Balinees

Andere namen: Balinese cat, Langharige Siamees

Balinees
Volwassen Balinees © Shutterstock

De Balinees komt niet uit Bali zoals de naam doet vermoeden. Sommige kittens in de nesten van Siamese katten werden geboren met een vacht van gemiddelde lengte. Deze waren niet waardevol voor de fokkers omdat ze niet voldeden aan de normen van de Siamezen. Pas in 1950 raakten twee fokkers geïnteresseerd in de kittens met middellange vacht en probeerden ze deze fysieke eigenschap te behouden om een ​​nieuw ras te creëren. De katten waren zo gracieus dat een van de fokkers besloot hun naam te veranderen (voorheen heetten ze de langharige Siamese katten) en een verbinding te creëren met de elegantie van de dansers van Bali.

Algemene informatie Balinees

Hoe oud wordt een Balinees? :

10

25

15

20

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

Deze katten zijn ontstaan ​​door een relatief natuurlijke ontwikkeling, omdat er in sommige Siamese kattenbakken af ​​en toe kittens met een middellange vacht zaten. Deze werden uitgesloten van het ras omdat ze niet voldeden aan de normen van de Siamese katten. Twee Siamese kattenfokkers in de VS begonnen met het fokken van deze langharige Siamese katten en kozen de exemplaren met een langere vacht om verder te fokken. De FIFe herkende het ras pas in 1983. Sinds 2000 is hun populariteit afgenomen door het verschijnen van andere rassen, daarom zijn ze vrij zeldzaam in Nederland.

Uiterlijke kenmerken Balinees

Grootte Balinees

Vrouwtjes kat : Ongeveer 30 cm

Mannetjes kat : Ongeveer 30 cm

De langharige Balinees bereikt een volwassen grootte wanneer ze ongeveer 1 jaar oud zijn.

Gewicht Balinees

Vrouwtjes kat : 3 tot 5 kg

Mannetjes kat : 3 tot 5 kg

Vachtkleur Balinees

Vachttype

Oogkleur Balinees

Blauw

Uiterlijke kenmerken Balinees

De Balinese katten hebben een langwerpig, atletisch lichaam dankzij hun sterke spieren in combinatie met een vrij delicate botstructuur. Dit geeft ze een natuurlijke, majestueuze elegantie. Ze hebben een welgevormde, driehoekige kop met amandelvormige, blauwe ogen.

Goed om te weten

Net als de Siamees wordt dit ras vroeg geslachtsrijp. De vrouwtjes kunnen krols worden vanaf de leeftijd van 6 maanden. 

Karakter Balinees

 • 100%

  Aanhankelijk

  Dit Balinese ras staat er om bekend dat ze graag met hun verzorgers knuffelen. 

 • 100%

  Speels

  Hun slanke lichaam stelt ze in staat om behendig naar hogere plekken te klimmen. Ze zijn speels en actief. 

 • 33%

  Rustig

  Het zijn atletische katten die enkel rust nodig hebben aan het einde van hun dagelijkse programma vol spelletjes, rennen en springen. 

 • 100%

  Intelligent

  Wil je je kat trucjes leren, zoals pootje geven? Dan is de Balinese kat perfect! Dankzij hun grote intelligentie begrijpen ze je snel.

 • 66%

  Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

  Aangezien ze heel nieuwsgierig zijn, missen ze nooit een vreemde in hun huis en komen ze deze begroeten wanneer ze daar zin in hebben. Je kunt ze niet dwingen. 

 • 66%

  Onafhankelijk

  De Balinese katten brengen graag tijd met je door, maar ze hebben ook momenten voor zichzelf nodig om te rusten. Je kunt dan in ieder geval hun natuurlijke elegantie bewonderen. 

  Gedrag Balinees

  • 100%

   Spraakzaam

   Hun talent voor miauwen kan enkel worden verklaard door hun nauwe relatie met de Siamese kat. Het is enkel de lengte van de vacht die deze katten van elkaar onderscheidt. 

  • 100%

   Behoefte aan beweging/ sportief

   Deze huiskatten hebben je gezelschap nodig om met je te knuffelen, maar ook mee te spelen. Ze vinden het leuk om achter een bal of muis aan te jagen, maar dan raken ze niet genoeg energie kwijt. Wanneer je interactieve spelletjes met ze speelt, zoals een kattenstaart of een hengel, kunnen ze het rennen en springen oefenen, net zoals ze in de natuur zouden doen bij het jagen op een prooi. 

  • 66%

   Neiging om weg te lopen

   Hun slanke, lenige lichaamsbouw en nieuwsgierigheid kunnen er voor zorgen dat ze ver van huis raken. Wees dus voorzichtig. 

  • 66%

   Eetlust

   Gezien de energie die ze kwijtraken tijdens het spelen zullen ze meer eten dan andere katten. Het is dus belangrijk om te zorgen dat ze voldoende calorieën binnenkrijgen, zodat ze slank en gezond blijven. 

   Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

   Gezelschap

   • 66%

    Kan een Balinees samen met katten?

    Deze katten zullen geen gat in de lucht springen wanneer ze een huisgenoot aantreffen. Echter, geen zorgen, want wanneer je ze goed aan elkaar voorstelt en ze beide hoger gelegen schuilplekken biedt zullen ze elkaar in ieder geval leren tolereren. 

   • 100%

    Kan een Balinees samen met honden?

    Deze Siamees zal interesse tonen in een andere hond, maar pas nadat je ze op gepaste afstand aan elkaar hebt voorgesteld. Als de behoeften van de hond en de kat worden gerespecteerd kan er een goede relatie ontstaan tussen beide. 

   • 100%

    Is de Balinees een kindvriendelijke kat?

    Door hun levendigheid en nieuwsgierigheid zijn ze geïnteresseerd in wat kinderen doen en waar ze mee spelen. Wanneer zowel de katten als de kinderen goed worden opgevoed kunnen ze samen veilig spelen. 

   • 33%

    Is een Balinees geschikt voor ouderen?

    Hun energie kan nogal veel zijn voor een rustig persoon. Het zijn daarom geen ideale katten voor ouderen, zeker niet als kitten. 

    Wat kost een Balinees?

    Gemiddeld ligt de aanschafprijs van een Balinees kitten van één ras tussen de €600 en € 1100. De prijs varieert afhankelijk van de afstamming, het ras, de leeftijd op het moment van aankoop en het geslacht.

    Als maandelijks budget moet je gemiddeld €30 maand plannen om aan de behoeften van deze kat te voldoen in de vorm van kattenbakvulling en hoogwaardig voer.

    Verzorging

    Deze katten hoeven maar een keer per week geborsteld en gekamd te worden om hun vacht te verzorgen. 

    Haaruitval

    De langharige Siamees verliest zelfs tijdens de vachtwissel weinig haar. Ze hebben geen ondervacht. 

    Voeding Balinees

    Het wordt aangeraden om ze hoogwaardige voeding te geven die door een dierenarts moet worden samengesteld en gecontroleerd om overgewicht te voorkomen en een goede gezondheid te garanderen. 

    Gezondheid Balinees

    Hoe oud wordt een Balinees?

    Ze worden gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar oud. 

    Sterk/ bestendig

    Hun fijne, nauwsluitende vacht en hun gebrek aan ondervacht zorgt er voor dat ze moeite hebben met grote temperatuurschommelingen. 

    Neiging om snel aan te komen

    Wanneer je ze aanmoedigt om hun energie kwijt te raken en je ze een uitgebalanceerd dieet geeft in een interactieve voerbak voorkom je overgewicht. 

    Veelvoorkomende ziektes

    Over het algemeen kunnen deze katten ziektes ontwikkelen die bij alle rassen voorkomen, zoals gebitsproblemen Er kunnen ook enkele andere aandoeningen optreden zoals:

    • Hypertrofische cardiomyopathie zorgt ervoor dat de hartspier dikker wordt. Als het verergert, leidt het tot hartfalen, dat zich bijvoorbeeld kan uiten in de vorm van een onregelmatige hartslag of zelfs longoedeem. De diagnose wordt gesteld door middel van echocardiografie, die meestal eenmaal per jaar moet worden gedaan. De behandeling kan worden voorgeschreven om het leven van het dier comfortabeler te maken
    • Progressieve retinale atrofie is een ziekte die bij die dit ras tot blindheid kan leiden. Er is een test om een diagnose vast te stellen. 
    • Nieramyloïdose is een ongeneeslijke, erfelijke ziekte. Deze ziekte vordert snel en klinische symptomen treden meestal op tussen de leeftijd van 1 en 5 jaar. Ze zijn vergelijkbaar met die van ernstige nierinsufficiëntie. Er is nog steeds geen test om een ​​diagnose te stellen, omdat de genen die de ziekte veroorzaken nog niet zijn geïdentificeerd. Door de waakzaamheid van de fokkers zijn deze gevallen echter zeer zeldzaam geworden

    Voortplanting

    Het aantal kittens per nest ligt rond de 4.

    Kruisingen met Siamese katten, mandarijnen, oosterlingen en natuurlijk Balinese katten zijn toegestaan.

    Laat een reactie achter over dit ras
    0 reacties
    Verwijderen bevestigd

    Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

    Log in om een reactie te plaatsen