Aanbieding

loopse hond

Loopse hond

© Shutterstock / Lily Chernysheva

Loopsheid hond: symptomen, duur en afwijkende loopsheid

Geverifieerd door dierenexpert, Sandrine Leclerc , Dierenarts
Door Lianne van Loon

Online sinds

Loopsheid is een belangrijk onderdeel van de seksuele cyclus van de teef. Hoe herken je wanneer een hond loops is? Hoe werkt de voortplantingscyclus van de teef? Wat is afwijkende loopsheid bij teven? Wij leggen het je allemaal uit!

Als een hond loops wordt, doorloopt ze verschillende fases die haar geschikt maken voor de voortplanting. Ongeveer 25% van de teven wordt echter “atypisch” loops, wat gekenmerkt wordt door variaties in hun seksuele cyclus. Tijdens dit proces doen zich tal van lichamelijke en gedragsmatige verschijnselen voor. Het begrijpen van de loopsheid is essentieel voor het managen van de voortplanting van je huisdier en voor het verzorgen van de gezondheid. Hoe worden teven loops? Wat zijn de verschillende fasen van de seksuele cyclus bij teven? In dit artikel kom je alles te weten over deze essentiële periode in het leven van je huisdier.

Een loopse hond: wat is dat?

Loopsheid, of oestrus, is een fundamentele fase in het voortplantingsproces van een teef. Dit proces is nauw verbonden met de seksuele cyclus van honden en het begrijpen ervan is essentieel voor het welzijn van je huisdier.

Tijdens deze cyclus ondergaat haar lichaam belangrijke hormonale veranderingen. De loopsheid vertegenwoordigt de fase in het leven van een teef waarin ze klaar is om zich voort te planten. Ze gaat op zoek naar reuen en dit uit zich in fysiologische en gedragsmatige verschijnselen. Het is daarom belangrijk dat huisdierbaasjes weten hoe ze met deze periode, die gemiddeld twee keer per jaar voorkomt, moeten omgaan. 

Vanaf welke leeftijd wordt een hond loops?

Het begin van de eerste loopsheid markeert het begin van de geslachtsrijpheid van het dier. Het exacte tijdstip waarop een vrouwelijke hond loops wordt, hangt af van verschillende factoren, waaronder haar ras en grootte.

Gemiddeld vindt de eerste loopsheid bij vrouwelijke honden doorgaans plaats tussen de leeftijd van 6 en 24 maanden, met een gemiddelde leeftijd tussen 10 en 14 maanden. Er is echter een aanzienlijke variatie tussen de ene vrouwelijke hond en de andere.

Kleinere rassen hebben de neiging om vroeg loops te worden. Het is namelijk essentieel om voldoende groei te realiseren voordat je deze cruciale fase ingaat. De verschillen zijn opvallend:

  • Kleine rassen kunnen al op de leeftijd van 5-6 maanden hun eerste loopsheid krijgen.
  • Middelgrote rassen gaan rond de leeftijd van 6-8 maanden door de puberteit.
  • Grote rassen bereiken daarentegen doorgaans de puberteit tussen de leeftijd van 12 en 15 maanden.
  • Zeer grote rassen: de puberteit treedt later op bij grote rassen, meestal tussen de 18 en 24 maanden oud.

Buiten de grootte kunnen algemene factoren en de omgeving het moment van de start van de eerste loopsheid beïnvloeden. Er zijn een aantal veelvoorkomende tekenen die kunnen wijzen op het naderen van de eerste loopsheid.

Voortekenen (eerste) loopsheid hond

Het is essentieel om te weten wanneer je teef loops is, niet alleen voor haar eigen welzijn, maar ook om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. De tekenen van loopsheid zijn zowel lichamelijk als gedragsmatig.

Lichamelijke veranderingen bij loopse honden

  • Zwelling van de vulva: Een van de meest opvallende tekenen van naderende loopsheid is de zwelling van de vulva. Dit kan enkele weken tot enkele dagen voor het begin van de loopsheid al beginnen. De zwelling van de vulva is soms indrukwekkend. Het kan gepaard gaan met een rode verkleuring.
  • Bloederige vaginale afscheiding: Zodra de loopsheid begint, kan afscheiding uit de vulva worden waargenomen. Dit wordt vaak beschreven als licht bloeden en is een van de meest duidelijke tekenen van deze periode. Deze afscheiding meestal roze of roodachtig.
  • Gezwollen uiers: aan het einde van de loopsheid is het niet ongewoon om een zwelling van de uiers waar te nemen. Dit kan voorkomen na een dekking, bij het begin van een dracht of in het geval van een schijndracht.

Gedragsveranderingen bij loopse honden

  • Acceptatie van de loopsheid: de teef zoekt actief loopse honden op en accepteert hun avances.
  • Afwijzing of agressie: sommige loopse teven gedragen zich agressief tegenover andere honden, zowel reuen als teven. Deze gedragsvariatie is specifiek voor elk individu.
  • Karakteristieke houding: teven hebben de neiging om hun achterpoten te spreiden en hun staart naar één kant te plaatsen, een teken van acceptatie van de reu.
  • Verandering in eetlust: Sommige honden kunnen een verandering in eetlust ervaren vlak voor of tijdens de loopsheid. Dit kan zowel een verhoogde als verminderde eetlust omvatten.
  • Verhoogde interesse van reutjes: Tijdens de proestrus fase van de loopsheid, kunnen reutjes meer interesse tonen in je hond, vaak door te snuffelen of te proberen haar achtervolgen.

De fysieke en gedragsveranderingen zijn belangrijke indicatoren van de voortplantingscyclus van de teef. Het is voor baasjes van vitaal belang om hun huisdier tijdens deze periode goed te observeren, zodat ze beter kunnen inspelen op haar specifieke behoeften.

Goed om te weten: het is belangrijk om het begin van de loopsheid te noteren zodra je het ziet. 

Zo kun je anticiperen op het moment dat de teef ontvankelijk zal zijn voor een dekking. Dit is ook het moment om stappen te ondernemen om ongewenste zwangerschap te voorkomen, zoals reuen uit de buurt van je hond houden of haar steriliseren.

Het is belangrijk om op te merken dat deze tekenen kunnen variëren tussen individuele honden en dat niet alle honden dezelfde tekenen zullen vertonen. Als je denkt dat je hond de eerste loopsheid nadert, is het verstandig om dit te bespreken met je dierenarts. Je dierenarts kan je adviseren over wat je kunt verwachten en eventuele vervolgstappen, zoals sterilisatie, bespreken.Wanneer is een hond loops?

De eerste loopsheid markeren een belangrijke fase in het leven van jouw hond. Toch wordt het zwaar aanbevolen dat het teefje volwassen is voordat het zichzelf voortplant. De ideale leeftijd hangt af van het ras, maar ligt over het algemeen tussen de 18 maanden en 2 jaar. Dit zorgt ervoor de gezondheid voor de moeder en de toekomstige hondjes te garanderen.

Op het moment van de puberteit is groei van het teefje inderdaad nog niet voorbij. Als gevolg hiervan blijft haar vruchtbaarheid beperkt, en het wordt sterk afgeraden haar in dit stadium in de foksituatie te plaatsen. Een teken dat kan helpen bij het identificeren van een puberale vrouwelijke hond is het uiterlijk van haar vulva, die vaak verschillen vertoont met die van een onvolwassen vrouwelijke hond.

Hoe werkt de voortplantingscyclus van de teef?

De voortplantingscyclus van de vrouwelijke hond is een complex proces dat voor veel eigenaren van gezelschapsdieren mysterieus kan lijken. Het begrijpen van deze cyclus is echter essentieel om voor jouw harige vriend te zorgen en ongewenste situaties te vermijden. Deze cyclus is verdeeld in verschillende belangrijke fasen:

  1. Proestrus: Deze fase duurt gemiddeld 5-10 dagen. Tijdens deze periode vertoont de hond uiterlijke tekenen van loopsheid, waaronder bloederige vaginale afscheiding. Ze is echter nog niet klaar om gedekt te worden en kan gereserveerd gedrag vertonen tegenover mannetjeshonden.
  2. Oestrus: hoofdfase van de loopsheid, deze duurt 7 tot 13 dagen. Dit is het moment waarop het teefje ontvankelijk is voor dekking.
  3. Diestrus: Deze overgangsperiode volgt op de oestrus. Het teefje is minder ontvankelijk voor dekking en haar gedrag is dichter bij normaal.
  4. Anestrus: Dit is een rustperiode tussen elke fokcyclus, waarin de vrouwelijke hond niet ontvankelijk is voor paring.

Deze stappen herhalen zich ongeveer elke 6 maanden, afhankelijk van het ras en de individuele kenmerken van de vrouwelijke hond. De voortplantingscyclus van het dier is echter gecentreerd op de aan- of afwezigheid van succesvolle dekking. Als de vrouwelijke hond niet gedekt is, keert ze terug naar de anestrus. Aan de andere kant, als reproductie heeft plaatsgevonden, komt het in een drachtfase terecht.

Welke factoren kunnen van invloed zijn op de duur van de loopsheid van honden?

Zoals eerder gezegd, varieert de duur van de loopsheid bij een vrouwelijke hond afhankelijk van verschillende factoren:

  • Ras en genetica: van sommige rassen is bekend dat ze kortere cycli hebben, terwijl andere mogelijk langere loopsheid hebben. De Duitse herder kan bijvoorbeeld elke 4-5 maanden loops worden, terwijl de Mexicaanse haarloze hond vaak maar eenmaal per jaar loops wordt.
  • Leeftijd: de leeftijd van de hond op het moment van haar eerste loopsheid kan van invloed zijn op de duur ervan. Jonge vrouwelijke honden hebben soms kortere loopse perioden, die langer worden naarmate ze ouder worden.
  • Gezondheid: een teefje in goede lichamelijke conditie zal een regelmatigere cyclus hebben dan een vouwtje in slechte conditie. Onderliggende gezondheidsproblemen kunnen de cyclus verstoren.
  • Omgevingsfactoren: Seizoensgebondenheid of stressniveaus verstoren de duur van de loopsheid. Veel vrouwelijke honden worden bijvoorbeeld in het vroege voorjaar loops.
  • Gewicht: Vrouwelijke honden met overgewicht of ondervoeding hebben waarschijnlijk een onregelmatige cyclus. Een uitgebalanceerd dieet is essentieel om een ​​normale cyclus te behouden.

 

Zorgvuldige monitoring van de vrouwelijke hond tijdens loopsheid is ook essentieel om eventuele afwijkingen of complicaties op te sporen. Bij twijfel kun je het beste een dierenarts raadplegen, die je van passend advies zal voorzien.

Wat is afwijkende loopsheid bij honden?

Hoewel de seksuele cyclus van vrouwelijke honden over het algemeen een duidelijk gedefinieerd patroon volgt, ervaart ongeveer 25% van hen loopsheid die als afwijkend wordt beschouwd. Deze situaties omvatten:

  • Stille loopsheid: ze worden vaak onopgemerkt vanwege de onopvallendheid van de symptomen (licht gezwollen vulva, weinig vaginale afscheiding). Bij jonge teefjes is dit vaak het geval bij de eerste loopsheid.
  • Aanhoudende loopsheid: abnormaal lange loopsheid (4 tot 6 weken). Deze afwijking komt vaak voor bij oudere vrouwtjes en vereist overleg met de dierenarts.
  • Geremde of gelijktijdige loopsheid: Dit heeft invloed op dieren die in gemeenschappen leven, zoals roedels jachthonden. De loopsheid van de ene hond kan die van anderen activeren of remmen.
  • Gesplitste loopsheid: Bij jonge vrouwelijke honden begint de eerste loopsheid normaal, maar stopt abrupt na 8-10 dagen. De loopsheid wordt vervolgens 2 tot 10 weken later hervat. Het zal 2 of 3 cycli duren voordat alles weer normaal is.

Dit artikel is geschreven voor Sandrine Leclerc dierenarts

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen