Aanbieding

Yorkiepoo in het gras

Let op: Bij een kruising weet je van te voren nooit precies wat voor hondje het wordt!

© Mary Swift | Shutterstock

De Yorkiepoo: Yorkshire Terrier x Toypoedel kruising

Door Marieke ten Donkelaar Redacteur

Bijgewerkt op

Poedelmixen zijn erg populair! Hun populariteit heeft geresulteerd in een tal van lieve en leuke kruisingen, zoals de onweerstaanbare Yorkiepoo.

De Yorkiepoo in het kort

De Yorkiepoo is een mix van een Yorkshire Terrier en een Toypoedel. Het is geen erkend ras. Liefhebbers noemen deze mix ook wel "Porkie", Yorkiedoodle" of "Yoodle".

In tegenstelling tot sommige geruchten, is er geen garantie dat de Yorkiepoo de vacht niet zal verliezen.

Uiterlijk van Yorkiepoo puppies

Omdat de Yorkiepoo een gemengd ras is, is er geen standaard voor. De viervoeters bereiken een gewicht van ongeveer drie tot vier kilogram. Het is onmogelijk te voorspellen of meer kenmerken van de Poedel of de Yorkshire Terrier de overhand zullen krijgen. Helaas is het niet zeker welke vacht de nakomelingen zullen erven - die kan zowel gekruld als glad zijn.

Kortom: Yorkiepoo puppies zijn visuele een kleine verrassingspakketjes!

Het Yorkiepoo karakter: Charmant en zelfverzekerd

Niemand kan van tevoren zeggen of de eigenschappen van de vader of van de moeder zullen overheersen. Doorslaggevend voor het evenwichtige karakter zijn een uitgebreide inprenting in het dagelijks leven en een intensieve socialisatie. De pup moet in de eerste levensweken kennismaken met veel alledaagse geluiden, achtergronden, mensen en soortgenoten. Als een Yorkiepoo bij je komt wonen, neem de hond dan mee naar een puppyschool of zoek op een andere manier contact met andere honden. Zo kan je vermijden dat de Yorkshire Terrier-eigenschappen in de Yorkiepoo, die de neiging heeft sceptisch te staan tegenover andere viervoeters, moeilijk met andere honden kan opschieten.

Voor het grootste deel zijn Yorkiepoos charmante, zelfverzekerde honden die blafferig kunnen zijn. Zij hebben niet zoveel beweging nodig als de grotere verwanten. De hondjes hebben echter wel dagelijkse beweging nodig. Aangezien zowel Yorkshire Terriers als Poedels slim zijn en graag nieuwe dingen leren, kan je de Yorkiepoo bijvoorbeeld kunstjes leren.

Yorkiepoo: Gezondheid en ziekten

Gemengde rassen worden over het algemeen als gezonder beschouwd, maar helaas geldt dit niet voor de Yorkiepoo. Dit komt omdat een mix niet het risico draagt voor één van deze ziekten, maar voor de ziekten van beide rassen.

Zowel poedels als Yorkshire Terriers kunnen vatbaar zijn voor ziekten die typisch zijn voor het ras. Daarom is het belangrijk dat de ouders de juiste gezondheidsonderzoeken ondergaan. Helaas komt dit bij designerhonden veel minder vaak voor dan bij raszuivere honden, waarmee zonder gezondheidstests niet mag worden gefokt.

Yorkiepoos kunnen vatbaar zijn voor oogziekten zoals Progressieve Retinale Atrofie en Patella Luxatie. Yorkshire Terriers hebben aanleg voor problemen met de luchtpijp (trachea collaps), nierdysplasie en blaasstenen. Er is ook een risico op huid- en vachtproblemen: De Yorkshire Terrier heeft een gevoelige huid. Bovendien harmonieert de gladde Yorki-vacht vaak niet met de krullende en niet vallende poedelvacht. Dit kan leiden tot ontstekingen en haaruitval.

Yorkiepoo kopen: Een puppy vinden

Een gezonde Yorkiepoo kopen is niet zo makkelijk, omdat dit hondje niet wordt erkend door een gerenommeerd bestuursorgaan. Daarom kan zo'n vereniging je op geen enkele manier helpen een verantwoordelijke fokker te vinden. Je vindt Yorkshire-Poedel mixen voornamelijk in online advertenties. Vraag om de stamboom van de ouders te zien en vraag naar gezondheidsonderzoeken.

Doe goed onderzoek voor je je Yorkiepoo adopteert! 

Bezoek de verkoper in het huis om er zeker van te zijn dat de puppies in een gezin opgroeien. Leer in ieder geval de moeder van de pups kennen, maakt zij een zelfverzekerde, gezonde en ontspannen indruk? Alleen dan moet je hier een puppy kopen. Koop nooit een dier uit medelijden, in geval van twijfel is de officiële dierenarts de juiste contactpersoon.

Als het geen puppy hoeft te zijn: Er zijn tal van charmante bastaards die wachten op een nieuw thuis in het dierenasiel.

Andere Poedel kruisingen

Als je op zoek bent naar een puppy, raden wij je aan de rassen Yorkshire Terrier en Poedel eens nader te bekijken. Vraag jezelf af: Welke eigenschappen zijn belangrijk voor jou? En wat hoopt je met de combinatie te bereiken?

Let wel, er is geen garantie dat een mix "het beste van beide rassen" zal voortbrengen. De talrijke poedelmixen zijn vooral gebaseerd op de misvatting dat je elk ras voor allergiepatiënten tevoorschijn kunt toveren. Deze misvatting in combinatie met het "oma imago" van de poedel heeft ertoe geleid dat vermeende designer honden zo populair zijn.

Jammer, want: Poedels zijn slimme kleine kereltjes. De honden blaffen over het algemeen minder dan de Yorkshire Terrier en zijn minstens even volgzaam. Bovendien hebt je met een poedel de garantie dat de viervoeter niet verhaart. Als alternatief kan je Yorkshire Terriers kopen bij gerenommeerde fokkers. Er zijn talloze andere honden van kleine rassen. Zo kunnen bijvoorbeeld Maltezers, Havanezers, Leeuwenhondjes of Coton de Tuléar uit verantwoordelijke handen worden aangeschaft. Wil je toch graag een kleine Poedel-mix? Kijk dan ook eens naar de mini Labradoodle of de Maltipoo!

Kritiek op designerhonden

De Labradoodle is de oorsprong van alle designer honden. Oorspronkelijk afkomstig uit Australië, was deze mix bedoeld om de positieve karaktereigenschappen van Labrador Retrievers te perfectioneren met de allergie-vriendelijke vacht van de Poedel. Wally Conron, de eerste "fokker" van de Labradoodle, betreurt ondertussen de doelbewuste kruising van de twee rassen. Want intussen zijn uit het oorspronkelijke idee talrijke "hybride rassen" ontstaan, die zonder op de gezondheidsaspecten te letten worden voortgeplant. De Yorkiepoo is een van deze.

In het beste geval is het doel van de "fokkers" de goede eigenschappen van de Yorkshire Terrier te combineren met die van de Poedel. De crux: Velen willen snel geld verdienen met de hype rond designerhonden. Aangezien er geen stamboom of clublidmaatschap vereist is, is er geen controle op het "fokken". Niettemin kost een "designerhond" evenveel of zelfs meer dan een rashond.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen