Spaanse waterhond

Andere namen: Perro de Agua Español

#16

Wamiz's top rassen

Spaanse waterhond
Volwassen Spaanse waterhond © Shutterstock

De Spaanse waterhond wordt gebruikt als herdershond, jachthond en vissershond. Ze zijn gehoorzaam, vriendelijk, en zeer evenwichtig. Ze zijn gemakkelijk te trainen, zeer wendbaar, kunnen alle omstandigheden op elk moment aan, en zijn uitstekende werkhonden en ook zeer geschikte gezelschaps- en gezinshonden.

Algemene informatie Spaanse waterhond

Hoe oud wordt een Spaanse waterhond? :

5

19

10

14

Karakter :

Speels Intelligent Jager

Grootte Spaanse waterhond :

Herkomst en geschiedenis

De Spaanse Waterhond leeft al heel lang op het Iberisch schiereiland. Er wordt zelfs gezegd dat het het oudste ras in zijn soort is, het komt het meest voor in Andalusië. Daar worden ze de Turkse hond genoemd en worden ze traditioneel gebruikt als drijf- en hoedende honden. Vanwege hun talrijke verdiensten als veelzijdige werkhond, zijn de genetische kenmerken van dit Spaanse hondenras in de loop van de tijd nauwelijks veranderd door fokken en selectie.

FCI groep

FCI groep

Groep 8 - Retrievers, Spaniëls en Waterhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Spaanse waterhond

  Grootte Spaanse waterhond

  Teef : 40 tot 46 cm

  Reu : 44 tot 50 cm

  Gewicht Spaanse waterhond

  Teef : 14 tot 18 kg

  Reu : 28 tot 22 kg

  Vachtkleur Spaanse waterhond

  Vachttype

  Oogkleur Spaanse waterhond

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Spaanse waterhond

  De waterhond is een rustieke, goed geproportioneerde hond van gemiddelde grootte en gewicht. Ze zijn langhoofdig (dolichocephalisch), tamelijk langwerpig van lichaamsbouw, harmonieus gevormd, atletisch en goed gespierd. Hun ietwat schuine ogen zijn erg expressief. De oren zijn middelhoog, driehoekig en hangend. De staart is middelhoog aangezet.

  Goed om te weten

  In eigen land wordt de Spaanse waterhond ook door politie en brandweer ingezet als zoek- en speurhond. Zeker bij het zoeken naar vermiste personen of als drugshond, op zowel treinstations als luchthavens.

  In de Verenigde Staten wordt de Spaanse Waterhond gebruikt als lijkspeurhond, in Nederland als lijkspeurhond in moerasgebieden.

  En tot slot wordt de Perro in Spanje gebruikt als therapiehond voor senioren en gehandicapte kinderen als onderdeel van een educatief project dat is geïntroduceerd door het Spaanse Ministerie van Onderwijs onder leiding van de voorzitter van de Spaanse rasvereniging.

  Karakter Spaanse waterhond

  • 66%

   Aanhankelijk

   De van nature vriendelijke en zeer goed uitgebalanceerde Spaanse Waterhond staan heel dicht bij hun familie zonder ooit opdringerig te zijn.

   Deze lieve hond verovert de harten van iedereen die ze ontmoeten met hun goedmoedigheid en hun sympathieke karakter. 

  • 100%

   Speels

   De zeer levendige en ondernemende waterhond staat altijd klaar voor spelletjes en nieuwe activiteiten met verzorgers. Ze willen graag bezig gehouden worden, zodat ze zich niet vervelen en blij zijn met elke nieuwe uitdaging, speels of leerzaam.

   Dit bevordert en versterkt de band tussen hond en verzorger.

  • 66%

   Rustig

   Als aan hun behoefte wordt voldaan is de waterhond een rustige hond. Wanneer ze zich vervelen kunnen ze drukker worden. 

  • 100%

   Intelligent

   De Spaanse Waterhond is een zeer intelligente en veelzijdige hond. Ze hebben het vermogen om zich snel en optimaal aan te passen aan de verschillende taken die hen worden toevertrouwd - als herdershond of retrieverhond bij het jagen of vissen of gewoon als gezelschap- en gezinshond. Ze moeten bezig gehouden worden om verveling tegen te gaan. 

  • 100%

   Jager

   De Spaanse Waterhond is een geweldige hulp bij het jagen en vissen. Ze voelen zich comfortabel op elk terrein, of het nu in het moeras is of op het droge, en passen zich probleemloos aan alle omstandigheden aan.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Perro de Aqua Español, zoals ze in hun thuisland Spanje worden genoemd, zijn in feite zeer vriendelijke honden. Door hun intelligentie en beschermende en waakzame instincten kunnen ze heel snel zien of iemand goede of slechte bedoelingen heeft of iets van plan is.

  • 66%

   Onafhankelijk

   De zeer evenwichtige waterhonden zijn relatief onafhankelijk van hun verzorger. Ze kunnen gemakkelijk in huis en tuin blijven zonder constant contact te hebben met hun familie. 

   Gedrag Spaanse waterhond

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Als je ze vanaf pup af aan leert om alleen thuis te zijn zullen ze dat later beter verdragen. Let wel, laat ze nooit te lang alleen en zorg voor voldoende beweging omdat ze anders verveelt raken. 

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De gehoorzame en dappere waterhond is zeer bekwaam en bereid om te leren. Ze zijn attent, zeer ontvankelijk en erg veelzijdig.

    Zolang ze met respect en welwillendheid worden behandeld, zijn ze echt heel gemakkelijk op te voeden en begrijpen ze snel wat van hen wordt verwacht. Zelfs als ze de noodzakelijke basis snel onder de knie hebben, moet er consequent mee worden gewerkt om hun potentieel volledig te benutten.

   • 100%

    Blaft graag

    De waterhond blaft bij het minste of geringste en is dus een goede waakhond. Een goede opvoeding is essentieel om te voorkomen dat ze te veel blaffen. 

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    Wanneer ze niet de gelegenheid krijgen om hun jachtinstinct uit te oefenen en worden bezig gehouden met spelletjes, wandelingen of gewoon het rennen in een tuin zullen ze bij de eerste beste gelegenheid weglopen.

   • 66%