Aanbieding

Man geeft geld aan vrouw met puppy in armen

Hoe makkelijk en verleidelijk ook: een hond kopen via internet is niet erg verstandig.

© Kukurund / Shutterstock

Puppy kopen? Dit moet je weten

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Bijgewerkt op

Je hebt er lang over nagedacht, en uiteindelijk de knoop doorgehakt: "Ik wil een hond" Hoe pak je dat aan? Kies je een fokker, asiel of neem je een hond over?

Je hebt bedacht dat je graag een trouwe viervoeter wilt, super leuk! Gaan wij te snel? En denk je nu: ‘ho stop’! Ik moet eerst nog uitvinden welk type hond het best bij mij past? Dan kom je met deze onderstaande tips vast een stuk verder.

Puppy kopen? Dit zijn de mogelijkheden

Beetje een idee gekregen van de hond die wil? Misschien zelfs alvast wat gegoogled en hier en daar wat rondgevraagd? Mooi. Dan gaan wij van daarvandaan verder. Eerst de keuze: een puppy kan je kopen bij een betrouwbare fokker, of kies je voor een herplaatsing of toch een hond uit het asiel? Als het je vooral te doen is om het gezelschap en het karakter, dan hoef je niet per sé naar een fokker. In het asiel of bij particulieren vind je met een beetje geluk jouw ideale hond, ook als je een specifiek ras op het oog hebt.

Je kan juist weer niet om een erkende fokker heen wanneer je mee wil doen aan schoonheidswedstrijden of een een hond zoekt voor bepaalde hondensporten of werkzaamheden.

Adoptie uit het asiel

Echte dierenvrienden en/ of toekomstige verzorgers die liever een iets oudere hond willen kunnen goed in het asiel terecht. Hier heb je altijd ruime keuze, ook als je een kameraad zonder ingewikkelde voorgeschiedenis zoekt. De verzorgers zullen je zonder moeite van elke hond de eigenaardigheden kunnen vertellen. Vraag rustig door en laat je door hen adviseren. Het is hoe dan ook wijs om niet direct een beslissing te nemen. Kom nog een of meerdere keren terug, dan leer jij je toekomstige huisgenoot alvast een beetje kennen. 

Puppy uit het buitenland adopteren

Ervaren verzorgers met een groot hart zouden eens kunnen nadenken over het adopteren van een hond uit het buitenland. Er zijn verschillende organisaties in Nederland die je hier bij kunnen helpen. Let goed op als je overweegt een hond te adopteren uit het buitenland dat de hond van een goede organisatie komt.

Herplaatsing: Geef een hond een tweede kans

Een diervriendelijk alternatief voor herplaatsing is het- overnemen van een hond van een andere verzorger. Bij herplaatsingshonden gaan verzorgers, vaak met pijn in het hart, op zoek naar een nieuw thuis omdat zij de zorg voor dit huisgenootje niet meer voor hun rekening kunnen nemen. Het beste is je te laten bemiddelen door een stichting. Die zal het proces goed begeleiden zodat voorkomen wordt dat het dier door de overgang psychisch beschadigd raakt.

Op zoek naar een volwassen rashond? Zoek contact met de rasvereniging. Veel rasverenigingen bemiddelen bij herplaatsing.

Voor jou heeft herplaatsing een paar belangrijke voordelen. Zo is je toekomstige kameraad overal het algemeen al zindelijk en opgevoed. Ook weet je wie uit wat voor omgeving deze komt en kan je honderd uitvragen over de voorgeschiedenis. Dit kan de wen periode behoorlijk vergemakkelijken.   

Wil je graag naar een iets oudere rashond? Neem dan eens contact op met een rasvereniging. Veel rasverenigingen bemiddelen bij plaatsing van een oudere rashonden die op zoek zijn naar nieuwe verzorgers.

Een puppy kopen bij een fokker

Als het ras voor jou belangrijk is, dan kies je voor een betrouwbare fokker. Betrouwbare fokkers horen aangesloten te zijn bij een rasvereniging en de Raad van Beheer. Als de fokker hier niet bij aangesloten is, adopteer hier dan geen dier! We hebben speciaal voor toekomstige hondenouders een artikel geschreven over hoe je een betrouwbare fokker kunt herkennen:

Puppy kopen via internet

Hoe makkelijk en verleidelijk ook: snel een hond kopen via internet is niet erg verstandig. het is extreem ondoorzichtig. Het wemelt van de publiciteitsstunts van malafide hondenhandelaren die je proberen te verleiden tot de aanschaf van een pup tegen een ‘spotprijsje’. Dit type verkopers wil maar een ding: snel veel geld verdienen.

Er zijn uiteraard niet alleemaar criminele aanbieders op internet. Dierenwelzijnsorganisaties en fokkers bieden ook hun dieren op internet aan. Je kunt de beschikbare honden bekijken maar niet direct kopen. Een goede organisatie laat altijd mensen van te voren kennismaken met de hond om te kijken of jij geschikt bent om de viervoeter een goed huis te bieden. Een betrouwbare organisatie/fokker verkoopt nooit een hond zonder dat je deze eerst kunt bezoeken.

Wat kost een hond?

Voor een hond uit het asiel reken je op tussen de €100 en 400. Hiervoor is het dier reeds medisch onderzocht, ingeënt, gechipt en geregistreerd.

Kies je voor een pup bij een betrouwbare fokker, dan betaal je zo tussen de €500 en €2000,- maar dit is volledig afhankelijk van het ras, de stamboom, de leeftijd en het geslacht van de hond. Vraagt de fokker van jouw keuze een hogere prijs voor je favoriete puppy? Vraag dan door.

Hoewel het prima is om prijsbewust te zijn, laat je ‘goedkope aanbiedingen’ van broodfokkers natuurlijk links liggen.

Welke spullen heb je nodig voor een hond?

En dan is er nog de uitzet. De basics zijn een bench, mand of kussen, een riem, een voederbak en een kam of borstel. Hiervoor betaal je eenmalig, afhankelijk van de maat van de volwassen hond ongeveer €200 à €300,-.

De kosten voor veiligheidsvoorzieningen in de auto (mocht je vaak op weg gaan met je hond), een hek, kooi of riem, kunnen ook eenmalig oplopen tot rond de €300 à €400,-. Denk je ook aan een paar leuke speeltjes?  

Andere kosten

Hou verder rekening met de volgende bijkomende kosten:

  • Medische kosten (dierenarts). Je kan overwegen een ziektekostenverzekering voor je hond af te sluiten.
  • Trimsalon;
  • Hondenbelasting; (afhankelijk van waar je woont);
  • Lidmaatschap rasvereniging;
  • Opvoedingscursus;
  • Eventuele hondensporten;

Voeding

De kosten voor voeding variëren van enkele tientjes tot over de €100 per maand. Afhankelijk van de leeftijd en de grootte van de hond en het type voer. Eventueel komen hier de kosten voor een kluif of snacks bij.

Verzorging

Hou voor wat betreft de uiterlijke verzorging: kam, borstel, schaar en shampoo ook rekening met een paar tientjes.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen