Aanbieding

Hond bijt zichzelf vanwege jeuk

Vlooien veroorzaken veel jeuk waardoor honden zichzelf gaan krabben en bijten

© Sasa Dzambic Photography / Shutterstock

Heeft mijn hond vlooien? Zo herken je vlooien en de symptomen

Door Sander Nelisse Redacteur

Bijgewerkt op

Zoals met alles dat je hond irriteert of pijn doet, hoe eerder je het probleem ontdekt, des te beter. Dit geldt zeker ook bij vlooien! 

Vlooien kunnen een vervelend probleem vormen voor huisdiereigenaren. Het is belangrijk om te weten hoe je kunt herkennen of je hond vlooien heeft en hoe je dit probleem effectief kunt aanpakken. In dit artikel delen we belangrijke informatie en handige tips over het voorkomen, opsporen en behandelen van vlooien bij je huisdier.

Vlooien zijn kleine, bloedzuigende parasieten die jeuk veroorzaken. Er zijn wereldwijd meer dan tweeduizend verschillende vlooien soorten, maar tegen alle verwachtingen in, heeft een hond niet het meeste last van de hondenvlo. De boosdoener is de Ctenocephalides felis, ook wel bekend als de kattenvlo. Hoewel het wat vreemd lijkt dat je hond last heeft van de vlo van de kat, wordt aangenomen dat de vlo van de kat wereldwijd meer dan 50 verschillende vogel- en zoogdieren teistert waaronder onze huisdieren. En het lastige is, wanneer je hond de dagelijkse dingen doet zijn er veel momenten waarop ze in contact kunnen komen met vlooien. Overal waar mensen en dieren zijn, kun je vlooien oplopen, aangezien een vlo makkelijk van kat op hond kan springen, maar ook van mens op hond en andersom.

Close up van vlo op hond

Vlooien zijn slechts 1 a 3 milimeter groot
©Vera Larina / Shutterstock

Welke problemen veroorzaken vlooien bij honden?

Vlooien zijn meer dan simpelweg vervelende en irritante beestjes. Vlooien staan bekend als een van de belangrijkste veroorzakers van huidirritatie, krabben en natuurlijk jeuk bij honden. Alleen door rond te kruipen op de hond zal een vlo al genoeg irritatie en jeuk veroorzaken. Het is onvermijdelijk dat vlooien, wanneer ze op je hond zitten, zeer snel beginnen met eten. Vlooien overleven door te bijten in de huid van de hond, op zoek naar bloed. Deze vervelende vlooienbeten zullen bij honden een milde reactie geven. Andere honden, met name kleine hondenrassen en pups kunnen echter ernstig ziek worden met bloedarmoede als gevolg van het bloedverlies. 

Symptomen: zo herken je vlooien bij je hond

Een van de meest voorkomende problemen die honden vlooien veroorzaken is een allergische reactie. Deze overgevoelige reactie komt van het vlooienspeeksel van de vlo. Een hond die hier overgevoelig voor is kan slechts van een paar vlooienbeten al vervelende reacties krijgen. Het lichaam zal vreselijk jeuken. De lichaamsdelen waar vlooien het meeste voorkomen zijn de oksels, de zijkanten, buik en basis van de staart, dijen en op de achterkant.

Beschadigde huis met vlooienbeten

Door het krabben kan de hond last krijgen van haaruitval en infecties op de plaats van de beten
©PixieMe / Shutterstock

Als je vermoedt dat je hond vlooien heeft, let dan op de volgende symptomen:

  • Constant krabben, likken en bijten van de huid
  • Schuren tegen meubels
  • Zweren op het lichaam, soms bloedend
  • Korsten op de huid
  • Geïnfecteerde pus uit de beten
  • Haaruitval (alopecia)
  • Aanwezigheid van lintwormsegmenten of larven in de ontlasting van de hond en rond de anus

Een vlooienbeet is vaak de aanleiding wanneer je hond zich zonder duidelijke reden begint te krabben. Ga dus op onderzoek uit om te bevestigen of dit daadwerkelijk het geval is. 

Hoe ziet een vlooienbeet eruit?

Een vlooienbeet bij je hond ziet eruit als kleine, rode bultjes op de huid. Je hond zal waarschijnlijk krabben op deze plekken, wat kan leiden tot ontsteking. De reactie op een vlooienbeet kan variëren afhankelijk van het ras en de grootte van je hond.

Als een vlo een mens bijt, verschijnen er kleine rode bultjes op de huid. Aangezien een mens geen dichte vacht heeft, zul je ze veel sneller zien en zal het veel sterker jeuken. 

Vlooien op hondenvacht

Van ver lijken vlooien slechts kleine bewegende zwarte stipjes
©PixieMe / Shutterstock

Andere tekenen van vlooien bij honden om op te letten

Naast beten kun je ook de aanwezigheid van vlooien bij je hond opmerken door hun uitwerpselen te controleren. Vlooien vind je vaak op de basis van de staart, de buik, onderrug, oren en nek van de hond. Met een lengte van ongeveer 1-3 mm kun je ze vrij gemakkelijk zien rondkruipen. Bij een hond met een witte vacht zul je uiteraard makkelijker de vlooien zien zitten dan bij een hond met bruine vacht of zwarte vacht.

Tekenen van vlooienuitwerpselen

Vlooienuitwerpselen zien eruit als fijn gemalen peper die over het lichaam van de hond zijn uitgestrooid. Het zijn geen poepresten, maar opgedroogde bloedvlekken. Je kunt dit controleren door wat op een stuk vochtig keukenpapier te leggen. Door de rehydratie verkleurt het van donkerbruin naar rood. De beste manier om vlooien op te sporen is door met een fijne kam of speciale vlooienkam door de vacht van je hond te gaan. Dan weet je meteen of jouw hond vlooien heeft.

Vlooien op vlooienkam

Er zijn speciale vlooienkammen waar de vlooien tussen blijven 'haken' wanneer je jouw hond kamt
©Michael de Nysschen / Shutterstock

Heeft jouw hond vlooien? Zo kom je van vlooien af!

Als je vermoedt dat je hond vlooien heeft, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om de vlooienplaag aan te pakken en je huisdier te behandelen. Hier zijn enkele tips om van vlooien af te komen:

  1. Gebruik een vlooienkam om vlooien en vlooienpoep uit de vacht van je hond te verwijderen, zorg ervoor dat je de gevangen vlooien meteen dood maakt zodat ze niet terug op de hond springen.
  2. Reinig en stofzuig regelmatig je huis, met speciale aandacht voor gebieden waar je huisdier veel tijd doorbrengt. Op deze manier worden eitjes en larven meteen verwijderd.
  3. Was het beddengoed, dekens en speelgoed van je huisdier op hoge temperaturen om eventuele vlooien, larven en eitjes te doden, hiermee voorkom je dat de eitjes poppen en je hond opnieuw besmet.
  4. Behandel je huisdier met een geschikt bestrijdingsmiddel tegen vlooien dat wordt aanbevolen door je dierenarts, vaak werken deze middelen ook tegen teken.
  5. Overweeg preventieve maatregelen, zoals regelmatige vlooienbehandelingen gedurende het hele jaar hiermee kun je de vlooien en teken preventief bestrijden.
  6. Raadpleeg je dierenarts voor advies over de beste behandelingsopties en vlooienpreventie voor je huisdier er zijn vele middelen op de markt die je kan gebruiken.

Het is belangrijk om vlooienproblemen serieus te nemen en de juiste stappen te nemen om je hond en je huis vlo-vrij te houden. Met de juiste verzorging en behandeling kun je je huisdier beschermen tegen vlooienplagen en de gezondheid en het welzijn van je hond bevorderen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen