Pekinees

Andere namen: Pekingees, Peking Palasthund

Pekinees
Volwassen Pekinees © Shutterstock

De Pekinees is een leeuwachtige hond. Het is een kleine geleidehond die behoort tot de groep geleide- en gezelschapshonden. Het uiterlijk is echter bedrieglijk, ondanks het kleine formaat en schattige gezicht, kan deze leeuwenhond gemakkelijk vervelend worden wanneer ze geen goede opvoeding en socialisatie genieten. 

Algemene informatie Pekinees

Hoe oud wordt een Pekinees? :

7

19

12

14

Karakter :

Rustig

Grootte Pekinees :

Herkomst en geschiedenis

De oorsprong ervan gaat ver terug en is grotendeels onduidelijk. Deze hond is te zien op bronzen afgietsels die dateren uit 2000 voor Christus. Ze werden altijd beschouwd als een heilig, kostbaar dier, daarom werd iedereen die in het oude China een Pekinees stal of doodde, met de dood gestraft. In 1860, nadat het Zomerpaleis was geplunderd, werden slechts enkele levende exemplaren van de Pekinees gevonden (ze hadden allemaal moeten worden gedood om te voorkomen dat ze in handen van de vijand zouden vallen). Deze werden naar Engeland gebracht en aan koningin Victoria gegeven. Sindsdien geniet het Chinese ras een grote populariteit in het VK.

FCI groep

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Pekinees

  Grootte Pekinees

  Teef : 14 tot 24 cm

  Reu : 15 tot 25 cm

  Gewicht Pekinees

  Teef : 3 tot 5 kg

  Reu : 3 tot 5 kg

  Vachtkleur Pekinees

  Vachttype

  Oogkleur Pekinees

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Pekinees

  De Pekinees is een kleine, stevige hond met korte poten en een korte nek. De voorpoten kunnen ter hoogte van de onderarm licht gebogen zijn. De kop is groot, breder dan lang, met een frontale groef. De stop is uitgesproken. De snuit is breed, gerimpeld en plat. De ogen zijn groot, rond, glanzend en licht uitpuilend. De oren zijn hartvormig en hangen dicht tegen het hoofd. Ze zijn bedekt met lang haar. Het lichaam is kort. De staart is hoog aangezet en wordt over de rug gedragen, licht gebogen naar de zijkant en is bedekt met weelderig haar.

  Goed om te weten

  Door hun brachycefale lichaamsbouw kunnen de Pekinezen veel lawaai maken (snurken, zeer luidruchtige ademhaling, enz.). Zelfs als dit niet zo uitgesproken is als bij bijvoorbeeld een Franse bulldog, is het belangrijk om dit te weten voordat je adopteert, omdat het veel mensen aan het lachen maakt.

  Karakter Pekinees

  • 66%

   Aanhankelijk

   De Peking Palace Dog, zoals ze ook wel worden genoemd, zijn gehecht aan hun sociale groep, maar tonen dit zeer zelden. Soms springen ze op de schoot en vragen ​​om knuffels, maar dat gebeurt niet zo vaak.

   Ze hebben ook een nogal koud en afstandelijk karakter. Om hun vertrouwen en genegenheid te winnen, moet men van tevoren een solide basis leggen voor een relatie met deze hond.

  • 33%

   Speels

   Door hun onafhankelijke en ietwat eigenwijze karakter zijn deze honden niet overdreven speels. Ze zijn ook vrij onverschillig voor kinderen en zeker geen ideale speelkameraad. 

  • 100%

   Rustig

   Ze zijn erg kalm en hebben niet veel beweging nodig om zich volledig te ontwikkelen, waardoor het een perfecte hond is voor senioren die niet veel bewegen. 

  • 66%

   Intelligent

   Hun intelligentie komt naar voren wanneer ze trucjes gebruiken om je commando's te omzeilen. Buiten dat is het geen werkhond en hebben ze geen speciale talenten, maar desalniettemin zijn het slimme honden. 

  • 33%

   Jager

   De Pekinees is een pure gezelschapshond en heeft geen bijzonder sterk jachtinstinct. Ze zijn duidelijk niet geschikt voor de jacht. 

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze honden zijn erg koud en afstandelijk tegenover vreemden. Ze zijn enkel vriendelijk en benaderbaar naar hun verzorgers toe. Echter zijn ze niet agressief mits ze van jongs af aan goed gesocialiseerd worden. In dat geval zijn ze gewoon waakzaam. 

  • 100%

   Onafhankelijk

   Deze honden zijn extreem onafhankelijk, misschien wel de meest onafhankelijke in hun categorie. Ze zijn koppig en hebben veel zelfvertrouwen. Ze hebben geen verzorger nodig om beslissingen te nemen en kunnen zich prima alleen vermaken. 

   Gedrag Pekinees

   • 100%

    Kan goed alleen zijn

    De Pekinees kan heel goed alleen zijn, want dankzij hun onafhankelijke karakter kunnen ze zichzelf goed bezighouden. 

    Zorg er echter wel voor dat de hond positief opgevoed wordt zodat ze begrijpen dat de momenten dat ze alleen zijn noodzakelijk zijn en ze hierover niet gestresst of angstig raken. Geef ze bijvoorbeeld een lekker kauwbot of iets anders lekkers. 

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Ze blinken niet uit in gehoorzaamheid en discipline. Ze hebben een sterk karakter en moeten een strikte, zachte en evenwichtige verzorger hebben om de beste resultaten te behalen. 

    Begin met de opvoeding wanneer ze pup zijn en zorg er voor dat de opvoeding nooit agressief is, want dan raken ze het vertrouwen in hun verzorger kwijt en worden in het ergste geval agressief. 

    Het is belangrijk standvastig te zijn en niet toe te geven aan de zielige blik van deze hond. Dit doen ze enkel om hun zin te krijgen, en je kunt ze niet met alles laten wegkomen. 

    Wanneer je als eigenaar respectvol, coherent en zelfverzekerd bent laten deze honden zien dat ze commando's opvolgen. De hulp van een hondentrainer kan wenselijk zijn om slechte gewoontes te voorkomen. 

   • 66%

    Blaft graag

    De Pekinees blaft niet veel, maar kan dit wel doen in het geval er vreemden voor de deur staan. Een doelgerichte opvoeding maakt het mogelijk om dit af te leren wanneer de verzorgers dit niet wenselijk vinden. 

   • 33%