Munchkin

#7

Wamiz's top rassen

Munchkin
Volwassen Munchkin © Shutterstock

De Munchkin is gebouwd voor snelheid en behendigheid. De kat rent zonder moeite en sluipt elke hoek om. Met het uitzonderlijke draaivermogen, ondanks de specifieke morfologie, kan de kat best verrassend uit de hoek komen. Deze kleine bal van vreugde kent ondanks zijn kleine formaat geen enkele beperking. De korte poten zijn op geen enkele manier schadelijk, en hoewel de kat tijdens het bewegen de neiging heeft om over de grond te scheren, is het best mogelijk om te springen. Misschien springt de kat niet in één keer op de bank, maar de kat komt er sowieso op! Wist je dat de naam afkomstig is van de film "The Wizard of Oz"? In deze film was er een volk van zeer kleine mensen dezelfde naam!

Algemene informatie Munchkin

Hoe oud wordt een Munchkin? :

8

25

13

20

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

De mutatie die zorgde voor het Munchkin-ras verscheen spontaan bij straatkatten. Sinds 1944 zijn er over de hele wereld talloze katten met de "kortbenige" mutatie te vinden. In de jaren '80 vond een vrouw een kat met ongewoon korte pootjes onder haar auto. Ze gaf de kaat de naam Blackberry. Blackberry bracht verschillende nestjes kittens ter wereld, waarvan de meeste kittens net zulke korte pootjes hadden. Een van hen (genaamd Toulouse) werd gebruikt als fokker en door Blackberry en Toulouse kennen we het huidige ras.

Uiterlijke kenmerken Munchkin

Munchkin

Grootte Munchkin

Vrouwtjes kat : 21 tot 23 cm

Mannetjes kat : 21 tot 23 cm

De Munchkin bereikt de volwassen grootte tussen 9 en 12 maanden.

Gewicht Munchkin

Vrouwtjes kat : 2 tot 3 kg

Mannetjes kat : 3 tot 4 kg

Vachtkleur Munchkin

Vachttype

Oogkleur Munchkin

Blauw
Groen
Geel
Diverse kleuren

Uiterlijke kenmerken Munchkin

De Munchkin wordt toepasselijk Basset Cat genoemd door de atypische lichaamsbouw. De korte poten worden geassocieerd met een semi-vreemde morfologie, met een algehele uitstraling die doet denken aan dat van de Europeaan. Deze evenwichtige kat heeft een goed ontwikkelde borst, maar mag niet te zwaar of te dun zijn, noch een holle rug hebben. De benen moeten een goede houding vertonen en mogen geen kenmerken vertonen die het lopen zouden kunnen belemmeren.

Lees verder na de advertentie

Lees verder na de advertentie

Goed om te weten

Karakter Munchkin

66%

Aanhankelijk

Deze kleine teddybeer heeft momenten waarop de kat dol is op knuffelen. Waarschijnlijk zal de Munchkin erom vragen door tegen je hand te wrijven, maar de kat kan ook tegen je been aankruipen. 

66%

Speels

Deze kleine kat wordt op geen enkele manier beïnvloed door de grootte en kan heel goed alles doen wat andere katten doen. De kat zal daarom regelmatige periodes van activiteit nodig hebben.

66%

Rustig

De Basset Cat weet op tijd rust te nemen. Rustmomenten komen gedurende de dag, net zoals bij de verzorgers. 

66%

Intelligent

Hoewel de korte poten soms wat lastig kunnen zijn bij springen, heeft dit geen negatief effect op de mentale vermogens van de kat. De Basset Cat is net zo goed in het analyseren van situaties en het oplossen van problemen als andere katten. 

66%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

Natuurlijk hangt dit volledig af van hoe de kat is opgegroeid, maar over het algemeen is de Munchkin sociaal en gastvrij naar gasten toe. 

66%

Onafhankelijk

Hoewel de Munchkin geniet van je gezelschap en de knuffels die je de kat geeft, heeft dit ras er ook geen moeite mee om even alleen te zijn. En wanneer je terugkomt is de Basset Cat superblij om je weer te zien! 

Gedrag Munchkin

66%

Spraakzaam

Munchkins zijn niet meer of minder vocaal aanwezig dan andere rassen. 

66%

Behoefte aan beweging/ sportief

Dat deze kat kleiner is, betekent nog niet dat dier niet hoeft te bewegen! Net als bij andere rassen moeten er genoeg fysieke en mentale activiteiten voor de Munchkin aanwezig zijn. 

33%

Neiging om weg te lopen

Hoewel deze kortbenige kat heel goed in staat is om dezelfde dingen te doen als andere katten, kan de bijzondere bouw buiten soms een nadeel zijn. Fokkers hebben de neiging om van dit ras binnenkatten te maken. Natuurlijk moeten we altijd waakzaam blijven, want nieuwsgierigheid zou deze kat wel eens naar onbekende gebieden kunnen brengen ...

66%

Eetlust

De Munchkin kan af en toe (zoals veel andere rassen) de neiging hebben tot gulzigheid. De calorie-inname moet worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat de kat een gezond gewicht behoudt.

Lees verder na de advertentie

Wil je een hond van het ras Munchkin?

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Munchkin ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Munchkin geschikt voor jou?

Doe de test

Gezelschap

66%

Kan een Munchkin samen met katten?

Als de introductie plaatsvindt met respect voor alle betrokken katten, kan de Munchkin goed overweg met rasgenoten en katten van andere rassen. 

66%

Kan een Munchkin samen met honden?

Zolang de introductie tussen kat en hond goed gebeurt, kan deze kleine kat heel goed opschieten met een hondenvriend. Aangezien de Munchkin minder langbenig is dan een standaardkat en de sprongen dus minder hoog zijn, moet je opletten dat er genoeg plekken zijn op een hoogte waar de kat bij kan komen. Op die manier kan de Munchkin zich alsnog terugtrekken wanneer de kat geen zin heeft in spelen met de hond. 

66%

Is de Munchkin een kindvriendelijke kat?

Kinderen moeten altijd worden opgevoed met respect voor dieren. Ook is het belangrijk om kinderen te leren dat de Munchkin kleiner is dan andere rassen en ze daar extra voorzichtig mee om moeten gaan.  

66%

Is een Munchkin geschikt voor ouderen?

Deze kleine kat kan een geweldige metgezel zijn voor een ouder persoon. Wel is het belangrijk dat de verzorger regelmatig met de kat kan spelen. 

%}

Wat kost een Munchkin?

De prijs van een Munchkin varieert op basis van leeftijd, geslacht en afkomst. Vanaf ongeveer €600 kun je in Nederland een Munchkin kitten kopen.

Het verzorgen van de kat kost ongeveer €30,- per maand. 

Verzorging

De kortharige variant hoeft maar één keer geborsteld te worden, de langharige variant twee keer. 

Haaruitval

Van de Munchkin is niet bekend dat deze kat veel haaruitval. Je hoeft alleen maar goed voor de vacht te zorgen door wekelijks te borstelen voor de kortharige variant en twee keer per week voor de langharige variant.

Voeding Munchkin

Er zijn geen specifieke kenmerken voor het voeren van de Munchkin. Bij vragen over de juiste voeding kun je altijd terecht bij de dierenarts. 

Gezondheid Munchkin

Hoe oud wordt een Munchkin?

De levensverwachting van deze kat is tussen de 13 en 20 jaar, met een gemiddelde van ongeveer 15 jaar.

Sterk/ bestendig

Deze kat is robuust en de bijzondere morfologie is absoluut geen handicap. 

Neiging om snel aan te komen

De stofwisseling van deze kleine kat verschilt niet van die van andere katten. Daarom heeft de Munchkin geen hoger energieverbruik dan het gemiddelde, wat betekent dat je de juiste porties moet berekenen op basis van het gewicht van de kat. Dit kan in overleg met de dierenarts. 

Veelvoorkomende ziektes

De Munchkin is over het algemeen winterhard met weinig specifieke gezondheidsproblemen. Toch kan er altijd een aandoening ontstaan. Een zeldzame aandoening, niet specifiek voor het ras, is lordose. Dit is een aandoening van de wervelkolom die ervoor zorgt dat de spieren die de wervelkolom ondersteunen te kort zijn, waardoor de wervelkolom in de ribbenkast kan zinken en druk kan uitoefenen op de longen, de luchtpijp en het hart. Deze aandoening wordt ingedeeld van "mild" tot "matig", waarbij de meest ernstige gevallen worden opgemerkt bij kittens. Ze leven meestal niet langer dan 12 weken. Kittens met een milde ziekte kunnen een normaal leven leiden, maar kunnen ook kortademigheid ervaren tijdens lichamelijke inspanning.

Voortplanting

Zowel kruisingen met straatkatten als met de Europese korthaar worden geaccepteerd. 
Het is belangrijk om de fokdieren goed te selecteren en de genetische "pool" te variëren, omdat er genetische bijzonderheden zijn in dit ras. Het gen (M) dat codeert voor de korte benen van de Munchkin is dominant en dat dat codeert voor de standaardlengte benen is recessief (m). De mogelijke combinaties zijn als volgt:
Mm = korte benen
mm = standaard lengte poten
MM = niet-levensvatbare kittens. 

Lees verder na de advertentie

Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen

Lees verder na de advertentie