Aanbieding

huisdieren

huisdieren

Wat kost dat nou, een huisdier? Wamiz zoekt het voor je uit en vertelt je wat een hond of kat kost

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Honden, katten, slangen en goudvissen; bijna de helft van Nederland heeft een huisdier. Echter, adoptie en verzorging brengen kosten met zich mee. 

Honden, katten, slangen en goudvissen; bijna de helft van Nederland heeft een huisdier. Echter, adoptie en verzorging brengen kosten met zich mee, die per dier kunnen variëren. Wat zijn de jaarlijkse kosten voor een hond of kat?

Populaire huisdieren in Nederland

Nederland telt momenteel meer dan 27 miljoen huisdieren, waarbij honden en katten favoriet zijn. Bijna een kwart van de gezinnen heeft een kat, terwijl zo'n 18% een hond bezit. Daarnaast zijn vissen en aquariums populair, met 12% op de derde plaats.

Kosten van een hond per jaar

Als je overweegt een hond te nemen, moet je rekening houden met diverse kosten. De prijs van een pup bij een fokker is gemiddeld tussen de € 500 tot wel €2500 voor een speciaal ras, adoptie uit het asiel kost gemiddeld tussen de €150 en €300 . Naast de initiële kosten voor benodigdheden zoals een halsband, bench en speeltjes (ongeveer € 200), moet je rekenen op jaarlijkse kosten van ongeveer € 1000, inclusief voeding, trimmen en inentingen (voor een middelgrote hond). Overweeg ook een verzekering van ongeveer € 360 per jaar. Als de hond niet mee op vakantie gaat, brengt een hondenpension kosten met zich mee, variërend tussen € 8 en € 15 per dag.

Kosten van een kat per jaar

In tegenstelling tot honden kunnen katten soms gratis worden geadopteerd, waarbij asielkosten tussen de € 100 en € 200 liggen. Voor raskatten liggen de prijzen tussen € 500 en € 1500. Jaarlijkse kosten voor een kat, inclusief benodigdheden, kattenbakvulling en vaccinaties, bedragen gemiddeld € 800. Daarnaast kost een kattenverzekering gemiddeld € 150 per jaar.

Conclusie: Welk Huisdier is het Goedkoopste?

Honden en katten brengen hoge kosten met zich mee, waarbij de keuze afhankelijk is van persoonlijke voorkeuren en het budget van de toekomstige verzorger. Denk goed na voordat je een hond of kat neemt, een dier heb je voor het leven. Een hond wordt makkelijk 13 jaar en een kat wordt met gemak 17 jaar, houd hier rekening mee als je besluit een hond of kat te nemen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen