Mastín Español

Andere namen: Spaanse Mastiff, Mastin Espanol, Mastín aus León, Mastín der Mancha, Mastín der Extremadura

Mastín Español
Volwassen Mastin Español © Shutterstock

De Mastín Español is een reuzenhond die voornamelijk als waakhond wordt gebruikt. Ze hebben een kalm en evenwichtig karakter, maar verdedigen meedogenloos wanneer hun eigenaar of eigendom in gevaar is. De problemen met het herstel van het ras komen vooral tot uiting in het karakter van deze hond: sommige dieren zijn te agressief, andere (de meerderheid) te verlegen. Aangezien er nu voorzichtige fok maatregelen voor de Spaanse mastiff in het land van herkomst zijn, zal selectie deze problemen ongetwijfeld elimineren.

Algemene informatie Mastín Español

Hoe oud wordt een Mastín Español? :

5

17

10

12

Karakter :

Aanhankelijk Rustig

Grootte Mastín Español :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Het zijn hele oude honden die, zoals alle Molossers, afstammen van de Tibetaanse Molossers, die vanuit Klein-Azië naar Europa kwamen. Er wordt aangenomen dat de Spaanse mastiff al 4000 jaar geleden door Spaanse herders werd gebruikt. Ze worden daarom beschouwd als het oudste ras in dit land. De natuur en het klimaat van Spanje hebben de herders altijd gedwongen om trekdieren te houden, d.w.z. om hun kuddes te verplaatsen naar weidegebieden die soms ver weg zijn. Eeuwenlang was de Mastín Español de beschermer van vee, met name merinoschapen, waarvan de geschiedenis nauw verbonden is met die van deze hond. Met de teloorgang van de veeteelt, stierf het ras bijna uit. Het is met veel moeite gerestaureerd, maar heeft nog niet de weg terug gevonden naar een optimaal, uniform karakter.

FCI groep

FCI groep

Groep 2 - Pinchers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Rubriek

Uiterlijk van de Spaanse Mastiff

 • Mastín Español
  Mastín Español

  Grootte Mastín Español

  Teef : 72 tot 75 cm

  Reu : 77 tot 80 cm

  Gewicht Mastín Español

  Teef : 60 tot 90 kg

  Reu : 60 tot 90 kg

  Vachtkleur Mastín Español

  Vachttype

  Oogkleur Mastín Español

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Mastín Español

  De Mastín Español is een goed geproportioneerde, grote, zware, goed gebouwde hond met een compact skelet. Het hoofd is groot: de verhouding tussen de schedel en de snuit is 6 tot 4. Van bovenaf gezien is het algemene uiterlijk van de snuit en de schedel vierkant en symmetrisch. De buitenste lijnen van de snuit en de schedel lopen gering uiteen. De ogen zijn klein en amandelvormig in verhouding tot de schedel. De oren zijn middelgroot, driehoekig, glad en hangend. De poten zijn recht, sterk en gespierd. De staart is erg dik aan de basis, niet te hoog en niet te laag aangezet, sterk en flexibel. Deze strekt zich uit tot aan de hakken.

  Goed om te weten

  Deze honden hebben een bijzonder elastische huid. De plooien onder hun keel zijn duidelijk zichtbaar. Dit beschermt ze onder meer tegen beten van andere honden, of voorheen van beren of wolven. 

  Mastín Español: Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   Deze honden hebben een familieband nodig en zijn bijzonder loyaal aan hun adoptiegezin. Ondanks hun soms ongeïnteresseerde uitdrukking tonen ze hun genegenheid. 

  • 66%

   Speels

   Spelletjes die veel fysieke inspanning vergen zijn niet geschikt voor deze reus. Deze honden genieten vooral van interactie met hun adoptiegezin. Daarom zijn spelletjes die hun intelligentie of reukvermogen stimuleren beter geschikt. 

  • 100%

   Rustig

   De Mastín uit León, zoals ze ook wel worden genoemd, zijn zachtaardige honden met een rustig karakter. De eerste vijftien maanden kunnen ze erg wild zijn, maar daarna worden ze vrij kalm. 

  • 66%

   Intelligent

   Het zijn slimme honden die hun vaardigheden aanbieden aan hun adoptiegezin, welke ze respecteren en ontzettend loyaal aan zijn. 

  • 33%

   Jager

   Het zijn betere wakers dan jachthonden, en daarom zijn indringers de enige prooi waar deze Molossers naar op zoek zijn. 

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Hoewel ze een evenwichtig karakter hebben, zijn sommigen bijzonder schuw. Wanneer ze als puppy niet goed worden gesocialiseerd kan de verlegenheid in agressiviteit veranderen. 

   Waakzaam van aard, zullen ze een naderende vreemdeling wantrouwen en hun afkeur laten blijken wanneer ze gevaar voelen. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   Deze honden zijn nooit opdringerig en erg aanhankelijk aan hun adoptiegezin, maar zijn redelijk op zichzelf gesteld. 

   Zelfs wanneer ze even niet in de buurt zijn van hun adoptiegezin houden ze hen altijd in de gaten. 

   Mastín Español: Gedrag

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Ook al kunnen ze zonder problemen alleen zijn, dienen ze hier wel van jongs af aan aan gewend te raken op een positieve manier. Ze hebben namelijk een sterke drang om bij hun verzorgers te zijn. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Zelfs als puppy moet de Mastín Español de eerste regels van samenleven en bevelen leren. Dit helpt om ze zo goed mogelijk te integreren in het adoptiegezin en de samenleving.

    De Spaanse Mastiff kan soms eigenwijs zijn en het is niet altijd gemakkelijk om ze te motiveren. Als er echter een hechte en goede relatie is tussen de verzorgers en hun hond, kunnen er altijd goede resultaten worden behaald.

    Om met ze samen te werken, dien je ze op de juiste en positieve manier op te voeden. Deze reuzen hebben een zacht karakter. 

    Ook al zijn ze erg imposant, is er veel empathie voor nodig om ze evenwichtig op te voeden.

    Aangezien ze nogal groot zijn is het belangrijk om de basiscommando's en socialisatie als eerste aan te leren, zodat je ze in iedere situatie onder controle hebt. 

   • 100%

    Blaft graag

    Ze zijn erg waakzaam. Mocht je op een drukke plek wonen zul je op zeker geblaf horen telkens wanneer er iemand voorbij loopt of ze een verdacht geluid horen. Goede training en socialisatie helpen om dit gedrag te beheersen en ongepast geblaf te voorkomen. 

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Deze honden nemen hun rol als beschermer uiterst serieus en zouden daarom nooit weglopen, bang dat ze hun dierbaren niet meer kunnen beschermen. 

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    De Mastín Mancha, zoals ze ook wel worden genoemd zijn soms destructief, vooral als puppy. Echter is dat eerder onhandigheid dan de neiging om te slopen. 

   • 100%

    Eetlust

    Deze honden eten veel. Je moet zorgen voor een uitgebalanceerd dieet, zodat ze niet te veel aankomen. 

   • 100%

    Geschikt als waakhond

    Hun statige voorkomen maakt ze geboren waakhonden. Zonder ook maar iets te doen dwingen ze al respect af bij wie dan ook. Ze nemen hun rol bijzonder serieus. 

   • 33%

    Geschikt als eerste hond

    Dit ras is in herstel, en daarom is het moeilijk een perfect exemplaar te vinden. Het zijn geen honden voor beginners, maar kan desalniettemin een goede uitdaging zijn voor iemand die zich echt wil storten op het opvoeden en trainen van deze grote Molossers met enorm potentieel. 

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Is het ras Mastín Español geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 33%

     Kan de Mastín Español in een appartement leven?

     Het leven in een appartement kan psychologische en fysieke pijn tot gevolg hebben. Ze hebben de ruimte nodig om comfortabel te leven. 

     Daarom leven deze honden idealiter in een landelijke omgeving, in een huis met een tuin waar ze zich vrij kunnen bewegen en ze hun beschermende rol kunnen vervullen. 

     Hoewel ze zowel binnen als buiten kunnen worden gehouden, hebben deze honden menselijk contact nodig om zich goed te voelen. Dus zouden ze onder hetzelfde dak dak als hun adoptiegezin moeten slapen. 

    • 66%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Ze zijn niet overdreven atletisch. Desalniettemin hebben ze het uithoudingsvermogen wat nodig is voor lange wandelingen met hun verzorger. 

     Overigens hebben ze minimaal twee wandelingen per dag nodig, buiten hun vertrouwde omgeving, zodat ze fysiek maar vooral sociaal worden uitgedaagd en hun reukvermogen wordt geprikkeld. 

     Echter, verwacht niet dat je regelmatig moet sporten met deze honden. Ze hebben geen intense fysieke activiteiten nodig. 

    • 33%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Samen reizen is vanwege hun omvang natuurlijk niet gemakkelijk. Samen op vakantie gaan vraagt om een uitgebreide planning en organisatie. Van voldoende ruimte in de kofferbak tot een vakantieverblijf dat honden ook daadwerkelijk accepteert. 

     Soms is het voordelig om iets anders te regelen zoals bij vrienden of een familiekennel. 

     Gezelschap

     • 66%

      Kan een Mastín Español samen met katten?

      In de regel kunnen ze prima overweg met katten, maar wel als ze met elkaar opgroeien. 

     • 66%

      Kan een Mastín Español samen met honden?

      Deze grote honden blijken erg geduldig te zijn. Over het algemeen kunnen ze goed overweg met andere honden, op voorwaarde dat ze goed gesocialiseerd zijn. Het zijn tevens perfecte maatjes voor kleine honden. 

     • 66%

      Is de Mastín Español een kindvriendelijke hond?

      Omdat deze honden zo kalm en geduldig zijn, kunnen ze prima met kinderen overweg. Echter is voorzichtigheid geboden vanwege hun grootte, met name bij kleine kinderen. Ze kunnen dan te enthousiast en onhandig reageren. 

     • 33%

      Is een Mastín Español geschikt voor ouderen?

      Deze krachtige honden zijn niet geschikt voor ouderen. Wanneer een verzorger geen controle heeft over deze hond kan het al snel gevaarlijk worden. 

      %}

      Prijs van een Mastín Español

      De prijs van een Mastín Español is afhankelijk van hun herkomst, leeftijd en geslacht. Voor een geregistreerde hond, moet je rekening houden met gemiddeld € 1.200, -. Honden uit de beste bloedlijnen kunnen tot € 1.500, - worden verkocht.

      Het gemiddelde budget om voor een hond van deze omvang te zorgen is ongeveer € 90 per maand.

      Verzorging van een Mastín Español

      Deze honden hebben geen speciale verzorging nodig. Wekelijks borstelen, vooral als ze veel binnen leven, is meer dan voldoende. 

      Om infecties te voorkomen dien je wel regelmatig hun oren schoon te maken. 

      Haaruitval

      De Mastín Español verliest niet zo veel haar. Het haarverlies neemt echter toe tijdens het wisselen van vacht, waardoor je dan vaker moet borstelen.

      Voeding voor Mastín Español

      Deze grote honden eten veel. Een aspect dat niet mag worden verwaarloosd wanneer je zo'n hond adopteert. Je moet uiteindelijk wel het eten kunnen betalen. 

      Een uitgebalanceerd dieet vereist regelmatige bezoeken aan de dierenarts. Wanneer ze te veel eten krijgen worden ze te dik. Daarom kun je ze het beste op een dieet zetten van hoogwaardig droogvoer, speciaal afgestemd op grote honden. 

      Twee maaltijden per dag worden aangeraden. Dit voorkomt dat ze te veel eten in een keer binnen krijgen wat maagkantelingen kan veroorzaken. 

      Mastín Español: Levensverwachting en ziektes

      Hoe oud wordt een Mastín Español?

      Ze worden ongeveer 11 jaar oud. 

      Sterk/ bestendig

      Als pup zijn ze nog wat fragiel, maar eenmaal volwassen zijn deze honden robuust en sterk. 

      Kan goed tegen warmte

      Door hun oorsprong zijn ze gewend aan hoge temperaturen en daardoor niet gevoelig voor de warmte. 

      Kan goed tegen kou

      Hoewel ze robuust zijn en buiten kunnen leven zijn ze ondanks hun dikke vacht gevoelig voor de kou. Laat ze daarom altijd op een warme plaats slapen. 

      Neiging om snel aan te komen

      Wanneer ze niet genoeg bewegen en te veel eten krijgen bestaat de kans op overgewicht. 

      Veelvoorkomende ziektes

      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen