Aanbieding

Puppy kopen? Dit moet je weten

Man geeft geld aan vrouw met puppy in armen

Hoe makkelijk en verleidelijk ook: een hond kopen via internet is niet erg verstandig.

© Kukurund / Shutterstock

Je hebt er lang over nagedacht, en uiteindelijk de knoop doorgehakt: "Ik wil een hond". Nu weet je het zeker.  Alleen: hoe pak je dat aan? Kies je voor een fokker, het asiel of neem je een volwassenhond over?

Door Faïrouz Ben Salah

Bijgewerkt op

Gaan wij te snel? Denk je: ‘ho stop’! Ik moet eerst nog uitvinden welk type hond het best bij mij past? Dan kom je met deze tips vast een stuk verder. 

Puppy kopen? Dit zijn de mogelijkheden

Beetje een idee gekregen van de hond die wil? Misschien zelfs alvast wat gegoogled en hier en daar wat rondgevraagd? Mooi. Dan gaan wij van daarvandaan verder. Eerst de keuze: een puppy kopen bij betrouwbare keuze, herplaatsing of toch een hond uit het asiel halen? Als het je vooral te doen is om het gezelschap en het karakter, dan hoef je niet per sé naar een fokker. In het asiel of bij particulieren vind je met een beetje geluk jouw ideale hond, ook als je een specifiek ras op het oog hebt. Je kan juist weer niet om een erkende fokker heen wanneer je mee wil doen aan schoonheidswetstrijden of een een hond zoekt voor bepaalde hondensporten of werkzaamheden.

Adoptie uit het asiel

Echte dierenvrienden en/ of toekomstige verzorgers die liever een iets oudere hond willen kunnen goed in het asiel terecht. Hier heb je altijd ruime keuze, ook als je een kameraad zonder ingewikkelde voorgeschiedenis zoekt. De verzorgers zullen je zonder moeite van elke hond de eigenaardigheden kunnen vertellen. Vraag rustig door en laat je door hen adviseren. Het is hoe dan ook wijs om niet direct een beslissing te nemen. Kom nog een of meerdere keren terug, dan leer jij je toekomstige huisgenoot alvast een beetje kennen. 

Dit moet je weten als je een hond wilt adopteren

Hond uit het buitenland adopteren

Ervaren verzorgers met een groot hart zouden eens kunnen nadenken over het adopteren van een hond uit het buitenland. Er zijn verschillende organisaties in Nederland die je hier bij kunnen helpen. 

Je leest hier alles over adopteren vanuit het buitenland

Herplaatsing: Geef een hond een tweede kans

Een diervriendelijk alternatief voor herplaatsing is het- overnemen van een hond van een andere verzorger. Bij herplaatsingshonden gaan verzorgers, vaak met pijn in het hart, op zoek naar een nieuw thuis omdat zij de zorg voor dit huisgenootje niet meer voor hun rekening kunnen nemen. Het beste is je te laten bemiddelen door een stichting. Die zal het proces goed begeleiden zodat voorkomen wordt dat het dier door de overgang psychisch beschadigd raakt.

Op zoek naar een volwassen rashond? Zoek contact met de rasvereniging. Veel rasverenigingen bemiddelen bij herplaatsing.

Voor jou heeft herplaatsing een paar belangrijke voordelen. Zo is je toekomstige kameraad overal het algemeen al zindelijk en opgevoed. Ook weet je wie uit wat voor omgeving deze komt en kan je honderd uitvragen over de voorgeschiedenis. Dit kan de wen periode behoorlijk vergemakkelijken.   

Wil je graag naar een iets oudere rashond? Neem dan eens contact op met een rasvereniging. Veel rasverenigingen bemiddelen bij plaatsing van een oudere rashonden die op zoek zijn naar nieuwe verzorgers.

Hond kopen bij een fokker

Als het ras voor jou belangrijk is, dan kies je voor een betrouwbare fokker. Sowieso is deze aangesloten bij een rasvereniging en de Raad van Beheer.

Een overzicht van de rasverenigingen vind je hier. Via hen kan je vervolgens bij een erkende fokker terechtkomen.

Kijk verder ook eens op de Wamiz checklist: Dit is de enige manier om broodfokkers geen kans te geven!

Zo herken je een betrouwbare fokker

Hond kopen via internet

Hoe makkelijk en verleidelijk ook: snel een hond kopen via internet is niet erg verstandig. Veel te ondoorzichtig. Het wemelt van de publiciteitsstunts van malafide hondenhandelaren die je proberen te verleiden tot de aanschaf van een puppy tegen een ‘spotprijsje’. Dit type verkopers wil maar een ding: snel veel geld verdienen.

Er zijn uiteraard niet alleemaar criminele aanbieders op internet. Dierenwelzijnsorganisaties en fokkers bieden ook hun dieren op internet aan. Je kunt de beschikbare honden bekijken maar niet direct kopen. Een goede organisatie laat altijd mensen van te voren kennismaken met de hond om te kijken of jij geschikt bent om de viervoeter een goed huis te bieden. Een betrouwbare organisatie/fokker verkoopt nooit een hond zonder dat je deze eerst kunt bezoeken.

Lees hier alles over broodfok en hoe een broodfokker te herkennen

Wat kost een hond?

Voor een hond uit het asiel reken je op tussen de €100 en 400. Hiervoor is het dier reeds medisch onderzocht, ingeënt, gechipt en geregistreerd.

Kies je voor een hond bij een betrouwbare fokker, dan betaal je zo tussen de €500 en €2000,-maar dit is volledig afhankelijk van het ras, de stamboom, de leeftijd en het geslacht van de hond. Vraagt de fokker van jouw keuze een hogere prijs voor je favoriete puppy? Vraag dan door.

Hoewel het prima is om prijsbewust te zijn, laat je ‘goedkope aanbiedingen’ van broodfokkers natuurlijk links liggen.

Welke spullen heb je nodig voor een hond?

En dan is er nog de uitzet. De basics zijn een bench, mand of kussen, een riem, een voederbak en een kam of borstel. Hiervoor betaal je eenmalig, afhankelijk van de maat van de volwassenhond ongeveer €300 à €400,-.

De kosten voor veiligheidsvoorzieningen in de auto, een hek, kooi of riem, kunnen ook eenmalig oplopen tot rond de €300 à €400,-. Denk je ook aan een paar leuke speeltjes?  

Benodigheden voor een nieuwe pup

Andere kosten

Hou verder rekening met de volgende bijkomende kosten:

  • Medische kosten (dierenarts). Je kan overwegen een ziektekostenverzekering voor je hond af te sluiten.
  • Trimsalon;
  • Hondenbelasting; (afhankelijk van waar je woont);
  • Lidmaatschap rasvereniging;
  • Opvoedingscursus;
  • Eventuele hondensporten;

Voeding

De kosten voor voeding variëren van enkele tientjes tot over de €100 per maand. Afhankelijk van de leeftijd en de grootte van de hond en het type voer. Eventueel komen hier de kosten voor een kluif of snacks bij.

Verzorging

Hou voor wat betreft de uiterlijke verzorging: kam, borstel, schaar en shampoo ook rekening met een paar tientjes. ten.

Wat kost een hond per maand
Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen