante kat is echter zelden helemaal wit, maar heeft een zogenaamde Point kleur. De poten, oren, een deel van het gezicht en de staart zijn donker gekleurd, terwijl de rest van de vacht wit of crèmewit is. Bij sommige katten met een Point kleur is de vacht alsnog bijna geheel wit.
Maine Coon
Maine Coon's zijn de vriendelijke reuzen onder de huiskatten. Deze populaire stamboomkat komt in talloze kleuren en met verschillende patronen. Een volledig witte vacht komt veel voor bij dit halflangharige ras, en dan meestal in combinatie met diepblauwe ogen.
Turkse Angora
Deze donzige huiskatten uit het Oosten staan bekend om hun sterke karakter en lange, zachte vacht. Naast zwart, blauw/grijs en rood kan de Turkse Angora ook een witte vacht hebben. Bijzonder opvallend zijn de amandelvormige ogen van de Turkse Angora. De oogkleur varieert van een enkele kleur blauw, geel of groen, tot twee verschillend gekleurde ogen.
Britse korthaar
De Britse korthaar is vooral populair in grijs- en blauw tinten en met het typische tabby-patroon. De Britse korthaar kat is echter ook te vinden met een geheel witte vacht. Wanneer de Britse korthaar een witte vacht heeft zijn de ogen vaak groen of blauw. De vacht van deze sterke raskat is doorgaan kort en redelijk dik.
Perzische kat
De Perzische kat is nog steeds een van de meest populaire kattenrassen. De langharige katten hebben een evenwichtig en rustig karakter en daardoor de ideale familiekat. Alle vachtkleuren, inclusief een zuiver witte kleur, komen voor bij de Perzische kat.
Noorse boskat
Een andere langharige witte kat is de Noorse boskat. Deze grote, majesteuze beesten kunnen een geheel witte vacht hebben, een tabbykleuring of andere patronen.
Devon Rex
De slanke maar gespierde Devon Rex heeft een korte, zijdeachtige vacht. De krulhaar heeft veel verschillende vachtkleuren en patronen, waaronder wit.
Waarom is een witte kat wit?
Katten met een witte vacht hebben het zogenaamde W-gen, dat verantwoordelijk is voor het produceren van wit haar. Het W-gen maskeert andere vachtkleuren. Dit betekent dat een volledig witte kat nog steeds het gen kan dragen voor andere vachtkleuren. Welke kleuren dit zijn kun je vaak zien bij nakomelingen van de betreffende kat.
Gendefect: een witte kat is vaak doof
Het W-gen van de kat heeft niet enkel invloed op de vachtkleur, maar ook op de ogen en het gehoor van de kat. Aanwezigheid van dit gen kan leiden tot een gebrek aan pigmentatie van de iris van het oog bij witte katten, waardoor de ogen lichtblauw lijken.
De blauwe ogen worden vaak geassocieerd met een gehoorbeschadiging, aan één of beide oren. Hoe vaak doofheid voorkomt bij witte katten is niet geheel duidelijk. Volgens studies ligt het aantal dove katten met witte vacht en gepigmenteerde ogen rond de 20%.
Bij een witte kat met blauwe ogen wordt aangenomen dat 60-80% van de katten doof is. Katten met een gedeeltelijke witte vacht kunnen ook doofheid of gehoorverlies ontwikkelen vanwege hun genetische opbouw.
Speciaal geval van albinisme bij katten
In tegenstelling tot wat men vaak denkt zijn witte katten geen albino's. Als een kat albinisme heeft, is de vacht echt helemaal wit. Het is echter niet het W-gen dat verantwoordelijk is voor de vachtkleur, maar een genetisch defect dat leidt tot de volledige afwezigheid van kleurpigmenten.
Dit komt ook tot uiting in de lichtblauwe of roodachtige ogen van de betreffende katten. Albinokatten zijn uiterst zeldzaam en worden uitgesloten van de fokkerij