Aanbieding

Karikaturen van Spaanse hondenrassen

Van klein tot groot, Spaanse hondenrassen hebben het allemaal

© Shutterstock

Spaanse hondenrassen: de 19 meest bekende Spaanse honden

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Van klein en sierlijk tot massief en groot, Spaanse hondenrassen komen in verschillende opmerkelijke varianten. Bekijk hier op Wamiz alle Spaanse hondenrassen. 

Je hebt verschillende type honden waaronder waakhonden, snelheidsduivels en enthousiaste jagers. Helaas is het leven voor honden op Mallorca of bijvoorbeeld in Valencia niet altijd een paradijs op aarde. Je hebt ongetwijfeld veel Spaanse hondenliefhebbers, maar toch komen ook veel Spaanse honden naar Nederland via dierenwelzijnorganisaties. Waarom is dat eigenlijk zo?

Sommige Spanjaarden zien hun honden als een werkend dier en beoordelen ze vaak enkel op hun prestaties.

Vooral de jachthonden lijden hieronder. Wanneer ze tijdens de jacht niet presteren worden ze aan hun lot overgelaten of gedood. Daarnaast zijn er waakhonden die een eentonig bestaan leiden aan de ketting. 

Daarnaast lopen er nog steeds honden op straat in Spanje waardoor er meer honden dan verzorgers zijn.

Als hondenliefhebbers uit Nederland een Spaanse hond willen adopteren is het goed om te weten welk karakter en gedrag je kunt verwachten. Wamiz laat je zien welke honden dit Syberische schiereiland heeft voortgebracht en wat ze kenmerkt. 

Bardino Marjoreros

Ooit gehoord van een groene hond? Ook al klinkt het wat vreemd, de vacht van de Bardino kleurt inderdaad groen wanneer de zon er op schijnt. De Bardino Marjoreros is geen onafhankelijk ras, maar eerder een overkoepelende term voor honden met een gestroomde vacht op de Canarische eilanden, vooral op Fuerteventura. Daar worden ze Perros de Marjoreros genoemd, wat vrij vertaalt honden van de lokale bevolking betekent. 

Bardino
Een Bardino © shutterstock
 

Ca de Bestiar

De Ca de Bestiar komt uit Mallorca en is te herkennen aan een mooie donkere vacht. Ze zijn bijzonder veelzijdig en geschikt als hoede- en waakhond. Ondanks hun vele vaardigheden zijn ze niet wijdverspreid op Mallorca. Het hondenras werd al een tijdje met uitsterven bedreigd. In de jaren zeventig is voor het eerst een rasstandaard gedefinieerd. 

Ca de Bestiar
Der Ca de Bestiar © Shutterstock
 

Ca de Bou

De voorouders van de Ca de Bou hielden de wacht bij havens en hielpen de Spanjaarden zich te verdedigen tegen piraten. Later kruisten de Engelsen deze viervoeters met hun eigen waak- en vechthonden en zo is de uiteindelijke Ca de Bou ontstaan. Het zijn zeldzame Molossers die niet geschikt zijn voor beginnende hondenliefhebbers. Iedereen die ervaring heeft met honden en op zoek is naar een betrouwbare waakhond vindt in de Mallorca Mastiff de ideale hond. 

Ca de Bou
Ca de Bou © Pixabay
 

Carea Leonés

De Carea Leonés is een buitengewoon vasthoudende en moedige herdershond. Ze danken hun naam aan de historische regio Léon, waar herders deze honden gebruikten om hun kuddes te hoeden. De gelijkenissen met de populaire Australische herdershond zijn duidelijk, en er wordt aangenomen dat de Spanjaarden de Carea Leonés mee hebben genomen naar Amerika en zodoende de voorvader is van de Australische herder. Net als die hond zijn deze Spaanse viervoeters actief en intelligent en altijd op zoek naar een taak. 

Carea Leonés
Carea Leonés ​​​​​© Shutterstock
 

Dogo Canario/Preso Canario

De Dogo Canario (sinds 2019 worden ze officieel Presa Canario genoemd) is een hondenras dat afstamt van de Bardino en verschillende Molossers. In het verleden werd de grote en robuuste viervoeter gebruikt als vechthond of drijfhond voor kuddes vee. Tegenwoordig doen deze gehoorzame Molossers dienst als waakhond. Hun zelfverzekerde houding gecombineerd met een krachtig lichaam (65 kg) zal indringers snel verjagen. 

Preso Canario
Dogo Canario © Pixabay
 

Galgo Español

In hun thuisland worden ze uitsluitend gebruikt voor de jacht. Helaas komt hun presteren op de eerste plaats en worden talloze Galgo's misbruikt. De Spaanse windhonden stammen zeer waarschijnlijk af van de Oosterse windhonden. Deze honden zijn erg geschikt voor sportieve mensen, ongeacht het ervaringsniveau. Wanneer je graag een dergelijke hond wilt adopteren kun je het beste zoeken naar een Stichting die Galgo's uit Spanje in een liefdevol thuis plaatsen. 

Galgo
De Galgo Español © Shutterstock
 

Catalaanse herdershond

Deze middelgrote viervoeters zijn hardwerkende honden. Als allrounder zijn ze goed in het bewaken van een landgoed, het hoeden en beschermen van een kudde. Buiten Spanje kom je ze niet vaak tegen. Voordat je er één adopteert is het goed om te weten dat de Gos d'Atura, zoals ze in Spanje worden genoemd, actieve viervoeters zijn die lange wandelingen nodig hebben en graag hondensporten beoefenen zoals behendigheidsspelletjes

Katalanischer Schäferhund
Catalaanse herdershond © Shutterstock
 

Mastín del Pirineo

Ook al zien ze eruit alsof ze slapen, de Mastín del Pirineo houden het huis en de tuin nauwlettend in de gaten. De grote en robuuste viervoeter is al eeuwenlang een betrouwbare kuddebeschermingshond. Spanjaarden gebruikten deze honden in het verleden om hun kudde te beschermen tegen wolven en beren. Om een waakhond te adopteren moet je wel voldoende kennis hebben van honden. 

Mastín del Pirineo
De Mastín del Pirineo © Shutterstock
 

Mastín Español

De Mastin Español is een indrukwekkende, grote en zware hond. Ze wegen doorgaans tussen de 60-90 kg en zijn vrij hebzuchtig. Een aangepast dieet en lange wandelingen zijn daarom belangrijk voor deze Molossers. Herders in Spanje hielden de Spaanse Mastiff waarschijnlijk al 4000 jaar geleden en qua karakter zijn ze ontzettend loyaal aan hun familie en beschermen ze deze.

Mastín Español
De Mastín Español © Shutterstock
 

Pachon Navarro

De Pachon Navarro was een populaire jachthond bij de Spaanse adel, maar na de Spaanse burgeroorlog was het hondenras bijna uitgestorven. Het is dankzij echte liefhebbers van het ras dat deze hond vandaag de dag nog bestaat. Sommige honden hebben een gespleten neus, maar dit is geen verplicht raskenmerk. Typisch voor deze Spaanse hond zijn een hoge drang om te bewegen en het jachtinstinct.  

 

Pastor Garafiano

De Pastor Garafiano komt oorspronkelijk van het meest noordwestelijke eiland van de Canarische Eilanden, La Palma. Het ras is vernoemd naar de gemeente Garafía en is een echte hoedende hond. Hun lange vacht kom je in verschillende kleuren tegen, zoals geel, oranje en bruin. Zoals veel herdershonden maken deze honden indruk met hun hoge mate van intelligentie en indrukwekkende conditie. Dankzij hun beschermende instinct zijn het tevens de ideale waakhonden. 

Pastor Garafiano
De Pastor Garafiano © Shutterstock
 

Perdiguero de Burgos

Hoewel de Perdiguero de Burgos veel voorkomt in Spanje zie je ze maar zelden buiten de Spaanse landgrenzen. In Spanje worden ze ingezet voor de jacht op fazanten, kippen, hazen en herten. Ze hebben een uitstekend reukvermogen en kunnen op ieder terrein uit de voeten. Thuis zijn deze viervoeters bijzonder rustig en aanhankelijk. 

Perdiguero de Burgos
 Perdiguero de Burgos © Shutterstock
 

Perro de Agua Español

De Perro de Agua Español, ofwel de Spaanse waterhond is een hondenras dat wereldwijd bekend is. De hoofdreden hiervoor is hun goede reukvermogen. Ze worden over de hele wereld ingezet om drugs, vermiste personen of doden op te sporen. In Andalusië worden ze ook ingezet als hoedende hond. Daarbij zijn ze, mede door hun lieve en gehoorzame karakter, ook zeer geschikt als therapiehond.  

De spaanse waterhond
De Perro de Agua Español © Shutterstock
 

Podenco Canario

Zoals bij alle Podenco's is dit onafhankelijke ras ook snel, robuust en houdt van de jacht. Hun roots gaan ongeveer 7000 jaar terug, en ze komen van de Canarische eilanden. Ze zijn gespecialiseerd in de jacht op konijnen en liefhebbers van deze fascinerende jachthonden kunnen het beste bij een Stichting aankloppen voor adoptie.

Podenco Canario
De Podenco Canario © Pixabay
 

Podenco Ibicenco

Grote rechtopstaande oren, een windhondachtig lichaam en verschillende soorten vacht onderscheiden de Podenco Ibicenco van andere honden. Wanneer ze niet door een jager worden geadopteerd is een hondensport als Coursing ideaal. Net als hun neef wordt de Podenco Ibicenco erkend als ras door de FCI. De andere Spaanse Podenco-rassen (Podenco Andaluz, Podenco Orito, Podenco Valenciano en Podenco Campanero) worden niet erkend door de FCI. 

Podenco Ibicenco
De Podenco Ibicenco © Shutterstock
 

Ratonero Bodeguero Andaluz

De Ratonero Bodeguero Andaluz is een gemotiveerde en volgzame terriër die enthousiast wordt van hondendans, behendigheidsspelletjes en hondenfrisbee. Het waren waarschijnlijk de Engelsen die hun terriërs meebrachten naar Spanje. Deze werden gekruist met verschillende lokale honden waarna de Ratonero Bodeguero Andaluz is ontstaan. Ze waren destijds verantwoordelijk om de havens vrij te houden van ratten en muizen. 

Bodeguero Andaluz
De Ratonero Bodeguero Andaluz © Pixabay
 

Ratonero Mallorquin

De Ratonero Mallorquin bereikt een maximale schouderhoogte van 36 cm en heeft een vierkant lichaam. Zoals hun naam al doet vermoeden komen ze van het eiland Mallorca. Daar leven ze op de finca's en jagen ze op muizen en ratten. Daarnaast worden ze, ondanks hun grootte, ook gewaardeerd als waakhond, omdat hun oplettende karakter nooit een geluid mist.  

Ratonero Mallorquin
De Ratonero Mallorquin © Shutterstock
 

Ratonero Valenciano

Zoals alle Ratoneros, werd ook dit ras ingezet voor de jacht op knaagdieren. Echter zijn het tegenwoordig prima gezelschapshonden en zeer geschikt voor mensen die een levendige viervoeter willen adopteren. In Spanje heb je naast de Ratonero Valenciano ook de Mallorca, Murciano en Vasco. Allen zijn sociaal en hebben een voorliefde voor graven. 

 

Sabueso Español

De roots van de Sabueso Españols gaan terug tot de middeleeuwen. Koning Alfonso XI beschreef deze honden in zijn "Book of the Hunt" uit de 14e eeuw. In Spanje worden deze honden ingezet voor de jacht op konijnen, het opsporen van klein wild of als bloedhond. Af en toe worden ze ook ingezet als waakhond, omdat ze een beschermend instinct hebben. 

Er zijn dus aardig wat Spaanse hondenrassen. Mocht je ook interesse hebben in Australische rassen, Engelse rassen, Amerikaanse rassen,  Nederlandse rassen, Portugese rassen of Japanse rassen , wij hebben alle rassen op een rijtje voor je gezet!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen