Aanbieding

Heeft mijn hond vlooien? Zo herken je vlooien en de symptomen

Hond bijt zichzelf vanwege jeuk

Vlooien veroorzaken veel jeuk waardoor honden zichzelf gaan krabben en bijten

© Sasa Dzambic Photography / Shutterstock

Zoals met alles dat je hond irriteert of pijn doet, hoe eerder je het probleem ontdekt, des te beter. Dit geldt zeker ook bij vlooien! 

Door Sander Nelisse

Bijgewerkt op

Vlooien zijn kleine, bloedzuigende parasieten. Er zijn wereldwijd meer dan tweeduizend verschillende vlooien soorten, maar tegen alle verwachtingen in, heeft een hond niet het meeste last van de hondenvlo. De boosdoener is de Ctenocephalides felis, ook wel bekend als de kattenvlo. Hoewel het wat vreemd lijkt dat je hond last heeft van een kattenvlo, wordt aangenomen dat deze kattenvlo wereldwijd meer dan 50 verschillende vogel- en zoogdieren teistert. En het lastige is, wanneer je hond de dagelijkse dingen doet zijn er veel momenten waarop ze in contact kunnen komen met vlooien. Overal waar mensen en dieren zijn, kun je vlooien oplopen.

Close up van vlo op hond
Vlooien zijn slechts 1 a 3 milimeter groot
©Vera Larina / Shutterstock

Welke problemen veroorzaken vlooien bij honden?

Vlooien zijn meer dan simpelweg vervelende en irritante beestjes. Ze staan bekend als een van de belangrijkste veroorzakers van huidirritatie, krabben en natuurlijk jeuk bij honden. Alleen door rond te kruipen op de hond zullen ze al genoeg irritatie veroorzaken. Het is onvermijdelijk dat ze, wanneer ze op je hond zitten, zeer snel beginnen met eten. Vlooien overleven door te bijten in de huid van de hond, op zoek naar bloed. Deze vervelende vlooienbeten zullen bij honden een milde reactie geven. Andere honden, met name kleine hondenrassen en pups kunnen echter ernstig ziek worden met bloedarmoede als gevolg van het bloedverlies. 

Symptomen: zo herken je vlooien bij je hond

Een van de meest voorkomende problemen die honden vlooien veroorzaken is een allergische reactie. Deze overgevoelige reactie komt van het vlooienspeeksel. Een hond die hier overgevoelig voor is kan slechts van een paar vlooienbeten al vervelende reacties krijgen. Het lichaam zal vreselijk jeuken. De lichaamsdelen waar vlooien het meeste voorkomen zijn de oksels, de zijkanten, buik en basis van de staart, dijen en op de achterkant.

Beschadigde huis met vlooienbeten
Door het krabben kan de hond last krijgen van haaruitval en infecties op de plaats van de beten
©PixieMe / Shutterstock

Als je denkt dat je hond vlooien heeft controleer dan op deze plekken en kijk of je  symptomen ziet op de verschillende plekken:

  • Constant krabben
  • Likken
  • Knabbelen en proberen de huid kapot te bijten      
  • Tegen meubilair aanschuren
  • Zweren op het lichaam (soms bloedend)       
  • Korsten
  • Geïnfecteerde pus die uit de beten komt        
  • Alopecia (haaruitval)
  • Stukken lintworm of larven in de ontlasting van de hond en rond de anus. 

Een vlooienbeet is vaak de aanleiding wanneer je hond zich zonder duidelijke reden begint te krabben. Ga dus op onderzoek uit om te bevestigen of dit daadwerkelijk het geval is. 

Hoe ziet een vlooienbeet eruit?

Wanneer een vlo je hond bijt, zul je kleine, rode bultjes op de huid van de hond zien. Je hond zal vrijwel zeker gaan krabben op deze plekken waardoor de beten ontstoken kunnen raken. Je hond kan, afhankelijk van het ras en grootte sterker reageren op een beet.

Als een vlo een mens bijt, verschijnen er kleine rode bultjes op de huid. Aangezien een mens geen dichte vacht heeft, zul je ze veel sneller zien en zal het veel sterker jeuken. 

Vlooien op hondenvacht
Van ver lijken vlooien slechts kleine bewegende zwarte stipjes
©PixieMe / Shutterstock

Andere tekenen van vlooien bij honden om op te letten

Allereerst kun je het zien aan de hand van beten op de huid. Je kunt de huid en de vacht van de hond inspecteren door naar de vlooien zelf te zoeken, of naar hun uitwerpselen. Vlooien vind je vaak op de basis van de staart, de buik, onderrug, oren en nek van de hond. Met een lengte van ongeveer 1-3 mm kun je ze vrij gemakkelijk zien rondkruipen. Bij een  hond met een witte vacht zul je uiteraard makkelijker de vlooien zien zitten dan bij een hond met bruine vacht of zwarte vacht.

Tekenen van vlooienuitwerpselen

Vlooienuitwerpselen zien eruit als fijn gemalen peper die over het lichaam van de hond zijn uitgestrooid. Het zijn geen poepresten, maar opgedroogde bloedvlekken. Je kunt dit controleren door wat op een stuk vochtig keukenpapier te leggen. Door de rehydratie verkleurt het van donkerbruin naar rood. De beste manier om vlooien op te sporen is door met een fijne kam door de vacht van je hond te gaan. Dan weet je meteen of jouw hond vlooien heeft.

Vlooien op vlooienkam
Er zijn speciale vlooienkammen waar de vlooien tussen blijven 'haken' wanneer je jouw hond kamt
©Michael de Nysschen / Shutterstock
Heeft jouw hond vlooien? Zo kom je van vlooien af!
Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen