Aanbieding

Maltipoo in gras
zie afbeeldingsinformatie

De Maltipoo is een kruizing tussen een Poedel en een Maltezer

© Dezy / Shutterstock

Maltipoo: een kleine, trouwe familiehond

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Bijgewerkt op

Je wilt deze advertentie delen:

Dit onweerstaanbare designerhondje is een mix van een Poedel en een Maltezer. Tel alle eigenschappen bij elkaar op en je hebt de liefste pup ooit.

De Maltipoo komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en staat bekend als een innemende allemansvriend. Door de invloed van de Poedel zijn deze honden vaak hypoallergeen. Wil je weten of de Maltipoo bij je past? Lees dan verder!

De Maltipoo in het kort:

 • Heel geschikt voor families en/of als eerste hond;
 • Supersociaal. Kan het goed vinden met andere honden of katten;
 • In veel gevallen hyperallergeen. Daar zijn ze voor gefokt;
 • Heeft het prima naar de zin in een bovenwoning;
 • Past niet zo goed bij uithuizige verzorgers.

De ouders van de Maltipoo

Poedel

De poedel
©Diana Kellior / Shutterstock

Poedels zijn van oorsprong jacht- en apporteerhonden.

Zij komen een beetje deftig over, maar in wezen is de poedel juist heel atletisch en sportief. Er bestaan verschillende soorten poedels: de dwergpoedel, de toy-poedel, middenslagpoedel of de koningspoedel. Poedels staan bekend als hyperallergeen. Zij verliezen bijna geen haar, maar de snelgroeiende vacht maakt het nodig regelmatig een trimsalon te bezoeken.

Maltezer

De Maltezer
©Wirestock Creators / Shutterstock

De Maltezer is-hoogstwaarschijnlijk-afkomstig van het eiland Malta. Het is ook een heel oud ras: het ontstond vermoedelijk al ongeveer 900 jaar voor Christus uit een aantal inheemse rassen. Verschillende andere rassen zoals de Yorkshire, de Bolognezer, de Havanezer en de Bichon Frisé zijn uit de Maltezer voortgekomen. Dit spierwitte hondje maakt vaak indruk door de aristocratische uitstraling, maar laat je hierdoor niet bedriegen. De Maltezer beschikt over een ongelooflijke dosis energie, kan in meerdere sporten uitblinken en laat zich door niets of niemand ontmoedigen.

Ontvang het laatste nieuws en tips van Wamiz!
Abonneer u op de nieuwsbrief

Uiterlijke kenmerken van de Maltipoo

Hoogte: 20 tot 35 cm

Gewicht: 3 tot 9 kg

De Maltipoo heeft een langharige, golvende tot krullende vacht. Dit hangt af van hoe de kruising uitpakt. Soms komt de vacht het meest overeen met die van de Maltezer, soms juist met de poedel. De kleur van de vacht is meestal beige, crème of zilver.

Deze designer hondjes vallen op door hun snoezige gezichtjes. Hangende, wijduitstaande oortjes en een stomp snoetje die soms wat donkerder is. Vaak hebben zij een lange, iets krullende staart.

Kruisingen met een poedel hebben tot doel om hyper-allergene honden te fokken. Vaak lukt dit, maar als de kernmerken van de Maltezer domineren, dan pakt het anders uit. Doe dus onderzoek, informeer bij de fokker en voer altijd voor de adoptie een testje uit op je huid

Maltipoo's kunnen verschillende kleuren hebben
©Okssi / Shutterstock

Typisch Maltipoo: het karakter

Superlief, speels, meegaand en slim: de Maltipoo is een leuke, ongecompliceerde kameraad voor iedereen en perfect als eerste hond. Het zijn echte knuffeldiertjes en schoothondjes, maar tegelijk ook vaak behoorlijk pittig en actief. Bij onraad zullen ze je zeker direct waarschuwen, maar niet tot aanval overgaan. Je doet dit aanhankelijke en loyale huisgenootje geen plezier door vaak en lang van huis te zijn. De Maltipoo is een gezelschapsdier puur sang. 

Verzorging van de Maltipoo

Ga alleen voor een Maltipoo als je tijd kan en wil besteden aan de verzorging van de vacht. Om klitten, vervilten of vervuiling te voorkomen is meerdere keren per week borstelen echt nodig.

Als je toch bezig bent, controleer dan direct de oogjes, oortjes en nageltjes, en poets af en toe de tandjes zodat er geen tandplak kan ontstaan. Misschien moet je ook af en toe haren rondom de oogjes bijknippen. Vergeet vooral de oortjes niet schoon te maken, want de Maltipoo is gevoelig voor oorontstekingen.

De vacht wassen doe je alleen als het echt nodig is, en dan met een milde hondenshampoo.

Een Maltipoo heeft veel vachtverzorging nodig
©Olena Yakobchuk / Shutterstock

Gezondheid Maltipoo

Levensverwachting: Een Maltipoo kan 10 tot 15 jaar worden

Alleen van officiële rassen worden erfelijke ziekten geregistreerd. Dus voor kijken voor designerhond Maltipoo naar de erfelijke ziektes die gelinkt zijn aan de Poedel en de Maltezer:

 • Otitis externa (ontsteking uitwendige gehoorgang);
 • Holtevorming in het ruggenmerg;
 • Dystocia (moeilijke geboorte);
 • Hydrocephalus (waterhoofd)
 • Persisterende ductus arteriosis botalli (abnormale verbinding tussen aorta en longslagader)
 • Portosystemische shunt (levershunt) (afwijking bloedstroom lever)
 • Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering netvlies)
 • Heupdysplasie – middelgrote hond (ontwikkelingsstoornis heup)
 • Immuungemedieerde hemolytische anemie (afbraak rode bloedcellen door afweersysteem)
 • Staar

Een Maltipoo kopen

Ben jij op zoek een Maltipoo? En wil je zeker weten dat je te maken hebt met een betrouwbare fokker?Voor mixjes zoals de Maltipoo bestaat er helaas geen rasvereniging (het ras ‘bestaat’ tenslotte officieel niet).Kijk daarom even goed naar deze checklist, waarin wij alvast alle do’s en don’ts op een rijtje hebben gezet.

Goed te weten misschien dat de website Tipaw zich inzet om de betrouwbaarheid van fokkers te verbeteren

Wat vond je van dit advies?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

0 mensen vonden deze tip nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen