Aanbieding

Tuxedo kat

Tuxedo katten zien er altijd bijzonder elegant uit en daarom zijn ze zo populair

© Casey Elise Christopher / Shutterstock

De Tuxedo kat: alles over tuxedo-katten en wat ze zo speciaal maakt

Door Lianne van Loon

Online sinds

Tuxedo cats zijn erg populair en dat komt niet alleen - maar vooral - door hun elegante verschijning. Ze zijn immers altijd piekfijn gekleed.

Heb je er ooit van gehoord? Het woord Tuxedo komt uit het Engels en betekent "smoking". Een Tuxedo cat is dus als het ware gekleed in een smoking. Maar hoe is deze naam ontstaan? En hebben ze een eigen ras?

De fluwelen pootjes met hun speciale aftekeningen zien er altijd een beetje uit alsof ze zich net hebben uitgedost voor een gelegenheid. Hier vinden fans van deze bijzondere pluizenbollen alles wat ze moeten weten en interessante feiten over dit bijzondere patroon.

De Tuxedo cat: bekijk hoe deze eruit ziet

Tuxedo's hebben heel speciale aftekeningen. Hun rug is zwart, net als hun flanken, kop, staart en poten. De buik, poten en borst zijn wit, net als het puntje van de staart.

Het lijkt alsof hij een zwart smokingjasje draagt met een wit overhemd. Hier is de kat goed aan te herkennen. Het plaatje wordt compleet gemaakt door de vier witte poten, die eruit zien als elegante (hand)schoenen.

Soms zitten er kleine zwarte spikkels in de witte vlakken. Echte liefhebbers houden hier echter niet van. Wat ze wel leuk vinden, is als er een donkere vlek in het lichte slabbetje op de borst zit. Dan draagt hij bij de smoking ook een vlinderdas bij het jasje - net als James Bond als hij zijn martini bestelt.

Zijn Tuxedo-katten raskatten?

Nee, niet echt. De zwart-witte kleuring is een speling van de natuur en komt voor bij een meerdere kattenrassen, zoals Perzische katten en Oosters Kortharen. Het maakt niet uit of de kat langharig of kortharig is.

Er zijn veel pogingen gedaan om deze specifieke kleurencombinatie opzettelijk te fokken - tot nu toe tevergeefs. Deze specifieke kleuring is altijd het resultaat van toeval.

De zwarte en witte smoking-kleuring komt ook voor bij andere dieren, zoals honden en konijnen. 

Heeft de Tuxedo kat bijzondere karakter kenmerken?

Kattenliefhebbers zijn er natuurlijk van overtuigd dat ze bijzonder intelligent zijn. Hier zijn echter geen sluitende onderzoeken naar gedaan. Er wordt ook gezegd dat hij een vriendelijker karakter heeft dan veel andere huiskatten en aanhankelijk is.

Wanneer is een kitten een Tuxedo?

Nu zou je kunnen denken dat elke zwart-witte kat een felbegeerde Tuxedo is. Maar dat is overigens niet het geval. het vachtpatroon moet echt op een zwart pak lijken.

Deze kenmerken zijn cruciaal om als een beschouwd te worden:

  • De hoofdkleur van de vacht is zwart, de kat heeft een zwarte vacht met witte aftekeningen
  • Het grootste deel van de kop, inclusief de oren, moet ook donker zijn
  • De kat moet een witte borst, keel en witte buik hebben
  • Alle poten moeten ook licht zijn.
Een Tuxedokat met een lange vacht
Een Tuxedokat met een lange vacht ziet er ook heel stijlvol uit (Sofie KF / Shutterstock)

Hoe ontstaat de vachtkleur van een Tuxedo kat?

De kleur van dieren, is genetisch bepaald. In dit geval is het zelfs een genetisch defect. Het dier in kwestie is eigenlijk zwart, maar door de afwijking zijn er niet genoeg kleurcellen om de vacht helemaal zwart te kleuren. De ontbrekende donkere kleurcellen worden opgevuld door witte of kleurloze kleurcellen.

Deze ontwikkeling vindt plaats in de baarmoeder. De donkere cellen ontwikkelen zich op de rug van het embryo. Van daaruit verspreiden ze zich verder.

De lichte kleurcellen zijn echter sneller dan de donkere door het genetisch defect. Hierdoor slaagt de zwarte kleur er af en toe niet in om zich over de hele vacht te verspreiden. Hierdoor ontstaan grote witte vlekken in de vacht.

Geen twee Tuxedo cats zijn hetzelfde

De kleurverdeling is nooit hetzelfde. Elke dier ziet er uniek uit, maar ze zien er allemaal uit alsof ze een smoking van kwaliteit dragen. 

Een Tuxedo kat kopen: Zijn er speciale fokkers?

Omdat de speciale kleuring een product van toeval is, zijn er geen speciale fokkers. Ze zijn overal te vinden, zelfs onder zwerf- of eenvoudige huiskatten. Er zijn geen standaard prijzen voor deze pluizebollen.

Ze adopteren is vaak gemakkelijker. Neem contact op met een dierenasiel

Tom Jerry
Tom de kat is ook een Tuxedo kat (Majidsyaiqul77 / Shutterstock)

Ontmoet beroemde Tuxedo kat huisdieren

De elegante kleuring leidt tot een bepaalde "vermenselijking" van de kater. De animatiefilm industrie heeft hiervan geprofiteerd. Hierbij een lijstje met Tuxedo katten die het meest bekend zijn. 

Felix the cat was 100 jaar geleden de eerste vertegenwoordiger die je kon bekijken op het scherm "in een smoking" in de dagen van de stomme film. 

Hij werd gevolgd door de kat "Sylvester", die, altijd elegant in zijn " avondkostuum", achter het vogeltje Tweety aanzat op zijn nooit eindigende jacht.

En wie kent "Tom" niet? Hij is een grijze versie en zijn passie is achter de slimme muis Jerry aanzitten. Maar dankzij de hulp van Spike de hond is de muis altijd sneller.

Advertising maakt ook gebruik van de elegante kat in een smoking. Felix van Purina is een schattige tweekleurige kater. Zo schattig dat zelfs Robbie Williams een liedje voor hem zong.

En last but not least: in de beroemde musical "Cats" wordt een van de hoofdrollen bijna vanzelfsprekend gespeeld door een Tuxedo cat.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen