Pekinees

Andere namen : Pekingees, Peking Palasthund

Pekinees
Volwassen Pekinees © Shutterstock

De Pekinees is een leeuwachtige hond. Het is een kleine geleidehond die behoort tot de groep geleide- en gezelschapshonden. Het uiterlijk is echter bedrieglijk, ondanks het kleine formaat en schattige gezicht, kan deze leeuwenhond gemakkelijk vervelend worden wanneer ze geen goede opvoeding en socialisatie genieten. 

Algemene informatie Pekinees

Hoe oud wordt een Pekinees? :

7

19

12

14

Karakter :

Rustig

Grootte Pekinees :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De oorsprong ervan gaat ver terug en is grotendeels onduidelijk. Deze hond is te zien op bronzen afgietsels die dateren uit 2000 voor Christus. Ze werden altijd beschouwd als een heilig, kostbaar dier, daarom werd iedereen die in het oude China een Pekinees stal of doodde, met de dood gestraft. In 1860, nadat het Zomerpaleis was geplunderd, werden slechts enkele levende exemplaren van de Pekinees gevonden (ze hadden allemaal moeten worden gedood om te voorkomen dat ze in handen van de vijand zouden vallen). Deze werden naar Engeland gebracht en aan koningin Victoria gegeven. Sindsdien geniet het Chinese ras een grote populariteit in het VK.

FCI groep

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Pekinees

Pekinees

Grootte Pekinees

Teef : 14 tot 24 cm

Reu : 15 tot 25 cm

Gewicht Pekinees

Teef : 3 tot 5 kg

Reu : 3 tot 5 kg

Vachtkleur Pekinees

Vachttype

Oogkleur Pekinees

Bruin

Uiterlijke kenmerken Pekinees

De Pekinees is een kleine, stevige hond met korte poten en een korte nek. De voorpoten kunnen ter hoogte van de onderarm licht gebogen zijn. De kop is groot, breder dan lang, met een frontale groef. De stop is uitgesproken. De snuit is breed, gerimpeld en plat. De ogen zijn groot, rond, glanzend en licht uitpuilend. De oren zijn hartvormig en hangen dicht tegen het hoofd. Ze zijn bedekt met lang haar. Het lichaam is kort. De staart is hoog aangezet en wordt over de rug gedragen, licht gebogen naar de zijkant en is bedekt met weelderig haar.

Goed om te weten

Karakter Pekinees

66%

Aanhankelijk

De Peking Palace Dog, zoals ze ook wel worden genoemd, zijn gehecht aan hun sociale groep, maar tonen dit zeer zelden. Soms springen ze op de schoot en vragen ​​om knuffels, maar dat gebeurt niet zo vaak.

Ze hebben ook een nogal koud en afstandelijk karakter. Om hun vertrouwen en genegenheid te winnen, moet men van tevoren een solide basis leggen voor een relatie met deze hond.

33%

Speels

Door hun onafhankelijke en ietwat eigenwijze karakter zijn deze honden niet overdreven speels. Ze zijn ook vrij onverschillig voor kinderen en zeker geen ideale speelkameraad. 

100%

Rustig

Ze zijn erg kalm en hebben niet veel beweging nodig om zich volledig te ontwikkelen, waardoor het een perfecte hond is voor senioren die niet veel bewegen. 

66%

Intelligent

Hun intelligentie komt naar voren wanneer ze trucjes gebruiken om je commando's te omzeilen. Buiten dat is het geen werkhond en hebben ze geen speciale talenten, maar desalniettemin zijn het slimme honden. 

33%

Jager

De Pekinees is een pure gezelschapshond en heeft geen bijzonder sterk jachtinstinct. Ze zijn duidelijk niet geschikt voor de jacht. 

100%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

Deze honden zijn erg koud en afstandelijk tegenover vreemden. Ze zijn enkel vriendelijk en benaderbaar naar hun verzorgers toe. Echter zijn ze niet agressief mits ze van jongs af aan goed gesocialiseerd worden. In dat geval zijn ze gewoon waakzaam. 

100%

Onafhankelijk

Deze honden zijn extreem onafhankelijk, misschien wel de meest onafhankelijke in hun categorie. Ze zijn koppig en hebben veel zelfvertrouwen. Ze hebben geen verzorger nodig om beslissingen te nemen en kunnen zich prima alleen vermaken. 

Gedrag Pekinees

100%

Kan goed alleen zijn

De Pekinees kan heel goed alleen zijn, want dankzij hun onafhankelijke karakter kunnen ze zichzelf goed bezighouden. 

Zorg er echter wel voor dat de hond positief opgevoed wordt zodat ze begrijpen dat de momenten dat ze alleen zijn noodzakelijk zijn en ze hierover niet gestresst of angstig raken. Geef ze bijvoorbeeld een lekker kauwbot of iets anders lekkers. 

33%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

Ze blinken niet uit in gehoorzaamheid en discipline. Ze hebben een sterk karakter en moeten een strikte, zachte en evenwichtige verzorger hebben om de beste resultaten te behalen. 

Begin met de opvoeding wanneer ze pup zijn en zorg er voor dat de opvoeding nooit agressief is, want dan raken ze het vertrouwen in hun verzorger kwijt en worden in het ergste geval agressief. 

Het is belangrijk standvastig te zijn en niet toe te geven aan de zielige blik van deze hond. Dit doen ze enkel om hun zin te krijgen, en je kunt ze niet met alles laten wegkomen. 

Wanneer je als eigenaar respectvol, coherent en zelfverzekerd bent laten deze honden zien dat ze commando's opvolgen. De hulp van een hondentrainer kan wenselijk zijn om slechte gewoontes te voorkomen. 

66%

Blaft graag

De Pekinees blaft niet veel, maar kan dit wel doen in het geval er vreemden voor de deur staan. Een doelgerichte opvoeding maakt het mogelijk om dit af te leren wanneer de verzorgers dit niet wenselijk vinden. 

33%

Neiging om weg te lopen

Ondanks hun onafhankelijkheid hebben ze absoluut niet de neiging weg te rennen. Dit komt voornamelijk door het feit dat ze jachtinstinct missen en weinig beweging nodig hebben. 

33%

Neiging om dingen kapot te maken

Deze honden zullen nooit iets kapot maken, omdat ze erg goed alleen kunnen zijn. Dit zijn geen honden die dingen slopen om stoom af te blazen. 

66%

Eetlust

Ze zullen nooit eten afwijzen, maar ze zijn ook niet overdreven gulzig. Ze houden echter wel van lekkernijen. Pas echter op met het geven van teveel traktaties, omdat ze het dan als gewoonte gaan zien en niet meer als beloning. 

66%

Geschikt als waakhond

De Pekinees is een echte gezelschapshond. Ze staan bekend als extreem dapper als het aankomt op wie de beste is. Deze kleine honden zijn zich niet bewust van hun grootte en kunnen zich makkelijk als alfa opstellen. 

Hoewel het geen enge waakhonden zijn, kunnen ze als alarm blaffen wanneer iemand hun territorium binnenkomt. 

100%

Geschikt als eerste hond

Het sympathieke honden, maar enkel geschikt voor hondenbezitters die zich bewust zijn van het soms moeilijke karakter. Het adopteren van deze honden is niet voor iedereen weggelegd. Deze hond past het beste bij een gezin zonder kinderen of ouderen die niet te veel bewegen. 

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Pekinees ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Pekinees geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

100%

Kan de Pekinees in een appartement leven?

Ze zijn gemaakt voor het leven in een appartement. Een stedelijke omgeving is ideaal voor deze honden die niet veel ruimte en beweging nodig hebben. 

Ze kunnen zich ook vermaken op het platteland, maar dat is niet hun favoriete plekje. Ze hebben geen tuin nodig om zich op hun gemak te voelen.

Bovenal heeft de Pekinees een warme plek nodig binnenshuis om uit te rusten. Laat ze nooit buiten slapen ook al is hun vacht weeldering, het biedt ze geen goede bescherming tegen slecht weer. 

33%

Behoefte aan beweging/ sportief

Deze Pekinezen zijn echte huishonden en gemaakt om niet al te veel te bewegen. 

Het zijn en blijven honden, dus ze hebben welke elke dag beweging nodig en langere wandelingen om de benen te strekken, sociaal geprikkeld te worden en hun reukvermogen te activeren. 

100%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Het is vrij gemakkelijk deze kleine honden te vervoeren, vooral als ze dit van jongs af aan gewend zijn. 

Sowieso is het aanleren van commando's zeer nuttig om zonder problemen met deze honden te kunnen reizen. 

Gezelschap

66%

Kan een Pekinees samen met katten?

Wanneer ze opgroeien met een kat gaat dit prima samen. Ze zullen echter nooit beste vrienden worden. 

66%

Kan een Pekinees samen met honden?

Ondanks hun koude afstandelijke karakter kunnen Pekineze nog al eens betrokken zijn bij vechtpartijtjes. Hier kunnen ook grotere honden bij betrokken zijn want ze zijn zich niet echt bewust van hun grootte. 

Daarom is het belangrijk om deze honden vanaf de eerste maanden al goed op te voeden en voldoende te socialiseren. 

Aangezien deze honden nogal op zichzelf zijn en soms behoorlijk bezitterig kan het lastig zijn twee van deze honden te adopteren. 

33%

Is de Pekinees een kindvriendelijke hond?

Als je op zoek bent naar een hond die goed is met kinderen is dit absoluut niet het juiste ras. De Pekinees negeert kinderen vaak en tonen weinig interesse. 

100%

Is een Pekinees geschikt voor ouderen?

Deze honden zijn kalm en hebben weinig beweging nodig, waardoor ze perfect passen bij senioren. Wel is het belangrijk dat ze basis commando's onder controle hebben, anders kunnen ze nog weleens lastig worden. 

%}

Wat kost een Pekinees?

De prijs van een Pekinees varieert op basis van waar ze vandaan komen, hun leeftijd en hun geslacht. Een hond met een stamboekinschrijving kost gemiddeld € 1000. De meest waardevolle lijnen kunnen worden verkocht voor meer dan € 1400.

Om aan de behoeften van deze kleine hond te voldoen, moet je gemiddeld €60 a €80 per maand plannen (voeding, verzorging, verzekering en trimsalon).

Verzorging

De Pekinees verzorgen kan best moeilijk zijn en vereist een zekere regelmaat! Bij veel dieren van dit ras is het ongeveer elke drie maanden nodig om een ​​professionele hondenverzorger te bezoeken.

Deze hond moet je regelmatig, soms zelfs dagelijks, borstelen, omdat de vacht erg snel vuil wordt en gemakkelijk klit.

De ogen moeten ook regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt omdat ze erg gevoelig zijn. De tanden moeten ook regelmatig worden gecontroleerd en gepoetst om te voorkomen dat ze vroegtijdig verloren gaan.

Haaruitval

De Pekinees verliest veel haar, vooral in het voorjaar. Dan moet je wat vaker borstelen. 

Voeding Pekinees

Net als vele andere honden mogen deze niet te dik maar ook niet te dun zijn. Daarom hebben ze een dieet nodig van hoge kwaliteit wat kan bestaan uit premium droogvoer of zelfgemaakte porties vlees (rauw of medium gebraden), gekookte groenten, zetmeelrijk voedsel en granen. 

Mocht je zelf voedsel maken, laat dit dan altijd nakijken door een dierenarts zodat het dieet zo goed mogelijk aansluit op de leeftijd, gewicht en gezondheidstoestand van de hond. 

Ze bewegen niet veel, dus te veel eten resulteert in overgewicht. 

Één maaltijd per dag is voldoende, bij voorkeur 's avonds voor een optimale spijsvertering. Een constant volle bak moet je altijd vermijden vanwege gezondheidsredenen. 

Gezondheid Pekinees

Hoe oud wordt een Pekinees?

Ze worden gemiddeld 13 jaar oud. 

Sterk/ bestendig

Over het algemeen zijn deze honden behoorlijk stevig vanwege hun formaat, maar ze hebben wel een paar zwakke plekken, vooral rond de ogen.

Kan goed tegen warmte

De brachycefale lichaamsbouw van deze honden (platte snuit) betekent dat ze geen extreme hitte kunnen verdragen. Vanwege de ademhalingsmoeilijkheden die gepaard kunnen gaan met dit fysieke kenmerk, wordt het niet aanbevolen om met deze hond een wandeling te maken als het te warm is om een ​​zonnesteek te voorkomen.

Kan goed tegen kou

Hun vacht mag er dan weelderig uitzien, maar beschermt hen niet optimaal tegen slecht weer. Het is daarom niet aan te raden deze viervoeter buiten te laten wonen. 

Neiging om snel aan te komen

Als de Pekinees te zwaar wordt, kunnen ze ernstige gezondheidsproblemen krijgen. Zorg daarom voor een passend dieet en een wandeling minstens eenmaal per dag. 

Veelvoorkomende ziektes

  • Hersentumor
  • Aangeboren Elleboogdislocatie
  • Distichiasis und Trichiasis (problemen met de wimpers)
  • Ectopie van de testikels (onjuiste positie van één of beide testikels)
  • Lies- en navelbreuken
  • Ademhalingsproblemen als gevolg van brachycefalie
  • Verlies van netvlies
  • Navelbreuk
Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen