Tonkanees

Andere namen: Tonkinees, Tonkinese cat, Tibeter

Tonkanees

Tonkanezen zijn ontstaan ​​uit een kruising tussen Siamese katten en Birmezen. Daarom hebben ze de kenmerken van beide katten. Ze zijn elegant, gespierd en vol energie, wat ze levendige speelkameraadjes maakt. Hun dikke, glanzende vacht is er in een hele reeks verschillende vachtpatronen en kleuren.

Algemene informatie Tonkanees

Hoe oud wordt een Tonkanees? :

8

20

13

15

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

Deze katten zijn het resultaat van een kruising tussen Siamezen en Birma katten. Er wordt gezegd dat ze in de jaren dertig in Noord-Amerika zijn ontstaan ​​onder de naam "Golden Siamese". Er is echter ook de theorie dat dergelijke kruisingen al in de 19e eeuw onofficieel in Thailand werden uitgevoerd. Tijdens de eerste helft van de 20e eeuw was dit ras niet erg populair. Pas in de jaren zestig werd de Tonkanees populair en kregen ze hun huidige naam. De Tonkin is een regio in Vietnam waar de oorsprong van het ras eigenlijk weinig mee te maken heeft.

Uiterlijke kenmerken Tonkanees

  Grootte Tonkanees

  Vrouwtjes kat : 25 tot 30 cm

  Mannetjes kat : 30 tot 35 cm

  Ze bereiken hun volgroeide grootte wanneer ze ongeveer 12 maanden zijn, maar ze kunnen in de daaropvolgende maanden nog langzaam blijven groeien. 

  Gewicht Tonkanees

  Vrouwtjes kat : 2 tot 4 kg

  Mannetjes kat : 5 tot 6 kg

  Vachtkleur Tonkanees

  Vachttype

  Oogkleur Tonkanees

  Blauw
  Groen
  Geel

  Uiterlijke kenmerken Tonkanees

  De Tonkanees heeft een slank, gespierd en zelfs atletisch lichaam. De kop is driehoekig met een middellange snuit en brede oren die aan de punt zijn afgerond. De poten en staart zijn lang maar sterk gebouwd.

  De vacht van deze kat staat bekend om zijn zijdezachte, glanzende uiterlijk. Er is een korte en een langharige soort. Deze laatste wordt de Tibeter genoemd.

  Goed om te weten

  De kittens worden geboren met een relatief bleke vacht in vergelijking met de volwassen dieren. De vachtkleur kleurt geleidelijk donkerder tot ongeveer twee jaar oud.

  Karakter Tonkanees

  • 100%

   Aanhankelijk

   Deze katten zijn altijd op zoek naar gezelschap en aandacht van mensen. Ze zijn over het algemeen vrij aanhankelijk. 

  • 100%

   Speels

   Deze katten zijn energiek en erg atletisch en hebben daarom veel beweging en vertier nodig. Dagelijkse, interactieve en autonome speelsessies zijn essentieel voor het welzijn van de kat. 

  • 66%

   Rustig

   Wanneer hun behoeftes bevredigd zijn, ontspannen ze zich graag bij mensen, met hun soortgenoten of soms alleen. 

  • 100%

   Intelligent

   Aangezien ze actief zijn tonen ze grote interesse in hun omgeving. Je kunt deze scherpzinnig kat mentaal uitdagen door ze te trainen. 

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Afhankelijk van hoe ze gesocialiseerd worden als kitten zijn ze meestal nieuwsgierig naar nieuwe mensen. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   Ze kunnen zich aanpassen aan veel verschillende manieren van leven, maar ze houden van het gezelschap van mensen of soortgenoten. 

   Gedrag Tonkanees

   • 66%

    Spraakzaam

    Ze zijn vaak minder spraakzaam dan de Siamees, maar worden nog steeds als behoorlijk spraakzaam beschouwd. 

   • 100%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Ze hebben veel beweging nodig, die ze kunnen krijgen tijdens hun speelsessies. 

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    Aangezien ze van nature nieuwsgierig en energiek zijn, hebben sommige soorten de neiging om weg te lopen en hun leefgebied tot in detail te verkennen. 

   • 100%

    Eetlust

    Door hun grote dosis energie hebben ze ook een goed eetlust. Wanneer je ze voedt met een interactieve voerbak kun je hun honger stillen en ze tegelijkertijd de kans te geven om zelf bezig te zijn. 

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 66%

     Kan een Tonkanees samen met katten?

     Ze kunnen zeer goed samenleven met andere katten. Een goede socialisatie van de kittens, het geleidelijk wennen aan elkaar en het hebben van een eigen omgeving met veel hogere toevluchtsoorden zijn factoren die het nog makkelijker kunnen maken voor ze om samen te leven. 

    • 100%

     Kan een Tonkanees samen met honden?

     Deze katten kunnen wennen aan het leven met een hond, omdat ze meestal op zoek zijn naar sociale interactie. Je moet ze wel geleidelijk aan elkaar voorstellen en er voor zorgen dat de katten verschillende hogere schuilplekken heeft waar ze zich kunnen verschuilen. Het soort socialisatie dat de kitten heeft gehad zal van enorme impact zijn op hoe ze samen leven met honden. 

    • 100%

     Is de Tonkanees een kindvriendelijke kat?

     Hun tomeloze energie gaat prima samen met kinderen en zorgt zeker voor leuke verrassingen. Het is echter wel belangrijk om kinderen van jongs af aan te leren de lichaamstaal van de kat te begrijpen, zodat ze een goede relatie kunnen opbouwen. 

    • 33%

     Is een Tonkanees geschikt voor ouderen?

     Natuurlijk zijn er grote verschillen tussen verschillende katten, net als bij mensen. Echter, moet je er rekening mee houden dat ze veel behoefte hebben aan stimulatie, iets waar een rustig of ouder persoon misschien niet aan kan voldoen.

     Wat kost een Tonkanees?

     Gemiddeld ligt de aanschafprijs van een Tonkanees van één ras tussen de €800 en €1200. De prijs kan variëren afhankelijk van de afstamming, het ras, de leeftijd en het geslacht.

     Je moet gemiddeld €30 per maand budgetteren om aan de behoeften van deze kat te voldoen. Denk hierbij aan voeding, verzorging en medische kosten.

     Verzorging

     Ongeacht of de vacht kort of lang is, is de ondervacht niet overdreven dicht. In de regel volstaat een keer per week borstelen. 

     Haaruitval

     Ze verliezen maar weinig haar. 

     Voeding Tonkanees

     Gezien hun grote dosis energie is een dieet van goede kwaliteit, aangepast aan hun leeftijd en fysieke conditie vereist. 

     Gezondheid Tonkanees

     Hoe oud wordt een Tonkanees?

     Ze worden gemiddeld 13 tot 15 jaar, maar het is niet ongebruikelijk dat sommigen meer dan 20 jaar oud worden. 

     Sterk/ bestendig

     Aangezien ze weinig ondervacht hebben zijn ze niet erg goed beschermt tegen de kou. Daarom zijn ze niet al te goed bestand tegen grote temperatuurschommelingen. 

     Neiging om snel aan te komen

     Verschillende factoren zoals leeftijd, omgeving, het dieet en de hoeveelheid lichaamsbeweging van deze katten beïnvloeden de kans op overgewicht. Aangezien ze veel energie hebben is de kans dat ze overgewicht krijgen klein, mits aan hun behoefte aan lichaamsbeweging wordt voldaan. 

     Veelvoorkomende ziektes

     Hoewel dit ras in goede gezondheid verkeert, wordt over het algemeen toch aanbevolen om eenmaal per jaar een dierenarts te bezoeken om de gezondheid van de kat te controleren. Sommige kunnen ziektes krijgen die veel voorkomen bij huiskatten, zoals gebitsproblemen. 

     Ze worden tevens iets vaker gediagnosticeerd met de ziektes progressieve retinale atrofie, wat leidt to blindheid. Er is een genetische test om dit vast te stellen.

     Voortplanting

     Kruisen tussen de Tonkanees en de Engelse Birma-kat zijn toegestaan. 

     Gemiddeld bestaat een nest uit 4 kittens.

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen