Europese korthaar

Andere namen: European Shorthair, ,

#20

Wamiz's top rassen

Europese korthaar
Volwassen Europese korthaar © Shutterstock

De Europese korthaar is niet gemakkelijk te onderscheiden van een "kat van gemengd ras". Deze laatste kunnen eigenlijk geen kenmerken hebben die ze zouden onderscheiden van het door de FIF erkende ras. Desalniettemin is dit ras een van de oudste. De oorsprong gaat terug tot de oudheid, namelijk naar de "Felis Silvestris Libyca". Oorspronkelijk afkomstig uit Egypte, werd deze kat vervolgens geadopteerd door de Grieken en Romeinen, waardoor ze zich over Europa verspreidden. Het zijn de meest populaire katten in Europa. Vroeger bewaakte ze graanopslagplaatsen, tegenwoordig zijn het huiskatten.

Algemene informatie Europese korthaar

Hoe oud wordt een Europese korthaar? :

7

17

12

Karakter :

Rustig Intelligent

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Hun voorouder is de "Felis Silvestris Libyca" uit Egypte. Ze werden in de oudheid door de Grieken en Romeinen geadopteerd en kwamen zo naar heel Europa. Aanvankelijk waren ze populair vanwege hun jachttalent, omdat ze knaagdieren in de graanopslagplaatsen compleet verdreven. Later, tijdens de "heksenjachten", kreeg het ras een tegenslag als gevolg van populair bijgeloof over katten. Omdat ze altijd als gewoon en zonder speciale kenmerken werden beschouwd, mochten deze katten zich altijd vrij voortplanten (dit geldt natuurlijk alleen voor niet-gesteriliseerde exemplaren!). Dit ras werd pas in 1983 als zodanig erkend en kreeg in 2007 de naam Europese korthaar.

Uiterlijke kenmerken Europese korthaar

 • Europese korthaar
  Europese korthaar

  Grootte Europese korthaar

  Vrouwtjes kat : 25 tot 30 cm

  Mannetjes kat : 30 tot 35 cm

  Eigenlijk is de grootte van deze Europese Korthaar niet gestandaardiseerd, omdat er grote verschillen kunnen zijn tussen individuele katten. De verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes zijn ook duidelijk.

  Gewicht Europese korthaar

  Vrouwtjes kat : 3 tot 5 kg

  Mannetjes kat : 4 tot 7 kg

  Vachtkleur Europese korthaar

  Vachttype

  Oogkleur Europese korthaar

  Blauw
  Groen
  Geel
  Diverse kleuren

  Uiterlijke kenmerken Europese korthaar

  Deze Europese kortharigen kunnen worden gedefinieerd als een ras dat niet op een ander ras lijkt! In dit ras mogen daarom geen karakteristieke eigenschappen van anderen voorkomen, waardoor er nog veel ruimte is voor fysieke verschillen tussen de individuele soorten.

  Het is een middelgrote, robuuste kat met een korte, dikke vacht. Om door de FIF te worden herkend, moet hun lichaamsbouw overeenkomen met de vorm van een rechthoek. Het hoofd is tamelijk rond, met relatief volle wangen. De ogen zijn middelgroot tot groot. De lengte van de oren komt overeen met de breedte aan de basis en de uiteinden zijn afgerond. De staart is vrij breed aan de basis en loopt taps toe.

  Goed om te weten

  De Europese korthaar is vooral populair in Noord-Europa. 

  Karakter Europese korthaar

  • 66%

   Aanhankelijk

   Wanneer ze tijd een aandacht krijgen, kunnen ze erg aanhankelijk en zelfs knuffelig worden. Anders zijn ze onafhankelijker en afstandelijker. 

  • 66%

   Speels

   Deze katten zijn nieuwsgierig. Wanneer ze kans krijgen gaan ze aan de slag met allerlei soorten speelgoed en andere voorwerpen. Ze eisen zelfs actief hun dagelijkse speelsessie met hun adoptiegezin op. 

  • 100%

   Rustig

   Zoals alle katten kunnen ze rond rennen en springen, maar waarderen ze ook lange dutjes en liggen ze graag bij hun adoptiegezin. Ze worden als zeer evenwichtig beschouwd. 

  • 100%

   Intelligent

   Deze katten hebben de reputatie erg intelligent te zijn omdat ze nieuwsgierig en flexibel zijn. Bij een dagelijkse routine voelen ze zich wel op hun gemak. 

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Ze hebben doorgaans een goede relatie met mensen en zijn vooral gehecht aan hun adoptiegezin. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   Deze katten houden van een zekere mate van onafhankelijkheid wanneer ze besluiten dat ze dat nodig hebben. Ze vinden het ook leuk als ze hun jachtinstinct de vrije loop kunnen laten. 

   Gedrag Europese korthaar

   • 33%

    Spraakzaam

    Doorgaans kunnen ze heel goed communiceren zonder te miauwen. Ze gebruiken hun miauw alleen als laatste redmiddel als ze met hun lichaamstaal niet begrepen worden. 

   • 66%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Deze katten zijn erg levendig en bewegen graag. Ook als ze binnenshuis leven moeten ze een omgeving hebben waar ze kunnen klimmen en springen. Een krabpaal en hoger gelegen plekken, evenals een uitzicht naar buiten zijn minimale vereisten. Wanneer ze naar buiten kunnen, zullen ze dit af en toe doen om hun jachtinstinct de vrije loop te laten. 

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Deze katten zijn graag thuis en hebben niet de neiging om echt rond te zwerven, maar kunnen wel enkele kilometers per dag afleggen, afhankelijk van hun rustplekken, jachtgebied enz. Je kunt verrast worden door de grote van hun leefgebied. 

   • 66%

    Eetlust

    Ook hier zie je grote verschillen tussen individuele katten. Sommigen zijn veeleisend en moeilijk, terwijl anderen moeten worden afgeremd in hun eetgedrag. Hoe dan ook, het gebruik van een interactieve voerbak is goed voor de kat. 

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Europese korthaar adopteren

    • Pip, poezen ter adoptie
     Pip
     6 Maanden
     Europese korthaar
     Winterswijk
    • Rumo, katers ter adoptie
     6 Maanden
     Europese korthaar
     Winterswijk
    • Rocky, katers ter adoptie
     2 Maanden
     Europese korthaar
     Winterswijk
    • Fleur, poezen ter adoptie
     6 Maanden
     Europese korthaar
     Winterswijk
    • Tricot, poezen ter adoptie
     4 Maanden
     Europese korthaar
     Winterswijk
    • Jimmy, katers ter adoptie
     5 Maanden
     Europese korthaar
     Winterswijk

    Is het ras Europese korthaar geschikt voor jou?

    Doe de test

    Gezelschap

    • 66%

     Kan een Europese korthaar samen met katten?

     Wanneer de katten samen zijn grootgebracht en uit hetzelfde nest komen kunnen ze hun hele leven met elkaar leven. Wanneer ze geen familie van elkaar zijn kan samenleven lastig worden, en is het dus belangrijk om ze op een respectvolle en geleidelijke manier aan elkaar voor te stellen. 

    • 100%

     Kan een Europese korthaar samen met honden?

     Wanneer ze van jongs af aan gewend zijn aan honden of op de juiste manier worden voorgesteld kunnen ze probleemloos met elkaar leven. 

    • 100%

     Is de Europese korthaar een kindvriendelijke kat?

     De Europese korthaar kan aan kinderen wennen. Zo lang ze maar geduld hebben en op een respectvolle manier om gaan met de kat en deze zich kan terugtrekken wanneer dat nodig is.

    • 100%

     Is een Europese korthaar geschikt voor ouderen?

     Deze katten passen in vrijwel ieder huishouden en kunnen wennen aan een rustige levensstijl. 

     %}

     Wat kost een Europese korthaar?

     Gemiddeld kost een Europese korthaar kitten van één ras tussen de € 700 en € 1200. Prijzen variëren vaak op basis van afstamming, ras, leeftijd en geslacht.

     Je moet gemiddeld € 30 per maand budgetteren om aan de behoeften van deze kat te voldoen. Dit budget omvat kwaliteitsvoeding en eventuele kosten die worden gemaakt om ze in goede gezondheid te houden.

     Verzorging

     Het volstaat om de Europese korthaar een keer per week te borstelen. 

     Haaruitval

     Tijdens de lente, en in mindere mate, tijdens de herfst, wanneer ze wisselen van vacht moeten ze dagelijks geborsteld worden om al het haar te verwijderen. Dit voorkomt problemen met haarballen, welke soms verwijdert moeten worden door een dierenarts. 

     Voeding Europese korthaar

     Deze katten zijn over het algemeen makkelijk te voeden, maar ook hier zie je grote verschillen. Houd je kat goed in de gaten om erachter te komen wat ze het beste kunnen eten. 

     Gezondheid Europese korthaar

     Hoe oud wordt een Europese korthaar?

     Ze worden gemiddeld ongeveer 12 jaar oud, maar het komt vaker voor dat ze 16 tot 18 jaar oud worden en sommigen zelfs wel 20 jaar oud. 

     Sterk/ bestendig

     De Europese korthaar kan goed omgaan met slecht weer. Echter zijn ze doorgaans wel beter beschermd tegen kou dan warmte. 

     Neiging om snel aan te komen

     Helaas is zwaarlijvigheid een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij dit ras. De factoren die leiden tot zwaarlijvigheid kunnen verband houden met het karakter van de kat, de omgeving, of een combinatie van beide. 

     Wat de individuele factoren betreft, zijn de belangrijkste zorgen de effecten van sterilisatie en het geslacht van de kat: mannetjes zijn vatbaarder voor obesitas dan vrouwtjes. Eetgedrag is natuurlijk net zo belangrijk, aangezien de effecten van gulzigheid buitengewoon ernstig zijn. Leeftijd speelt hier ook een rol: hoe ouder de kat wordt, hoe belangrijker het is dat ze niet zwaarlijvig worden, omdat dit het risico op andere ziekten zou vergroten.

     Voor wat betreft de omgeving is levensstijl natuurlijk belangrijk. Alle soorten fysieke activiteiten, binnen en buiten, moeten worden aangemoedigd. De aanwezigheid van andere dieren kan ook van invloed zijn op hoeveel ze eten. De kwaliteit van het voer is cruciaal, evenals het gedrag van de persoon die de kat voedt. 

     Om al deze redenen wordt het gebruik van een interactieve voerbak ten zeerste aanbevolen. 

     Veelvoorkomende ziektes

     De Europese korthaar heeft een robuuste gezondheid. Ze zijn niet vatbaar voor bepaalde ziekten (behalve het hierboven genoemde overgewicht). Deze katten kunnen echter de ziekten krijgen die bij alle katten kunnen voorkomen. Er is een zekere aanleg voor parodontitis (ontsteking van het tandvlees en tandsteen). Daarom worden voor hen preventieve maatregelen en veterinaire behandelingen van de tanden aanbevolen. Als ze toegang hebben tot een buitenruimte, kun je ze beter laten vaccineren tegen infectieziekten zoals niesziekte, kattenleukemie, hondsdolheid en tyfus. Vraag je dierenarts hiervoor om advies.

     Voortplanting

     In tegenstelling tot de meeste rassen, waarbij de voortplanting werd gecontroleerd om de lichaamsstructuur, de esthetische eigenschappen of het karakter van de dieren te beïnvloeden, was er bij de Europese korthaar geen selectie door mensen. Het ras heeft een natuurlijke oorsprong, waardoor het zich onderscheidt van de meeste andere rassen.

     Kruisingen met andere rassen zijn niet toegestaan, omdat het kenmerkende van de Europese korthaar is dat ze niet op een ander ras mogen lijken.

     Laat een reactie achter over dit ras
     Log in om een reactie te plaatsen

     1 reacties

     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     1 reactie op 1