Aanbieding

Maltipoo in gras

De Maltipoo is een kruizing tussen een Poedel en een Maltezer

© Dezy / Shutterstock

Alles over de Maltipoo: een kruizing tussen een Poedel en een Maltezer

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Bijgewerkt op

Dit onweerstaanbare designerhondje is een mix van een Poedel en een Maltezer. Tel alle eigenschappen bij elkaar op en je hebt de liefste pup ooit.

De Maltipoo komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en staat bekend als een innemende allemansvriend. Door de invloed van de Poedel zijn deze honden vaak hypoallergeen. Wil je weten of de Maltipoo bij je past? Lees dan verder!

De Maltipoo in het kort:

 • Heel geschikt voor families en/of als eerste hond;
 • Supersociaal. Kan het goed vinden met andere honden of katten;
 • In veel gevallen hyperallergeen. Daar zijn ze voor gefokt;
 • Heeft het prima naar de zin in een bovenwoning;
 • Past niet zo goed bij uithuizige verzorgers.

De ouders van de Maltipoo

De Poedel

Poedel

©Diana Kellior / Shutterstock

Dit hondras is van oorsprong bedoelt voor de jacht- en het apporteren.

Ze komen een beetje deftig over, maar in wezen is deze hond juist heel atletisch en sportief. De Poedel bestaat in verschillende maten: de Dwergpoedel, de Toy-poedel, Middenslagpoedel en de Koningspoedel. Ze staan bekend als hyperallergeen, verliezen bijna geen haar, maar de snelgroeiende vacht maakt het nodig regelmatig een trimsalon te bezoeken.

Maltezer

Maltezer

©Wirestock Creators / Shutterstock

De Maltezer is-hoogstwaarschijnlijk-afkomstig van het eiland Malta. Het is ook een heel oud ras: het ontstond vermoedelijk al ongeveer 900 jaar voor Christus uit een aantal inheemse rassen. Verschillende andere rassen zoals de Yorkshire, de Bolognezer, de Havanezer en de Bichon Frisé zijn uit de Maltezer voortgekomen. Dit spierwitte hondje maakt vaak indruk door de aristocratische uitstraling, maar laat je hierdoor niet bedriegen. De Maltezer beschikt over een ongelooflijke dosis energie, kan in meerdere sporten uitblinken en laat zich door niets of niemand ontmoedigen.

Uiterlijke kenmerken van de Maltipoo

Hoogte: 20 tot 35 cm

Gewicht: 3 tot 9 kg

Maltipoos hebben een langharige, golvende tot krullende vacht. Dit hangt af van hoe de kruising uitpakt. Soms komt de vacht het meest overeen met die van de Maltezer, soms juist met de Poedel. De kleur van de vacht is meestal beige, crème of zilver.

Deze designer hondjes vallen op door hun snoezige gezichtjes. Hangende, wijduitstaande oortjes en een stomp snoetje die soms wat donkerder is. Vaak hebben zij een lange, iets krullende staart.

Kruisingen met een Poedel hebben tot doel om hyper-allergene honden te fokken. Vaak lukt dit, maar als de kernmerken van de Maltezer domineren, dan pakt het anders uit. Doe dus onderzoek, informeer bij de fokker en voer altijd voor de adoptie een testje uit op je huid

Twee verschillende kleuren Maltipoo

Maltipoo's kunnen verschillende kleuren hebben
©Okssi / Shutterstock

Typisch Maltipoo: het karakter

Superlief, speels, meegaand en slim: de Maltipoo is een leuke, ongecompliceerd gezelschapsdier voor iedereen en perfect als eerste hond. Het zijn echte knuffeldiertjes en schoothondjes, maar tegelijk ook vaak behoorlijk pittig en actief. Bij onraad zullen ze je zeker direct waarschuwen, maar niet tot aanval overgaan. Je doet dit aanhankelijke en loyale huisgenootje geen plezier door vaak en lang van huis te zijn. De Maltipoo is een gezelschapsdier puur sang. 

Verzorging van de Maltipoo

Ga alleen voor een Maltipoo als je tijd kan en wil besteden aan de verzorging van de vacht. Om klitten, vervilten of vervuiling te voorkomen is meerdere keren per week borstelen echt nodig.

Als je toch bezig bent, controleer dan direct de oogjes, oortjes en nageltjes, en poets af en toe de tandjes zodat er geen tandplak kan ontstaan. Misschien moet je ook af en toe haren rondom de oogjes bijknippen. Vergeet vooral de oortjes niet schoon te maken, want de Maltipoo is gevoelig voor oorontstekingen.

De vacht wassen doe je alleen als het echt nodig is, en dan met een milde hondenshampoo.

Maltipoo in trimsalon

Een Maltipoo heeft veel vachtverzorging nodig
©Olena Yakobchuk / Shutterstock

Gezondheid Maltipoo

Levensverwachting: Maltipoos worden gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar.

Alleen van officiële rassen worden erfelijke ziekten en gezondheidsproblemen geregistreerd. Dus kijken we voor de Maltipoo naar de erfelijke ziektes die gelinkt zijn aan beide ouders:

 • Otitis externa (ontsteking uitwendige gehoorgang);
 • Holtevorming in het ruggenmerg;
 • Dystocia (moeilijke geboorte);
 • Hydrocephalus (waterhoofd)
 • Persisterende ductus arteriosis botalli (abnormale verbinding tussen aorta en longslagader)
 • Portosystemische shunt (levershunt) (afwijking bloedstroom lever)
 • Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering netvlies)
 • Heupdysplasie – middelgrote hond (ontwikkelingsstoornis heup)
 • Immuungemedieerde hemolytische anemie (afbraak rode bloedcellen door afweersysteem)
 • Staar

Een Maltipoo kopen

Ben jij op zoek een Maltipoo puppy? En wil je zeker weten dat je te maken hebt met een betrouwbare en gerenomeerde fokker? Voor een Maltipoo pup bestaat er helaas geen rasvereniging (het ras ‘bestaat’ tenslotte officieel niet).Kijk daarom even goed naar deze checklist, waarin wij alvast alle do’s en don’ts op een rijtje hebben gezet.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen