Aanbieding

wil jij een hond adopteren
© shutterstock

7 vragen om te stellen voordat je een hond adopteert

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Een hond adopteren is een grote stap. Om er zeker van te zijn dat je er klaar voor bent heeft Wamiz 7 vragen om beantwoorden voordat je een hond adopteert.

Je hebt nog nooit een huisdier gehad en overweegt om een hond te nemen. Ben je klaar om een gelukkige hondenbezitter te worden? Denk je eraan om een hond te adopteren? Zie je jezelf al knuffelen met een schattige pluizenbal, hem uitlaten, met hem spelen, en misschien zelfs wat trucjes aanleren: maar heb je goed nagedacht over de verantwoordelijkheden en toewijding die komen kijken bij het adopteren van een hond, of een ander huisdier? Om je te helpen de juiste beslissing te nemen, zijn hier 7 vragen om te stellen voordat je een hond adopteert.

Waarom wil je een hond?

Deze vraag moet serieus genomen worden. Wil je een metgezel om actieve bezigheden mee te delen, een pluizige bal die op je bank zal slapen? Kinderen blij maken, eenzaamheid bestrijden, een sportmaatje hebben, of een klein wezen om te knuffelen: allerlei redenen kunnen plotseling zin geven om een dier te adopteren. De vraag is of dit goede redenen zijn! Toegeven aan een bevlieging is goed voor niemand! Bovendien zal de keuze van het hondenras afhangen van wat je met dit dier wilt delen. Lange wandelingen? Lange dutjes? Sportieve activiteiten? Spelen? Kies niet voor een energieke hond als je niet stil kunt zitten, of voor een hyperactieve hond als je liever voor de tv ligt!

Ben je bereid om je jarenlang te zorgen?

Een hond kan 15 jaar of langer leven. Het is geen speeltje dat je weg kunt doen als de kinderen er genoeg van hebben. De schattige puppy wordt een volwassen hond en later een oude hond, waar je voor moet zorgen tot het einde van zijn leven. En dat mag nooit vergeten worden wanneer je overweegt een hond te kopen of adopteren.

Heb je voldoende budget?

Voeding, vaccinaties, identificatie, castratie, allerlei accessoires, onverwachte dierenartskosten: een hond vertegenwoordigt een echt budget, en dit punt mag absoluut niet worden verwaarloosd. Als je niet zeker weet of je deze financiële last kunt dragen, maak dan niet de fout om een dier te adopteren waarvan je niet aan al zijn behoeften kunt voldoen.

Heb je tijd om voor een hond te zorgen?

Een hond kan meerdere uren alleen blijven, mits hij op jonge leeftijd goed is opgevoed, maar dat betekent niet dat je hem de hele dag alleen moet laten zitten. Een van de eerste dingen die je moet weten over een hond, is dat het een sociaal dier is. Dit betekent dat hij contact nodig heeft met zijn soortgenoten, maar ook met zijn baasjes. De hond leeft in een roedel die je andere dieren en je gezin omvat. Hij moet een band met hen kunnen vormen, dit stelt hem gerust en brengt balans. Je viervoetige metgezel heeft je aandacht nodig, je moet met hem spelen, hem uitlaten, ongeacht het weer. Werk je 15 uur per dag, heb je nooit een moment voor jezelf, noch door de week, noch in het weekend? Vergeet dan het idee om een viervoetige metgezel te adopteren. Adopteer een dier alleen als je echt tijd voor hem hebt. Je hond 10 minuten uitlaten als je thuiskomt van het werk is niet voldoende!

Ben je geduldig genoeg?

Een puppy, een kitten, zijn zo schattig! Ja, maar het is ook erg vermoeiend! Deze kleine pluizenbollen maken fouten en moeten worden opgevoed. Als je besluit een puppy te nemen, zal hij veel aandacht vragen in de eerste weken. Je moet hem zindelijk maken, hem de regels leren, hem ook socialiseren. Een puppy vraagt veel tijd en geduld. Als je hier niet genoeg van hebt, is het waarschijnlijk geen goed idee om er een te adopteren. Zul je de tijd en het geduld hebben om hem te leren wat een goed opgevoede hond moet leren? Je hond moet leren naar je te luisteren en enkele eenvoudige commando's uit te voeren die elke dag nuttig zullen zijn. Deze commando's moeten zelfs spelletjes worden voor de hond. Hij zal ze met plezier uitvoeren, wetende dat hij je tevreden wil stellen. Onder de basiscommando's of de regels van opvoeding die je hem moet leren, kunnen we noemen: Zitten, Niet opspringen naar gasten om ze te begroeten, Terugkomen als je het vraagt. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van nuttige commando's. Merk op dat het hele gezin dezelfde opvoed regels moet volgen voor je nieuwe metgezel.

Wat doet de hond tijdens de vakantie?

Elke zomer worden duizenden honden en katten achtergelaten door hun eigenaren, die hun dier niet mee op vakantie kunnen nemen en niet de moeite hebben genomen om oplossingen te zoeken om hem te laten verzorgen... Pension, pleeggezin, oppas, thuisoppas... Er zijn tal van oplossingen, de vraag is of je bereid bent ze te gebruiken, en of je de middelen hebt! Je hond zal het op prijs stellen om met je mee te gaan op vakantie. Als je een huis of appartement huurt, controleer dan of het huurcontract de aanwezigheid van een dier toestaat, dit is niet altijd het geval. Evenzo verwelkomen niet alle hotels honden en als ze dat wel doen, is dit vaak tegen een toeslag. Evenzo, voor je buitenwandelingen, bedenk dat niet alle stranden toegankelijk zijn voor honden en dat parken en natuurreservaten niet toegankelijk zijn om de fauna niet te verstoren. Ben je bereid opofferingen te doen voor je dier? Of het nu regent, sneeuwt of waait: sommige dagen zul je er geen zin in hebben maar wel naar buiten moeten. 

Kortom, bovenstaande vragen prikkelen je om goed na te denken over het adopteren van een hond. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

2 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen