Engelse Setter

Andere namen: Setter Laverack, English Setter, Lawerack, Llewellyn

Engelse Setter

De Engelse Setter is een middelgrote jachthond die vanuit veel verschillende perspectieven als de perfecte hond kan worden beschouwd. Ze leveren uitstekende jachtprestaties en zijn zeer goede gezelschapshonden voor het hele gezin. Ze zijn zachtaardig, attent, gehoorzaam en liefdevol en verheugt jong en oud met hun opgewektheid en enthousiasme voor sociale interacties. Ze zijn erg actief en passen daardoor goed bij verzorgers die voldoende tijd hebben en atletisch zijn. Op deze manier kunnen ze recht doen aan hun grote bewegingsdrang, die niet onderschat mag worden.

Algemene informatie Engelse Setter

Hoe oud wordt een Engelse Setter? :

5

19

10

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels Jager

Grootte Engelse Setter :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Het is een hond waarvan de oorsprong ver terug gaat. Ze komen waarschijnlijk uit Epagneul, ook wel Braque des Cailles of Chien d'Oysel genoemd. Het was een van de rassen van de primitieve Canis familiaris intermedius. Het Engelse hondenras werd in 1860 omschreven door Edward Laverack. Het zou nog twintig jaar duren voordat de Engelse Setter zich in Nederland vestigde. Tegenwoordig zijn het een van de meest populaire jachthonden in Nederland.

 

FCI groep

FCI groep

Groep 7 - Voorstaande honden (Pointer honden)

Rubriek

Uiterlijk van de Engelse Setter

 • Engelse Setter
  Engelse Setter
 • Engelse Setter
  Engelse Setter
 • Engelse Setter
  Engelse Setter
 • Engelse Setter
  Engelse Setter
 • Engelse Setter
  Engelse Setter
 • Engelse Setter
  Engelse Setter

  Grootte Engelse Setter

  Teef : 61 tot 65 cm

  Reu : 65 tot 68 cm

  Gewicht Engelse Setter

  Teef : 20 tot 25 kg

  Reu : 20 tot 25 kg

  Vachtkleur Engelse Setter

  Vachttype

  Oogkleur Engelse Setter

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Engelse Setter

  De Engelse Setter zijn een van de mooiste jachthonden die er zijn. Ze zijn licht mesomorf, dus hun lichaam vormt een rechthoek. Het hoofd is lang, droog en licht. De lengte van de schedel komt overeen met die van de snuit. en de schedel is licht gewelfd. De stop is goed gedefinieerd, maar niet te. De ogen zijn groot en expressief. De oren zijn laag aangezet en hangen dicht bij de wang. De rug is recht; de lendenen zijn licht gewelfd en gespierd. De poten zijn perfect recht. De staart is hoog aangezet en is dik en robuust aan de basis. De staart loopt taps toe, wordt eerder laag dan hoog gedragen en is licht gebogen als een kromzwaard.

  Goed om te weten

  Omdat de Engelse Setter erg mooi is en populair als gezelschapshond, hebben sommige fokkers er geen moeite mee om dieren te kiezen op basis van hun fysieke schoonheid. Ze letten niet op karakter en jachtinstinct. In Engeland worden zelfs setters voor shows apart gefokt van Setters voor de jacht, alsof het twee verschillende rassen zijn, maar dat is helemaal niet het geval. Gelukkig worden er in Nederland hele goede exemplaren gefokt.

  Engelse Setter: Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   Ze zijn zachtaardig, vrolijk, attent, loyaal en erg vriendelijk naar zowel hun sociale groep als naar andere honden. Hun karakter is zo goed dat je ze perfect zou kunnen noemen. 

  • 100%

   Speels

   Deze enthousiaste en actieve honden spelen graag met leden van hun sociale groep (met name kinderen). 

   Wees echter voorzichtig met apporteren, omdat dit hun jachtinstinct kan versterken. Dit geldt vooral wanneer deze honden niet voor de jacht, maar als gezinshond worden geadopteerd. 

  • 33%

   Rustig

   Achter zijn rustige uiterlijk gaat eigenlijk een zeer actieve, atletische hond schuil die veel aandacht en vermaak nodig heeft om zich optimaal te kunnen ontwikkelen.

  • 66%

   Intelligent

   Deze Engelse hond is intelligent, of hij nu jaagt of traint. Hij begrijpt snel wat er van hem verwacht wordt en heeft een verlangen om zijn baasjes te behagen.

  • 100%

   Jager

   Deze hond heeft een scherp gevoel voor de jacht. Hij is een uitstekende pointing hond die een zeer waardevolle hulp is voor zijn eigenaren.

   Zijn goede capaciteiten maken hem tot een van de meest populaire jachthonden in Nederland. Bovendien behoort ongeveer de helft van de honden op de Field Trial (tests voor het selecteren van de beste jachthonden) tot dit ras.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Engelse Setter is zeer sociaal en heeft een tamelijk gelijkmatig temperament, waardoor hij een indringer duidelijk van een gast kan onderscheiden. Hij is nooit agressief als hij zich ongemakkelijk voelt bij iemand, maar negeert de persoon in kwestie gewoon en vermijdt contact met hem. Voor het overige heeft hij de reputatie sociaal te zijn als hij eenmaal vertrouwen heeft gewonnen.

   Opgemerkt moet worden dat sommige ongelukkige fokpartijen zeer angstige honden voortbrengen. Deze eigenschap is absoluut ongewenst.

  • 33%

   Onafhankelijk

   Deze hond is over het algemeen trouw aan zijn sociale groep. Hij heeft aandacht en genegenheid nodig om zich prettig te voelen. De Laverack Setter (naam van de stichter van het ras) is erg ongelukkig als hij wordt uitgesloten van het gezinsleven van zijn sociale groep.

   Engelse Setter: Temperament

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Ze kunnen erg gevoelig zijn en ontzettend gehecht aan hun sociale groep. Ze kunnen niet goed alleen zijn, en kunnen ongelukkig worden wanneer hun verzorgers weg zijn. 

    Je moet ze hier van pup af aan geleidelijk aan laten wennen. Blijf echter nooit te lang weg, omdat ze dan heel expliciet hun ongenoegen zullen uiten door te blaffen of destructief te worden. 

    Voordat je ze alleen laat moeten ze voldoende beweging hebben gehad en hun energie kwijt zijn. Zorg tevens voor speelgoed, zodat ze zich niet vervelen

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Zoals met elke goede werkhond zijn ze gemakkelijk te trainen wanneer je op tijd begint om zo slechte gewoontes te voorkomen. 

    Ze zijn bijzonder gevoelig, en daarom moet je ze belonen voor gewenst gedrag. Geweld of onrechtvaardige standjes brengen de relatie tussen verzorger en hond alleen maar schade toe. 

    De opvoeding moet samenhangend en eerlijk zijn, maar gecombineerd met een zekere striktheid. 

    Leer ze als eerst onder appèl te houden, wat ondanks alle schijn, niet zo moeilijk aan te leren is. 

   • 66%

    Blaft graag

    Deze honden willen wel eens blaffen, maar niet vaak en indien nodig kun je dit vrij gemakkelijk onder controle krijgen. 

    Ze kunnen blaffen wanneer ze een gevaar voelen, bijzonder opgewonden zijn of wanneer ze te lang alleen gelaten worden en geen aandacht krijgen. 

   • 100%

    Neiging om weg te lopen

    Het zijn uitstekende speurhonden. Wanneer ze iets interessants ruiken kan het goed zijn dat ze weglopen zonder aan hun verzorger te denken. Het is daarom enorm belangrijk om ze onder appèl te krijgen. 

    Wanneer ze toegang hebben tot een erf, moet het goed omheind zijn om weglopen te voorkomen. Wanneer jachthonden namelijk afdwalen, lopen ze vaak een groot gevaar omdat ze volledig geobsedeerd zijn door het pad dat ze volgen en soms geen aandacht hebben voor hun omgeving (wegen en auto's enz).

    En honden-tag met het adres van de verzorger kan het zoeken vereenvoudigen. 

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Ondanks hun goede karakter zijn het niet de rustigste honden. Als pup, of wanneer ze te weinig beweging krijgen, zijn ze enorm levendig. 

    Ze kunnen destructief worden wanneer ze zich vervelen of te lang alleen worden gelaten. 

    Wanneer aan al hun behoeftes wordt voldaan en ze hebben geleerd om alleen te zijn kunnen ze zich ontspannen.

   • 66%

    Eetlust

    Het zijn geen grote eters, maar ze zullen nooit een traktatie afwijzen als beloning voor goed gedrag. Dit is erg handig bij het trainen, ook al werken ze van nature best goed mee tijdens de training. 

   • 33%

    Geschikt als waakhond

    De Engelse Setter's zijn buitengewoon sociaal en vriendelijk waardoor het geen goede waakhonden zijn. Door hun gevoeligheid vermijden ze eerder situaties die hen bang maakt. Ze niet niet erg dapper.

   • 100%

    Geschikt als eerste hond

    Ze zijn niet alleen ontzettend gedisciplineerd, maar ook een geweldige metgezel voor in het dagelijks leven. Ze hebben een zeer prettig karakter en zelfs beginnende hondenbezitters beleven veel plezier aan het opvoeden van deze honden. 

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Is het ras Engelse Setter geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 33%

     Kan de Engelse Setter in een appartement leven?

     Deze honden kunnen zich aanpassen aan een leven in een appartement, maar ze zijn niet gemaakt om de hele dag opgesloten te zitten. Ze hebben de ruimte nodig en daarom past een leven op het platteland met omheinde tuin ze beter.

     Ongeacht hun leefomgeving hebben ze dagelijkse wandelingen nodig om zich prettig te voelen. 

     Ze houden van het comfort van thuis, maar kunnen ook buiten leven als de weersomstandigheden niet te extreem zijn. 

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Om gedragsstoornissen te voorkomen is het erg belangrijk om deze honden veel te laten bewegen zodat ze hun energie kwijt kunnen. 

     Dagelijkse wandelingen in grote natuurgebieden zijn perfect, en geven hun de gelegenheid om stoom af te blazen en hun reukvermogen te gebruiken. 

     Verzorgers van deze honden moeten veel tijd hebben en sportief zijn aangelegd. Fietsen en Canicross zijn uitermate geschikt voor deze honden. 

    • 66%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Door hun grootte zijn ze makkelijk te vervoeren, maar een goede training en socialisatie is vereist, zodat ze ontspannen blijven in verschillende situaties. 

     Een hondentransport box in de juiste maat is essentieel bij autoritten. In het vliegtuig moeten ze in het ruim verblijven, in de trein aangelijnd en met een muilkorf.

     Gezelschap

     • 66%

      Kan een Engelse Setter samen met katten?

      Als ze vanaf jongs af aan met elkaar opgroeien kunnen ze samenleven met katten. Wees echter voorzichtig met het scherpe jachtinstinct van deze honden. 

      Deze jachthonden hebben de neiging om een jachtpositie aan te nemen en voor de kat te gaan staan. Dit gedrag moet worden vermeden. 

     • 100%

      Kan een Engelse Setter samen met honden?

      Deze honden zijn erg sociaal en kunnen het meestal goed vinden met andere honden, ongeacht hun ras, geslacht of grootte. Echter mag de socialisatie niet verwaarloosd worden. 

      Ze moeten regelmatig positieve ontmoetingen hebben zodat ze de gedragsregels leren en zo goed kunnen omgaan met andere honden. 

     • 100%

      Is de Engelse Setter een kindvriendelijke hond?

      Deze jachthonden zijn zachtaardig, voorzichtig en aanhankelijk. Ze staan dicht bij hun sociale groep en zijn bijzonder geschikt voor gezinnen met kinderen. Stel wel gedragsregels op om te zorgen dat iedereen in harmonie met elkaar kan leven. 

     • 33%

      Is een Engelse Setter geschikt voor ouderen?

      Deze energieke en sportieve honden zijn niet geschikt voor ouderen. 

      %}

      Wat kost een Engelse Setter?

      De prijs van een Engelse Setter varieert op basis van hun afkomst, leeftijd en geslacht. Een hond met een stamboekinschrijving kost ongeveer 700 €. De meest waardevolle soorten kunnen worden verkocht voor maximaal € 1.000.

      Het maandelijks budget wordt geschat op ongeveer € 50,- om aan de behoeften van een hond van deze omvang te voldoen. Dit is voldoende voor een hoogwaardig dieet en zorgproducten (vaccinaties, ontwormingskuur, etc.).

      Verzorging

      Het verzorgen van deze honden kan in eerste instantie moeilijk lijken, maar 1 tot 2 keer borstelen per week is voldoende. De plekken met wat langer haar kunnen iets worden ingekort om te voorkomen dat parasieten en plantenresten zich daarin verzamelen. Wanneer ze gezwommen hebben moet je ze altijd even wassen en goed afdrogen. Besteed aandacht aan hun oren, want die zijn vatbaar voor verschillende infecties.

      Haaruitval

      Tijdens de ruiperiode verliezen ze enorm veel haar. Daarom zul je in de herfst en lente dagelijks moeten borstelen om al het haar te verwijderen. 

      Voeding Engelse Setter

      Ze zijn niet moeilijk te voeren. Ze houden van zelfgemaakt eten (vlees, zetmeelrijk voedsel en groenten), maar kunnen ook prima uit de voeten met droogvoer. 

      De dagelijkse hoeveelheid eten moet worden aangepast aan hun activiteiten, fysieke conditie, leeftijd en gezondheidstoestand. Een regelmatig bezoek aan de dierenarts wordt aanbevolen. 

      Geef ze twee maaltijden per dag, een lichte in de ochtend en een grotere maaltijd in de avond. Zorg er na iedere maaltijd voor dat ze ten minste voor een uur niet inspannen om maagkantelingen te voorkomen. Om diezelfde reden mag de voerbak nooit constant gevuld zijn. 

      Gezondheid Engelse Setter

      Hoe oud wordt een Engelse Setter?

      Ze worden gemiddeld 12 jaar oud. 

      Sterk/ bestendig

      Zoals de meeste atletische honden zijn de Engelse Setter's stevig gebouwd, maar gevoeliger dan een hond die minder beweegt. 

      Kan goed tegen warmte

      Ze kunnen tegen de hitte, maar zet ze niet te veel aan het werk, want ze merken vaak niet dat ze uitgeput zijn. Ze hebben vers water en een schaduwrijke plek nodig. 

      Kan goed tegen kou

      Deze jachthonden hebben gelukkig een ondervacht die aangroeit in de winter als het kouder wordt. Wees echter voorzichtig bij extreem koude temperaturen. 

      Neiging om snel aan te komen

      De grote drang naar beweging gecombineerd met een goed dieet voorkomen overgewicht bij deze honden. Geef ze dus voldoende beweging en ze worden nooit te zwaar. 

      Veelvoorkomende ziektes

       

      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen