Aanbieding

hond luistert

Ga er niet van uit dat je hond ooit 100% van de tijd naar je luistert

© Shutterstock

Help! Mijn hond luistert niet (meer) als ik hem roep

Geverifieerd door dierenexpert, Laure-Anne Viselé-Jonkman , Hondengedragsdeskundige, Hondentrainer
Door Laure-Anne Viselé-Jonkman Hondengedragsdeskundige | Hondentrainer

Online sinds

Daar sta je. Je roept je hond al een kwartier lang, terwijl deze vrolijk met andere honden blijft spelen. Klinkt dit gedrag van je hond bekend? Lees verder wat je ermee kunt doen!

Jouw hond luistert niet, is jouw timing wel juist? 

Omdat je niet even boeiend bent dan een speelpartij met die leuke Labrador, en zeker niet als die heerlijk stinkende hoop paardenkeutels. Tenzij je hond een Border Collie of een Duitse Herder is (en zelfs dan…), zou ik niet te veel van ‘will-to-please’ verwachten - will-to-please in de zin: luistert je hond omdat dat gehoorzaamheid het allerleukste is.

De meeste honden luisteren als dat hun uitkomt. Gelukkig kan je hier gebruik van maken om er toch voor te zorgen dat ze terugkomen wanneer je ze roept.

Wat je vooral niet moet doen, als je wilt dat jouw hond gehoorzaam is

Als je wilt dat je hond reageert en luistert, doe vooral niet wat er op dit lijstje staat:

  1. Boos worden wanneer je hond komt.
  2. Zelden loslaten: hierdoor kunnen honden juist ‘dronken’ op vrijheid worden, omdat ze er zo zelden van mogen genieten. Zorg ervoor dat los mogen lopen een normale zaak voor je hond is.
  3. Een paar keer oefenen en verwachten dat je hond of puppy in alle situaties terugkomt wanneer je hem of haar roept.
  4. Zodra je hond terugkomt, gelijk je hond aan de lijn. Je kan je hond juist beter ‘voor de nep’ roepen. Komt ie terug? Geef dan wat en laat hem/haar vervolgens verder vrolijk loslopen.

Hoe leer ik mijn hond te luisteren op commando?

Stap 1: Hoe leer je je hond te luisteren bij het loslopen, blijf consequent

De hondentraining: ‘recall’, zoals terugkomen wanneer geroepen heet, kan je gelukkig snel aanleren en wordt als heel prettig ervaren. Weet je hoe katten zich naar je toe haasten wanneer ze het geluid van de blikopener horen? De recall werkt precies hetzelfde: als baasje leer je ze een geluid aan een ‘feestje‘ te koppelen. Hier zijn je eerste stappen voor jou als hondentrainer:

  1. Maak een opvallend geluid: roep bijvoorbeeld de naam van je hond, snel achter elkaar, op vrolijke toon.
  2. Wacht 1 seconde met lege handen (de beloning verschijnt pas ná het geluid).
  3. Belonen: Beloon je hond dan met een feestje: prijs vrolijk en enthousiast, en strooi brokjes om je heen. Doe dit de eerste paar keren, ongeacht of je hond naar je toe komt of niet. Het gaat er om een associatie te creëren tussen dat geluid en het feestje. Blijf consequent hierin.

Binnen de kortste keren zal je hond wel gemotiveerd zijn en rennend naar je toe komen zodra hij/zij dat geluid hoort! 

Stap 2:  Welke oefeningen voor mijn hond om terug te komen bij afleidingen?

De stappen hierboven werken al voor makkelijke situaties. Maar wat doe je als jouw hond niet luistert en afgeleid is (omdat hij/zij met een andere hond speelt, bijv.)? Eigenlijk hetzelfde, maar met iets meer planning.

Waarom meer planning? Om je recall training stap voor stap op de probleemsituatie (bijv. met andere honden spelen en niet terugkomen) te laten lijken en hierdoor dit gedrag afleren.

Als je geen planning in je hoofd hebt, en de timing is niet goed (je roept je hond terwijl je eigenlijk geen kans maakt: hij/zij is veel te afgeleid), dan leert je hond juist je te negeren. Het tegenoverstelde telt ook: als je dit alleen in je woonkamer oefent, dan leert je hond nooit te luisteren als er afleiding is.

Je gaat je trainingsessies dus gericht steeds uitdagender maken, zodat je de hond steeds in de gouden zone traint: de hond merkt de afleiding, maar blijft bereikbaar. De grens waaronder je hond doet en snapt wat je vraagt, breng je steeds dichter tot de probleemsituatie.

Dit is een voorbeeld van een stap-voor-stap-training plan om de recall aan te leren:

  1. Thuis,
    1. Dicht bij de hond, geen afleiding
    2. Vanuit een andere kamer
    3. Vanuit een andere kamer, met een verleiding (bijv. iemand blijft in dezelfde kamer als de hond).
    4. Vanuit een andere kamer, met een grote verleiding (bijv. iemand blijft in dezelfde kamer als de hond, met eten).
  2. In de tuin
    1. Zonder / een beetje/ veel afleiding
  3. Buiten
    1. Zonder afleiding
    2. Met afleiding
    3. Met een andere hond op afstand
    4. Met een andere hond, wanneer je hond bijna klaar is met spelen
    5. Met een andere hond, wanneer je hond sowieso bijna klaar was met spelen
    6. Met een andere hond, midden in het spel

Loop je vast? Oefen extra vaak in het niveau ervóór en ga pas naar het volgende niveau wanneer het huidige niveau tachtig procent van de tijd goed gaat.

Gefeliciteerd: je hond luistert nu met 99% betrouwbaarheid!

Hoe krijg je meer controle over je hond?

Niet. Ik schreef opzettelijk ‘99%’, omdat een hond geen robot is. 100% garantie bestaat niet.

Bij sommige honden is zelfs een 99% recall ambitieus. Denk aan honden met een sterk jachtinstinct, bijvoorbeeld. Honden die, zodra ze een spoor ruiken, onbereikbaar worden.

Hulpmiddelen bij ongehoorzaamheid van een volwassen hond

Voor alle honden die (nog) niet goed luisteren, raden we je aan om veiligheidsmaatregelen te nemen. Breng je hond niet in een situatie waarin hij/zij verkeersongeluk belandt, kwijtraakt of een dier (schaap, konijn, etc.) verwondt. Deze middelen kunnen helpen:

  1. Een GPS tracker
  2. Je hond uitsluitend op omheinde gebieden uitlaten. Dit vergt creativiteit: combineer een goede vriend met een grote tuin, met een veldje huren, met een uitlaatservice met eigen (omheind) terrein, bij voorbeeld.
  3. Je hond uitsluitend aan de lijn. Zoek dan alternatieven om hem te laten spelen
  4. Ga op zoek naar een hondenschool, zoek een hondengedragstherapeut of doe een online cursus. Er zijn genoeg online hondencursussen te vinden waar je hond duidelijk in gedrag verbetert.
  5. Is het moeilijk om bepaald gedrag af te leren en blijft je hond bepaald gedrag vertonen dan kun je altijd contact opnemen met een met een kynologisch instructeur. 

Wat je ook doet, hou de motivatie om je hondentraining op het hoogste mogelijke niveau te brengen, zodat je speelse hond op steeds meer plekken vrij los kan lopen! 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen