Kale plekken bij je hond kunnen veel oorzaken hebben. Kaalheid kan bijvoorbeeld ontstaan als je hond veel likt op een bepaalde plaats, door jeuk of gedrag. Ook kan kaalheid ontstaan door een stofwisselingsziekte, en dan zie je vaak weer geen jeuk! Kaalheid kan daarnaast ook erfelijk zijn of ontstaan door een huidaandoening.
Kale hondenrassen
Naast naaktkatten heb je natuurlijk ook naakthonden. Deze haarloze hondenrassen zijn vaak volledig kaal en dit is volkomen normaal bij deze rassen. Een aantal van deze naakthonden zijn :
- Chinese naakthond
- Mexicaanse haarloze hond (Xoloitzcuintli)
- Argentijnse Pila hond
- Peruaanse haarloze hond (Inca Peruaanse Orchidee)
- Ecuadoriaanse haarloze hond
- Munchurian haarloze hond
- Abessijnse Sand Terrier
- Amerikaanse Hairless Terriër
- Chinese Naakthond
Verzorging van kale plekken
Voeding
Wanneer je hond verkeerde voeding of voeding van slechte kwaliteit krijgt, kan er haaruitval optreden. Welke voeding het beste is, is afhankelijk van het ras. Daarom is het belangrijk dat je hond voeding krijgt die past bij het ras.
Trimmen
Bij bepaalde hondenrassen is het noodzakelijk om de vacht te trimmen. Tijdens het trimmen worden losse en dode haren verwijderd en wordt de vacht zonodig ingekort. Kale plekken kunnen ontstaan wanneer je op een onzorgvuldige manier de vacht knipt. Ook kan overmatig borstelen met onder andere een Furminator zorgen voor kale plekken.
Kaalheid na scheren
Geef echter niet direct je trimmer de schuld wanneer er kaalheid ontstaat na het scheren. Het is heel zeldzaam, maar sommige honden kunnen leiden aan de conditie ‘postclipping alopecia’, wat letterlijk 'kaalheid na het scheren' betekent. De vacht bij deze dieren groeit na het scheren niet meer (of vertraagd) aan.
Kale plekken door huidaandoeningen
Bijna alle huidaandoeningen kunnen in een bepaald stadium zorgen voor kale plekken bij de hond. Echter, wanneer er sprake is van een huidaandoening zullen er meestal ook andere verschijnselen opvallen. De volgende verschijnselen zouden kunnen opvallen :
- Jeuk
- Kleine wondjes of bloedingen rond de kale plekken
- Oorontsteking
- Veel likken en eventueel krabben
- Rodere huid door irritatie
Er kan sprake zijn van een bacteriële huidinfectie of een parasitaire infectie (mijten, vlooien of andere parasieten). Een andere veel voorkomende oorzaak voor kale plekken is een allergie (kale plekken ontstaan dan meestal door het vele krabben). Een voedselallergie of omgevingsallergie (atopie) zijn twee allergieën die vaak voorkomen bij de hond!
Kale plekken door erfelijke kaalheid
Er bestaan een aantal erfelijke aandoeningen bij honden die zorgen voor kaalheid. Meestal zijn er al kale plekken te zien op relatief jonge leeftijd, maar ze hoeven niet per se al bij geboorte aanwezig te zijn. Drie voorbeelden van erfelijke aandoeningen zijn: Alopecia X bij de Pomeriaan, Erfelijke hypotrichose (bij elk ras mogelijk) en kleurmutant alopecia.
Alopecia X
Een welbekende genetische aandoening is Alopecia X (of ‘Hair cycle Arrest’) bij de Pomeriaan. Er ontstaat een kaalheid over de gehele rug en poten. Verder zijn er geen afwijkingen aan het hondje. De oorzaak van de kaalheid is nog steeds onbekend, maar in sommige gevallen kan castratie zorgen voor het terug groeien van de haren. Ook andere behandelingen zijn mogelijk, maar er is nooit garantie dat de haren terug zullen groeien. Het wordt daarom ook aangeraden om hondjes die leiden aan deze conditie uit te sluiten van de fokkerij.
Dit is een puur cosmetische aandoening. Je hond heeft hier dus geen last van!
Erfelijke Hypotrichose
Een andere erfelijke kaalheid is erfelijke hypotrichose bij de hond. Door een verkeerde ontwikkeling van de haarfollikels worden honden vaak al kaal geboren, maar er kan ook haaruitval optreden in de na de geboorte. Er is geen behandeling mogelijk voor deze kaalheid. Gelukkig is dit ook een cosmetisch probleem en heeft het diertje er zelf geen last van.
Kleurmutant alopecia
Honden met deze erfelijke kaalheid hebben een afwijkende haar pigmentatie waardoor haren afbreken en niet meer terug groeien. Honden zien er vaak normaal uit bij geboorte, maar ontwikkelen kaalheid na zo’n 6 tot 24 maanden. Wat heel typisch is van deze kaalheid, is dat de honden alleen maar de haren met een kleurtje verliezen (witte haren blijven bijvoorbeeld nog helemaal normaal).
Dit zijn drie voorbeelden van erfelijke kaalheid, maar er zijn er nog een stuk meer! Sommige zijn heel typisch voor bepaalde rassen en anderen kunnen in verschillende rassen voorkomen. Wanneer je een jonge hond hebt die steeds meer kale plekken ontwikkeld zonder jeuk of andere klachten, moet er gedacht worden aan een onderliggende erfelijke component!
Kale plekken door stofwisselingsziekte
Kale plekken bij honden is een veel voorkomend symptoom van een stofwisselingsziekte. De volgende ziektes kunnen bij de hond zorgen voor kaalheid :
- Een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) : kaalheid op de neus is in sommige honden het eerste symptoom dat kan opvallen. Later kan symmetrische kaalheid op de flanken, rug en buik opvallen.
- De ziekte van Cushing : een steeds erger wordende kaalheid beiderzijds op de rug, het hoofd en op de poten.
- Een verhoogde uitscheiding van sexhormonen : deze aandoening wordt vaak gezien bij testis tumoren bij oudere intacte mannelijke honden. Je ziet kaalheid op de nek, romp, rond de anus, op de flanken en oksels.
- Diabetes Mellitus : een veelvoorkomende stofwisselingsziekte die kan zorgen voor een slechte vacht.
Kale plekken door systemische ziekte
Naast de stofwisselingsziektes kan er ook sprake zijn van een systemische ziekte die zorgt voor kale plekken. Denk hierbij een een leverziekte, nierfalen of een tumor. In zo'n geval zal kaalheid niet het primaire probleem zijn van je hond en zullen er ook andere verschijnselen opvallen.