Staffordshire Bull Terriër

Andere namen: Staffie

Staffordshire Bull Terriër
Volwassen Staffordshire Bull Terriër © Shutterstock

De Staffordshire Bull Terriër is een middelgrote, compacte en zeer gespierde hond. Als voormalig vechthonden hebben ze een onverschrokken temperament en zijn ze buitengewoon moedig. Ze worden vaak aangezien voor hun neef, de American Staff, maar een staffie met een stamboek verschilt in veel opzichten van dit ras.

Algemene informatie Staffordshire Bull Terriër

Hoe oud wordt een Staffordshire Bull Terriër? :

7

19

12

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels

Grootte Staffordshire Bull Terriër :

Herkomst en geschiedenis

De Staffordshire Bull Terriër is in de loop van de 19e eeuw ontstaan ​​door buldoggen en verschillende terriers (White Terriers, Manchester Terriers) te kruisen. Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Staffie oorspronkelijk uit Staffordshire in Engeland en werd daar aanvankelijk gebruikt als vechthond voor gevechten tegen stieren. In de VS is het sinds de periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog zeer wijdverbreid. Het werd later ook erg populair in continentaal Europa. Het Engelse hondenras werd officieel erkend in 1935.

FCI groep

FCI groep

Groep 3 - Terriërs

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Staffordshire Bull Terriër

  Grootte Staffordshire Bull Terriër

  Teef : 35 tot 40 cm

  Reu : 35 tot 40 cm

  Gewicht Staffordshire Bull Terriër

  Teef : 11 tot 15 kg

  Reu : 12 tot 17 kg

  Vachtkleur Staffordshire Bull Terriër

  Vachttype

  Oogkleur Staffordshire Bull Terriër

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Staffordshire Bull Terriër

  Ze zijn zeer evenwichtig en buitengewoon krachtig voor hun formaat. De Staffordshire Bull Terriër is een gespierde Molosser die actief, behendig, zeer moedig en extreem taai is. Het hoofd is kort en diep, de schedel breed. De kaakspieren zijn erg sterk, de stop is duidelijk zichtbaar. De snuit is kort en de neus moet altijd zwart zijn. De ogen zijn rond en middelgroot en kijken recht voor zich uit. De oren kunnen roze of halfstaande oren zijn, maar mogen niet te groot of te zwaar zijn. De romp is compact, met een rechte profiellijn. De borst is diep en gedefinieerd, de ribben zijn goed gewelfd. De poten zijn recht, de achterpoten iets naar buiten gedraaid. De middellange staart is laag aangezet. Het is breed aan de basis en loopt taps toe naar de punt, maar wordt niet opgerold gedragen. Zijn vorm is vergelijkbaar met die van een ouderwetse pomphendel.

  Goed om te weten

  Tussen 1993 en 2008 was het in Nederland verboden om Staffordshire Bull Terriërs te fokken en te houden. Dit was de zogenaamde Pitbullwet. Daarna stond de terriër nog op een lijst met 'hoog risico honden' maar ook deze lijst is inmiddels ingetrokken. Of een hond gevaarlijk is wordt niet meer besloten op basis van ras maar op basis van verschillende elementen zoals o.a. herkomst en opvoeding. 

  Karakter Staffordshire Bull Terriër

  • 100%

   Aanhankelijk

   Het zijn zeer zachte en aanhankelijke honden voor de leden van de sociale groep. Ze zijn erg loyaal aan hun verzorgers en brengen graag tijd door met kinderen, uiteraard onder toezicht. 

  • 100%

   Speels

   De levendige en aanhoudende Staffordshire Bull Terriër houdt van spelen, maar kan daarna soms moeite hebben om te kalmeren. De spelletjes moeten daarom goed onder controle worden gehouden door de verzorgers en ook door hen worden geïnitieerd om te voorkomen dat de grote energie van deze kleine spierbundel hen teveel wordt.

  • 33%

   Rustig

   Rustig zijn is niet één van hun sterkste eigenschappen. Ze zijn levendig en niet bang met veel energie en hebben daarom hebben ze veel tijd en aandacht nodig om zich volledig te ontwikkelen. 

  • 66%

   Intelligent

   Als ze uit een goed nest komen zijn ze van nature in balans. Ze zijn soms eigenwijs vanwege hun intelligentie, maar kunnen ook gehoorzaam zijn. Het zijn vaak de honden die weten hoe ze een commando moeten omzeilen, die het slimst zijn. 

   De intelligentie van een hond kan niet alleen worden herkend door hun vermogen om te leren, maar ook door hun vermogen om zich aan te passen en beslissingen te nemen, evenals hun overwegingen en autonomie. Op deze punten valt deze kleine bull terrier duidelijk op.

  • 66%

   Jager

   Deze honden zijn oorspronkelijk niet gefokt voor de jacht. In het verleden werden ze als vechthond gebruikt, of voor de stroperij door gewetenloze mensen. 

   Sommige jagers nemen een Staffordshire mee, maar dit is zeer zeldzaam. 

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Het zijn sociale honden die altijd contact zoeken met vreemden. Ze zijn speels, vriendelijk en gaan graag met iedereen om. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   Het zijn zeer zachtaardige en evenwichtige honden die buitengewoon loyaal zijn aan hun verzorger en het liefst de hele dag op schoot zouden doorbrengen. Dit is absoluut geen onafhankelijke hond. 

   Gedrag Staffordshire Bull Terriër

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Hun enorme loyaliteit aan hun verzorgers zorgt er voor dat deze honden maar moeilijk alleen kunnen zijn. Ze houden er niet van lange periodes alleen te zijn of buiten hun sociale groep te staan en ervaren dit vaak als stressvol. 

    Daarom moet je ze van jongs af aan op een positieve manier leren omgaan met periodes van alleen zijn door bijvoorbeeld het gebruik van speelgoed, snoepjes en botten. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze honden zijn gehoorzaam op voorwaarde dat je vroeg begint met trainen, en deze training positief en samenhangend is. Geweld is uiteraard verbonden bij deze voormalige vechthond, die snel lijden bij vormen van dwang. 

    Ze maken hun verzorgers graag blij en tonen veel enthousiasme, vooral bij de training. Deze trainingen zorgen voor een goede opvoeding van de hond, maar ook voor het versterken van de relatie tussen hond en verzorger. 

   • 66%

    Blaft graag

    Ze kunnen veel blaffen, maar vooral om de aandacht van hun verzorgers te trekken op het moment dat ze te weinig aandacht krijgen. Geef niet toe aan dit geblaf, omdat de hond hier anders overmatig veel gebruik van maakt. 

   • 33%