Aanbieding

Karikatuur van Griekse hondenrassen met Griekse vlag

Ken je alle Griekse hondenrassen?

© Shutterstock

Griekse hondenrassen: Natuurlijk, robuust en zeldzaam

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Griekse hondenrassen zie je maar zelden buiten de grenzen van hun eigen land. Alle Griekse hondenrassen hebben veel ruimte nodig om zich te ontwikkelen.

Griekse hondenrassen

Griekse hondenrassen zijn een zeldzaamheid in Nederland. De bekendste van allemaal lijkt de kleine Kokoni te zijn, maar het land heeft nog vele andere mooie honden. Griekse hondenrassen hebben een lange geschiedenis.

Zelfs in het oude Griekenland werden honden gebruikt voor diverse dingen zoals voor de jacht of het bewaken van stukken land. 

Tegenwoordig vinden Griekse honden vaak een thuis bij Nederlandse gezinnen door tussenkomst van de dierenbescherming in het buitenland. Bijvoorbeeld wanneer jachthonden niet goed genoeg zijn voor de jacht en worden afgestaan. 

In het beste geval weet je als adoptant van een Griekse hond van te voren voor welk doel ze zijn gefokt. Op basis hiervan kunnen geïnteresseerden beoordelen of ze aan de behoefte van de hond kunnen voldoen en of ze voldoende ervaring hebben. 

Gekas

Het is geen erkend ras, en het gaat waarschijnlijk om een Bracke-mix. de Geka's zijn hoogbenige jachthonden die voortkomen uit verschillende hondenrassen. Afhankelijk van de regio heb je verschillende varianten. Kortom, deze sympathieke hond is verre van standaard. 

Desalniettemin komen de Geka's die onder andere voortkomen uit de Ellinikos Ichnilatis, de Zwitserse Bracke en de Segugio Italianio, vaak voor in hun thuisland. 

Griekse brak

Het geblaf van de Griekse brak is opvallend melodieus. Deze Griekse honden zijn middelgroot en dragen in hun thuisland de naam Hellinikos Ichnilatis.

Ze worden gekenmerkt door het feit dat ze prima uit de voeten kunnen op moeilijk terrein en door hun uitstekende instinct. Ze passen het beste bij jagers of sportieve verzorgers die in een landelijke omgeving wonen.   

Hellinikos Ichnilatis
De Griekse Brak © Shutterstock

Hellenikos Poimenikos

De Hellinikos Poimenikos of Griekse herdershond wordt in hun thuisland vaak ingezet als kudde waakhond. Aangezien de Grieken bij dit ras meer hebben gelet op hun kwaliteiten dan hun uiterlijk worden ze niet erkend door de FCI. 

Qua karakter zijn het moedige, zelfstandige en intelligente viervoeters die veel vrijheid, ruimte en een grote woning nodig hebben.

Griekse herder
De Hellinikos Poimenikos © Shutterstock

Kokoni

De Kokoni valt op door het kleine formaat, ze bereiken een schouderhoogte van 38 cm. Dit komt ook terug in hun naam, want Kokoni betekent kleine hond. Deze Griekse honden zijn echter geen bankhangers, maar juist fervente hardlopers. 

Over het bestaan van de Kokoni wordt al geruimte tijd geschreven. In de oudheid werden ze ingezet als huis- en boerderijhonden. Ze komen in allerlei kleuren wat zorgt voor een geweldige variatie, maar er is een kenmerk dat onlosmakend verbonden is aan de Kokoni, hun opvallend borstelige staart. 

Kokoni

De Kokoni © Shutterstock​​​​​

Kritikos Lagonikos

4000 jaar geleden waren er al jachthonden op Kreta, die aardig overeenkomen met de huidige Kritos Lagonikos. Deze oerhond wordt beschouwd als de nationale hond van Kreta. Ze zijn erg robuust en verkeren over het algemeen in goede gezondheid. Ze worden ongeveer 50-60 cm hoog. 

In hun thuisland is de Kritikos Lagonikos gespecialiseerd in de jacht op konijnen. Buiten Griekenland komen ze zelden voor. Dit kan in de nabije toekomst veranderen aangezien er wordt gewerkt aan erkenning door de FCI. 

Kritikos Lagonikos
De Kritikos Lagonikos © Shutterstock

Lagonikos This Rhodou

Als je deze honden in het echt wilt zien zul je naar de eilanden Rhodos en Kreta moeten reizen. De Lagonikos zijn trouwe viervoeters die niet, zoals veel populaire hondenrassen overdreven veel gefokt zijn, maar juist schitteren in hun originaliteit. 

Het uiterlijk van de Lagonikos doet denken aan een grote windhond met een maximale schouderhoogte van 64 cm. Hun atletische bouw maakt ze bijzonder wendbaar en ze bereiken serieuze snelheden wanneer ze rennen. 

Molossos Epirou

De Molosses Epirou is, zoals de naam al doet vermoeden, een Molosser. Deze Griekse reuzen worden ongeveer tussen de 64-75 cm hoog en wegen tussen de 45-65 kg. Ze gingen al mee op expedities ten tijde van koning Alexander de Grote

De originele Molossos Epirou hebben een hoge levensverwachting voor een hond van die grootte. Ze kunnen maximaal 15 jaar oud worden. Buiten Griekenland vind je deze honden nauwelijks. Ze worden enkel gebruikt als kudde waakhond in de Balkan regio. 

Witte Griekse herdershond

Deze imposante kuddebeschermingshonden met witte vacht zijn alleen geschikt voor mensen met eerdere hondenervaring. Typerend voor kudde waakhonden is dat ze onafhankelijk zijn en vrij groot. Het zijn geen honden die je tevreden stelt met een korte wandeling. Deze witte schoonheden hebben duidelijk een groot, omheind terrein met een takenpakket nodig. 

De witte Griekse herdershond
De witte Griekse herdershond © Shutterstock​​

Andere hondenrassen per land:

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen