Aanbieding

Chinese gekuifde naakthonden

Er is veel variatie aan Chinese hondenrassen; van klein tot groot en met diverse persoonlijkheden.

© Shutterstock

Chinese hondenrassen: van blauwe tongen tot leeuwenmanen

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Chinese hondenrassen betoveren je met hun originaliteit! Wamiz geeft je een overzicht van alle viervoeters die het land heeft voortgebracht. 

China is een land vol contrasten en de thuisbasis van verschillende hondenrassen die na verloop van tijd hun weg hebben gevonden naar andere continenten zoals Europa en Amerika. Veel Chinese hondenrassen werden snel populair, vooral in Engeland. Het VK heeft nu het beschermheerschap van sommige rassen overgenomen van China. 

Zo wordt de Mopshond als Engels ras beschouwd, terwijl ze 2000 jaar geleden in het Chinese rijk voor het eerst werden gefokt. In Tibet vind je veel robuuste viervoeters die met hun dikke vacht de koude temperaturen van het Himalaya gebergte trotseren. Daarnaast zijn er nog enkele hondenrassen die tot op de dag vandaag nauwelijks bekend zijn in de rest van de wereld.  

Er is een Chinees hondenras dat records aan het vestigen is. Met prijzen van meer dan een miljoen euro wordt het ras door rijke Chinezen als statussymbool gezien. 

Tegenwoordig is het land verdeeld als het gaat om de status van een hond. In de afgelopen jaren is het gebruik van honden verschoven van werkhond naar gezelschapshond. Vooral in de grote metropolen van China wordt een hond als familielid gezien. 

Chinese gekuifde naakthond

De Chinese naakthond is een typische gezelschapshond en bijzonder aanhankelijk. Er zijn twee soorten vacht, naakt, en harig. Je ziet ze zelden nog in China, maar des te meer in de VS of Europa. De oorsprong van het ras is niet geheel duidelijk. Wel is duidelijk dat de haarloze honden al rond 1200 v. Chr. rondliepen in China. 

Chinese Wolfshond

De Chinese wolfshond is bijna niet bekend buiten China. Hij heeft een aantal dingen gemeen met de populaire Duitse herder, zowel qua karakter als uiterlijk. Waarschijnlijk stammen ze af van de Duitse herdershond, wolfshonden en Spitsen.

In China worden ze onder meer ingezet door de politie. Het zijn oerhonden die over het algemeen in goede gezondheid verkeren en tweemaal per jaar intensief van vacht wisselen. Kunming wolfshonden zijn nieuwsgierige en energieke dieren. Ze willen graag leren en moeten voldoende uitdaging en beweging krijgen.

Heb je een vraag? Of wil je een ervaring delen? Schrijf een bericht!

Chinese Chongqing 

Archeologen vonden bronzen hondenfiguren die erg leken op de Chinese Chongqing. De ontdekking onthulde dat het Chinese ras minstens 2000 jaar oud is

Het zijn middelgrote viervoeters die je direct herkent aan hun gerimpelde voorhoofd en blauwe tong. In China is het een erkend hondenras bij de CKU (Chinese Kennel Union). Daar worden ze voornamelijk geadopteerd als gezinshond, of als waak-en jachthond.

Chow-Chow

De Chow-Chow is een oud hondenras dat vroeger werd ingezet als jacht, oorlogs- en sledehond. Niet alleen de blauwe tong is bijzonder, ook de leeuwachtige vacht is een echte eyecatcher. 

Qua karakter is de Chow Chow nauwelijks te vergelijken met andere hondenrassen. Ze tonen weinig genegenheid, houden niet van spelletjes en kan ook niet gemotiveerd worden met traktaties. Desalniettemin is de Chinese hond een geweldig ras voor ervaren liefhebbers. 

Lhasa Apso

De Lhasa Apso is een hond die zich makkelijk aan verschillende levensstijlen aanpast. Wanneer je op zoek bent naar een sportief ras kun je beter even verder kijken. De Lhasa Apso is een echte gezelschapshond. 

In Tibet wonen ze op grote hoogte in kloosters en dorpen en waarschuwen ze inwoners bij gevaar. In China worden ze daarom ook wel Apso Seng Khye genoemd. Dit betekent vrij vertaald langharige, blaffende leeuwenhond. 

Pekinees

De Pekinees werd in China als bijzonder waardevol beschouwd en deed dienst als paleishond bij verschillende dynastieën. Iemand die destijds een Pekinees had gestolen of vermoord kreeg de doodstraf. In de 19e eeuw kwamen ze naar Engeland en werden het populaire gezelschapshonden door heel Europa. 

De tot 5 kg lichte Chinese hond is moeilijk te trainen vanwege hun eigenwijsheid, durf en zelfverzekerheid. Wel gaan ze goed samen met mensen op leeftijd die op zoek zijn naar een trouwe hond. 

Shih Tzu

De Shih Tzu is heilig in het boeddhisme en was een echte held in het thuisland Tibet. Shih Tzu betekent Tibetaanse leeuw. Dit komt natuurlijk door hun bijzondere vacht, die lijkt op dat van een leeuw. Het Chinese hondenras is redelijk populair in Europa.

Het zijn echte gezelschapshonden en kunnen prima wonen in een appartement. Deze Chinese hond is zeer robuust en speelt graag met andere honden waarbij ze hun grootte nog wel eens vergeten. 

Shar Pei

De oorsprong van de Shar Pei is terug te voeren tot de Han-dynastie, die ongeveer 1800 jaar geleden eindigde. Vroeger werden ze in China ingezet als vechthond, maar tevens als waakhond of als hulp tijdens de jacht. 

Tegenwoordig worden ze door liefhebbers gewaardeerd vanwege hun trotse en kalme karakter. Daarnaast bouwen ze een innige band op met hun verzorgers, maar zijn ze tegelijkertijd afstandelijk tegenover vreemden. 

Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse mastiff heeft een indrukwekkend voorkomen en weegt maar liefst 80 kg. Vroeger bewaakte ze Tibetaanse kloosters en dorpen. 

Ook vandaag de dag zijn het uitstekende waakhonden, maar daarvoor moet je wel diep in de buidel tasten. Een Tibetaanse mastiff geldt als de duurste hond ter wereld. Een liefhebber van het ras betaalde maar liefst 1,5 miljoen euro voor deze Chinese hond. In China zijn vooral Tibetaanse Mastiffs met een rode vacht populair, omdat rood voor geluk staat. 

Tibetaanse Spaniël

De Tibetaanse spaniël is geen doorsnee gezelschapshond. Ze kunnen de indruk wekken een klein aanhankelijk schoothondje te zijn, maar het tegendeel is waar. Het zijn vrij onafhankelijke en zelfverzekerde honden. Wel kunnen ze beter alleen zijn dan andere gezelschapshonden. 

Dit betekent echter niet dat ze geen hechte band opbouwen met hun verzorgers. Het is een oud hondenras dat in de late oudheid in kloosters is gefokt en stammen af van de Mopshonden, Pekinees en Japanse Spitsen

Tibetaanse Terriër

De Tibetaanse terriër is eigenlijk geen terriër maar een herdershond. In hun thuisland worden ze ook wel de "heilige hond van Tibet" genoemd. 

Net als andere Chinese hondenrassen werd de Tibetaanse terriër verder ontwikkeld in Engeland. In 1957 kreeg het ras erkenning van het FCI. Kenmerkend voor dit ras is de weelderige vacht en het gelukkige karakter. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen