Aanbieding

Een witte en tabby senior kat kijkt in de camera

Zo neemt je kat afscheid voordat hij sterft

© Morgentau - Shutterstock

Het laatste afscheid - nemen katten afscheid voordat ze sterven?

Door Lianne van Loon

Online sinds

De pijn van het verlies van een geliefd huisdier is groot, maar nemen katten ook afscheid voordat ze sterven? 

Hier gaan we dieper in op de vraag of een kat weet wanneer het einde nadert.

Onze huisdieren zijn leden van ons gezin. We houden van ze, we zien ze elke dag en ze hebben het vermogen om alles net dat beetje vrolijker te maken en dus is het logisch dat afscheid nemen hartverscheurend kan zijn.
Maar weten katten dat ze sterven? Er zijn ontelbare verhalen van katten die in de uren voor hun dood hun baasje opzoeken voor troost en liefde en ontelbare andere verhalen van katten die zich verstoppen of weglopen.
Voelen katten dat hun dood nadert en nemen ze van tevoren afscheid van hun baasje of verstoppen ze zich om in eenzaamheid te sterven? Laten we dit eens verder onderzoeken.

Weten katten dat ze doodgaan?

Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen of katten wel of niet weten dat ze gaan sterven. Het is echter waarschijnlijk dat ze een verandering in hun biochemie voelen die hun gedrag beïnvloedt. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat een kat wacht met overlijden tot een belangrijk familielid weer thuis is.

Hoe weet ik wanneer mijn kat bijna dood gaat?

Wanneer een hond stervende is, kan hij van een energieke haarbal veranderen in een stille en teruggetrokken pup die de hele dag slaapt. De moeilijkheid om vast te stellen hoe ziek een kat is, omdat dat ze zich op hun laatste dagen zelfs als een levendig jong katje kunnen gedragen!

Hoe gedragen katten zich voordat ze sterven?

Hier zijn vijf veel voorkomende tekenen dat je kat het einde van zijn leven nadert: 

  • gedragsverandering
  • lusteloosheid
  • gewichtsverlies
  • lage lichaamstemperatuur
  • verdwijningen. 

Hieronder vind je meer informatie over deze symptomen.

1.  Gedragsverandering

Als je kat altijd een sociaal katje is geweest en nu plotseling alleen gelaten wil worden, of andersom en je eens zo afstandelijke senior kat loopt nu achter je aan, dan kan dit erop wijzen dat ze hun laatste dagen naderen. Ook een gebrek aan interesse in verzorging of het onvermogen om zichzelf schoon te houden, kan een belangrijk teken zijn.

2. Lusteloosheid

Als het einde nadert, kan je kat moeilijker wakker te krijgen zijn en tijdens het eten doorslapen. Natuurlijk houden katten van slapen, maar als je senior kat ongewoon traag is, kan dit een teken zijn.

3. Aanzienlijk gewichtsverlies

Als je viervoeter veel minder eet dan normaal of als hij ondanks het eten lijkt af te vallen, kan dit een teken zijn dat zijn lichaam zich begint af te sluiten. Als je kat weigert water te drinken of iets te eten, wil je misschien een bezoekje brengen aan je dierenarts om de mogelijkheden te bespreken.

4. Lage lichaamstemperatuur

Toegegeven, niet bij alle katten kun je een thermometer gebruiken, maar als de lichaamstemperatuur van je kat aanzienlijk daalt, nadert hij mogelijk zijn laatste dagen.

5. Verdwijningen

De behoefte om zich in eenzaamheid te verstoppen is een natuurlijke reactie voor zwakke en kwetsbare dieren. Als je kat voor langere tijd verdwijnt, nadert hij mogelijk het einde van zijn leven.

Wanneer moet ik mijn kat laten inslapen?

Als je kat voedsel en water weigert, tekenen van pijn of ongemak vertoont en moeite heeft met ademhalen, dan is het wellicht tijd om met je dierenarts te praten. Het is een ongelooflijk moeilijke beslissing om te nemen en het is begrijpelijk dat je de kat zo lang mogelijk in de buurt wilt houden, maar houd rekening met hun levenskwaliteit en comfort niveau. Je dierenarts kan je helpen een beslissing te nemen.

Kan ik mijn kat thuis laten sterven?

Als jouw kat pijnvrij en vredig is, kan het de beste optie zijn om hem thuis te laten sterven. Helaas bereiken veel katten een punt waarop pijn en ziekte hun dagen ellendig maken. Een dierenarts kan je helpen bepalen hoeveel levenskwaliteit je oudere kat heeft in de laatste weken en maanden.

Hoe neem ik afscheid van mijn kat?

Afscheid nemen is nooit gemakkelijk. Deze hartverscheurende tijd is een moment waar alle eigenaren van gezelschapsdieren bang voor zijn, maar dat op een gegeven moment onvermijdelijk zal zijn. Als je jouw kat laat inslapen, wees dan gerust dat dit proces snel, eenvoudig en als pijnloos verloopt. Je kat zal zich waarschijnlijk in zijn gebruikelijke slaaphouding opkrullen en stilletjes zijn laatste adem uitblazen.

Het is volkomen normaal om te rouwen na het verlies van een geliefde kat. Overweeg om wat vrije tijd te nemen en misschien een speciale plek in je huis te reserveren waar je een foto van je kat kunt plaatsen. Probeer je te concentreren op de positieve herinneringen en leuke tijden die je met je kat hebt gehad en overweeg misschien om een ​​klein aandenken of fotoalbum te maken waar je naar terug kunt kijken.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

12 mensen vonden dit artikel nuttig.

Veelgestelde vragen

Hoe lang leven katten?

Hoe oud is mijn kat in mensenjaren?

Mijn senior kat eet niet. Wat moet ik doen?

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen