Presa Canario

Andere namen: Dogo Canario, Presa Canerio

Presa Canario

De Presa Canario, ook wel Dogo Canario genoemd is een ras dat heel goed ingezet kan worden voor bewakings- en verdedigingswerk. Vroeger zag je deze honden vaak op boerderijen om vee te verdrijven. Ook waren het vechthonden, maar dat is tegenwoordig verboden. Deze honden zijn heel temperamentvol, moedig en hebben een zeer hoge pijngrens. Als gezinshond is deze evenwichtig en aanhankelijk. 

Algemene informatie Presa Canario

Hoe oud wordt een Presa Canario? :

3

17

8

12

Karakter :

Aanhankelijk

Grootte Presa Canario :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Dit ras is tot ontwikkeling gekomen op eilanden Tenerife en Gran Canaria. In eerste instantie waren het vechthonden. Het stamt af van de Bardino, een hond van het eiland Fuerteventura, zeer agressief en vechtlustig, maar klein van stuk. Door kruising met de Mastiff en andere grote molossen, ook op de Canarische eilanden te vinden, werd dit ras qua omvang groter.  In 1946, toen hondengevechten werden verboden, leek het even alsof de Dogo Canario  volledig zou uitsterven. Fans, gesteund door de landbouw- en visserijassessor van de Canarische Eilanden, hebben bijgedragen aan eerherstel van het ras, dat pas onlangs, in 2011, door de FCI op permanente basis werd erkend.

 

Uiterlijke kenmerken Presa Canario

 • Presa Canario
  Presa Canario

  Grootte Presa Canario

  Teef : 56 tot 62 cm

  Reu : 60 tot 66 cm

  Gewicht Presa Canario

  Teef : 40 tot 55 kg

  Reu : 50 tot 65 kg

  Vachtkleur Presa Canario

  Vachttype

  Oogkleur Presa Canario

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Presa Canario

  De Dogo Canario is middelgroot, stevig en gespierd. Mooi geproportioneerd.  De buik is verzonken, maar de laatste ribben zijn niet prominent aanwezig, waardoor een harmonieuze harpvorm ontstaat. De staart is hoog aangezet: dik aan de basis, geleidelijk taps toelopend naar de punt De benen zijn sterk, gespierd en volkomen recht; de achterhand is niet erg hoekig. Deze honden hebben een bijzonder gevormde kop met een heel opvallende snuit, waarbij de bovenlippen iets over de onderlippen hangen. Zowel de ogen als de oren staan ver uit elkaar. Qua vorm zijn de ogen licht ovaal en middelmatig groot. De oren, hoog aangezet, staan ver uit elkaar en zijn roosvormig. De hals is breed en gespierd, met een lichte keelhuid. De staart is hoog aangezet: dik aan de basis, geleidelijk taps toelopend naar de punt.

  Goed om te weten

  Gespierde en krachtige rassen als de Dogo Canaro kunnen niet zonder begeleiding van ervaren dan wel tenminste goed voorbereide verzorgers. Verlies niet uit het oog dat een slecht opgevoede of onaangepaste hond erg gevaarlijk kan zijn.

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   Een Dogo Canario hecht zich erg aan de verzorgers. Dit is typerend voor bijna alle rassen die geschikt zijn als waakhond.

  • 66%

   Speels

   Deze honden zijn super speels en vinden het heerlijk om met kinderen te spelen. Het enthousiasme kan soms leiden tot wat onbeholpen en onverhoedse bewegingen. Hou daar rekening mee, want de Dogo Canario is erg sterk. 

  • 66%

   Rustig

   Hun statige uitstraling en grote zelfverzekerdheid geven honden van dit ras een zekere sereniteit waar zij graag gebruik van maken om de verzorgers te beschermen. Thuis zijn zij rustig, maar altijd waakzaam.

  • 66%

   Intelligent

   Het zijn dieren met verschillende kwaliteiten. Als waakhonden blinken zij uit en van oudsher werden zij ingezet als veedrijver. Om dit goed te kunnen uitvoeren moeten honden over bepaalde intellectuele capaciteiten beschikken en een goed aanpassingsvermogen hebben.

  • 33%

   Jager

   Roofdierinstinct heeft de Dogo Canario niet. Het zal bijvoorbeeld tijdens een wandeling in het bos niet spontaan achter wild aangaat. Je kan deze hond makkelijk loslaten in de natuur, maar terugkomen als het geroepen wordt zal je het moeten leren. 

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze huisgenoot voelt zich erg gehecht aan de verzorgers en doet het heel goed als waakhond of voor het drijven van vee. Bij deze eigenschappen hoort een zeker wantrouwen jegens vreemden, hoewel de Dogo Canaro nooit zonder reden angstig of agressief reageert.

  • 100%

   Onafhankelijk

   Over het algemeen zijn mastiffs zoals de Presa Canario onafhankelijke honden. Dol op hun huisgenoten en tegelijk, als dat moet om een oogje in het zeil te houden, erg zelfredzaam. 

    

    

   Gedrag Presa Canario

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Als deze er aan gewend is kan de Presa Canario goed een tijdje alleen zijn. Je kan dit het best trainen door de perioden van eenzaamheid geleidelijk aan op te bouwen van even een paar minuten tot een paar uur. Dit betekent overigens niet dat je al te lang kan wegblijven. En geef je huisgenoot iets waarmee deze zichzelf kan vermaken als je er niet bent. 

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Het opvoeden van een Dogo Canario zal je plezier doen. Deze honden zijn van nature evenwichtig en geïnteresseerd. Zij maken het de omgeving graag naar de zin, zolang de opvoeding met respect gebeurt.

     

    Zachtheid en geduld zijn hier de trefwoorden. Je doet er goed aan de training te beginnen zodra de Dogo Canaro puppy in huis komt.

     

    Om een plek in de samenleving te kunnen vinden is het erg belangrijk dat deze 60 kilo zware honden de sociale codes en omgangsvormen snappen. 

     

   • 66%

    Blaft graag

    Een Dogo Canario heeft een luide en duidelijke blaf. Het laat vooral van zich horen om inbrekers af te schrikken, in het geval het postuur en de blik niet afschrikwekkend genoeg blijken.

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Over het risico dat de Dogo Canario ervan door gaat is erg klein. Daarvoor houdt deze veel te veel van het gezelschap van de verzorgers.

   • 33%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Rustig en evenwichtig als deze is, haalt de Presa Canario weinig ‘stommiteiten’ uit. Zeker niet wanneer het al vroeg en op een prettige manier geleerd heeft om even op zichzelf te zijn.

   • 66%

    Eetlust

    ‘Vraatzuchtig is veel te sterk uitgedrukt, maar iets lekkers slaat de Dogo Canario niet af.

    Tijdens de opvoeding kan een snack heel goed werken om de motivatie te verhogen.

   • 100%

    Geschikt als waakhond

     

    Op het eerst gezicht komt de Dogo Canario kalm en zelfverzekerd over. In de rol van waakhond kan dit snel veranderen en is deze vooral heel alert en kordaat.

     

    Meestal zal alleen het uiterlijk al afschrikwekkend genoeg zijn om wie dan ook uit de buurt te houden.

    Deze vorm van assertiviteit hoef je niet aan te leren. Deze hond is een waak- en/of verdedigingshond van nature.

   • 66%

    Geschikt als eerste hond

     

    In principe zijn dit heel geschikte honden om mee te beginnen. Met als waarschuwing dat beginnersfouten forse impact kunnen hebben op de verdere ontwikkeling en het vermogen zich thuis of in de samenleving aan te passen.

     

     

    Als je als onervaren nieuweling een relatief zware hond in huis neemt doe je er goed je te laten coachen door een professional.

    Op het moment dat alle voorwaarden zijn vervuld is de Dogo Canario een heel prettige huisgenoot, niet alleen een fantastische waakhond, maar vooral ook heel fijn gezelschap. 

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Is het ras Presa Canario geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 66%

     Kan de Presa Canario in een appartement leven?

     Er is geen enkele reden waarom een Dogo Canaro niet in een bovenwoning zou kunnen gedijen. Dat werkt prima, zolang deze er elke dag op uit kan en voldoende gestimuleerd wordt. 

      

     Denk alleen om het waakinstinct, dat storend kan zijn voor de buren. Je doet er goed aan je huisgenoot van jongs af aan te wennen aan de ‘gewone’ geluiden van de buurt en gemeenschappelijke ruimten, zonder dat alarmbellen gaan rinkelen.

      

     Toch doe je dit levenslustige dier meer plezier met een leefomgeving met buitenruimte, zodat het wat meer bewegingsvrijheid heeft. Een eventuele tuin kan echter hoe dan ook nooit de dagelijkse wandelingen vervangen.

      

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Het ongelooflijke uithoudingsverhoudingsvermogen vraagt om elke dag flink rondrennen in de buitenlucht om energie te ontladen en zich echt top te voelen. De Dogo Canario is met andere woorden een perfecte kameraad om mee hard te lopen.

      

     Sportieve activiteiten zijn nodig om deze hond helemaal tot recht te laten komen. Je zou kunnen denken aan behendigheid of gehoorzaamheid.

     Wees echter voorzichtig, want in de groeiperiode is dit ras kwetsbaar. Daarom begin je beter niet te vroeg met fysiek stimulerende activiteiten.  Het beste is af te wachten tot de pup minstens anderhalf jaar oud is, of zelfs 2 jaar voor de meest intensieve disciplines.

      

    • 33%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

      

     Reizen met dit indrukwekkende dier kan ingewikkeld zijn. Niet iedereen weet dat achter het imponerende uiterlijk een heel zacht en lief gezelschapsdier schuil gaat.

     Gezelschap

     • 66%

      Kan een Presa Canario samen met katten?

      Omdat de Dogo Canaro geen jagersinstinct heeft, kan het, als je het daar van jongsaf aan went, goed met katten samenleven. Hou er wel rekening mee dat deze hond in een overwachtse beweging de kat lelijk met de klauwen kan bezeren.

     • 66%

      Kan een Presa Canario samen met honden?

      Een ontmoeting tussen een Dogo Canario reu met een andere reu kan spannend zijn. Geen reden tot wanhoop. Je kan veilige en leuke ontmoetingen organiseren door je huisgenootje als puppy langzamerhand bij andere honden te introduceren. Wanneer dat allemaal soepel verloopt kunnen er mooie vriendschappen opbloeien.

     • 100%

      Is de Presa Canario een kindvriendelijke hond?

      Kinderen hebben een heel leuke huisgenoot aan de Presa Canario. In de omgang met het grut ontpopt dit krachtpatsertje zich tot een heel zachte, rustige en geduldige kameraad. Ondanks dat is het, zoals met alle andere honden, belangrijk dat enige veiligheidsregels in acht genomen worden.

       

      Je zal je kinderen moeten leren dat hun kameraadje geen knuffeldier is, het respectvol te behandelen en het met rust te laten, vooral als het slaapt.

       

     • 66%

      Is een Presa Canario geschikt voor ouderen?

      Ook mensen die iets ouder zijn kunnen veel plezier beleven met de rustige en evenwichtige Dogo Canario. Hou wel in de gaten dat dit een erg sterke hond is en daarom minder goed te hanteren door personen die lichamelijk wat kwetsbaar zijn.

      %}

      Wat kost een Presa Canario?

       

      Gemiddeld betaal je €1100 voor honden van dit ras. Het precieze benodigde budget hangt af van de leeftijd, de sekse en de stamboom.

       

      Qua maandelijks onderhoud heb je ongeveer €70,- nodig.

      Verzorging van een Presa Canario

      Erg praktisch: de Presa Canario heeft nauwelijks onderhoud nodig. Je kan volstaan met een keer per week borstelen om de vacht mooi te houden.

       

      Verder moeten de oren, die hangen, regelmatig worden schoongehouden om infecties te voorkomen.

      Haaruitval

      Haarverlies speelt nauwelijks bij dit ras, omdat deze geen onder vacht heeft. Zeker niet als je het regelmatig borstelt.

      Voeding van een Presa Canario

      Een Presa Canario heeft een goede weerstand. In principe is er daarom weinig mis met hondenbrokken van goede kwaliteit. Je doet deze echter ook een groot plezier met rauw B.A.R.F. voeding of zelfgemaakte maaltijden. De hoeveelheid stem je, vanzelfsprekend, af aan de leeftijd, het gewicht en de mate van lichaamsbeweging.

      Puppy’s hebben wat meer aandacht nodig, die zijn, omdat ze nog in de groei zitten, erg gevoelig. Regelmatige controle door een dierenarts is in deze fase een goed idee.

       

       

       

      Gezondheid Presa Canario

      Hoe oud wordt een Presa Canario?

      Gemiddeld wordt de Dogo Canaro 10 jaar.

      Sterk/ bestendig

      Dit zijn honden met een ijzersterke weerstand. Alleen de groeifase vraagt  meer zorg en aandacht.

      Kan goed tegen warmte

      Dankzij de genetische herkomst zijn hoge temperaturen geen bezwaar voor de Dogo Canaro.

      Kan goed tegen kou

      Zo zonder onder vacht, kunnen deze huisgenoten het in de winter koud hebben, maar door hun sterke gestel zijn ze weerbaar genoeg.

      Neiging om snel aan te komen

       

       

      Met elke dag de lichaamsbeweging die het nodig heeft is er geen enkele reden waarom deze honden te dik zouden worden. Grote eters zijn het niet en calorieeën raken ze snel kwijt.  

       

      Veelvoorkomende ziektes

      Heup- en elleboogdysplasie

      Panosteitis (ontsteking van de beenderen bij jonge honden)

      Osteochondritis dissecans (knieletsel)

      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen