Aanbieding

Hond die blaft

Honden gebruiken blaffen als communicatiemiddel. Weet je waarom jouw hond blaft?

© Shutterstock

Hond die niet blaft: top 8 hondenrassen die bijna niet blaffen

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

Willen we dat niet allemaal? En hond die rustig is en niet te veel blaft. Hier vind je dé hondenrassen die niet of weinig blaffen. 

Als weinig blaffen belangrijk voor je is, dan zou je de volgende tips alvast in het achterhoofd kunnen houden:

  • Kleine honden, zoals terriërs, zijn vaak echte keffers.
  • Ook klassieke waakhonden, waaronder de Duitse Herder, laten bij het uitvoeren van hun taak flink van zich horen.
  • Aan de andere kant zijn Labradors en Golden Retrievers juist weer populair omdat zij bijna nooit blaffen.
  • Over het algemeen blaffen honden die lichamelijk en geestelijk genoeg uitdaging krijgen minder.

Honden blaffen als communicatiemiddel

Als een hond blaft wil het je iets duidelijk maken. Blijdschap of opwinding bijvoorbeeld, of juist dat het angstig is of dat er gevaar dreigt. Vooral kleine rassen maken meer lawaai. Door hun geringe lichaamsgrootte zijn zij wat banger om over het hoofd te worden gezien waardoor deze honden zich wat meer willen laten gelden. Wat dat betreft voelen wat grotere rassen en middelgrote honden zich relaxter en raken minder snel opgewonden.

Hondenrassen die weinig blaffen en weinig onderhoud vergen, zijn vaak erg geliefd bij beginners en senioren. Een rustige hond van klein formaat gedijt ook prima in een bovenwoning.

Grote honden die weinig of niet blaffen

Zoek je een stille hond waarmee je wel wild kan spelen en dollen? Dan past een van deze grote hondenrassen misschien wel bij jou!

Retriever

Retrievers, zowel de Labrador als de Golden Retriever, zijn alles behalve waakhonden. Zij werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht en moesten soms urenlang in stilte bij hun jager blijven. Kalmte zit dus bij wijze van spreken in hun genen. Daarbij is de retriever heel vriendelijk van karakter. Nieuwe vrienden worden uitbundig begroet, voordat er eventueel naar hen geblaft wordt.

Akita Inu

De favoriete hond van de Japanners - overigens bekend van de hitfilm Hachiko - is zeer zelfverzekerd. Deze rustige hond blaft nooit omdat het dat simpelweg niet nodig heeft.

Voor de verzorgers kan dit gezonde zelfvertrouwen ook een uitdaging betekenen: een Akita Inu is altijd bezig grenzen te verkennen.

Duitse Dog

Imposant, stoïcijns en waanzinnig vriendelijk, de Duitse Dog is van nature veel te ontspannen en speels voor autoritair gedoe of angstig gekef.  Dit ras houdt gewoon niet van blaffen. Er is veel voor nodig om een Deense Dog op stang te jagen.

Greyhound

Ook de Greyhound is een zeer relaxt type. Hoewel deze zeer hard kan lopen en over een enorme kracht beschikt, ontspant je huisgenootje het liefst door lekker languit te liggen. Wind jij je soms op over kleine dingen? Met deze rustige hond die nooit blaft is dat zo over.

Middelgrote en kleine honden die weinig blaffen

Gaat de voorkeur uit naar een middelgrote tot kleine hond die weinig blaft? Denk dan eens aan een van de rassen hieronder.

Mops

Dit snoesje maakt het leven leuker. Knappe verzorger (in spé) die niet voor deze grappige, charmante, speelse en gezeglijke hond door de knieën gaat. Buitensporig gekef vindt de Mopshond zonde van de tijd. Spelen en loltrappen is veel leuker!

Basenji

Om maar meteen met het belangrijkste pluspunt te beginnen: de sportieve Basenji kan niet blaffen. Door de bijzondere lichaamsbouw maakt deze Afrikaanse hond een geluid dat nog het meest klinkt als een soort schorre lach. Dit geluid hoor je vooral als dit huisgenootje blij is.

Franse Bulldog

Als kleine en levendige honden hebben Franse Bulldogs simpelweg geen zin om te blaffen. Liever maken zij plezier met hun verzorgers of soortgenoten.  Zij geven de voorkeur aan ravotten over velden of spelen met andere honden of hun eigen baasjes. Waakhond gedrag of dreigende geluiden passen absoluut niet bij dit huisgenootje.

Lhasa Apso

Op het eerste gezicht lijkt de Lhasa Apso verwarrend veel op de Pekinees. Maar verder hebben deze twee rassen maar erg weinig gemeen. Waar de Pekinees blaft dat het een lieve lust is, hoor je de Lhaso Apso bijna nooit. Als dit huisgenootje de stem gebruikt, dan als uiting van vreugde of opwinding. Maar dit is echt hoogst zelden. Je begrijpt dat deze rustige hond, die nooit blaft ideaal is voor iets oudere verzorgers.

Hondenrassen die juist veel blaffen

Ben je op zoek naar een rustige hond? Dan weet je dat je uit de buurt moet blijven van de volgende hondenrassen - hoe leuk en lief ze ook zijn!

Tips tegen blaffen: lichaamsbeweging helpt!

Behalve typische rasgebonden karaktertrekken zijn er ook andere redenen die maken dat sommige honden erg veel blaffen. Wat dat betreft is vooral verveling een echte trigger.

Als je huisgenoot maar weinig te doen heeft, dan kan je eigen activiteiten gaan organiseren. Blaffen is superleuk voor honden! Door te blaffen komen gelukshormonen in de hersenen vrij, wat de zin om te keffen steeds maar versterkt. Met voldoende afleiding en uitdaging- fysiek en mentaal - voorkom je dit ongewenste gedrag vanaf het begin.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen