Aanbieding

Maltipoo in gras

De Maltipoo is een kruizing tussen een Poedel en  Maltezer

© Dezy / Shutterstock

Alles over de Maltipoo: een kruizing tussen een Poedel en Maltezer

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Bijgewerkt op

De Maltipoo is een kruising tussen een Poedel en Maltezer. 

Het hondenras komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en staat bekend als een innemende allemansvriend. Door de invloed van de Poedel zijn deze honden vaak hypoallergeen. Wil je weten of de Maltipoo bij je past? En vraag je je af waarom deze hond zo in populariteit is gegroeid? Lees dan verder!

De Maltipoo in het kort:

  • Heel geschikt voor families en/of als eerste hond;
  • Supersociaal. Kan het goed vinden met andere honden of katten;
  • De vacht van de Maltipoo is in veel gevallen hyperallergeen. Hij kan vaak leven met mensen met allergieën;
  • Heeft het prima naar de zin in een bovenwoning en kan prima leven in een appartement;
  • Zijn niet erg geschikt voor mensen die vaak van huis zijn.

De ouders van de Maltipoo

De Poedel

Poedel
©Diana Kellior / Shutterstock

Dit zijn zijn van oorsprong jacht- en apporteerhonden.

Zij komen een beetje deftig over, maar in wezen is deze hond juist heel atletisch en sportief. Er bestaan verschillende soorten: de dwergpoedel, de toy, middenslagpoedel of de koningspoedel. Ze staan bekend als hyperallergeen. Zij verharen bijna niet, maar de snelgroeiende vacht maakt het nodig regelmatig een trimsalon te bezoeken. 

Maltezer

Maltezer
©Wirestock Creators / Shutterstock

De Maltezer is-hoogstwaarschijnlijk-afkomstig van het eiland Malta. Het is ook een heel oud ras: het ontstond vermoedelijk al ongeveer 900 jaar voor Christus uit een aantal inheemse rassen. Verschillende andere rassen zoals de Yorkshire, de Bolognezer, de Havanezer en de Bichon Frisé zijn uit de dit ras voortgekomen. Dit spierwitte hondje maakt vaak indruk door de aristocratische uitstraling, maar laat je hierdoor niet bedriegen. Ze beschikken over een ongelooflijke dosis energie, hij kan in meerdere sporten uitblinken en laat zich door niets of niemand ontmoedigen.

Uiterlijke kenmerken van de Maltipoo

Hoogte: 20 tot 35 cm

Gewicht: 3 tot 9 kg

De Maltipoo heeft een langharige, golvend of krullende vacht. Dit hangt af van hoe de kruising uitpakt. Soms komt de vacht van volwassen Maltipoos het meest overeen met die van de Maltees, soms juist met de poedel. De vachtkleuren zijn meestal beige, crème, zilver of abrikoos.

Deze designer hondjes vallen op door hun snoezige gezichtjes. Hangende, wijduitstaande oortjes en een stomp snoetje die soms wat donkerder is. Vaak hebben zij een lange, iets krullende staart.

Kruisingen met een raszuivere poedel hebben tot doel om hyper-allergene honden te fokken. Vaak lukt dit, maar als de kernmerken van de Maltees domineren, dan pakt het anders uit. Doe dus onderzoek, informeer bij de fokker en voer altijd voor de adoptie een testje uit op je huid om te voorkomen dat je een hond mee naar huis neemt die allergieën veroorzaakt.

Twee verschillende kleuren Maltipoo
Maltipoo's kunnen verschillende kleuren hebben ©Okssi / Shutterstock

Typisch Maltipoo: het karakter

Superlief, speels, meegaand en slim: de Maltipoo pup is een leuke, ongecompliceerde kameraad voor iedereen en perfect als eerste hond. Het zijn echte knuffeldiertjes en schoothondjes, maar tegelijk ook vaak behoorlijk pittig, hebben enige temperament en zijn actief. Ze hebben aardig wat mentale stimulatie nodig om verveling te voorkomen. 

Bij onraad zullen Maltipoo's je zeker direct waarschuwen en gaan blaffen, ze zijn van nature waakzaam. Ze zullen niet snel tot aanval overgaan. Je doet dit aanhankelijke en loyale huisgenootje geen plezier door vaak en lang van huis te zijn want ze kunnenlast hebben van verlatingsangst. De kleine hond is een gezelschapshond puur sang. 

Verzorging van de Maltipoo

Ga alleen voor een Maltipoo als je tijd kan en wil besteden aan de verzorging van de vacht van het huisdier. Om vervilten, vervuiling en klitten te voorkomen is één keer per dag borstelen echt nodig.

Als je toch bezig bent, controleer dan direct de oogjes, oortjes en nageltjes, en poets af en toe de tandjes zodat er geen tandplak kan ontstaan. Misschien moet je ook af en toe haren rondom de oogjes bijknippen. Vergeet vooral de oortjes niet schoon te maken, want de Maltipoo is gevoelig voor oorontstekingen.

De vacht wassen doe je alleen als het echt nodig is, en dan met een milde hondenshampoo.

Maltipoo in trimsalon
Een Maltipoo heeft veel vachtverzorging nodig ©Olena Yakobchuk / Shutterstock

Gezondheidsproblemen van Maltipoos, heeft de Maltipoo kans op erfelijke ziektes

Levensverwachting: De Maltipoo wordt gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar.

Alleen van officiële rassen worden erfelijke ziekten geregistreerd. Dus kijken we voor designerhond Maltipoo naar de erfelijke ziektes die gelinkt naar beide ouders. De meest voorkomende ziektes bij deze gezelschapshonden zijn:

  • Otitis externa (ontsteking uitwendige gehoorgang);
  • Holtevorming in het ruggenmerg;
  • Dystocia (moeilijke geboorte);
  • Hydrocephalus (waterhoofd)
  • Persisterende ductus arteriosis botalli (abnormale verbinding tussen aorta en longslagader)
  • Portosystemische shunt (levershunt) (afwijking bloedstroom lever)
  • Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering netvlies)
  • Heupdysplasie – middelgrote hond (ontwikkelingsstoornis heup)
  • Immuungemedieerde hemolytische anemie (afbraak rode bloedcellen door afweersysteem)
  • Staar

Een Maltipoo puppy kopen

Ben jij op zoek een Maltipoo? En wil je zeker weten dat je te maken hebt met een gerenommeerde fokker? Voor mixjes zoals de Maltipoo bestaat er helaas geen rasvereniging (het ras ‘bestaat’ tenslotte officieel niet).Kijk daarom even goed naar deze checklist, waarin wij alvast alle do’s en don’ts op een rijtje hebben gezet.

Goed te weten misschien dat de website Tipaw zich inzet om de betrouwbaarheid van fokkers te verbeteren

Wat kost een Maltipoo?

De aanschafkosten van een Maltipoo kunnen sterk variëren afhankelijk van de fokker, de locatie, en de bloedlijn van de pup. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €1000 en €2.500. Bij goede fokkers die veel aandacht besteden aan gezondheid, socialisatie en de juiste zorg, kunnen de prijzen aan de hogere kant van dit spectrum liggen. 

Training en socialisatie van de Maltipoo

De Maltipoo staat bekend om zijn intelligentie en leergierigheid, wat ze over het algemeen gemakkelijk te trainen maakt. Hier zijn enkele tips voor de training en socialisatie makkelijker te maken:

  • (Vroege) Socialisatie: Het is belangrijk om een Maltipoo al op jonge leeftijd te socialiseren. Ga met je pup op pad en laat hem verschillende geluiden, mensen, plaatsen, en andere dieren zien. Dit helpt angst en gedragsproblemen in de toekomst te voorkomen.
  • Positieve Bekrachtiging: Train je hond met positiviteit en in plaats van afsptraffen: zoals traktaties, lof, en speeltijd om gewenst gedrag te belonen. Maltipoos reageren goed op positieve feedback.
  • Consistentie en Routine: Zorg voor een consistente trainingsroutine. Maak de sessies kort en regelmatig, omdat dit het concentratievermogen van de hond bevordert zonder hem te overweldigen.
  • Basiskommando's: Begin met basiskommando's zoals zit, blijf, en kom. Zodra deze goed beheerst worden, kun je overgaan naar meer geavanceerde trucs en gehoorzaamheidstraining. het aanleren van nieuwe commando's is voor de Maltipoo vaak makkelijk.
  • Zindelijkheidstraining: Begin hier zo vroeg mogelijk mee en wees geduldig. Een vast schema voor uitlaten, direct na het eten, spelen en slapen, kan helpen om ongelukjes te minimaliseren.
  • Puppytraining: Overweeg om met je Maltipoo naar een puppycursus te gaan. Dit biedt een gecontroleerde omgeving voor interactie met andere honden en mensen.

De Maltipoo met kinderen en andere huisdieren, een goede keuze

Maltipoo met kinderen

De Maltipoo is een vriendelijk en sociaal ras, wat hem een uitstekende metgezel maakt voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren.

Maltipoos zijn doorgaans zacht en geduldig met kinderen. Vanwege hun kleine formaat is het echter belangrijk om kinderen te leren hoe ze op de juiste manier met de hond moeten omgaan. Toezicht bij interacties tussen jonge kinderen en de hond is altijd aan te raden.

Maltipoo met andere dieren

Maltipoos kunnen goed overweg met andere huisdieren, vooral als ze vanaf jonge leeftijd samen worden gebracht. Vroege socialisatie is cruciaal om ervoor te zorgen dat de hond zich comfortabel voelt in de buurt van andere dieren. Laat nieuwe huisdieren elkaar geleidelijk en onder toezicht ontmoeten om een veilige en stressvrije introductie te garanderen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen