Turkse Van

Andere namen: Vankedisi

Turkse Van
Volwassen Turkse Van © Shutterstock

De Turkse Van is in veel opzichten een unieke kat. Hun ongebruikelijke, zuiver witte vacht met alleen gekleurde patronen op de kop en staart is in de winter langer dan in de zomer. Omdat deze vacht ondoordringbaar en dicht is, beschermt deze ze goed tegen slecht weer en de extreme klimatologische omstandigheden van de bergachtige streken in Turkije waar ze vandaan komen. Ondanks hun elegantie zijn deze katten meer ontdekker dan een huiskamerkat.

Algemene informatie Turkse Van

Hoe oud wordt een Turkse Van? :

9

24

14

19

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

De Turkse Van is een natuurlijk ras dat is ontstaan ​​in de hooglanden van het Van-meer in het zuidoosten van Turkije. Archeologische vondsten van sieraden uit de Hettieten die teruggaan tot 1600 - 1200 voor Christus en showkatten met gekrulde staarten bewijzen de leeftijd van het ras. De Van kat is zeer bekend in Turkije, maar werd pas in 1955 in Europa geïmporteerd. Het waren de journaliste Laura Lushington en de fotografe Sonia Halliday die twee Turkse Van-kittens naar Engeland brachten. Ze waren aan hen gegeven tijdens hun reis naar Turkije. Ze voerden campagne om het ras te laten erkennen door de Governing Council of the Cat Fancy, wat ze in 1969 behaalden. In 1985 erkende de TICA in de VS het ras ook officieel dankzij de inspanningen van Barbara en Jack Reak. De FIFe erkende het kattenras al in 1960.

Tegenwoordig wordt het ras beschermd door het Turkse Instituut voor Landbouwwetenschappen en de dierentuin van Ankara.

Uiterlijke kenmerken Turkse Van

Grootte Turkse Van

Vrouwtjes kat : 25 tot 30 cm

Mannetjes kat : 25 tot 30 cm

Ze bereiken hun volgroeide grootte rond hun derde levensjaar. 

Gewicht Turkse Van

Vrouwtjes kat : 5 tot 6 kg

Mannetjes kat : 5 tot 9 kg

Vachtkleur Turkse Van

Vachttype

Oogkleur Turkse Van

Blauw
Geel
Diverse kleuren

Uiterlijke kenmerken Turkse Van

De Turkse Van is middelgroot en heeft een langwerpig gestalte. Hun lichaam is sterk met een brede borst. De botstructuur is gemiddeld, maar ze hebben wel sterke spieren. De middellange poten zijn gespierd en eindigen in ronde voetjes met plukjes haar tussen de tenen. De staart is van gemiddelde lengte in vergelijking met het lichaam en wordt gedragen als een pluim. Het hoofd is breed en in de vorm van een driehoek met afgeronde hoeken. De snuit is mooi getekend en afgerond. De oren zijn middelgroot tot groot, breed aan de basis en afgerond aan de uiteinden. De ogen zijn groot en expressief. Ze hebben de vorm van perzikpitten en zijn iets schuin aflopend.

Goed om te weten

De vacht van de Turkse Van is waterdicht en ze kunnen goed tegen regen en slecht weer. Het water heeft zelfs een magische aantrekkingskracht en ze worden gezien als uitstekende zwemmers. 

Karakter Turkse Van

 • 100%

  Aanhankelijk

  Deze katten zijn doorgaans erg aanhankelijk en zachtaardig. Je hoeft ze niet twee keer te vragen of ze geaaid willen worden. 

 • 100%

  Speels

  Ze zijn erg levendig en speels. De katten houden van interactieve spelletjes. 

 • 66%

  Rustig

  Ze zijn op zoek naar leuke spelletjes in plaats van rust. 

 • 100%

  Intelligent

  De Turkse kat, zoals ze ook wel worden genoemd, zijn ideaal om te trainen. Je kunt ze leren hoe ze speelgoed moeten apporteren en je slaat direct twee vliegen in één klap. Je speelt met ze, en dus voorzie je in hun behoeftes, en je traint ze om te apporteren, wat ze mentaal zal uitdagen. Je kunt dus zelf genieten van het spelen terwijl de katten mentaal gestimuleerd worden. 

 • 66%

  Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

  Ook al houden ze van gezelschap, is het belangrijk om hun tolerantie ten opzichte van vreemden te respecteren en ze geleidelijk te laten wennen. 

 • 66%

  Onafhankelijk

  Ze kunnen best goed alleen zijn, maar let op dat ze niet te vaak alleen zijn. Ze kunnen onbedoeld schade aanrichten wanneer ze niet voldoende beweging krijgen. 

  Gedrag Turkse Van

  • 100%

   Spraakzaam

   Ze zijn vaak erg spraakzaam, maar hun stem is niet luid of storend. 

  • 100%

   Behoefte aan beweging/ sportief

   Deze katten hebben regelmatig lichaamsbeweging nodig om hun energie de vrije loop te laten. 

  • 66%

   Neiging om weg te lopen

   De Turkse Van zijn erg levendig en nieuwsgierig en ontdekken graag nieuwe dingen. Laat dus geen ramen of deuren openstaan, want daar zullen ze gebruik van maken door weg te lopen. 

  • 100%

   Eetlust

   Hun eetlust past bij hun grote dosis energie. Ze kunnen hongerig zijn. 

   Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

   Gezelschap

   • 66%

    Kan een Turkse Van samen met katten?

    Wanneer je de Turkse Van goed introduceert bij een andere kat vergroot dit de kans op succesvol samenleven. 

   • 66%

    Kan een Turkse Van samen met honden?

    Ze kunnen goed overweg met honden als ze van jongs af aan hier gewend aan raken en ze hoger gelegen schuilplaatsen hebben waar ze zich kunnen terugtrekken. 

   • 100%

    Is de Turkse Van een kindvriendelijke kat?

    Deze katten zijn dynamisch en erg speels wat ze geweldige speelkameraden maakt. Het is echter belangrijk om de kinderen te leren dat de katten grenzen hebben en af en toe rust nodig hebben. Ze moeten de kat dus respecteren en goed op hun lichaamstaal letten. 

   • 33%

    Is een Turkse Van geschikt voor ouderen?

    Het zijn zeer actieve en levendige katten en daarom niet de ideale metgezel voor iemand die op zoek is naar een rustig, ontspannen ras. 

    Wat kost een Turkse Van?

    Gemiddeld kost een Turks Van-kitten van één ras tussen de € 500 en € 900. De prijzen variëren afhankelijk van afstamming, ras, leeftijd en geslacht.

    Je moet gemiddeld € 40 per maand budgetteren om aan de behoeften van deze kat te voldoen. Denk hierbij aan kwaliteitsvoeding en eventuele kosten die worden gemaakt om de kat in goede gezondheid te houden.

    Verzorging

    Tijdens hun vachtwissel in het voorjaar moetmen ze elke dag geborsteld worden om eventueel uitgevallen haar te verwijderen en om haarballen te voorkomen. 

    Haaruitval

    De vachtwissel in de lente is erg uitgesproken. Ze verliezen dan het meeste van hun halflange haar, en hebben daardoor in de zomer een vrij korte vacht. 

    Voeding Turkse Van

    Een dieet van goede kwaliteit dat voldoet aan de behoefte van de kat is essentieel. 

    Gezondheid Turkse Van

    Hoe oud wordt een Turkse Van?

    Ze worden gemiddeld tussen de 14 en 19 jaar oud. 

    Sterk/ bestendig

    Hun dikke vacht, die in de winter halflang is en in de zomer korter, biedt ze goede bescherming tegen slecht weer en extreme temperaturen, ongeacht of het buiten vriest of erg warm is. 

    Neiging om snel aan te komen

    Deze katten zijn niet vatbaar voor overgewicht, omdat ze bijna altijd actief zijn. Hun eetlust moet echter worden afgeremd wanneer ze een vrij rustig leven leiden. 

    Veelvoorkomende ziektes

    De Turkse Van zijn over het algemeen stevige en gezonde katten. Er zijn geen specifieke ziektes die voorkomen bij dit ras. Natuurlijk kunnen ze dezelfde ziektes krijgen als andere huiskatten, zoals gebitsproblemen.

    Voortplanting

    Alleen paringen binnen het ras zijn toegestaan. Vermijd tevens het kruisen van twee Vankedisis (volledig witte katten) om het risico op doofheid bij kittens niet te vergroten. 

    Laat een reactie achter over dit ras
    0 reacties
    Verwijderen bevestigd

    Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

    Log in om een reactie te plaatsen