Spaanse waterhond

Andere namen: Perro de Agua Español

#38

Wamiz's top rassen

Spaanse waterhond
Volwassen Spaanse waterhond © Shutterstock

De Spaanse waterhond wordt gebruikt als herdershond, jachthond en vissershond. Ze zijn gehoorzaam, vriendelijk, en zeer evenwichtig. Ze zijn gemakkelijk te trainen, zeer wendbaar, kunnen alle omstandigheden op elk moment aan, en zijn uitstekende werkhonden en ook zeer geschikte gezelschaps- en gezinshonden.

Algemene informatie Spaanse waterhond

Hoe oud wordt een Spaanse waterhond? :

5

19

10

14

Karakter :

Speels Intelligent Jager

Grootte Spaanse waterhond :

Herkomst en geschiedenis

De Spaanse Waterhond leeft al heel lang op het Iberisch schiereiland. Er wordt zelfs gezegd dat het het oudste ras in zijn soort is, het komt het meest voor in Andalusië. Daar worden ze de Turkse hond genoemd en worden ze traditioneel gebruikt als drijf- en hoedende honden. Vanwege hun talrijke verdiensten als veelzijdige werkhond, zijn de genetische kenmerken van dit Spaanse hondenras in de loop van de tijd nauwelijks veranderd door fokken en selectie.

FCI groep

FCI groep

Groep 8 - Retrievers, Spaniëls en Waterhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Spaanse waterhond

 • Spaanse waterhond
  Spaanse waterhond

  Grootte Spaanse waterhond

  Teef : 40 tot 46 cm

  Reu : 44 tot 50 cm

  Gewicht Spaanse waterhond

  Teef : 14 tot 18 kg

  Reu : 28 tot 22 kg

  Vachtkleur Spaanse waterhond

  Vachttype

  Oogkleur Spaanse waterhond

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Spaanse waterhond

  De waterhond is een rustieke, goed geproportioneerde hond van gemiddelde grootte en gewicht. Ze zijn langhoofdig (dolichocephalisch), tamelijk langwerpig van lichaamsbouw, harmonieus gevormd, atletisch en goed gespierd. Hun ietwat schuine ogen zijn erg expressief. De oren zijn middelhoog, driehoekig en hangend. De staart is middelhoog aangezet.

  Goed om te weten

  In eigen land wordt de Spaanse waterhond ook door politie en brandweer ingezet als zoek- en speurhond. Zeker bij het zoeken naar vermiste personen of als drugshond, op zowel treinstations als luchthavens.

  In de Verenigde Staten wordt de Spaanse Waterhond gebruikt als lijkspeurhond, in Nederland als lijkspeurhond in moerasgebieden.

  En tot slot wordt de Perro in Spanje gebruikt als therapiehond voor senioren en gehandicapte kinderen als onderdeel van een educatief project dat is geïntroduceerd door het Spaanse Ministerie van Onderwijs onder leiding van de voorzitter van de Spaanse rasvereniging.

  Karakter Spaanse waterhond

  • 66%

   Aanhankelijk

   De van nature vriendelijke en zeer goed uitgebalanceerde Spaanse Waterhond staan heel dicht bij hun familie zonder ooit opdringerig te zijn.

   Deze lieve hond verovert de harten van iedereen die ze ontmoeten met hun goedmoedigheid en hun sympathieke karakter. 

  • 100%

   Speels

   De zeer levendige en ondernemende waterhond staat altijd klaar voor spelletjes en nieuwe activiteiten met verzorgers. Ze willen graag bezig gehouden worden, zodat ze zich niet vervelen en blij zijn met elke nieuwe uitdaging, speels of leerzaam.

   Dit bevordert en versterkt de band tussen hond en verzorger.

  • 66%

   Rustig

   Als aan hun behoefte wordt voldaan is de waterhond een rustige hond. Wanneer ze zich vervelen kunnen ze drukker worden. 

  • 100%

   Intelligent

   De Spaanse Waterhond is een zeer intelligente en veelzijdige hond. Ze hebben het vermogen om zich snel en optimaal aan te passen aan de verschillende taken die hen worden toevertrouwd - als herdershond of retrieverhond bij het jagen of vissen of gewoon als gezelschap- en gezinshond. Ze moeten bezig gehouden worden om verveling tegen te gaan. 

  • 100%

   Jager

   De Spaanse Waterhond is een geweldige hulp bij het jagen en vissen. Ze voelen zich comfortabel op elk terrein, of het nu in het moeras is of op het droge, en passen zich probleemloos aan alle omstandigheden aan.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Perro de Aqua Español, zoals ze in hun thuisland Spanje worden genoemd, zijn in feite zeer vriendelijke honden. Door hun intelligentie en beschermende en waakzame instincten kunnen ze heel snel zien of iemand goede of slechte bedoelingen heeft of iets van plan is.

  • 66%

   Onafhankelijk

   De zeer evenwichtige waterhonden zijn relatief onafhankelijk van hun verzorger. Ze kunnen gemakkelijk in huis en tuin blijven zonder constant contact te hebben met hun familie. 

   Gedrag Spaanse waterhond

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Als je ze vanaf pup af aan leert om alleen thuis te zijn zullen ze dat later beter verdragen. Let wel, laat ze nooit te lang alleen en zorg voor voldoende beweging omdat ze anders verveelt raken. 

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De gehoorzame en dappere waterhond is zeer bekwaam en bereid om te leren. Ze zijn attent, zeer ontvankelijk en erg veelzijdig.

    Zolang ze met respect en welwillendheid worden behandeld, zijn ze echt heel gemakkelijk op te voeden en begrijpen ze snel wat van hen wordt verwacht. Zelfs als ze de noodzakelijke basis snel onder de knie hebben, moet er consequent mee worden gewerkt om hun potentieel volledig te benutten.

   • 100%

    Blaft graag

    De waterhond blaft bij het minste of geringste en is dus een goede waakhond. Een goede opvoeding is essentieel om te voorkomen dat ze te veel blaffen. 

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    Wanneer ze niet de gelegenheid krijgen om hun jachtinstinct uit te oefenen en worden bezig gehouden met spelletjes, wandelingen of gewoon het rennen in een tuin zullen ze bij de eerste beste gelegenheid weglopen.

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Zoals elke goede werkhond kan de Perro actief en demonstratief worden als ze niet worden uitgedaagd en bezig worden gehouden. Dan kunnen ze hun onvrede af en toe uiten.

   • 66%

    Eetlust

    De waterhond kan goed eten en eet graag, zeker na een lange werkdag. Echter zullen ze zich niet volproppen. 

   • 100%

    Geschikt als waakhond

    De Perro is niet alleen een herders- en drijfhond, jacht- en vissershond, nee, het is ook een perfecte waakhond.

    In feite heeft deze waterhond een zeer sterk waakinstinct en slaat toe bij het minste vermoeden van dreigend gevaar.

   • 100%

    Geschikt als eerste hond

    De Spaanse Waterhond is de ideale gezelschapshond, mits ze in hun behoeften worden voorzien. Zelfs voor onervaren hondenbezitters vanwege hun grote begrip en hoge intelligentie. 

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 66%

     Kan de Spaanse waterhond in een appartement leven?

     Aangezien deze honden zich door hun hoge intelligentie en veelzijdigheid kunnen aanpassen aan een grote verscheidenheid aan leefomstandigheden, zou het leven in een appartement in principe geen probleem voor hen moeten zijn.

     Toch zou deze manier van leven voor deze honden alleen in overweging moeten worden genomen als de verzorgers genoeg tijd hebben om ze bezig te houden en er voldoende mogelijkheden zijn voor lange wandelingen en lichaamsbeweging in de omgeving.

     Het leven op het platteland, in een huis met tuin met vijfer of moeras, is de ideale leefomgeving voor de Spaanse Waterhond. 

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     De zeer levendige Spaanse Waterhond moet dagelijks gestimuleerd en uitgedaagd worden om zich helemaal op zijn / haar gemak te voelen. De hele dag alleen thuisblijven is niets voor de waterhond. Een rondje hardlopen met hun verzorger maakt ze gelukkig. 

     Hondensporten en activiteiten zoals behendigheid, flyball, canicross, gehoorzaamheid, truffeljacht, sporen zoeken en natuurlijk allerlei watergerelateerde activiteiten worden voor hen aanbevolen.

    • 66%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Om deze waterhonden overal mee naartoe te kunnen nemen is een goede socialisatie vereist. Wanneer ze eenmaal gewend zijn aan de verschillende prikkels van vervoersmiddelen is het geen probleem meer om ze overal mee naartoe te nemen. 

     Gezelschap

     • 66%

      Kan een Spaanse waterhond samen met katten?

      Wanneer ze opgroeien met katten is het geen probleem voor ze om samen te leven. Wanneer dit niet het geval is kan hun jachinstinct boven komen. 

     • 100%

      Kan een Spaanse waterhond samen met honden?

      De zeer evenwichtige waterhond kan goed overweg met andere honden. Vroege socialisatie wordt aangeraden om ze vertrouwd te maken met andere honden. 

     • 66%

      Is de Spaanse waterhond een kindvriendelijke hond?

      De speelse, vriendelijke, vrolijke en gehoorzame Spaanse Waterhond kan goed met kinderen overweg, mits ze zich respectvol gedragen.

      Voorzichtigheid is alleen geboden als kinderen zich pesterig gedragen, want dan komt er uiteindelijk een eind aan hun geduld.

     • 33%

      Is een Spaanse waterhond geschikt voor ouderen?

      De energie van deze honden gaat niet goed samen met ouderen. Ook al zijn het vrij flexibele honden zullen ze nog steeds dagelijks veel uitdaging en beweging nodig hebben om zich volledig op hun gemak te voelen. 

      %}

      Wat kost een Spaanse waterhond?

      De prijs van een Spaanse Waterhond is afhankelijk van hun afkomst, leeftijd en geslacht. Voor een exemplaar met een stamboekinschrijving moet een gemiddelde van €1000 worden verwacht. 

      Voor de verzorging en het onderhoud van een hond van deze omvang moet je ongeveer €90 per maand rekenen (voeding, verzorging, verzekering).

      Verzorging

      In tegenstelling tot wat het lijkt, is deze gekrulde hond een gemakkelijk te verzorgen hond. Ze hoeven niet te worden gekamd of geborsteld. Regelmatige sessies om kleine takjes en parasieten te verwijderen zijn voldoende. Ze kunnen worden geschoren, maximaal twee keer per jaar wordt aanbevolen. Wel wordt het modieus trimmen van deze honden afgeraden. 

      Hun hangende oren moeten regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt. Vooral bij nat weer en elke keer dat ze in het water zijn geweest zodat de oren niet geïnfecteerd raken.

      Haaruitval

      De Spaanse Waterhond verhaart nauwelijks. Alleen tijdens de ruiperiode in de lente en herfst verliezen ze wat gemakkelijker hun vacht. 

      Voeding Spaanse waterhond

      De Spaanse Waterhond is geen moeilijke eter, maar als ze worden ingezet als werkhond moet indien nodig advies worden ingewonnen bij een dierenarts zodat ze alle benodigde voedingstoffen binnen krijgen.

      Droogvoer van hoge kwaliteit volstaat prima, maar mocht je verstand hebben van zelfsamengesteld hondenvoer kun je dit natuurlijk ook bereiden voor je favoriete viervoeter. 

      Om maagkantelingen te voorkomen dien je ze waar mogelijk twee maal per dag eten geven, bijvoorbeeld 's ochtends en 's avonds. Na iedere maaltijd moeten ze een uur kunnen rusten.  

      Gezondheid Spaanse waterhond

      Hoe oud wordt een Spaanse waterhond?

      De Spaanse Waterhond wordt ongeveer 12 jaar. 

      Sterk/ bestendig

      Ze zijn robuust en staan bekend om hun weerstand tegen ziektes. 

      Kan goed tegen warmte

      Deze honden hebben geen last van de hitte, maar moeten wanneer mogelijk wel enigszins ontspannen op warme dagen. 

      Kan goed tegen kou

      Door hun dikke wollige vacht is de Perro goed beschermd tegen kou en vocht en kunnen ze gemakkelijk buiten leven.

      Neiging om snel aan te komen

      Deze actieve honden hebben zelden last van overgewicht. Mocht deze hond overgewicht krijgen moet je je afvragen of ze voldoende beweging krijgen. 

      Veelvoorkomende ziektes

      Het zijn over het algemeen gezonde honden die weinig last hebben van erfelijke ziektes. Enkel de oren dienen regelmatig gecontroleerd te worden om infecties te voorkomen. 

      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen