Galgo

Andere namen : Galgo Español, Spaanse windhond

Galgo
Volwassen Galgo © Shutterstock

De Spaanse Galgo wordt in het land van herkomst uitsluitend als jachthond gebruikt. Helaas worden deze honden vaak mishandeld als ze niet snel genoeg zijn om te jagen. Ze worden gezien als een hulpmiddel en worden vaak verwond of zelfs gedood omdat ze slechts 'middelmatig' presteerden. Veel Europese organisaties proberen deze windhonden te redden met een chique uitstraling en een goed, zachtaardig karakter. De Galgo's zijn energiek en terughoudend tegelijk, waardoor ze geschikt zijn voor tal van huishoudens, zelfs gezinnen met kinderen. In tegenstelling tot hun reputatie als afstandelijke honden, kunnen ze erg liefdevol zijn.

Algemene informatie Galgo

Hoe oud wordt een Galgo? :

5

19

10

14

Karakter :

Jager

Grootte Galgo :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De Spaanse naam is Galgo. Blijkbaar komt deze term van "gallicus"; dus hun voorvader zou een Gallische windhond zijn die in de 6e eeuw voor Christus bij de Kelten leefde en vanuit Frankrijk naar Spanje kwam. Hoewel het zeker is dat het ras al bekend was in het oude Romeinse rijk, is er geen enkel bewijs van hun voorgangers. Het is waarschijnlijker dat de galgo afstamt van oosterse windhonden die vanuit Afrika naar Spanje kwamen. Misschien werden Greyhounds ook gekruist, want de galgo's lijken erg op dit Spaanse hondenras.

FCI groep

FCI groep

Groep 10 - Windhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Galgo

Galgo

Grootte Galgo

Teef : 60 tot 68 cm

Reu : 62 tot 70 cm

Gewicht Galgo

Teef : 25 tot 30 kg

Reu : 25 tot 30 kg

Vachtkleur Galgo

Vachttype

Oogkleur Galgo

Bruin

Uiterlijke kenmerken Galgo

De Galgo is een hond van behoorlijke omvang, met een compacte botstructuur, een lang, smal hoofd en een ruime borst. De buik is sterk opgetrokken, de staart vrij lang. Het hoofd is droog en lang, en de grootte is evenredig met de rest van het lichaam. De bovenste lijnen van de snuit en de schedel lopen uiteen. De ogen zijn klein, schuin en amandelvormig. De oren hebben een brede basis, zijn hoog aangezet en vormen in rust rozenoren. Als de hond opgewonden is, worden ze half opstaand gedragen. De staart is laag en sterk aan de basis. Deze valt langs de poten en vormt aan het uiteinde een haak die bijna de grond raakt. Deze eigenschap is essentieel voor de hond om aan de rasstandaard te voldoen. De poten zijn perfect recht, parallel en slank.

Goed om te weten

Karakter

66%

Aanhankelijk

Ze hebben een typisch, geserveerd karakter, wat windhond eigen is. Ze bestaan bekend om hun discretie, eerlijkheid en genegenheid jegens hun verzorgers. 

66%

Speels

De Galgo houdt niet zo van spelen met kinderen, maar wel van spelletjes die ze aan het denken zetten, zoals het zoeken naar aanwijzingen.

66%

Rustig

Het zijn hele rustige, ontspannen en zachtaardige honden. Ondanks hun grootte weten ze zich onopvallend te gedragen, maar dit kan omslaan tijdens het wandelen. Ze kunnen dan ineens veel energie hebben, en een prooi achtervolgen wanneer ze er een zien. 

66%

Intelligent

Het kan moeilijk zijn om met deze honden goede resultaten te behalen in bepaalde hondensporten die veel focus en discipline vereisen zoals hondendans. 

De Galgo is echter een hond met opmerkelijke capaciteiten, die hij maar wat graag laat zien als ze met respect worden behandeld.

100%

Jager

Ze werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op konijnen, maar werden ook gebruikt voor de jacht op vossen, konijnen en zelfs wilde zwijnen. 

Overigens wordt de Galgo in Spanje enkel gefokt voor de jacht. Dit leidt tot tal van problemen bij honden die niet goed presteren, omdat die vaak slecht behandeld en achtergelaten worden. Veel verenigingen in Frankrijk en België zetten zich in voor het redden van deze honden.

100%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

Ze zijn erg koud, afstandelijk en bijna uit de hoogte tegenover vreemden en ze houden duidelijk niet van hun aanwezigheid. 

Echter betekent wantrouwen niet dat ze agressief worden. Ze zijn meer geneigd om vreemden te negeren en bij hen weg te blijven.

33%

Onafhankelijk

Zoals een echte windhond betaamt worden ze vaak gezien als onafhankelijk. Deze eigenschap is eerder te wijten aan hun natuurlijke terughoudendheid, waardoor veel verzorgers een verkeerd idee van het karakter van hun hond hebben. 

Echter, onafhankelijkheid is niet wat ze definieert. Hoe meer ze worden gestimuleerd en in contact komen met vreemden, hoe gelukkig ze worden. Het kan echter altijd gebeuren dat ze zich terughoudend opstellen en zich terugtrekken voor een rustmoment. 

Gedrag Galgo

66%

Kan goed alleen zijn

Wanneer ze van jongs af aan gewend zijn om alleen te zijn kunnen ze gemakkelijk een tijdje zonder hun verzorger. Ondanks hun kalme karakter is wel belangrijk om ze voldoende beweging te geven voor en na iedere periode van eenzaamheid. 

66%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

Deze honden zijn zeer zeldzaam en wanneer ze worden geadopteerd gebeurt dit meestal via een vereniging die mishandelde honden uit Spanje opvangen. De opvoeding van zo'n hond is natuurlijk anders dan die van een pup zonder trauma. 

Je hebt veel geduld nodig en de opvoeding moet zachtaardig zijn. Bij een oudere adoptie moet je rekening houden met hun verleden, een stabiele en veilige omgeving bieden en zeker voldoen aan hun bewegingsdrang en nooit geweld gebruiken. 

Ze hebben een sterk karakter dat een behoorlijk strikte en samenhangende opvoeding vereist. 

33%

Blaft graag

Ze zijn van nature gereserveerd en blaffen zelden. 

100%

Neiging om weg te lopen

Hun jachtinstinct en snelheid zorgen er voor dat ze nogal eens weglopen. Deze honden kunnen hoog springen, die houd daar rekening mee met de omheining van je grond. 

33%

Neiging om dingen kapot te maken

De Galgo is binnen erg kalm en zijn meestal niet destructief wanneer op dagelijkse basis in hun behoefte wordt voorzien. 

33%

Eetlust

Deze honden zij het helaas vaak gewend om te verhongeren, omdat dit een van de meest voorkomende "straffen" zijn die ze krijgen wanneer ze niet goed jagen. Ze zijn tevreden met het voer dat ze krijgen.

33%

Geschikt als waakhond

Deze honden zijn erg afstandelijk en negeren vreemden zelfs, dus geen goede waakhond. Ze slaan nooit alarm en trekken zich het liefst terug in een hoek om te wachten totdat de indringer weer verdwijnt. 

100%

Geschikt als eerste hond

Deze energieke maar tegelijkertijd rustige honden zijn geschikt voor vele beginnende hondenbezitters. Het is echter van belang om je in te lezen in hun karakter voordat je overgaat tot adoptie. 

Wanneer adoptie van een vereniging loopt, zoek dan hulp van een gedragsexpert die gespecialiseerd is in een zachte, geweldloze heropvoeding van mishandelde honden.

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Galgo ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Galgo geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

100%

Kan de Galgo in een appartement leven?

Door hun rustige en zachtaardige karakter kunnen ze zonder problemen in een appartement wonen. 

Gezien de grote levendigheid van deze honden kan het leven in een appartement zijn grenzen bereiken, tenzij je de hond meerdere keren per dag meeneemt voor wandelingen in grote open ruimtes. 

100%

Behoefte aan beweging/ sportief

Onafhankelijk of ze nu in een appartement of huis met tuin wonen, ze moeten iedere dag stoom kunnen afblazen in grote open ruimtes. 

Uiteraard moeten dit omheinde gebieden zijn zonder wild, zodat ze veilig kunnen worden uitgelaten zonder aangelijnd te zijn. 

Aangezien het jachtinstinct wandelingen soms nog wel eens moeilijk kan maken aan de riem, kun je ook sporten zoals Canicross met ze doen.

Ze houden tevens erg van spelletjes die hun reukvermogen stimuleren.

66%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Door hun grootte kan reizen soms moeilijk zijn in het openbaar vervoer. Wanneer ze goed gesocialiseerd zijn kunnen ze in principe wel overal mee naartoe. 

Gezelschap

33%

Kan een Galgo samen met katten?

Vanwege hun sterke jachtinstinct gaat samenleven met een kat niet. 

66%

Galgo als Einzelhund?

Wanneer ze goed gesocialiseerd zijn kunnen ze goed overweg met anderen honden, maar let altijd op met hun gevoeligheid. 

66%

Is de Galgo een kindvriendelijke hond?

Ze hebben geduld met kinderen, ook al vinden ze het niet erg leuk om met ze te spelen. 

66%

Is een Galgo geschikt voor ouderen?

Ouderen kunnen een Galgo adopteren. Echter, wanneer je als verzorger niet langer fit genoeg bent voor lange wandelingen kun je altijd een beroep doen op een hondenoppas. 

%}

Wat kost een Galgo?

De prijs van een Galgo varieert afhankelijk van de herkomst, leeftijd en geslacht. Het is erg moeilijk om de prijs van een Galgo puppy te achterhalen omdat ze in Nederland nauwelijks voorkomen.

Er zijn echter veel clubs die volwassen Galgo's bemiddelen die zijn misbruikt of in de steek gelaten. De prijzen zijn daarom verschillend afhankelijk van de club, het verleden van de hond en het trauma dat ze hebben, evenals de veterinaire kosten die je moet plannen op korte, middellange en lange termijn.

Het gemiddelde budget dat nodig is voor de fysieke behoeften van een hond van deze omvang is ongeveer € 40 / maand. Daarnaast zijn er andere mogelijke kosten voor veterinaire behandeling die in overweging moeten worden genomen als de hond is mishandeld.

Verzorging

Deze honden hoeven niet te worden verzorgd en mogen niet te vaak worden gewassen. Een keer per week borstelen is voldoende om de schoonheid van hun korte, dunne vacht te behouden. 

Haaruitval

Een voordeel van de Galgo is dat ze heel weinig haar verlies, zoals bij vele kortharige windhonden. Bovendien zijn hun ruiperiodes zeer matig door het ontbreken van een ondervacht. 

Voeding Galgo

Vaak zijn deze atletische honden uitgemergeld door ondervoeding en hebben ze een gezond, uitgebalanceerd dieet nodig dat is aangepast aan hun niveau van dagelijkse lichaamsbeweging.

Deze hond is absoluut niet moeilijk, een dieet van industrieel geproduceerd droogvoer is prima voor ze. Het voer moet wel van topkwaliteit zijn. Je kunt het dus bijvoorbeeld niet in de supermarkt kopen.

In de groeifase van de Galgo puppy moet je de hond regelmatig naar de dierenarts brengen om hun groei te controleren.

Gezondheid Galgo

Hoe oud wordt een Galgo?

Ze worden gemiddeld 12 jaar oud. 

Sterk/ bestendig

Het zijn robuuste oerhonden, maar kunnen niet goed tegen de kou. 

Kan goed tegen warmte

Deze honden zijn gewend aan het warme klimaat van hun thuisland en hebben meestal geen last van hete periodes. 

Kan goed tegen kou

Door het ontbreken van een ondervacht hebben ze veel last van de kou. Het is niet overdreven om deze honden in de winter een hondenjas aan te doen, of een regenjas wanneer het erg nat is. 

Neiging om snel aan te komen

Als ze elke dag kunnen rennen zullen ze geen last hebben van overgewicht. Ze zijn eerder mager dan dik. 

Veelvoorkomende ziektes

Ze hebben geen rasspecifieke ziektes. Ondanks hun wat fragiele bouw zijn het robuuste honden.

Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen